Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2023

Β. Περγάλιας: Για ακόμα μια φορά τονίζω ότι δεν θα επιτρέψω την κατασκευή ΧΥΤΒΑ εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Τανάγρας


Κάθετα αντίθετος στην κατασκευή ΧΥΤΒΑ, στην περιοχή Κεραμιδέζα Σχηματαρίου, αλλά και σε οποιοδήποτε άλλο σημείο των ορίων  του Δήμου  Τανάγρας, τάχθηκαν, τη Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2023, ο Δήμαρχος Β. Περγάλιας και σύσσωμο το δημοτικό Συμβούλιο, σε ευρεία, και πολύωρη συνεδρίαση, παρουσία πολιτικών παραγόντων και πολιτών.


Η συνεδρίαση ήταν αποτέλεσμα της απόφασης του Υπουργείου, χωρίς να ενημερωθεί ο Δήμος Τανάγρας,  να κάνει αποδεκτή την μελέτη Περιβαλλοντικών όρων, για την κατασκευή του ΧΥΤΒΑ. την 23 Δεκεμβρίου δύο μέρες πριν τα Χριστούγεννα.

Ο  Β. Περγάλιας ο οποίος με το Δημοτικό Συμβούλιο δίνουν μόνοι τους έναν έντιμο και καθαρό αγώνα, ξεκαθάρισε με το πιο κατηγορηματικό τρόπο, ότι δεν θα επιτρέψει την εγκατάσταση ΧΥΤΒΑ στην περιοχή του Δήμου Τανάγρας, είτε εντός του Βιομηχανικού Πάρκου, είτε εκτός. Έτσι, άμεσα κλήθηκε έκτακτη οικονομική επιτροπή την Τρίτη 27/12/2022 και πάρθηκε ομόφωνη απόφαση για την ανάθεση σε δικηγόρο που ασχολείται με υποθέσεις που σχετίζονται με το περιβάλλον, ώστε ο Δήμος Τανάγρας να προσφύγει στη Δικαιοσύνη μέσα στις επόμενες εξήντα ημέρες για την άσκηση αίτησης στο ΣτΕ για την ακύρωση και αναστολή της απόφασης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Επίσης, η Δημοτική Αρχή θα προσφύγει εάν χρειαστεί και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Παράλληλα, κατήγγειλε  την κυβέρνηση και τα αρμόδια Υπουργεία,  γιατί δεν άκουσαν την τοπική κοινωνία, αλλά και τις πολυάριθμες αρνητικές αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Τανάγρας από το 2019 μέχρι και σήμερα. Αναλυτικότερα, 14/12/2019 συγκλήθηκε Δημοτικό Συμβούλιο και ομόφωνα ψηφίστηκε η μη κατασκευή ΧΥΤΕΑ-ΧΥΤΒΑ εντός του Βιομηχανικού Πάρκου, ενώ 14/12/2020 λήφθηκε εκ νέου απόφαση για μη κατασκευή και χωροθέτηση ΧΥΤΕΑ-ΧΥΤΒΑ όχι μόνο εντός του Βιομηχανικού Πάρκου, αλλά ούτε και εντός των ορίων Δήμου Τανάγρας. Επιπλέον, αρνητικές γνωμοδοτήσεις έχουν τα Κοινοτικά Συμβούλια Σχηματαρίου και Τανάγρας στις 16/12/2021.

Κατά την συνεδρίαση ο σύμβουλος του Δήμου για το Βιομηχανικό Πάρκο κ. Μ. Μπαλτάς παρουσίασε αναλυτικά τις ενέργειες του Δήμου Τανάγρας κατά της κατασκευής του ΧΥΤΒΑ στην περιοχή και αντέκρουσε σημείο προς σημείο  τις θέσεις της Επιτροπής του Υπουργείου Περιβάλλοντος καταδεικνύοντας ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις ούτε καν για απλή χωματερή αποβλήτων, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για επικίνδυνα βιομηχανικά απόβλητα.

Παράλληλα, τόνισε ότι δεν πληρούνται οι όροι που θέτει η κείμενη νομοθεσία για την κατασκευή, αλλά και ότι υπάρχουν σοβαρά ερωτηματικά και για την ασφάλεια και  την στατικότητα του εδάφους για μια τέτοια κατασκευή που θα δέχεται βιομηχανικά επικίνδυνα απόβλητα.

Η παρουσίαση του κ. Μπαλτά ήταν  απόλυτα τεκμηριωμένη, με επιστημονική πληρότητα και επάρκεια όπου κατέδειξε ότι η Πολιτεία και η Περιφέρεια άλλαξαν τον αρχικό σχεδιασμό του Βιομηχανικού Πάρκου μέσα από σωρεία νομοθετικών παρεμβάσεων, αλλά και αποφάσεων της Περιφέρειας αλληλοσυγκρουόμενες χωρίς να ακούσουν τις θέσεις και τις προτάσεις του Δήμου Τανάγρας.

Ο κ. Μπαλτάς έχει συντάξει  ένα εξαιρετικό φάκελο που περιλαμβάνει όλα εκείνα τα στοιχεία που ενισχύουν το οπλοστάσιο του Δήμου στην προσπάθειά του να παλέψει για την ακύρωση αυτής της επένδυσης, που όμως πρέπει να σημειωθεί είναι μέσα στις τέσσερις στρατηγικές που έχει εγκρίνει η κυβέρνηση. Αυτό σημαίνει ότι ο δρόμος θα είναι μακρύς σε δικαστικό επίπεδο.

Όλοι οι εκπρόσωποι της Αντιπολίτευσης Γ. Καμπιώτη, Μ. Γιαλούρης, Λ. Μαυράκης  Χρ. Πέτρου, οι Ανεξάρτητοι Δημοτικοί Σύμβουλοι Σ. Τσιανάκας και Απ. Καψάλης αλλά και οι Σύμβουλοι τάχθηκαν κατά της επένδυσης και ζήτησαν δυναμικές κινητοποιήσεις για την αποτροπή της.

Ο Βουλευτής της Ν.Δ. Α. Κουτσούμπας επεσήμανε ότι « Ο Δήμαρχος και το Δ.Σ. κάνουν ότι μπορούν. Η απόφαση δεν είναι πολιτική. Στόχος μας είναι να αλλάξουμε την απόφαση μιας υπηρεσίας. Ζήτησα από τον αρμόδιο Υπουργό να ελέγξει την απόφαση της Επιτροπής και εάν διαπιστωθούν παρατυπίες να ελεγχθεί διοικητικά.

Πρότεινε Παράσταση διαμαρτυρίας και να αποσταλεί εξώδικο στην Επιτροπή πριν από την κατάθεση της ένστασης και της προσφυγής στα δικαστήρια.

Ενώ, ο Βουλευτής  του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ Γ. Μουλκιώτης ανέφερε: «Εγώ δεν είμαι τόσο αισιόδοξος. Έχω πολλές επιφυλάξεις .Οι διαδικασίες έχουν γίνει και υπήρχε στο σχέδιο το ΧΥΤΒΑ.

Η Περιφέρεια είναι απούσα δεν μπορεί να να εκδίδει αποφάσεις και να κάνει τον Πόντιο Πιλάτο. Στην απόφαση υπάρχουν 139 σχετικά για να δικαιολογηθεί ότι έγινε. Η Περιφέρεια έπρεπε να είχε πει ναι η όχι στην γνωμοδότηση. Έχει αρμοδιότητα. Έπαιξε πίσω από την πλάτη μας και είναι πολιτικό όργανο. Το διάστημα 2011-2015 υπήρχαν οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος και έκαναν ελέγχους. Σήμερα έχουν εξαφανιστεί».

Πρότεινε να γίνει αίτηση αναστολής εκτέλεσης της απόφασης της Επιτροπής για τους Περιβαλλοντικούς όρους και δυναμικές κινητοποιήσεις.

Η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Πούλου τόνισε ότι η κυβέρνηση καθυστέρησε 3 χρόνια τα Τοπικά Χωροταξικά Σχέδια με αποτέλεσμα να μην έχουν καθοριστεί οι χρήσεις γης και έτσι να προχωράει η κατασκευή του ΧΥΤΒΑ.

Το 2018 επί ΣΥΡΙΖΑ νομοθετήθηκαν 250 εκατ. για την κατασκευή του Βιομηχανικού Πάρκου. Ανοίξαμε μια πόρτα αλλά τρία χρόνια δεν έχει προχωρήσει τίποτα, ούτε μελέτες, ούτε Παρατηρητήριο, ούτε το Γραφείο Επιθεωρητών Περιβάλλοντος. Υπάρχει μια κυβέρνηση που λειτουργεί καθεστωτικά. Αμφιβάλλω εάν θα προλάβουμε τις προσφυγές».

Έσπευσε ,όμως, να ξεκαθαρίσει ότι το Βιομηχανικό Πάρκο δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς αυτή την μονάδα.

Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κ. Μαρκόπουλος από την πλευρά επεσήμανε ότι «Υπάρχει εθνικό σχέδιο διαχείρισης Επικίνδυνων Βιομηχανικών Αποβλήτων. Αλλά δεν εφαρμόζεται και η χώρα πληρώνει πρόστιμα στην ΕΕ.» Επεσήμανε ότι τάσσεται  κατά του ΧΥΤΒΑ και εάν εκλεγεί η Περιφέρεια θα έχει λόγο και θα τηρεί το νόμο για την διαχείριση των αποβλήτων.

Πρόγραμμα Αναπαραγωγής Βίντεο
00:00
05:00

Το λόγο έλαβε και ο υποψήφιος δήμαρχος Τανάγρας Ν. Παπαϊωάννου,  ο οποίος επέρριψε ευθύνες για τους χειρισμούς της υπόθεσης στη Δημοτική Αρχή χωρίς όμως να εξηγήσει, επαρκώς, ποιες άλλες ενέργειες θα έπρεπε να είχε κάνει για  να αποφευχθεί  η απόφαση της κατασκευής του ΧΥΤΒΑ. Ζήτησε ενότητα  από όλους  και πρότεινε να υπάρξουν δυναμικές αντιδράσεις.

Τέλος, μίλησαν και  πολίτες οι οποίοι έθεσαν σειρά ερωτημάτων και εξέφρασαν τις έντονες ανησυχίες τους για την κατασκευή του ΧΥΤΒΑ λέγοντας ότι εδώ το ερώτημα είναι «ζωή η θάνατος». Ζήτησαν δε και αυτοί δυναμικές κινητοποιήσεις για να μην περάσει η κυβερνητική απόφαση.

Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε με ψήφισμα το οποίο κατέθεσε η Δημοτική Αρχή και το οποίο ψηφίστηκε, κατά πλειοψηφία. Δεν το ψήφισαν οι Ανεξάρτητοι Δημοτικοί Σύμβουλοι Σ. Τσιανάκας και Απ. Καψάλης, ενώ η Λαϊκή Συσπείρωση κατέθεσε δικό της ψήφισμα.

    




https://www.apopsi-tora.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου