Δευτέρα 28 Αυγούστου 2023

Γ. ΣΠΥΡΟΥ: "Ενώ είχε προσληφθεί ως δικηγόρος του συνδυασμού μας και κατείχε ευαίσθητα έγγραφα με τις υποψηφιότητες μας, εθεσε υποψηφιότητα με την Ελενα Βάκα"!!(ακούστε)



Σοβαρή καταγγελία του Γ. Σπύρου κατά της Ιφ. Πίγγου και στο ...βάθος η Βάκα!!! 


Στο δελτίο τύπου αναφέρεται ότι:

"Κατέθεσα την Πέμπτη 17 Αυγούστου στο δικηγορικό σύλλογο αναφορά για παράνομη και αντιδεοντολογική συμπεριφορά της δικηγόρου Ιφιγένειας Πίγγου.

Η αιτιολογία ήταν ότι ενώ είχε προσληφθεί ως δικηγόρος του συνδυασμού μας και ενώ κατείχε ευαίσθητα έγγραφα σχετικά με τις υποψηφιότητες, συνεφώνησε να είναι υποψήφια με τον συνδυασμό της δικηγόρου Ελένης Βάκα.

Ζήτησα από τον πρόεδρο του συλλόγου να ενημερώσει και τις δύο για την υποβολή της αναφοράς, πράγμα το οποίο έπραξε και άφησα το περιθώριο μίας εβδομάδας ώστε τουλάχιστον η δεύτερη, ύστερα απο την ενημέρωση της να ενεργήσει αποκαταστατικά για το κύρος των δικηγόρων.

Δεν υπήρξε καμία αντίδραση.

Ύστερα από αυτά και επειδή το θέμα άπτεται των κοινών και της συμπεριφοράς των υποψηφίων δημάρχων και δημοτικών συμβούλων είμαι υποχρεωμένος να γνωστοποιήσω την αναφορά μου.

Γιώργος Σπύρου
Υποψήφιος Δήμαρχος Δήμου Χαλκιδέων"

Ο Σπύρου μίλησε στο ΡΑΔΙΟ1 και τον Μάνο Παπαμακάριο αναφερόμενος στα οσα συνέβησαν.

Ακούστε τα οσα αποκλυπτικά είπε και δείτε την καταγγελία....



Η ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ....

Προς Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Χαλκίδας.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Του Γεωργίου Σπύρου δικηγόρου Χαλκίδας, ΑΜΔΣΧ: 305 
διεύθυνση: Χαλκίδα, Αγγελή Γοβιού 10.

ΚΑΤΑ.

Ιφιγένειας Πίγγου δικηγόρου Χαλκίδας
διεύθυνση: Χαλκίδα Φαρμακίδου 3

Και ΚΑΤΑ

Παντός άλλου πειθαρχικώς ευθυνομένου που θα προκύψει απο την διαδικασία.

 

Αξιότιμε κύριε πρόεδρε με την παρούσα αιτούμαι την εκκίνηση πειθαρχικής διαδικασίας κατά της καθής, μέλους του Δικηγορικού συλλόγου Χαλκίδας για τους εξής λόγους:

Α. ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΕΡΟΣ:

Είμαι επικεφαλής της αυτοδιοικητικής παράταξης «ΑΜΕΣΑ – ΝΕΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ»  και με αυτήν την ιδιότητα υποψήφιος δήμαρχος στο Δήμο Χαλκιδέων στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές, με αντίπαλο συνδυασμό αυτό της δικηγόρου νυν δημάρχου Ελένης Βάκα.

Επίσης ανέθεσα την νομική υποστήριξη του συνδυασμού μας για το σύνολο της εκλογικής διαδικασίας στη καταγγελομένη δικηγόρο Ιφιγένεια Πίγγου.

Στα πλαίσια της παραπάνω εντολής η καταγγελομένη διαπιστεύτηκε στους εθελοντές και τους υποψήφιους της παράταξης μας και έλαβε την εντολή να συνεργάζεται άμεσα και εμπιστευτικά κυρίως με την Κωνσταντίνα Γρηγορίου, η οποία κατέχει συντονιστικό ρόλο στην συγκρότηση του ψηφοδελτίου μας.

Επίσης με την ίδια ιδιότητα συμμετείχε στη συνάντηση της ολομέλειας του συνδυασμού μας που έγινε την Παρασκευή 21 Ιουλίου 2023.

Επίσης ζήτησε με δική της πρωτοβουλία από την κα. Γρηγορίου και έλαβε την 30 Ιουλίου 2023 στο e-mail της την λίστα των υποψηφίων δημοτικών και τοπικών συμβούλων της παράταξής μας, τόσο αυτών που είχαν ήδη ανακοινωθεί, όσο και αυτών που είχαν συμφωνήσει την συμμετοχή τους προφορικά, αλλά εκκρεμούσε η επίσημη ανακοίνωση τους.

Την μεθεπομένη 1η Αυγούστου 2023 πληροφορήθηκα ότι η καταγγελλομένη ενώ κατείχε τον παραπάνω κατάλογο συναντήθηκε με την εκλογική μου αντίπαλο, νυν δήμαρχο, χωρίς όμως να με ενημερώσει ούτε πριν, αλλά ούτε και μετά από αυτήν.

Η συνάντηση αυτή θα μπορούσε βέβαια μέχρι αυτό το χρονικό σημείο και με βάση όσα γεγονότα μου ήσαν τότε γνωστά, να αποδοθεί σε οποιοδήποτε λόγο απτόμενο του δικηγορικού επαγγέλματος. 

Το γεγονός όμως ότι συμπίπτουν χρονικά τα παραπάνω δύο γεγονότα (παραλαβή λίστας υποψηφίων και συνάντηση με την εκλογική μου αντίπαλο), όπως είναι φυσικό μου προκάλεσε πολλούς συνειρμούς και υποψίες όπως άλλωστε θα προκαλούσε και σε κάθε μέσο λογικό άνθρωπο.

Ως εκ τούτου επέλεξα να τηρήσω στάση επιφύλαξης και αναμονής τις επόμενες ημέρες, για να προσφέρω στην καταγγελλομένη το χρονικό περιθώριο,  ώστε οίκοθεν να μου αναφέρει και να αιτιολογήσει την παραπάνω συνάντηση.

Επειδή δεν το έπραξε, επικοινώνησα με αυτήν επ’ αφορμή άλλων θεμάτων σχετιζόμενων με την εντολή της, ελπίζοντας ότι έστω και επ’ ευκαιρία θα μου αναφέρει την παραπάνω συνάντηση και τον σκοπό της, στο βαθμό που πιθανόν με αφορούσε ως εντολέα της.
Δεν το έπραξε.

Την ίδια εβδομάδα ενημερώθηκα από τρίτους ότι η καθής ανακοίνωσε στο στενό της κύκλο την βούλησή της να είναι υποψήφια με τον συνδυασμό της νυν δημάρχου, χωρίς όμως η ίδια να μου γνωστοποιήσει ποτέ αυτή την απόφασή της αν και ήταν ήδη εντεταλμένη νομική εκπρόσωπος της παράταξής μας, δηλαδή κατείχε ιδιότητα που  συνεπάγεται τουλάχιστον σύγκρουση καθηκόντων, με την παραπάνω επιλογή.

Εν συνεχεία η καταγγελλόμενη μού απέστειλε την 6η Αυγούστου 2023 γραπτό τηλεφωνικό μήνυμα που κατέχω και είναι στη διάθεσή σας με το οποίο παραπλανητικά ισχυρίζεται ότι η μεταξύ μας σχέση εντολής και εκπροσώπησης τελούσε υπό την αίρεση εύλογης για αυτήν αμοιβής στην οποία τάχα δεν θα μπορούσα να ανταποκριθώ.

Της απήντησα την 9η Αυγούστου, ότι είμαι γνώστης της επικείμενης υποψηφιότητάς της και ότι δεν υφίσταται ζήτημα αμοιβής, αλλά κρίση εμπιστοσύνης που προκλήθηκε από την αντιδεοντολογική και ενδεχομένως δόλια στάση της.

Μου ανταπάντησε γραπτώς τη 10η Αυγούστου 2023 γράφοντας αυτολεξεί μεταξύ άλλων ότι: « Δεν μπορώ να αντιληφθώ για ποιο λόγο θα έπρεπε να ενημερώσω εσάς για τα δικά μου ραντεβού; Η πολιτική σας αντίπαλος είναι και δήμαρχος της πόλης μας και δεν είναι μεμπτή η συνάντηση με αυτήν», επιβεβαιώνοντας κυνικά τη συνάντηση που οδήγησε ή επισφράγισε την αυτομόλησή της.

Σε ακολουθία των παραπάνω, την 14η Αυγούστου 2023 ανακοινώθηκε και επισήμως με κοινή φωτογραφία μέσω των social media η υποψηφιότητα της παραπάνω καταγγελλομένης δικηγόρου με τον αντίπαλο συνδυασμό της νυν δήμαρχου.

 Β. ΝΟΜΙΚΟ ΜΕΡΟΣ:  

Σύμφωνα με το άρθρο 3 παράγραφος 1 του κώδικα δικηγόρων, «Ο δικηγόρος ασκεί ελεύθερο επάγγελμα στο οποίο προέχει το στοιχείο της εμπιστοσύνης του εντολέα του προς αυτόν».

Είναι προφανές ότι η παράδοση της λίστας υποψηφίων στην καταγγελλόμενη από την κα. Γρηγορίου ήταν μια ενέργεια άκρως εμπιστευτική στην οποία αυτή δεν θα προερχόταν αν γνώριζε την πρόθεσή της να είναι υποψήφια με άλλον συνδυασμό, πολύ δε περισσότερο που τόσο εμείς όσο και άλλοι συνυποψήφιοι αρχηγοί δημοτικών παρατάξεων έχουμε καταγγείλει πιέσεις που ασκούνται σε υποψήφιους δημοτικούς και τοπικούς συμβούλους, ακόμη και σε αυτούς που έχουν ήδη ανακοινωθεί, ενώ η προκείμενη λίστα περιείχε πολλούς μη ανακοινωμένους υποψήφιους.

Επίσης σύμφωνα με το άρθρο 38 του παραπάνω κώδικα «Ο δικηγόρος οφείλει να τηρεί αυστηρά εχεμύθεια για όσα του εμπιστεύεται ο εντολέας του κατά την ανάθεση και την εκτέλεση της εντολής ή πληροφορείται κατά την διάρκεια του χειρισμού της».

Οι παραπάνω επιταγές συμπεριλαμβάνονται  και στο άρθρο 36 του Κώδικα Δεοντολογίας.

Επειδή όπως γίνεται αυτονόητα αντιληπτό η διάπραξη και η αποσιώπηση, διαρκούσης της πληρεξουσιότητας, των παραπάνω πράξεων, αντικειμενικά θίγει και προσβάλει το κύρος του δικηγόρου και την προσήκουσα εμπιστοσύνη τόσο προς το πρόσωπο αυτού όσο και προς τον θεσμό. 

Επειδή η καταγγελομένη στην ύποπτη περίοδο, εζήτησε και έλαβε τον κατάλογο με όλους τους υποψηφίους του συνδυασμού μας, χωρίς εμφανή νομική σκοπιμότητα, πράξη από την οποία όφειλε να απέχει αν υπήρχε έστω και η παραμικρή πιθανότητα να αποδεχθεί πρόταση υποψηφιότητας από άλλο συνδυασμό.

Επειδή η νυν δήμαρχος, υποκειμένη και αυτή στον πειθαρχικό δικηγορικό κώδικα ως δικηγόρος, είτε γνώριζε τα παραπάνω και συνέπραξε με την καταγγελομένη, έχοντας για την ταυτότητα του νομικού λόγου ισότιμη πειθαρχική ευθύνη, είτε δεν τα γνώριζε και απατήθηκε, οπότε πλέον οφείλει να ενεργήσει αποκαταστατικά για το κύρος των δικηγόρων αποπέμποντάς την από τον εκλογικό της συνδυασμό, γιά να εκφράσει με αυτόν τον τρόπο έμπρακτα την απαρέσκειά της γιά τις παραπάνω ανάρμοστες πράξεις και για να πιστοποιήσει τη μη ενσυνείδητη συμμετοχή της σε αυτές.

Για τους λόγους αυτούς

Αιτούμαι να διενεργήσετε πειθαρχική προκαταρτική εξέταση για την τέλεση των παραπάνω καταγγελλομένων παραβάσεων του κώδικα περί δικηγόρων και της δεοντολογίας που απορρέει από το δικηγορικό λειτούργημα.  

 

Χαλκίδα 17/8/2023



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου