Τετάρτη 1 Μαΐου 2019

ΣΜΑ ΕΡΕΤΡΙΑΣ: "Ποιός θα πληρώσει τωρα τις προχειρότητες Τερζή";

Αυτά συμβαίνουν όταν οι υπηρεσιακοί παράγοντες για να είναι αρεστοί στη Διοίκηση παίρνουν αποφάσεις που δεν πληρούν τη νομιμότητα.

Τα αποτελέσματα όμως μακροπρόθεσμα εκθέτουν και τους ίδιους αλλά και την πολιτική ηγεσία. Ενώ υπηρεσιακοί παράγοντες που εφαρμόζουν πλήρως τη νομοθεσία δεν είναι μεν αρεστοί και διώκονται, μακροπρόθεσμα όπως διασφαλίζουν και το κύρος αλλά και τα έσοδα της πολιτικής ηγεσίας. 


Ο λόγος για τον Δντή Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Στερεάς κ. Τερζή, που ενέκρινε τους περιβαλλοντικούς όρους του έργου χωρίς να λάβη υπ'οψιν σημαντικές παραμέτρους-προυποθέσεις με αποτέλεσμα το ΣτΕ ΝΑ ΑΚΥΡΩΣΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ και να υποχρεώσει το Ελληνικό Δημόσιο σε αποζημίωση!!
Επιπροσθέτως, και επειδή το εργο ειναι ΕΣΠΑ, η Περιφέρεια θα κληθεί να επιστρέψει τα χρήματα στην Ενωση!!
  



ΙΣΤΟΡΙΚΟ 

Με την αρ. πρωτ. 275/9-2-2012 Απόφαση Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας η οποία υπογράφεται από το Διευθυντή Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας κ. Τερζή εγκρίθηκαν οι Περιβαλλοντικοί Όροι για το έργο ΄΄ Κατασκευή σταθμού μεταφόρτωσης απορριμάτων (ΣΜΑ) του Δήμου Ερέτριας στη θέση ΄΄ Άγιος Δημήτριος΄΄ Δ.Ε. Αμαρυνθίων Π.Ε. Εύβοιας.''

Κατά της απόφασης αυτής ασκήθηκε αίτηση ακύρωσης στο Ε΄Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας του Σωματείου με της επωνυμία ΄΄Εξωραιστικός Σύλλογος Αγίου Δημητρίου Αμαρύνθου ΄΄ και 78 κατοίκων της περιοχής.

Το ΣτΕ δέχτηκε την αίτηση ακύρωσης για τους λόγους που αναφέρονται στο σκεπτικό και κυρίως στις σελίδες 20,21,22 που αφορούν κυρίως τη χωροθέτηση του έργου, διότι δεν αναφέρεται στη ΜΠΕ ότι υπήρχαν κατοικίες και μάλιστα σε μικρή απόσταση 36 και 75 μέτρα από το έργο και ότι έχει αναπτυχθεί ατύπως ο οικισμός Άγιος Δημήτριος ο οποίος φέρεται ως αναπτυσσόμενος. 

Επίσης δεν εκτιμήθηκαν οι επιπτώσεις από τη λειτουργία του ΣΜΑ στην περιοχή και δεν εξετάστηκαν εναλλακτικές λύσεις που αποτελούν ουσιώδες και αναγκαίο στοιχείο της ολοκληρωμένης και συστηματικής μελέτης των Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. 
Στην προκειμένη ΜΠΕ δεν εξετάστηκαν άλλες εναλλακτικές λύσεις αλλά η συγκεκριμένη χωροθέτηση θεωρήθηκε ΄΄μονόδρομος΄΄. 

Επειδή οι αποφάσεις των δικαστηρίων είναι άμεσα εκτελεστές από τη Διοίκηση πολύ δε μάλλον η απόφαση αυτή του ΣτΕ, πρέπει η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας δια του Διευθυντή της κ. Τερζή που υπογράφει και την ακυρωθείσα ΑΕΠΟ να εφαρμόσει την απόφαση αυτή του ΣτΕ.

Το έργο έχει χρηματοδοτηθεί από χρήματα του ΕΣΠΑ και επίσης οι κάτοικοι που δικαιώθηκαν έχουν ασκήσει αγωγή για ηθική βλάβη.

Τι θα γίνει στη συνέχεια;

Ποιος θα πληρώσει τη μετεγκατάσταση του έργου σε νέα θέση;

**Σε επόμενη ανάρτηση θα ασχοληθούμε για το ΣΜΑ στους Κήπους και την περιοχή ΄΄Κοκκινοκλησιές'' του Δήμου Κύμης - Αλιβερίου που ο κ. Τερζής έδωσε Υπαγωγή σε Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις για το ΣΜΑ χωρίς να το χωροθετήσει και να αναφέρει συντεταγμένες αλλά γενικά για όλο το Δήμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου