Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2023

ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ Κ. : "Τοξική βόμβα στη γειτονιά μας και δεν ενδιαφέρεται ...κανείς!!" Αντίδραση από τον Δήμο Τανάγρας... (ακούστε+διαβαστε)


Η Κυβέρνηση και Περιφέρεια προκαλουν με την απόφαση εγκατάστασης χωματερής τοξικών αποβλήτων στην Τανάγρα, λίγα χιλιόμετρα από την Χαλκίδα!!


Παρακάμπτοντας καθε διαδικασία διαβούλευσης και διαλόγου η.."επένδυση" χαρακτηρίστηκε στρατηγικής σημασίας και πέρασε με τις fast-track διαδικασίες ενώ εγκρίθηκε η περιβαλλοντική της μελέτη!

Η αντίδραση του Κ. Μαρκόπουλου -υποψήφιου περιφερειάρχη- ηταν ακαριαία κατηγορώντας Κυβέρνηση και Περιφέρεια την μεν πρώτη για ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ και την δεύτερη για ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ!

Δείτε την ανακοίνωση του Κ. Μαρκόπουλου...

"ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΣΠΑΝΟΣ ΕΠΕΤΡΕΨΑΝ ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΤΟ ΣΧΗΜΑΤΑΡΙ

Μία ακόμη σοβαρή ήττα ήρθε για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και προσωπικά για τον Φάνη Σπανό, από την κυβέρνηση.

Εκδόθηκε θετική απόφαση για τους περιβαλλοντικούς όρους ενός ΧΥΤΒΑ (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Βιομηχανικών Αποβλήτων) στον δήμο Τανάγρας σε απόσταση 350 μέτρων από αυτοκινητόδρομο και κατοικημένη περιοχή, λιγότερο από 3 km από το αεροδρόμιο της Τανάγρας και πολύ κοντά στην Κοινότητα Τανάγρας.

Είναι απόλυτα σαφές ότι ο κ. Σπανός γνώριζε όλες τις λεπτομέρειες και η αρνητική απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου (Φεβρουάριος 2022) ήταν μόνο γνωμοδοτική και χωρίς ουσία. Δηλαδή η Περιφέρεια ακολούθησε τον γνωστό δρόμο του «αρνούμαι την πρόταση αλλά δεν ασχολούμαι καθόλου». Η αλήθεια ωστόσο είναι η εξής: Ο κ. Σπανός είχε ενημερωθεί πλήρως ότι η επένδυση δεν θα γινόταν στο εσωτερικό του ΒΙΟΠΑ όπως αρχικά υπήρχε δέσμευση.  Ο κ. Σπανός αρνήθηκε να βάλει όρο τα βιομηχανικά απόβλητα να αφορούν αποκλειστικά  όσα παράγονται στην άτυπη βιομηχανική ζώνη Οινοφύτων ή έστω στην Στερεά, ενώ του προτάθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Ο κ. Σπανός δεν ασχολήθηκε καθόλου με την τοποθεσία ούτε αντιπρότεινε κάτι άλλο. Ο κ. Σπανός με την στάση του επέτρεψε να συμβεί το εξής μοιραίο: O XYTΒA να έχει την δυνατότητα να διαχειρίζεται βιομηχανικά απόβλητα ακόμα και εισαγωγής από τρίτες χώρες (εκτός βέβαια Αττικής και λοιπής Ελλάδας), να λειτουργεί χωρίς την συμμετοχή της Περιφέρειας στην επιτήρηση λειτουργίας και βέβαια να λειτουργεί δίπλα σε κατοικημένες περιοχές. Κι όλο αυτό να ανήκει στις στρατηγικές επενδύσεις της χώρας, με την υπογραφή της κυβέρνησης, η οποία δεν δίνει καμία σημασία ούτε στον Δήμαρχο ούτε στον Περιφερειάρχη, σαν να τους έχει υπό απόλυτο έλεγχο, ή σαν να μην τους λογαριάζει όπως και τους κατοίκους.

Η θέση του συνδυασμού «Στερεά Περιφέρεια» είναι πολύ συγκεκριμένη: Ναι πρέπει να γίνει ΧΥΤΒΑ ώστε να μην διασπείρουμε τα βιομηχανικά απόβλητα ανεξέλεγκτα και να μην πληρώνει η χώρα μηνιαίο πρόστιμο στην Ε.Ε., αλλά να γίνει σε απόσταση εξαιρετικά μακρινή από οδικό ή αγροτικό ιστό και βέβαια να μην είναι μία χωματερή βιομηχανικών αποβλήτων έξω από όσα παράγει η άτυπη βιομηχανική ζώνη.

Είναι μεγάλη καταστροφή για τις επόμενες γενιές αν επιτρέψουμε να γίνουμε  τριτοκοσμικό νεκροταφείο των βιομηχανικών αποβλήτων των Βαλκανίων."

Ακούστε τι είπε στο ΡΑΔΙΟ1 και τον Μάνο Παπαμακάριο.... 


Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΑΝΑΓΡΑΣ....

Καταγγελία του Δήμου Τανάγρας στην απόφαση έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων για την κατασκευή και λειτουργία της Χωματερής Επικίνδυνων Βιομηχανικών Αποβλήτων (ΧΥΤΒΑ) στην περιοχή μας

Η Δημοτική Αρχή Τανάγρας, παρά τον εορταστικό χαρακτήρα των ημερών όπου όλοι σε όλους ευχόμαστε χρόνια πολλά, ευτυχισμένα και με πολύ υγεία, βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να καταγγείλει την απρεπή στάση και συμπεριφορά της Διοίκησης και της Πολιτικής. Και τούτο διότι για άλλη μια φορά θέτουν την περιοχή μας σε συνθήκες επικίνδυνες για τη ζωή, τη δημόσια υγεία και την προστασία του υπέρτατου αγαθού του περιβάλλοντος και δημιουργούν μια καινούργια αφετηρία απειλής και υψηλής διακινδύνευσης για τους δημότες και τους συμπολίτες μας.

Μόλις δύο μέρες πριν τη γιορτή των Χριστουγέννων, την τελευταία εργάσιμη μέρα της Δημόσιας Διοίκησης, γνωστοποιήθηκε στην ιστοσελίδα «https://www.diavgeia.gov.gr/» και χωρίς έστω κάποια τυπική ενημέρωση ή προειδοποίηση της Δημοτικής Αρχής, η απόφαση έγκρισης των Περιβαλλοντικών Όρων για την κατασκευή και λειτουργία της Χωματερής Επικίνδυνων Βιομηχανικών Αποβλήτων (ΧΥΤΒΑ) μόλις 350m από την κατοικημένη περιοχή του Σχηματαρίου και σε απόσταση αναπνοής από την κοινότητα Τανάγρας, εκτός της προγραμματιζόμενης βιομηχανικής περιοχής εξυγίανσης των Οινοφύτων και χωρίς καμία τυπική και χωροταξική συμβατότητα και συνέπεια.

Αυτή η απόφαση που καταδεικνύει ανάγλυφα την έλλειψη στοιχειώδους σεβασμού στην Αυτοδιοίκηση και τους συμπολίτες μας, έχει ήδη καταδικαστεί, πριν καν εκδοθεί, με σειρά αποφάσεων του Δήμου Τανάγρας αλλά και του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος η οποία υιοθέτησε πανηγυρικά όλο τον κορμό των σκέψεων και τεκμηρίων που θεμελιώνουν την κατηγορηματική αντίθεση του Δήμου μας. Η απόφαση έγκρισης των Περιβαλλοντικών Όρων της Χωματερής Επικίνδυνων Αποβλήτων, δυστυχώς για τον ιδιοκτήτη της και τη διοίκηση που την ενέκρινε, είναι μνημείο τυπικής εκτροπής και πρέπει να ανακληθεί και να καταργηθεί. Και τούτο διότι είναι από μόνη της η τραγική επιβεβαίωση των φόβων και της ανησυχίας που είχαν διατυπωθεί σε αλλεπάλληλες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Τανάγρας.

Σύμφωνα με αυτή την απόφαση η Χωματερή Επικινδύνων σχεδιάστηκε για να αναπτυχθεί ελάχιστα μέτρα από όπου αναπτύσσεται η ζωή και η δραστηριότητα των κατοίκων του Σχηματαρίου, στο σταυροδρόμι εθνικών, περιφερειακών και τοπικών διελεύσεων μείζονος σημασίας, σε συνθήκες πλήρους αβεβαιότητας σε σχέση με τη ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα λόγω της γεωλογικής σύστασης του εδάφους-υπεδάφους και με αβέβαιες τεχνικές ασφαλείας σε σχέση με τα ενδεχόμενα του σεισμού και του οποιουδήποτε τυχαίου ατυχήματος, όπως αυτά που συνέβησαν στη Μομπάλ και στο Σεβέζο.

Η Χωματερή Επικινδύνων μέσα από την αδειοδότησή της είναι μια βόμβα με χιλιάδες τόνους επικίνδυνα απόβλητα να μεταφέρονται δίπλα και μέσα από τις πόλεις μας και τους κατοίκους τους. Είναι μια μεγάλη απειλή για 25 και πλέον χρόνια υπαίθριας εργασίας και διεργασίας σε συνθήκες τυχαίες, απρόσμενες και υψηλής αβεβαιότητας σε όλα τα πεδία της δημόσιας διακινδύνευσης. Είναι μια καινούργια εκδοχή «εξασθενούς χρωμίου» που, ενώ δεν έχουν εκλείψει ακόμη οι συνέπειες του μολυσμένου Ασωπού, απειλεί εκ νέου να διαταράξει την ισορροπία και στον πρωτογενή τομέα με προφανείς αρνητικές συνέπειες στη φήμη και την καταλληλόλητα των γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων της περιοχής, απαξιώνοντας ταυτόχρονα περιουσίες και επενδύσεις που βρίσκονται στο βεληνεκές της. Είναι ένας διαρκής, ακραίος και επικίνδυνος ρύπος που θα παραμείνει για εκατοντάδες και χιλιάδες χρόνια στο έδαφος του Δήμου μας, υποκαθιστώντας με το χειρότερο τρόπο το πολιτιστικό απόθεμα που βρίσκεται θαμμένο για αιώνες που σκοπό είχε να αναδείξει το μέτρο και τη διάσταση του απόλυτου σεβασμού στη ζωή των ανθρώπων, αντίληψη και αξία που δυστυχώς φαίνεται να εκλείπει πλέον οριστικά στις μέρες μας.

Η απόφαση έγκρισης των Περιβαλλοντικών Όρων είναι ταυτόχρονα και μια απύθμενη διοικητική αρρυθμία και ασέβεια προς τα όργανα του Δήμου μας και τους συμπολίτες μας. Αγνοεί με προκλητικό τρόπο όλες τις αποδείξεις που προσκομίστηκαν κατά τη διάρκεια των σχετικών διαβουλεύσεων  για να αποτρέψουν την έγκρισή της. Ενάντια στις αρχές του δίκαιου κράτους που ακούει και σέβεται τις τοπικές αρχές αλλά και ενάντια στη νομιμότητα και την επιστημονική τεκμηρίωση παραλλάσει, μεταβάλλει και αγιοποιεί την υποδομή, το χώρο ανάπτυξής της και τα τεχνικά δεδομένα της επικίνδυνης χωματερής, αποφεύγοντας ανεπιτυχώς να απαντήσει στα δεκάδες υπομνήματα του Δήμου Τανάγρας που ζητούσαν την απόσυρσή της και κατετέθησαν αρμοδίως έως και πρόσφατα στις 06-12-2022.

Τώρα όπως έχει ήδη αναφερθεί από την πρώτη μέρα που γνωστοποιήθηκε η πρόθεση για την κατασκευή Χωματερής Επικινδύνων στο Δήμο Τανάγρας και εγκριθεί ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο, το λόγο έχει η Δικαιοσύνη. Ο Δήμος Τανάγρας σε μια τιτάνια προσπάθεια, συχνά απελπιστικά μόνος του, μέσα σ’ ένα τεράστιο πλήθος κρατικών, θεσμικών και διοικητικών αρχών που πρόχειρα και ατεκμηρίωτα διατύπωναν τη σύμφωνη γνώμη τους, έκανε τα πάντα έως σήμερα για να εμποδίσει τα χειρότερα.

Η Δικαιοσύνη αποτελεί πλέον το τελευταίο ανάχωμα για την κατάργηση των παράνομων πράξεων της Διοίκησης, την προστασία των μεγάλων αγαθών της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος και τη συμμόρφωση της πολιτικής στο κοινό καλό και τις πανανθρώπινες αξίες της ζωής. Αυτό είναι το υπόβαθρο της σημερινής απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου, η οποία σε έκτακτη συνεδρίασή της, αποφάσισε ομόφωνα την ανάθεση της νομικής επιμέλειας της υπόθεσης για δικαστική προσφυγή, σε Δικηγορικό Γραφείο έγκριτων νομικών με μεγάλη εμπειρία σε θέματα περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

«Όσο οι συμπολίτες μου με εμπιστεύονται στο Δήμο Τανάγρας για την ευθύνη του Πρώτου Πολίτη του Δήμου, καμία δύναμη δε θα μας σταματήσει για να αποτρέψουμε το μεγάλο κακό που δημιουργεί στον τόπο μας η Χωματερή Επικινδύνων Αποβλήτων. Έχουμε εξαντλήσει όλα τα διοικητικά μέσα και τώρα είναι ο δρόμος της Δικαιοσύνης, εθνικής και ευρωπαϊκής. Σ’ αυτό τον αγώνα είναι μαζί μου οι συμπολίτες μου, υπερασπιζόμενοι με όλα τα νόμιμα μέσα, τις ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Τανάγρας», δήλωσε ο Δήμαρχος Βασίλης Περγάλιας.

Συνημμένα σας παραθέτουμε και την επιστολή του Δημάρχου Τανάγρας προς τη Γενική Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Πολιτικής στις 06-12-2022 σχετικά με τη νομιμότητα της διαδικασίας αδειοδότησης της επένδυσης «Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Βιομηχανικών Αποβλήτων (ΟΕΔΒΑ) του φορέα με την επωνυμία ΕΛΒΙΟΚ ΜΑΕ στη θέση "ΚΕΡΑΜΙΔΕΖΑ ή ΛΑΚΚΑ ΝΤΡΕΊΤΑ " της Δ.Ε. Τανάγρας του Δήμου Τανάγρας της Π.Ε. ΒΟΙΩΤΙΑΣ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου