Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015

Προτάσεις για τα έργα Δήμων Στερεάς Ελλάδας προς Κυβερνητικούς Παράγοντες

Κύριε Πρόεδρε
Κύριοι Δήμαρχοι & Δημοτικοί Σύμβουλοι
Μέλη του Δ.Σ. της ΠΕΔ
Αναφερόμενος στο σχετικό έγγραφο της ΠΕΔ σας ενημερώνω για τα εξής:
Όπως είναι γνωστό η  Π.Στ.Ε. μαζί με το Νότιο Αιγαίο θεωρούνται Περιφέρειες που έχουν <<πετύχει>> την σύγκληση, αφού πριν μερικά χρόνια, είχαν υπερβεί το 75% του μέσου όρου του ΑΕΠ των χωρών  της Ε.Ε.

            Έχει αποδειχθεί όμως ότι το ΑΕΠ είναι πλασματικό και προέρχεται κυρίως από την μεγαλύτερη άτυπη συγκέντρωση βιομηχανιών της χώρας στην περιοχή της Βοιωτίας και της Ευβοίας, κατά δεύτερο λόγο, (Οινόφυτα-Σχηματάρι-Ριτσώνα –Θήβα) αλλά και από τα αιολικά πάρκα που είχαν στην αρχή εγκατασταθεί στην Νότια Εύβοια και τώρα σχεδόν σε ολόκληρη την  Στερεά Ελλάδα.
            Το ΑΕΠ που παράγεται όπως προαναφέρθηκε, ελάχιστα επηρεάζει την οικονομία της περιφέρειας, αφού και οι εργαζόμενοι μεταφέρονται από την Αττική
και τα αιολικά πάρκα προσφέρουν ελάχιστη έως καθόλου απασχόληση.
            Αν κανείς δει όλους τους δείκτες ευημερίας και όχι μόνο το ΑΕΠ, θα διαπιστώσει ότι η Περιφέρεια Στερεάς βρίσκεται στη μέση ίσως και πιο κάτω, σε σχέση με όλες τις Περιφέρειες της Χώρας.
            Σήμερα και το πλασματικό ΑΕΠ βρίσκεται πολύ κάτω από το 75% αφού ολόκληρη η χώρα βρίσκεται σε πρωτοφανή κρίση, ανεργία και φτώχεια.
            Η Ε.Ε. όμως έχει δυσκολία να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα και να προσαρμόσει την πολιτική της στα νέα δεδομένα.
            Ενώ θα έπρεπε την τρέχουσα, 5η Προγραμματική περίοδο, να ενισχυθούν όλες οι Περιφέρειες της Χώρας, χωρίς διακρίσεις, ιδιαίτερα λόγω της μεγάλης κρίσης και του γεγονότος ότι το ΑΕΠ (το μόνο κριτήριο που μετρά η Ε.Ε.) έχει πλέον καταβαραθρωθεί και αυτό δεν αμφισβητείται από καμία πλευρά.
            Όμως η Ε.Ε δεν ανησυχεί για την σημερινή πραγματικότητα της ελληνικής οικονομίας και ορισμένων ακόμα χωρών και καθορίζει τις χρηματοδοτήσεις για την περίοδο 2014-2020 των περιφερειών της χώρας με κριτήριο το ΑΕΠ των ετών 2007-2009.
            Είναι φανερό ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας, την τριετία 2007-2009,        δεν έχει καμία σχέση με  την σημερινή πραγματικότητα, αλλά όπως φαίνεται κανένας δεν συγκινείται στην Ε.Ε., αλλά και στην χώρα μας, όπως προκύπτει από το αποτέλεσμα.
            Οι χρηματοδοτήσεις της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, από το Γ.Κ.Π.Σ. και μετά εμφανίζονται ως εξής :
-Γ.ΚΠΣ 734 εκ Ευρώ
-ΕΣΠΑ 525 εκ Ευρώ
-Νέο ΕΣΠΑ(ΣΕΣ)190 εκ Ευρώ
            Η μείωση των χρηματοδοτήσεων την προγραμματική περίοδο 2007-2013 προκάλεσε αντιδράσεις κυρίως από τους Νομάρχες της ΠΣΤΕ και είχε  σαν
αποτέλεσμα αυτό που περιγράφεται στα έγγραφα που επισυνάπτονται, για να μην επαναληφθούν και σε αυτό το κείμενο.
             Το κείμενο που επισυνάπτεται είχε άλλο στόχο, αλλά αποστέλλεται για την ενημέρωση και μόνο σχετικά με την αδικία που έχει υποστεί η Περιφέρεια Στερεάς και δυστυχώς την νέα Προγραμματική περίοδο αυτή η αδικία παίρνει πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις.  Από τα 525 εκ. € την 4η Προγραμματική Περίοδο το χρηματοδοτικό πρόγραμμα της 5ης Προγραμματικής Περιόδου έχει πλέον περιοριστεί στα190 εκ. €.
             Ουσιαστικά η Περιφέρεια Στερεάς δεν έχει χρηματοδοτικό πρόγραμμα  την 5η Προγραμματική Περίοδο.
             Να σημειωθεί ότι στους πίνακες που κυκλοφορούσαν  πριν την τελική ανακοίνωση των 190 εκ . €, για την Στερεά Ελλάδα, το ποσό που αναφερόταν ήταν 333.553.046, με χρηματοδότηση 50% από την Ε.Ε. και 50% από την χώρα μας. (επισυνάπτεται πίνακας)
             Εκείνη την περίοδο υπήρχαν κάποιες αντιδράσεις γιατί το ποσό αυτό θεωρήθηκε αδικαιολόγητα χαμηλό.
             Τώρα όμως που ουσιαστικά η Στερεά Ελλάδα δεν έχει πρόγραμμα, δεν φαίνεται να ασχολείται κανένας.
             Υπάρχει φυσικά το γεγονός ότι έχουμε νέες αυτοδιοικητικές ηγεσίες, αλλά και αυτό δεν μπορεί να δικαιολογήσει την ακινησία σε ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα.
             Προτείνω να αναλάβει η ΠΕΔ πρωτοβουλία, μαζί με την Περιφέρεια Στερεάς
Ελλάδας, ώστε να πραγματοποιηθούν οι αναγκαίες επαφές με την πολιτική ηγεσία των αρμόδιων Υπουργείων, να διεκδικηθούν τα ποσά που είναι αναγκαία για την εκπόνηση και την εφαρμογή ενός προγράμματος αναπτυξιακού, γιατί όπως φαίνεται η Στερεά Ελλάδα δεν θα καταφέρει να τεθεί σε αναπτυξιακή τροχιά, την οποία έχει μεγάλη ανάγκη.
Παράκληση να ενημερωθούν τα μέλη του Δ.Σ. της ΠΕΔ.
            Πιστεύω ότι η κυβέρνηση, θα έχει κάθε λόγο να αντιμετωπίσει το πρόβλημα και την αδικία σε βάρος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και θα δώσει τις αναγκαίες λύσεις.
Να σημειωθεί ότι οι υποδομές στην Περιφέρεια δεν έχουν κατασκευαστεί.
Ιδιαίτερα για την Εύβοια που έχει ως κυρίαρχο πρόβλημα τον διαμήκη άξονα που διατρέχει τον Νομό από τον Βορά μέχρι τον Νότο και στην Κύμη, πρέπει να κατασκευαστούν τα τμήματα που έχουν ώριμες μελέτες.  Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει χωρίς την ύπαρξη ανάλογων χρηματοδοτικών προγραμμάτων.
Αν για κάποιους λόγους δεν έχουμε θετικά αποτελέσματα, τότε θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να κινητοποιηθούμε.
Μπορεί να αναρωτηθεί ο καθένας, αν είναι κατάλληλος ο χρόνος για τέτοιες διεκδικήσεις.
Αν πιστεύουμε ότι οι απόψεις μας είναι σωστές, τότε δεν μπορούμε να έχουμε αναστολές.
              Άλλωστε οι όποιες πιστώσεις αποφασιστούν, δεν πρόκειται να εκταμιευτούν άμεσα.
              Επίσης όπως όλοι γνωρίζουμε, στις μεγάλες δυσκολίες της χώρας, συνήθως η αυτοδιοίκηση πληρώνει πρώτη και με ποσά που δυσκολεύουν την ύπαρξη της.
              Οι άλλες περιφέρειες αντιμετωπίζουν τις μεγάλες μειώσεις με το ΕΣΠΑ.  Εμείς όμως δεν έχουμε τέτοια επιλογή.
               Είναι θέμα επιβίωσης και αξιοπρέπειας των πολιτών της Στερεάς Ελλάδας.
Παράκληση να ενημερωθούν τα μέλη του Δ.Σ. της ΠΕΔ.
                                                                                               Συναδελφικά

  Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ
                                                                                  ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Γ. ΜΠΟΥΡΑΝΤΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου