Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016

Χωρίς καμία αλλαγή τα τέλη κυκλοφορίας το 2017

-Θα καλυφθεί η ανάγκη για την υιοθέτηση και εφαρμογή ενός δίκαιου και αντικειμενικού συστήματος υπολογισμού του ύψους των τελών κυκλοφορίας.

-Θα αρθούν οι αδικίες του τρέχοντος εφαρμοζόμενου συστήματος σε μεγάλο βαθμό.

-Το νέο σύστημα θα εξυπηρετήσει τον πολιτικό στόχο, ο οποίος είναι η δικαιότερη και αντιπροσωπευτικότερη κατανομή των βαρών στους πολίτες της χώρας.

Όσον αφορά στα τέλη κυκλοφορίας για το 2017 -αφού ελήφθησαν υπόψη όλα τα τρέχοντα δεδομένα και οι ανάγκες της αγοράς για σταθερότητα και ασφάλεια- κρίθηκε σκόπιμο να μη γίνουν αυτή τη στιγμή βεβιασμένες τροποποιήσεις.

Στελέχη της αγοράς αυτοκινήτου επισημαίνουν στο Enikonomia.gr πως η διατήρηση των ποσών στα Τέλη Κυκλοφορίας 2017 θα κάνει μεγάλο κακό στην αγορά καθώς από τις αρχές της επόμενης χρονιάς θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις γύρω από τα Τέλη Κυκλοφορίας του 2018 τα οποία πλέον θα υπολογίζονται και με την παλαιότητα!

Παράλληλα η διατήρηση των υψηλών Τεκμηρίων Διαβίωσης τα οποία υπολογίζονται σύμφωνα με τον κυβισμό του κινητήρα όπως επίσης και του άδικου Φόρου Πολυτελούς Διαβίωσης που επίσης συνδέεται με τον κυβισμό του κινητήρα θα αποτελέσουν δύο βασικούς ανασταλτικούς παράγοντες στους ιδιοκτήτες που έχουν καταθέσει τις πινακίδες κυκλοφορίας τους.

Συνεπώς το σχέδιο του ΥΠΟΙΚ για μαζικές άρσεις ακινησίας από τους 1 εκατ. ιδιοκτήτες μάλλον θα αποτύχει ενώ παράλληλα θα αυξηθεί και ο αριθμός των ιδιοκτητών που δεν θα πληρώσουν τα Τέλη Κυκλοφορίας 2017 και θα τα κινούν παράνομα χωρίς να έχουν περάσει επίσης από ΚΤΕΟ ή να τα έχουν ασφαλισμένα...

Πάντως οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων χρωστούν για ανεξόφλητα Τέλη Κυκλοφορίας πάνω από 225 εκατ. ευρώ γεγονός που «μεταφράζεται» πως κινούνται παράνομα πάνω από 880.000 αυτοκίνητα. Μάλιστα στελέχη της αγοράς επισημαίνουν πως όσο το κράτος δεν επιβάλλει τα πρόστιμα που προβλέπουν οι νόμοι τόσο ο αριθμός τους θα αυξάνεται...

Μειωμένα Τέλη για 1,8 εκατ. ιδιοκτήτες το... 2018!
Η ανακοίνωση του τρόπου υπολογισμού των Τελών Κυκλοφορίας για το 2018 με βάσει όχι μόνο τον κυβισμό, τις εκπομπές CO2 αλλά και την ηλικία θα αλλάξει ριζικά το τοπίο στην ελληνική αγορά αυτοκινήτου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει το Enikonomia.gr στην διάθεσή του περισσότεροι από 1,8 εκατ. ιδιοκτήτες αυτοκινήτων αναναμένεται να πληρώσουν χαμηλότερα Τέλη Κυκλοφορίας το 2018 εξαιτίας της ηλικίας των οχημάτων τους καθώς ο συγκεκριμένος αριθμός αφορά τα οχήματα με ηλικία άνω των 11 ετών που πλήρωσαν Τέλη Κυκλοφορίας το 2016. Μάλιστα τα 700.000 ΙΧ από το σύνολο των 1,8 εκατ. οχημάτων έχει ηλικία πάνω από 16 έτη.

Ωστόσο το πρόβλημα που έχει ήδη προκύψει σχετικά με τον τρόπο υπολογισμού των Τελών Κυκλοφορίας και με την ηλικία έχει να κάνει με τον μεγάλο αριθμό των κυκλοφορούντων παλαιών αυτοκινήτων τα οποία θα δημιουργήσουν έλλειμμα στα έσοδα το οποίο θα πρέπει να καλυφθεί από την αύξηση στα Τέλη Κυκλοφορίας των καινούριων ΙΧ ή από κάποιο άλλο φόρο.

Όσον αφορά στις άρσεις ακινησιών στελέχη της αγοράς εκτιμούν πως αν δεν μειωθούν τα τεκμήρια σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται οι καταναλωτές να πάρουν πίσω τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων τους με αποτέλεσμα να μην αυξηθούν τα έσοδα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου