Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2024

ΣΚΟΝΔΡΑ Φ "Διεκδικούμε ιση και αξιοπρεπή μεταχείριση-αντιμετώπιση από τις δομές του κράτους!" (ακούστε)


Ενα γεγονός που ανέδειξε τον τρόπο αντιμετώπισης ατομου με αναπηρία από την Αστυνομική Δνση Ευβοίας.


Η πρόεδρος του συλλόγου Πανελλήνιου Συλλόγου ασθενών και φροντιστών ΠΑΡ.ΚΙΝ.Σ.Ο.Ν. κα Φωτεινή Σκόνδρα βίωσε την απαράδεκτη συμπεριφορά στελέχους της Αστυνομικής Δνσης Ευβοίας.

Με θάρρος δημοσιοποίησε το γεγονός και με επιστολή το κοινοποίησε αρμοδίως με αποτέλεσμα να υπάρξει άμεση αντίδραση από την Κεντρική Διοίκηση.

Ακούστε τι είπε στο ΡΑΔΙΟ1 και τον Μάνο Παπαμακάριο....



Υπόψιν : κ. Υπουργού Προστασίας του Πολίτη,
κ.Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας ,
κ. Γενικού Επιθεωρητή Νότιου Ελλάδος
κ. Περιφερειακού
Αστυνομικού Διευθυντή Στερεάς Ελλάδας
κ. Αστυνομικού Διευθυντή νομού Ευβοίας


Αξιότιμοι κύριοι ,
Παρακαλώ όπως διαβάσετε και αξιολογήσετε την συνημμένη επιστολή μου η οποία εκθέτει ενδεικτικά  την προσωπική μου εμπειρία της διαδικασίας έκδοσης Ταυτότητας και διαβατηρίου. Θα εκτιμούσα ως απάντηση σας την βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών σας ώστε ούτε  οι υπάλληλοι σας να ταλαιπωρούνται ή να ταλαιπωρούν ούτε και εμείς να δυσανασχετούμε.


Φωτεινή Σκόνδρα
Πρόεδρος ΔΣ του
Πανελλήνιου Συλλόγου ασθενών και φροντιστών ΠΑΡ.ΚΙΝ.Σ.Ο.Ν.
«Παρίσταμαι -Κινητοποιώ-Στηρίζω-Όσους-Νοσούν»
Αριστοτελους 20 Χαλκίδα,Τηλ 6977433855
email:f.skondra@gmail.com

21/12/2023

Ονομάζομαι Φωτεινή Σκόνδρα, κατοικώ στη Χαλκίδα και πάσχω από τη νόσο Πάρκινσον εδώ και 11 χρόνια με συνολική αναπηρία 74%και κινητική 67%. Λαμβάνω φαρμακευτική αγωγή ,της οποίας η επίδραση δεν είναι πάντοτε ελεγχόμενη, ούτε προβλέψιμη, με αποτέλεσμα κάποια διαστήματα της ημέρας να έχω πολύ μεγάλες κινητικές δυσκολίες και κάποια να κινούμαι κανονικά σαν να μη φαίνεται τίποτα. Για το λόγο αυτό ουδέποτε έκανα χρήση του δικαιώματος της κατά προτεραιότητα εξυπηρέτησης μου σε δημόσιες υπηρεσίες του ελληνικού κράτους. Όταν κινούμαι καλά δεν βρίσκω δίκαιο να πάρω τη σειρά άλλων που

πρόβλεψαν να έρθουν νωρίτερα από μένα . Όταν δεν κινούμαι καλά υπάρχει περίπτωση, ώσπου να τελειώσει η εξυπηρέτηση μου να συνέλθω κινητικά και ούτε ο υπαλληλος, ούτε οι προηγούμενοι της σειράς μου θα πιστέψουν ότι δεν τους εξαπάτησα.

Σήμερα Πέμπτη 21/12/2023 χρειάστηκε να μεταβώ στο Γραφείο Διαβατηρίων της Ελληνικής Αστυνομίας της Χαλκίδας για την ανανέωση του διαβατηρίου μου προκειμένου να ταξιδέψουμε με το σύζυγό μου στο εξωτερικό . Διάβασα στην ιστοσελίδα το γραφείο την Πέμπτη λειτουργεί ως τις 15.30 και τηλεφώνησα ,αν πρέπει να κλείσω ραντεβού και μου είπαν όχι. Με το σύζυγο μου φτάσαμε στο κτίριο στις 14.05 στιγμή που τα κινητικά μου ζητήματα ήταν εμφανέστατα . Στην καθιερωμένη ερώτηση του σκοπού της Πύλης για το λόγο της επίσκεψης μας, απαντήσαμε να βγάλουμε διαβατήριο κι εκείνος μας είπε να πάμε στον γ’ όροφο χωρίς να μας πει κάτι για την ώρα. Ανεβήκαμε πάνω και στο γραφείο , κάποιος ήταν μέσα υπό εξυπηρέτηση και στον προθάλαμο περίμεναν μία κυρία για να παραλάβει και ένας κύριος για να καταθέσει. Όταν ήρθε η σειρά του επόμενου βγήκε ο υπάλληλος και με μεγάλη έκπληξη και αγενέστατο ύφος μας ρώτησε, εσείς πότε ήρθατε και τι θέλετε; Του απαντήσαμε να καταθέσουμε για διαβατήριο και με αλαζονικό ύφος ρώτησε : Με ποιον συνεννοήθηκατε να ρθείτε τέτοια ώρα και γιατί σας ανέβασε ο σκοπός της Πύλης; Απαντήσαμε ότι σας πήραμε τηλέφωνο και μας είπατε ότι δεν χρειάζεται να κλείσουμε ραντεβού και ότι σήμερα λειτουργείτε ως τις 15.30 και ήρθαμε εντός του ωραρίου και μάλιστα αρκετή ώρα νωρίτερα. Τότε πήγε μέσα πήρε τηλ το σκοπό της πύλης γύρισε και αλαζονικότατα απάντησε δεν σας προλαβαίνω να φύγετε και να ξανάρθετε . Παρότι εξήγησα ψύχραιμα και ευγενέστατα ότι δεν ζήτησα να εξυπηρετηθώ κάτ’ εξαίρεση ούτε κατά προτεραιότητα αλλά εντός του ωραρίου ο κύριος ήταν ανένδοτος . Φώναζε ότι δεν ήταν ώρα αυτή που πήγαμε και μας έδιωξε πάλι . Εμφανώς τρεμάμενη από την σύγχυση και με τεράστια δυσκολία στη βάδιση υποβασταζόμενη από τον σύζυγό μου, ξεκίνησα να φύγω καθώς η αξιοπρέπεια μου δεν ανέχεται να με επιπλήτουν αδίκως και μάλιστα όργανα της πολιτείας που ορκίστηκαν και έχω εμπιστοσύνη ότι με προστατεύουν . Ο κύριος με παρακολουθούσε ασυγκίνητος και το μόνο που βρήκε να πει ως δικαιολογία που μας έδιωξε ήταν πως ,είτε σήμερα είτε αύριο το διαβατήριο θα βγει το άλλο Σάββατο . Σέβομαι απόλυτα τους νόμους αυτής της χώρας , το έργο της Αστυνομίας και το καθήκον της να διαφυλάξει την τάξη . Όμως προέχει η ανθρωπιστική αποστολή μίας υπηρεσίας που υπάρχει για να φροντίζει και να βοηθά τους πολίτες παρέχοντας τους πληροφορίες και βοήθεια και όχι να τους συμπεριφέρεται αλαζονικά και μάλιστα άδικα. Συμμερίζομαι την ψυχολογική επιβάρυνση του επαγγέλματος του συγκεκριμένου κυρίου καθώς υπάρχουν πολλοί αγενείς πολίτες οι οποίοι είναι απαιτητικοί ή εριστικοί σε αρκετές περιπτώσεις, όμως αυτό δε σημαίνει ότι δικαιολογείται η προκατάληψη ότι όλοι είμαστε το ίδιο. Σε κάθε περίπτωση τα όργανα του κράτους θα πρέπει να είναι παραδείγματα τήρησης των κανόνων και ευγενούς ανταπόκρισης. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για μία τρεμάμενη γυναίκα η οποία ζητά απλώς και πολύ ευγενικά να εξυπηρετηθεί στη σειρά της , δεν επικαλέστηκε την ιδιότητά της ως ανθρώπου με αναπηρία ούτε ζήτησε ιδιαίτερη μεταχείριση .

Δεν γνωρίζω αν υπήρξε στο παρελθόν άλλη αναφορά για τη συμπεριφορά του συγκεκριμένου κυρίου .Να σημειώσω όμως ότι όταν ήμουν εκεί πριν λίγες εβδομάδες για έκδοση ταυτότητας ήρθε ενας κύριος και όταν από την (ανοιχτή ) πόρτα ζήτησε να του κάνει μια ερώτηση του φώναξε εκνευρισμένος : Περάστε έξω κύριε πώς μπαίνετε έτσι μέσα ενώ εξυπηρετώ άλλον ; ο κύριος ανταπέδωσε και καυγάδιζαν για αρκετή ώρα . Επίσης να συμπληρώσω ότι για την ταυτότητα μου έκλεισα ραντεβού 3/11/2023 στις 12 πήγα στις 11.30 , ο σκοπός της πύλης μου ζήτησε να γυρίσω στις 12 ,πήγα σε ένα καφέ δίπλα κι όταν γύρισα στις 12 ήταν πριν από εμένα τέσσερις και μάλιστα είχε πέσει το σύστημα και δεν μπορούσαν να εξυπηρετήσουν κανέναν . Πάλι με υπομονή χωρίς να επικαλεστώ το δικαίωμα προτεραιότητας περίμενα τη σειρά μου. Από τις 12 του ραντεβού κατέθεσα στις 1.20. Όλη αυτή την ώρα η κινητικότητα μου δυσκόλεψε και τηλεφώνησα σε συγγενή μου να έρθει να με βοήθησει και ευτυχώς οι υπάλληλοι του γραφείου ταυτοτήτων ήταν ευγενέστατοι και εξυπηρετικότατοι παρότι την συγκεκριμένη μέρα είχαν πολλούς λόγους να εκνευριστούν γιατί και το σύστημα δεν τους βοηθούσε και ο κόσμος συσσωρευόταν και δυσανασχετούσε … Λυπάμαι πολύ ως πολίτης ως ασθενής και ως πρόεδρος του πανελληνίου συλλόγου ασθενών και φροντιστών που χρειάζεται να αναφέρω τα συγκενριμένα περιστατικά . Σε όλη μου τη ζωή η ευγένεια μου με έφερε αντιμέτωπη με πολλές αδικίες, τις οποίες δέχτηκα αδιαμαρτύρητα . Ούτε συνηθίζω ως τιμητής να στέλνω επιστολές ζητώντας να τιμωρηθεί κανείς. Θα προτιμούσα να γράφω ευχαριστήριες επιστολές για την άψογη και εύρυθμη λειτουργία των κρατικών υπηρεσιών και την υποδειγματική συμπεριφορά των εκπροσώπων τους . Σας γράφω αυτή την επιστολή αφενός για να σας ζητήσω να με βοηθήσετε σε αυτό , μεριμνώντας και διορθώνοντας τις συνθήκες που οδηγούν σε τέτοιου είδους αλαζονικές συμπεριφορές τους υπαλλήλους της υπηρεσίας σας . Θα ήθελα επίσης να με πληροφορήσετε πόση ώρα θα χρειαζόταν ο κύριος για κάθε περίπτωση αν με εξυπηρετούσε και δεν αναγκαζόμουν να ξαναπάω ; Αν ηταν περισσότερη να του ζητήσω συγγνώμη , αν ήταν λιγότερη παρακαλώ να εκπαιδεύσετε τους εκπροσώπους σας να αντιμετωπίζουν κι εμάς τους πολίτες με την ίδια υπομονή που δείχνουμε κι εμείς όταν εσείς μας καθυστερείτε .

Σας ευχαριστώ πολύ !

Με εκτίμηση,

Σκόνδρα Φωτεινή







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου