Ανάμεσα στις τρεις-τέσσερις Περιφέρειες που προβληματίζουν έντονα τη ΝΔ για το εάν θα καταφέρει να τις διατηρήσει υπό τον έλεγχό της και μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου είναι σίγουρα και αυτή της Στερεάς Ελλάδας 


Κι αυτό διότι ο νυν περιφερειάρχης Φάνης Σπανός, εκλεκτός και διάδοχος του Κώστα Μπακογιάννη, όταν εκείνος «μετακόμισε» στο δήμο της Αθήνας το 2019, αποδείχθηκε πολύ αδύναμος για να «γεμίσει τα παπούτσια» του προκατόχου του. Είναι ήδη πολύ μακριά από το όριο να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο, ενώ οι αντισυσπειρώσεις που προκαλεί, δείχνουν ότι ίσως εξελιχθούν σε μοιραίες για την τελική του επίδοση.

Στην Πειραιώς γνωρίζουν – και με βάση τις μετρήσεις που έχουν κάνει, αλλά και τις εσωτερικές αντιδράσεις – ότι ο κ. Σπανός δεν έχει καθόλου σίγουρη την επανεκλογή του. Τουναντίον. Η Στερεά Ελλάδα είναι από τις περιφέρειες που μπορεί με μεγάλες πιθανότητες να αλλάξουν χέρια τον Οκτώβριο. Αλλά οι επιτελείς της ΝΔ δεν μπορούν κάνουν κάτι άλλο, πέραν του να υποστηριχθεί και πάλι ο νυν περιφερειάρχης και… όπου βγει.

Ο Φάνης Σπανός

Όμως όλο και περισσότεροι αντιλαμβάνονται πως τα πάντα θα κριθούν από τις επιλογές της σημερινής αντιπολίτευσης. Εάν υπάρξουν δηλαδή από τον ΣΥΡΙΖΑ ή και το ΠΑΣΟΚ υποψηφιότητες ισχυρές, για να αμφισβητήσουν το σημερινό στάτους.

Η γρήγορη κίνηση Μαρκόπουλου

Η πρόκληση για την κεντροαριστερά είναι μεγάλη, αλλά και το παζλ πολύ δύσκολο για να συμπληρωθεί με επιτυχία. Μέχρι τώρα η μεγαλύτερη απειλή για τον κ. Σπανό είναι ο ανεξάρτητος υποψήφιος, πρώην υπουργός της ΝΔ και πρώην βουλευτής Εύβοιας Κώστας Μαρκόπουλος. Με διαχρονικά ισχυρή παρουσία στο νομό του ο κ. Μαρκόπουλος ανακοίνωσε ήδη την πρώτη φουρνιά υποψηφίων περιφερειακών συμβούλων στην Εύβοια, αλλά και στη Φθιώτιδα, ενώ αναμένεται σύντομα να κάνει κινήσεις σε Βοιωτία, Φωκίδα και Ευρυτανία, αποσπώντας σημαντικές δυνάμεις από ένα διακομματικό ακροατήριο. Στόχος του είναι να περάσει στο δεύτερο γύρο, όπου ελπίζει ότι θα εκφράσει ένα ευρύ «αντί-Σπανό» μέτωπο – εάν βρεθεί αντιμέτωπος με τον νυν Περιφερειάρχη – ή μία ανεξάρτητη κοινωνική έκφραση κόντρα σε οποιονδήποτε κομματικό εκλεκτό – εφόσον έχει απέναντί του κάποιον με χρίσμα από την κεντροαριστερά.

Ο Κώστας Μαρκόπουλος

Η Κουμουνδούρου σε αναζήτηση υποψηφίου

Το μεγάλο δίλημμα το έχει ο ΣΥΡΙΖΑ. Στις προηγούμενες εκλογές υποστήριξε τον Δημήτρη Αναγνωστάκη, ο οποίος περιορίστηκε στο 14,14%. Ο άλλοτε γενικός γραμματέας του Υπουργείου ΠΡΟΠΟ δήλωσε ότι παραμένει στην αυτοδιοίκηση, αρνούμενος πρόταση να είναι υποψήφιος βουλευτής στην Εύβοια, αλλά ουδείς γνωρίζει τι θα πράξει η Κουμουνδούρου. Ο ΣΥΡΙΖΑ της Φθιώτιδας προκρίνει τον Απόστολο Γκλέτσο, που είχε περάσει το 2019 στο β’ γύρο με 23,82%, αλλά υπάρχουν ισχυρές διαφωνίες από τον ΣΥΡΙΖΑ της Εύβοιας κυρίως, αλλά όχι μόνο. Ο πρώην δήμαρχος Στυλίδας δεν εμπνέει εμπιστοσύνη στην Κουμουνδούρου, παρά τα ανοίγματα που κάνει στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο ανεξέλεγκτα εκρηκτικός χαρακτήρας του απωθεί πολλούς στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο Απόστολος Γκλέτσος

Μία σκέψη στο περιβάλλον του Αλέξη Τσίπρα για τον Κλέαρχο Περγαντά δεν φάνηκε να προχωρά, καθώς ο άλλοτε Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας και, νωρίτερα, νομάρχης Βοιωτίας δεν δείχνει διατεθειμένος να εμπλακεί και πάλι με την αυτοδιοίκηση.

Κρίσιμο μέγεθος είναι πάντως και τι θα κάνει το 11,35% που είχε λάβει η εκλεκτή του ΠΑΣΟΚ, Κατερίνα Μπατζελή, η οποία επέλεξε να είναι υποψήφια βουλευτής στον βόρειο τομέα της Β’ Αθήνας και δεν φαίνεται πρόθυμη να επιστρέψει στα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Η Κατερίνα Μπατζελή

Το βίντεο του Γκλέτσου που προβλημάτισε τον ΣΥΡΙΖΑ

Το πώς συμπεριφέρεται ο Απόστολος Γκλέτσος είναι από τα θέματα που απασχολούν και προβληματίζουν έντονα την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και γι’ αυτό υπάρχουν έντονες επιφυλάξεις για το εάν θα υποστηρίξει τον εκρηκτικό καλλιτέχνη για τη μάχη του Οκτωβρίου.

Λιγότερο από ένα μήνα πριν ο κ. Γκλέτσος είχε εμφανιστεί να κρατά ένα κεσεδάκι γιαούρτι με το πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη και να αναρωτιέται, με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού τότε στην περιοχή, «άμα πάω να τον γιαουρτώσω, πιάνεται;»! Βέβαια δεν συνέβη κάτι τέτοιο, αλλά η ΝΔ είχε αντιδράσει έντονα, ζητώντας από τον ΣΥΡΙΖΑ να τον διαγράψει και με την Κουμουνδούρου να αποφεύγει οποιοδήποτε σχόλιο.