Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2024

ΒΑΡΕΛΑ ΒΙΚΥ "Άμεσες ενέργειες για την αντιμετώπιση των σταθμών μπαταριών στην Κάρυστο!!" (ακούστε)


Μετά τις ανεμογεννήτριες, οι κάτοικοι της Νότιας Εύβοιας ερχονται αντιμέτωποι με νέες προκλήσεις.

Η κεντρική κυβέρνηση προωθεί την εγκατάσταση σταθμών αποθήκευσης ενέργειας που παράγεται από τους ηλιακούς και αιολικούς σταθμούς. Η ΡΑΑΕΥ υλοποιεί διαγωνισμούς για αποθήκευση 1000 ΜW έως το 2026 με απώτερο στόχο τα 3,1GW. 
O Δήμος Καρύστου που έχει εγκατεστημένες τις περισσότερες ανεμογεννήτριες της χώρας, θα βρεθεί στο στόχαστρο των εγκαταστάσεων σταθμών μπαταριών.

Η κα Βαρελά μέλος της Περιβαλλοντικής ομάδας Καρύστου μίλησε στο ΡΑΔΙΟ1 και τον Μάνο Παπαμακάριο.
Ακούστε τι είπε....

Θέμα: Άμεσες ενέργειες για την αντιμετώπιση των σταθμών μπαταριών

Κύριοι,

Οπως γνωρίζετε η κεντρική κυβέρνηση προωθεί την εγκατάσταση σταθμών αποθήκευσης ενέργειας που παράγεται από τους ηλιακούς και αιολικούς σταθμούς. Η ΡΑΑΕΥ υλοποιεί διαγωνισμούς για αποθήκευση 1000 ΜW έως το 2026 με απώτερο στόχο τα 3,1GW. O Δήμος Καρύστου που έχει εγκατεστημένες τις περισσότερες ανεμογεννήτριες της χώρας, θα βρεθεί στο στόχαστρο των εγκαταστάσεων σταθμών μπαταριών.

Ήδη έχουν εγκριθεί τέσσερις σταθμοί μπαταριών εντός του Δήμου Καρύστου, ενώ είναι σίγουρο ότι στο άμεσο μέλλον θα δοθούν περισσότερες άδειες αφού οριστικοποιηθεί το νομικό πλαίσιο (βλ. συνέχεια της επιστολής).

Οι σταθμοί μπαταριών είναι επικίνδυνες εγκαταστάσεις για το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία, γι αυτό σύσσωμος ο Δήμος με την τοπική κοινωνία επείγει να κάνουν όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την αποτροπή αυτών των εγκαταστάσεων.

Καταρχήν συγχαίρουμε την Δημοτική Αρχή για τις νομικές ενέργειες που έχει ήδη ξεκινήσει για τους σταθμούς που έχουν αδειοδοτηθεί μέχρι σήμερα. Οι νομικές ενέργειες με ειδικούς δικηγόρους επιβάλλεται να συνεχιστούν και να αξιοποιηθούν όλες οι δυνατότητες που δίνει η νομοθεσία.

Ωστόσο είναι απαραίτητο να γίνει δημόσια ενημέρωση καθώς και να αξιοποιηθούν όλα τα μέσα πολιτικής αντίδρασης. Πιο συγκεκριμένα προτείνουμε ο Δήμος να αναλάβει τις παρακάτω ενέργειες:

•Ενημέρωση των κατοίκων για τους σταθμούς μπαταριών με συγκέντρωση στο Γιοκάλειο.

•Διάβημα διαμαρτυρίας προς την κεντρική κυβέρνηση, το ΥΠΕΝ και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας που χορηγεί τις τελικές άδειες.

•Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου κατά κάθε εγκατάστασης μπαταριών.

•Απόρριψη χορήγησης άδειας χρήσης γης καθώς και άλλων απαιτούμενων αδειών από την Πολεοδομία Καρύστου.

•Διαμαρτυρία στις αρμόδιες υπηρεσίες για την έγκριση αδειών χωρίς να υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο πυρασφάλειας για τους σταθμούς μπαταριών.

Επειδή πρόκειται για ένα κρίσιμο και επείγον θέμα για το μέλλον του τόπου, σας ζητούμε να συζητήσετε την επικείμενη εγκατάσταση σταθμών μπαταριών σε έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο. Είμαστε στη διάθεσή σας για συνεργασία.

Οι υπογράφοντες Σύλλογοι:

1.Σύλλογος για την Προστασία του Περιβάλλοντος της Νότιας Καρυστίας

2.Πολιτιστικός, Φυσιολατρικός, Αναπτυξιακός Σύλλογος Οικιστών πέριξ του Δήλησου

3.Εξωραϊστικός και Εκπολιτιστικός Σύλλογος Μεσοχωρίων

4.Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Τουρισμού Καρύστου

5.Eμπορικός Σύλλογος Καρύστου

6.Εμπορικός Σύλλογος Στύρων

7.Μελισσοκομικός Σύλλογος Καρύστου ‘Δημήτρης Ρήγας’

8.Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Νότιας Καρυστίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου