Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016

Γράφουν κείμενο συμφωνίας οι δανειστές - Μπαράζ επαφών

Κείμενο συμφωνίας αναφορικά με τη δεύτερη αξιολόγηση συντάσσουν οι εκπρόσωποι των δανειστών. 
Το κείμενο αυτό, σύμφωνα με τον προγραμματισμό αναμένεται να συζητηθεί σε αλλεπάλληλα ραντεβού με τα στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης που έχουν επωμιστεί το βάρος των διαπραγματεύσεων το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, όπως αναφέρει υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος στο Euro2day.gr.
Η σύνταξη του κειμένου, εξηγεί την απουσία ραντεβού χθες και σήμερα ανάμεσα στο κουαρτέτο και τους υπουργούς της κυβέρνησης και το περιεχόμενό του είναι αυτό το οποίο θα κρίνει αν μπορεί να επιτευχθεί άμεσα συμφωνία, στη βάση του ορόσημου της 5ης Δεκεμβρίου.

Σχέδιο 17 ημερών για κλείσιμο της αξιολόγησης

Κυβερνητικό στέλεχος το οποίο ρωτήθηκε από το Euro2day.gr εάν είμαστε κοντά σε συμφωνία, εμφανίστηκε επιφυλακτικό δεδομένου ότι θα πρέπει πρώτα να δει η κυβέρνηση τις προτάσεις και τις θέσεις των δανειστών, όπως θα αποτυπωθούν στο συγκεκριμένο κείμενο το οποίο συντάσσεται.

Το μεγαλύτερο αγκάθι παραμένει το εργασιακό, ενώ οι δύο πλευρές φαίνεται να έχουν έρθει πολύ κοντά στο θέμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού. 

Σε καλό δρόμο άλλωστε, φαίνεται να βρίσκονται οι συζητήσεις αναφορικά με το δημοσιονομικό κενό του 2017, δεδομένου ότι ο προϋπολογισμός ο οποίος αναμένεται να κατατεθεί την ερχόμενη Δευτέρα στη Βουλή, θα ενσωματώνει σύμφωνα με πληροφορίες στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από 1,8% του ΑΕΠ.

Στο προσχέδιο, ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος είχε τεθεί στο 1,83%, αλλά μετά τις ενστάσεις των δανειστών και τη διατύπωση θέσης περί ύπαρξης δημοσιονομικού κενού 0,2% του ΑΕΠ, στέλεχος του οικονομικού επιτελείου είχε υποστηρίξει ότι θα περιοριζόταν στο 1,75% όσο ακριβώς προβλέπει το Μνημόνιο.

Τώρα, πηγές του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζουν ότι δημοσιονομικό κενό δεν υπάρχει για το επόμενο έτος. Το ίδιο όμως έλεγαν και πριν την έλευση των δανειστών, υποστηρίζοντας ότι η υπεραπόδοση των εσόδων του τρέχοντος έτους είναι αυτή η οποία θα κλείσει τις όποιες «τρύπες» υπήρχαν κατά την άποψη του κουαρτέτου.

Στο βαθμό όπου υπάρξει Staff Level Agreement έως το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, οι πρόσφατες δηλώσεις του Γερούν Ντάισελμπλουμ δείχνουν την πρόθεση του προέδρου του οργάνου να συζητηθούν τα βραχυχρόνια μέτρα για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους.

Οι δηλώσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου από την άλλη πλευρά, μέσω της συνέντευξής του στη Wall Steet Journal, αναδεικνύουν την ανησυχία του οικονομικού επιτελείου για το ενδεχόμενο καθυστερήσεων. 

Κανείς δεν μπορεί να προδιαγράψει ότι ακόμα και εάν επιτευχθεί Staff Level Agreement έως το Eurogroup, στη συνεδρίαση δεν θα προκύψουν οι γνωστές πολιτικές τρικλοποδιές, κυρίως από την πλευρά της Γερμανίας.

Καλώς εχόντων των πραγμάτων πάντως, η επίτευξη Staff Level Agreement θα μπορούσε να δρομολογήσει την ενεργοποίηση των βραχυχρόνιων μέτρων για το χρέος, με την παράλληλη καθιέρωση σειράς προαπαιτούμενων τα οποία θα συνδεθούν με τα επόμενα βήματα και την εκταμίευση της δόσης των 6,1 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου