Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2023

Ψηφίστηκε η τροπολογία Βορίδη με τις αλλαγές στις αρμοδιότητες επιτροπών των δήμων


Ψηφίστηκε στην Βουλή η τροπολογία για τις αλλαγές στις αρμοδιότητες των επιτροπών των δήμων. 

Η τροπολογία κατατέθηκε στη Βουλή, στο ν/σ για την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση, το Υπουργείο Εσωτερικών «θεραπεύει» τον «νόμο Θεοδωρικάκου» για την κυβερνησιμότητα των ΟΤΑ, ο οποίος κρίθηκε αντισυνταγματικός από το Συμβούλιο της Επικρατείας δημιουργώντας μεγάλο ζήτημα στις αποφάσεις των επιτροπών των ΟΤΑ και σε όσους τις στελέχωναν.


Με βάση την τροπολογία, δρομολογείται η επιστροφή αρμοδιοτήτων από τις Οικονομικές Επιτροπές και τις Επιτροπές Ποιότητας Ζωής προς τα Δημοτικά – Περιφερειακά Συμβούλια, επακακαθορίζονται αρμοδιότητες και διευκρινίζονται ζητήματα ως προς τη σύνθεσή τους.

Η τροπολογία ξεκαθαρίζει το «τοπίο» για το ποιες αποφάσεις πλέον θα λαμβάνονται από τις επιτροπές και ποιες από το δημοτικό-περιφερειακό συμβούλιο.


Ο υπουργός Εσωτερικών Μ. Βορίδης, μιλώντας στη Βουλή αναφέρθηκε στην τροπολογία για την κυβερνησιμότητα στους δήμους, κατ΄εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ. 
Αν μετά από ένα μήνα διαπιστώσουμε ότι υπάρχει πρόβλημα κυβερνησιμότητας, τι πρέπει να κάνουμε; Να περιμένουμε πότε θα γίνουν οι εκλογές; Και σε αυτό το διάστημα να γίνεται χάος στην τοπική αυτοδιοίκηση; Για να ακούσω τις πολιτικές δυνάμεις να τοποθετηθούν”, είπε ο υπουργός Εσωτερικών και ξεκαθάρισε: “Είμαι σε πλήρη συνεννόηση με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος και είναι σε απόλυτη συνεννόηση με την Ένωση Περιφερειών Ελλάδος. 
Θα παρακολουθούμε, με κάθε λεπτομέρεια, το πώς εξελίσσεται αυτή η μεταφορά των αρμοδιοτήτων, που κάνουμε προς συμμόρφωση με την απόφαση του ΣτΕ. Αν διαπιστώσουμε δυσλειτουργίες, στην αποτελεσματική λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σας το λέω από τώρα, θα ξαναμεταφέρω τις αρμοδιότητες στις Οικονομικές Επιτροπές και τις Επιτροπές Ποιότητας Ζωής, σεβόμενος τη σκέψη του ΣτΕ: για επιτακτικούς λόγους δημοσίου συμφέροντος”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου