Πέμπτη 17 Αυγούστου 2023

ΣΥΛΛΟΓΟΣ "ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ".. Τίς πταίει για την ..παρακμή; (ανακοίνωση)


Η Χαλκίδα αποτελεί την μοναδική πόλη στην Ελλάδα αλλά και και σε όλη την Ευρώπη με το κέντρο της σε απόλυτη παρακμή.


Ο σύλλογος πολιτών < ΚΑΣΤΡΟ> θέλει να γνωστοποιήσει σε όλους τους κατοίκους της Χαλκίδας το μείζον θέμα παρακμής και εγκατάλειψης του ιστορικού κέντρου της πόλης και να ζητήσει τις απόψεις των υποψηφίων δημάρχων και δημοτικών συμβούλων πάνω στο θέμα αυτό !

Το ιστορικό
Περιμένοντας ακόμα την ειδική μελέτη …………

Το 1997 κατά την αναθεώρηση και επέκταση του σχεδίου της Συνοικίας Β΄ (βάσει του νέου Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της Χαλκίδας, του 1987, που εφαρμόστηκε μετά τον οικιστικό νόμο Τρίτση του 1983), η περιοχή της Αγίας Παρασκευής (του Κάστρου), εξαιρέθηκε, αφού εκτιμήθηκε ως πολεοδομικά ιδιαίτερη και συγκεκριμένα ,το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, χαρακτηρίζει το νότιο τμήμα του Κάστρου, αυτό δηλ. νότια της οδού Κώτσου, ως Περιοχή Ειδικής Μελέτης, αφήνοντάς το ανέπαφο για τον ειδικό σχεδιασμό.
Το αποτέλεσμα ήταν στην περιοχή του Νότιου Κάστρου να βρίσκεται ακόμη σε ισχύ το αρχικό Σχέδιο Πόλης, αυτό του 1932 και την περιοχή να τελεί υπό καθεστώς προστασίας από την Αρχαιολογική Υπηρεσία.
Το σχέδιο του 1932 καθορίζει μόνον τα οικοδομικά τετράγωνα, χωρίς να λαμβάνει υπ’ όψιν του την ιδιαιτερότητα της περιοχής και χωρίς να προβλέπει τον οποιονδήποτε χαρακτηρισμό χρήσεων γης στους ελεύθερους κοινόχρηστους χώρους (δρόμους, πλατείες, κοινωφελείς χώρους).
Η πολεοδομική ιδιαιτερότητα της περιοχής, έγκειται
στην ιστορική της φυσιογνωμία,
ως κέντρο της βυζαντινής και μεσαιωνικής Χαλκίδας, όπου δεσπόζουν τα σημαντικότερα μεσαιωνικά μνημεία της πόλης:
– ο ναός της Αγίας Παρασκευής,
– η οικία του Ενετού Βαίλου,
– το Οθωμανικό τέμενος Εμίρ Ζαδέ,
– η Οθωμανική κρήνη του Χαλίλ,
– οι υπόγειες αίθουσες της πλατείας Πεσόντων Οπλιτών,
– το κτήριο της οδού Παίδων,
– τμήμα του τείχους και της τάφρου, μέσα στη Σχολή Πεζικού και
– βοηθητικό κτίσμα προσαρτημένο στο εναπομείναν τμήμα του τείχους, όπου σήμερα λειτουργεί το Λαογραφικό Μουσείο.

Η απουσία ρυμοτομικού σχεδίου και ειδικής μελέτης ,σε συνδυασμό με τη φθορά των χρόνων, οδήγησε σε μεγάλη υποβάθμιση και διάρρηξη του πολεοδομικού ιστού και σε ένα ιστορικό κέντρο που παρακμάζει …….

Το ερώτημα ………
τις πταίει

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου