Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2023

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ_Χ. ΤΣΟΚΑΝΗΣ : "Ένας μύθος και επτά αλήθειες για τον Περιφερειάρχη!!" Διαψεύδει δημόσια τον Σπανό και ο Καραίσκος... (δείτε)


ΦΟΔΣΑ κατά Σπανού, με αφορμή την ασυνέπεια του Περιφερειάρχη στις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει!!

Τα οσα ισχυρίστηκε σε δύο συνεντεύξεις ο Περιφερειάρχης Φ. Σπανός αποδομεί με εσωτερικο έγγραφο ο Χ. Τσοκανής και του υπενθυμίζει τις "δημόσιες δεσμέυσεις-υποσχέσεις" υπέρ του Φορέα!

Επίσης ο Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ με επιστολή του προς τον Φάνη Σπανό επιβεβαιώνει τα οσα εχει υποστηρίξει και στις δύο "εσωτερικές επιστολές του" ο Γεν Δντής του ΦΟΔΣΑ και ζητά από τον Περιφερειάρχη να υλοποιήσει τα....υποσχεθέντα!!

Δείτε την επιστολή του Θ. Καραίσκου....

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ

ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔOΣ

ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡEΙΑ ΤΩΝ ΟΤΑ

«Φο.Δ.Σ.Α. Στερεάς Ελλάδας Α.Ε.»

                 ΑΡ. ΓΕΜΗ: 134032417000

 

                                   

 

 

Θήβα, 18 Ιανουαρίου 2023

Αριθ. Πρωτ.:-98-

Ταχ. Δ/νση Έδρας:

Παν. Δράκου 11 & Πινδάρου

 

Προς:

Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

 

Υπόψη Περιφερειάρχη

κ. Φάνη Σπανό

 

Κοινοποίηση

(Ως πίνακας αποδεκτών)

Τ. Κώδικας:

32200 Θήβα

Τηλέφωνα:

22620-80821 

E-mail:

info@fodsaste.gr

Site:

www.fodsaste.gr

 

 

 

 

ΘΕΜΑ: Συνδρομή της Περιφέρειας στον τομέα διαχείρισης των απορριμμάτων

 

Κύριε Περιφερειάρχη,

 

Όπως σας έχει γίνει γνωστό στο πλαίσιο της συνεργασίας μας, και σε υλοποίηση της υπ’ αριθ. 3/2023 Απόφασης του Δ.Σ. του Φορέα μας, παρακαλούμε να επιληφθείτε άμεσα των παρακάτω θεμάτων, τα οποία είναι μείζονος σημασίας για την ορθή διαχείριση των Αστικών Αποβλήτων της Περιφέρειας, με σκοπό την προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος, με την υπενθύμιση ότι όλες οι εγκαταστάσεις του Φορέα μας, επιτελούν αυτοδιοικητικούς σκοπούς και ως εκ τούτου εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον:

 

1.Χρηματοδότηση της μελέτης εκπόνησης του νέου ΠΕΣΔΑ

2.Δρομολόγηση της επισκευής του δρόμου προς τον ΧΥΤΑ Ιστιαίας

3. Δρομολόγηση της κατασκευής του κόμβου ΜΕΑ/ΧΥΤΥ Θήβας

4.Χρηματοδότηση της συμπληρωματικής χρηματοδότησης της αποκατάστασης του ΧΥΤΑ Χαλκίδας

5.Αποπληρωμή ποσού 1.229.212,20€ από προγραμματική σύμβαση που συνήψαμε για την αγορά εξοπλισμού του ΧΥΤΑ Χαλκίδας

 

Ιδιαίτερα, το θέμα της αποκατάστασης του τμήματος οδού που οδηγεί στο ΧΥΤΑ Ιστιαίας, είναι άμεσης προτεραιότητας για τη διευκόλυνση των Δήμων της Εύβοιας, που μεταφέρουν τα απορρίμματα τους σε αυτόν.   

 

 

                     

 

 

                    Με εκτίμηση

 

 

                   Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

 

 

 

 

           ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΚΑΡΑΪΣΚΟΣ

            ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΑΜΙΕΩΝ

 


Δείτε κατ' ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ το εσωτερικό εγγραφο του Χαράλαμπου Τσοκανή.....

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ

ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔOΣ

ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡEΙΑ ΤΩΝ ΟΤΑ

«Φο.Δ.Σ.Α. Στερεάς Ελλάδας Α.Ε.»

                 ΑΡ. ΓΕΜΗ: 134032417000

 

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

                                   

 

 

Θήβα, 17 Ιανουαρίου 2023

Αριθ. Πρωτ.:-82-

Ταχ. Δ/νση Έδρας:

Παν. Δράκου 11 & Πινδάρου

 

Προς:

Δήμους-Μέλη

 

Υπόψη Δημάρχων

(Ως πίνακας αποδεκτών)

Τ. Κώδικας:

32200 Θήβα

Τηλέφωνα:

22620-80821 

E-mail:

info@fodsaste.gr

Site:

www.fodsaste.gr

 

 

 

ΘΕΜΑ: Ένας μύθος και επτά αλήθειες

 

Κυρίες & Κύριοι Δήμαρχοι,

 

Το σημείωμα αυτό, που συντάσσεται σε ακολουθία των δηλώσεων του κ. Περιφερειάρχη στους ραδιοφωνικούς σταθμούς ΛΑΜΙΑ FM & RADIO ISTIAIA στις 11 & 12 Ιανουαρίου αντίστοιχα, με αφορμή την από 4/1/2023 ενημερωτική επιστολή μου προς τους Δήμους – Μέλη του ΦοΔΣΑ, δεν αποσκοπεί σε κανενός είδους πολιτική ή άλλη αντιπαράθεση, καθώς η ιδιότητά μου ως Γενικού Διευθυντή του ΦοΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας προσδίδει καθαρά υπηρεσιακό χαρακτήρα. 

Σκοπός του σημειώματος είναι να τεκμηριώσει περαιτέρω τα αναφερόμενα στο προηγούμενο ενημερωτικό σημείωμα και να άρει πιθανές εσφαλμένες εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν από τις δηλώσεις του κ. Περιφερειάρχη.

Κι αυτό γιατί φυσικά κάθε πρόσωπο που ασκεί πολιτική έχει δικαίωμα να την υπερασπίζεται με το δημόσιο λόγο του, με επιχειρήματα κι ακόμα και με αντίθεση, πλην όμως όταν υπάρχουν εκφράσεις και χαρακτηρισμοί που άπτονται του επαγγελματισμού μου, των υπηρεσιών μου στον Φορέα και της μεταξύ μας σχέσης, είναι επιβεβλημένη η αντίκρουση αυτών με το μοναδικό ενδεδειγμένο τρόπο που είναι η παράθεση των αληθινών γεγονότων και η τεκμηρίωσή τους με αδιαμφισβήτητα στοιχεία.

Και στις 2 συνεντεύξεις του, ο κ. Περιφερειάρχης αναφέρει ότι η εσωτερική ενημερωτική επιστολή μου προς τους Δήμους – Μέλη του ΦοΔΣΑ, βρίθει ανακριβειών και ότι τα γραφόμενα σε σχέση με τα διαμειβόμενα με την Περιφέρεια, είναι ψεύδη και παραπλανούν τους Δημάρχους ενώ ο χαρακτηρισμός ως «ανεκδιήγητος» είναι εντελώς μειωτικός και επιτείνει τους ισχυρισμούς του.  (βλέπε συν. 1 – Συνέντευξη του κ. Περιφερειάρχη στο ΛΑΜΙΑ FM  & συν. 2 – Συνέντευξη του κ. Περιφερειάρχη στο ΙΣΤΙΑΙΑ NEWS)

Είναι όμως έτσι ;

Ας δούμε μία – μία τις επίμαχες αναφορές και κυρίως τα στοιχεία που αποδεικνύουν το ψευδές ή όχι των ισχυρισμών μου.

 

ΑΛΗΘΕΙΑ 1η 

ΑΜΕΣΗ ή ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ

 

Αναφέρει ο κ. Περιφερειάρχης:

«Αυτός λοιπόν. Ένας κ. Τσοκανής, ο οποίος, ενώ γνωρίζει η Υπηρεσία του ΦοΔΣΑ πάρα πολύ καλά, γιατί έχουμε δώσει κοινό αγώνα με την Επιτροπή παρακολούθησης του ΥΜΕΠΕΡΑΑ ούτως ώστε να αλλάξει το πρόβλημα της συγκριτικής αξιολόγησης που καθυστέρησε τις δράσεις, αυτό δεν κατέστη εφικτό, με αποτέλεσμα να έχουμε καθυστερήσεις. Άρα λοιπόν, όχι μόνο δεν θα μπορούσε η Περιφέρεια να είχε κάνει κάτι διαφορετικό, αφού δεν παίρνει αυτού του είδους τις αποφάσεις για το πρόγραμμα ΥΜΕΠΕΡΑΑ, για το ΕΣΠΑ από το οποίο βγαίνουν οι προσκλήσεις για τα σκουπίδια, αλλά αντίθετα έδωσε πάρα πολλές δυνατές μάχες για τη διεκδίκηση για να το πετύχει.»

 

Συμφωνεί λοιπόν ο κ. Περιφερειάρχης ότι είναι κάκιστη η έκδοση προσκλήσεων με συγκριτική αξιολόγηση αλλά το επέβαλε το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ και δεν μπορούσε να κάνει διαφορετικά.

Είναι όμως έτσι;

Κατ’ αρχήν πρέπει να διευκρινίσω με κάθε σαφήνεια, ότι με τις υπηρεσίες της Περιφέρειας δεν έχουμε δώσει κανένα «…κοινό αγώνα με την Επιτροπή παρακολούθησης του ΥΜΕΠΕΡΑΑ ούτως ώστε να αλλάξει το πρόβλημα της συγκριτικής αξιολόγησης».

Η αλήθεια είναι ότι το ζήτημα της συγκριτικής αξιολόγησης αντί της άμεσης αξιολόγησης και τα προβλήματα των καθυστερήσεων που παρατηρούνται από την εφαρμογή της συγκριτικής αξιολόγησης, τα είχαμε εντοπίσει από την αρχή εφαρμογής του προγράμματος (ΕΣΠΑ 2014 – 2020) και την έκδοση των σχετικών προσκλήσεων για τη χρηματοδότηση έργων, που εξέδιδαν οι Διαχειριστικές Αρχές.

Για αυτόν το λόγο στις 15/04/2020, μετά από πρόταση του Φορέα μας,  το Δίκτυο των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων απεύθυνε επιστολή προς την Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής και Αστικής Πολιτικής (DG REGIO) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με θέμα «Προτάσεις βελτίωσης διαδικασιών υλοποίησης έργων ΑΣΑ».

Σε αυτή την επιστολή το ερώτημα ήταν γιατί «επιβάλλεται» η συγκριτική αξιολόγηση και όχι η άμεση αξιολόγηση, την οποία πρότεινε το Δίκτυο. (βλέπε συν. 3 – Επιστολή Δικτύου ΦοΔΣΑ προς DG REGIO )

Στις 04/05/2020 ο Προϊστάμενος της DG REGIO Willebrord Sluijters στην απαντητική του επιστολή μεταξύ άλλων αναφέρει : «το είδος της αξιολόγησης, δηλαδή εάν θα είναι συγκριτική ή άμεση, είναι στην αρμοδιότητα των Εθνικών διαχειριστικών αρχών.» Άρα το εάν θα είναι συγκριτική ή άμεση η αξιολόγηση μιας πρότασης για χρηματοδότηση δεν επιβάλλεται από το πρόγραμμα (ΕΣΠΑ) και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που δίνει τις χρηματοδοτήσεις αλλά από τις διαχειριστικές αρχές. (βλέπε συν. 4 – Απάντηση DG REGIO προς Δίκτυο ΦοΔΣΑ)

Τι γίνεται όμως στην υπόλοιπη Ελλάδα και πως εκδίδουν τις αντίστοιχες προσκλήσεις για έργα διαχείρισης απορριμμάτων (βιοαποβλήτων, πράσινων σημείων κ.ά.) οι διαχειριστικές αρχές των άλλων Περιφερειών;

Ενδεικτικά αναφέρω επτά (7) τουλάχιστον Περιφέρειες (Θεσσαλίας, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Ιονίων νήσων, Αττικής, Κρήτης, Βορείου Αιγαίου) όπου εξέδωσαν προσκλήσεις με ΑΜΕΣΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ. (βλέπε συν. 5 – Πρόσκληση Περιφέρειας Θεσσαλίας, συν. 6 – Πρόσκληση Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, συν. 7 – Πρόσκληση Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, συν. 8 – Πρόσκληση Περιφέρειας Ιονίων νήσων, συν. 9 – Πρόσκληση Περιφέρειας Αττικής, συν. 10 – Πρόσκληση Περιφέρειας Κρήτης ,  συν. 11 – Πρόσκληση Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου).

Το επιχείρημα λοιπόν του κ. Περιφερειάρχη περί υποχρεωτικής εφαρμογής της μεθόδου συγκριτικής αξιολόγησης όχι μόνο δεν επαληθεύεται, αλλά αίρεται απολύτως από τα παραπάνω έγγραφα.

 

 

ΑΛΗΘΕΙΑ 2η 

ΓΙΑΤΙ ΚΑΘΥΣΤΕΡΕΙ Η ΕΝΑΡΞΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΜΕΑ ΘΗΒΑΣ

 

Αναφέρει ο κ. Περιφερειάρχης :

«Και βέβαια, ταυτόχρονα με αυτό, θα πρέπει να εξεταστεί τι δεν έχουν κάνει καλά οι Υπηρεσίες (ΦοΔΣΑ) και δεν είναι τόσα χρόνια πια έτοιμη η ΜΕΑ της Θήβας που χρηματοδοτήθηκε.»

 

Υπαινίσσεται ο κ. Περιφερειάρχης ότι η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) Θήβας έχει καθυστερήσει την έναρξη της λειτουργίας της, λόγω αβλεψιών της υπηρεσίας που έχει την ευθύνη επίβλεψης της κατασκευής του έργου.

Είναι γνωστό και στον κ. Περιφερειάρχη, καθώς οι υπηρεσίες της Περιφέρειας κατασκευάζουν έργα αρμοδιότητάς τους, πως το τεχνικό και θεσμικό πλαίσιο των δημοσίων έργων υπόκειται σε αρχές και κανόνες.

Η υπηρεσία του ΦοΔΣA ακολουθεί 2 βασικές αρχές για τα έργα αρμοδιότητάς της.

Η πρώτη είναι ότι θα πρέπει να κατασκευαστεί ένα άρτιο και λειτουργικό έργο, σύμφωνα με τις μελέτες, τους κανόνες και τους όρους  συγχρηματοδότησης.

Η δεύτερη είναι ότι θα πρέπει, σε όλα τα στάδια κατασκευής, να τηρείται η νομοθεσία περί δημοσίων έργων. Η νομοθεσία αυτή προβλέπει συγκεκριμένες διαδικασίες παράτασης της προθεσμίας ολοκλήρωσης των έργων. Τις προϋποθέσεις της παράτασης δεν ελέγχει ο Φορέας, αλλά η αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης που εγκρίνει τη χρηματοδότηση του έργου, δηλαδή η ΕΥΔΕΠ - ΥΜΕΠΕΡΑΑΑ, η οποία και χορηγεί ή δεν χορηγεί την παράταση.

Σε ό,τι αφορά την καθυστέρηση ολοκλήρωσης του έργου, το ΔΣ. του Φορέα γνωρίζει ότι σε σχέση με το αρχικό χρονοδιάγραμμα, ζητήθηκαν από την ανάδοχο κοινοπραξία κατασκευής του έργου και εγκρίθηκαν 10 συνολικά παρατάσεις. Η τελευταία παράταση έχει ως καταληκτική ημερομηνία την 01/03/2023 και την έναρξη της δοκιμαστικής λειτουργίας από 02/03/2023.

Ο υπαινιγμός λοιπόν του κ. Περιφερειάρχη περί ευθυνών του Φορέα για την καθυστέρηση ολοκλήρωσης της ΜΕΑ Θήβας όχι μόνο δεν επαληθεύεται, αλλά καταρρίπτεται απολύτως από τα παραπάνω έγγραφα, τα οποία είναι στη διάθεση του κάθε ενδιαφερομένου.

 

ΑΛΗΘΕΙΑ 3η 

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΧΥΤΑ ΧΑΛΚΙΔΑΣ

 

Αναφέρει ο κ. Περιφερειάρχης :

«Άρα λοιπόν, δεν ξέρουμε κατά πόσο εν τέλει, αυτή η προγραμματική σύμβαση εκπληρώνει τους σκοπούς της που ήταν η στήριξη ενός ΧΥΤΑ που είναι πλέον κλειστός. Και δεύτερον βέβαια, δεν το λέω με την έννοια να ενοχλήσω κάποιον, πρέπει να ξέρουμε αν μια δαπάνη που θα κάνουμε αν είναι νόμιμη.»

 

Με αυτή την τοποθέτησή του ο κ. Περιφερειάρχης θέτει θέμα νόμιμης αποπληρωμής του εξοπλισμού του ΧΥΤΑ Χαλκίδας, με το επιχείρημα ότι ο ΧΥΤΑ Χαλκίδας έχει πλέον κλείσει από τις 05/09/2022 και επομένως εκλείπει ο λόγος χρηματοδότησής του από το Πρόγραμμα Δημοσίων Έργων (ΠΔΕ) της Περιφέρειάς μας και ότι θα πρέπει να διερευνηθεί η νομιμότητα της δαπάνης.

Κατ’ αρχάς, οφείλω να υπενθυμίσω ότι ο Φορέας δεν είναι μια κοινή ανώνυμη εταιρεία που διοικείται κατά το δοκούν, αλλά ένα νομικό πρόσωπο των ΟΤΑ, που ασκεί αυτοδιοικητική αρμοδιότητα, και που από το νόμο απαγορεύεται να λειτουργεί κερδοσκοπικά. Επομένως, τα όποια αιτήματα χρηματοδότησης υποβάλλει, δεν αποσκοπούν στην αύξηση της περιουσίας του και στα κέρδη των μετόχων του, αλλά στη μείωση του κόστους διαχείρισης των απορριμμάτων, που επιβαρύνει τους Δήμους και τους δημότες. 

Το ιστορικό του εξοπλισμού του ΧΥΤΑ Χαλκίδας ξεκινά στο τέλος του 2015 όταν ο τοπικός ΦοΔΣΑ Κεντρικής Εύβοιας (ΕΣΔΑΚΕ) συγχωνεύθηκε στον Περιφερειακό ΦοΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας Α.Ε, ο οποίος παρέλαβε τον ΧΥΤΑ Χαλκίδας.

Ο ΧΥΤΑ Χαλκίδας όπως και οι περισσότεροι ΧΥΤΑ που παρέλαβε ο Περιφερειακός ΦοΔΣΑ Α.Ε, δεν διέθεταν εξοπλισμό διαχείρισης των απορριμμάτων.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την ενοικίαση του αναγκαίου εξοπλισμού (φορτωτή πλάγιας ολίσθησης, ελαστικοφόρο εκσκαφέα, ερπυστριοφόρο προωθητή, ερπυστριοφόρο φορτωτή, συμπιεστή απορριμμάτων, φορτηγό μεταφοράς γαιών και τεμαχιστή απορριμμάτων), προκειμένου να γίνεται με ορθό τρόπο η υγειονομική ταφή των απορριμμάτων.

Σε αναζήτηση δημόσιων πόρων, ο Φορέας απευθύνθηκε στην προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή και αιτήθηκε το ποσό 2.046.800,00 , ποσό που αφορούσε τον προϋπολογισμό του κινητού εξοπλισμού για το ΧΥΤΑ Χαλκίδας. Ο τότε Περιφερειάρχης, διαβεβαίωσε ότι μπορεί να διαθέσει ένα μέρος του συνολικού προϋπολογισμού και ότι όταν ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός και διαμορφωθεί το τελικό ποσό, μετά τις εκπτώσεις που θα προκύψουν από τη διαγωνιστική διαδικασία, η Περιφέρεια θα συμπληρώσει στο νέο ΠΔΕ τη διαφορά. Έτσι στις 23/11/2017 εγγράφηκε στο ΠΔΕ της Περιφέρειας το ποσό 1.229.212,20 €., και υπογράφηκε η από 19/07/2019  προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας και του Φορέα. (βλέπε συν. 12 – Προγραμματική σύμβαση με Περιφέρεια για τον εξοπλισμό του ΧΥΤΑ Χαλκίδας)

Όταν ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός το τελικό ποσό διαμορφώθηκε σε 1.957.526,00 €.

Ο Φορέας ζήτησε από την Περιφέρεια να καλύψει την διαφορά των  728.313,80 € (1.957.526,00 το κόστος του εξοπλισμού μείον 1.229.212,20 η επιχορήγηση από την Περιφέρεια). Ο κ. Περιφερειάρχης δήλωσε ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα και το ποσό αυτό καλύφθηκε από ίδιους πόρους του ΦοΔΣΑ.

Ακόμη όμως και για το ποσό του 1.229.212,20 € που αφορά τη συμμετοχή της Περιφέρειας, λόγω των γνωστών προβλημάτων ρευστότητας στο ΠΔΕ και για να μην καθυστερήσει η προμήθεια του εξοπλισμού για το ΧΥΤΑ Χαλκίδας, ο ΦοΔΣΑ αναγκάσθηκε να πληρώσει τους προμηθευτές. Οι πρώτες πληρωμές ξεκίνησαν στις αρχές του 2022 και ενημερώθηκε η Περιφέρεια για την πληρωμή τους. Μετά την πάροδο μεγάλου χρονικού διαστήματος δεν υπάρχει κανένας προγραμματισμός, έστω για τη σταδιακή αποπληρωμή της συμμετοχής της Περιφέρειας.

Το μείζον όμως ζήτημα που έθεσε ο κ. Περιφερειάρχης είναι, εάν θα πρέπει να πληρωθεί αυτό το ποσό από το ΠΔΕ, δεδομένου ότι ο ΧΥΤΑ Χαλκίδας έκλεισε από τις 05/09/2022.

Τι σημαίνει όμως ότι ο ΧΥΤΑ Χαλκίδας έκλεισε; Σημαίνει ότι είναι περιττός ο εξοπλισμός, ότι δεν χρειάζεται ;

Το αντίθετο. 

Ο εξοπλισμός δεν συνοδεύει ένα έργο ως αξεσουάρ με ένα συμβολικό χαρακτήρα αλλά για την ουσία της χρησιμότητάς του.

Η προμήθεια του εξοπλισμού του ΧΥΤΑ Χαλκίδας έγινε για τη διαχείριση των απορριμμάτων των 5 Δήμων της Κεντρικής & Νότιας Εύβοιας (Διρφύων – Μεσσαπίων, Χαλκιδέων, Ερέτριας, Κύμης – Αλιβερίου και Καρύστου).

Μπορεί ο ΧΥΤΑ Χαλκίδας να έκλεισε αλλά τα απορρίμματα αυτών των Δήμων μεταφέρονται σε άλλους ΧΥΤΑ αρμοδιότητας του ΦοΔΣΑ, όπου επίσης υπάρχει έλλειψη εξοπλισμού και που καλύπτεται με ενοικίαση και υψηλό κόστος για τους Δήμους. Αυτός λοιπόν ο εξοπλισμός που προμηθεύτηκε ο Φορέας για το ΧΥΤΑ Χαλκίδας, μεταφέρθηκε σε άλλους ΧΥΤΑ (Ιστιαίας, Λαμίας, Άμφισσας) ενώ ένα μέρος παρέμεινε στο ΧΥΤΑ Χαλκίδας για τη μεταφόρτωση των απορριμμάτων του Δήμου Χαλκιδέων.

Συμπερασματικά, ενώ ο ΦοΔΣΑ διασφάλισε από την προηγούμενη Περιφερειακή αρχή τη χρηματοδότηση μέρους του εξοπλισμού για το ΧΥΤΑ Χαλκίδας, ο εξοπλισμός παραλήφθηκε και πληρώθηκε στο σύνολό του από ίδιους πόρους του ΦοΔΣΑ και είναι αναγκαίος για τη διαχείριση των απορριμμάτων των Δήμων της Κεντρικής και Νότιας Εύβοιας, η σημερινή Περιφερειακή αρχή θέτει σε αμφισβήτηση τη συμβατική της ευθύνη, ως προς τη  συμμετοχή της και τις συνεπαγόμενες οικονομικές υποχρεώσεις της, η άρση των οποίων θα έχει ως συνέπεια να μεταφερθούν τα κόστη στους Δήμους μετόχους του Φορέα.

 

ΑΛΗΘΕΙΑ 4η 

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΧΥΤΑ ΧΑΛΚΙΔΑΣ

 

Αναφέρει ο κ. Περιφερειάρχης :

 

«Δημοσιογράφος:

 Άρα, για να καταλήξουμε κ. Σπανέ, έχετε τη μελέτη στα χέρια σας επομένως οι προθέσεις σας είναι να χρηματοδοτήσετε το έργο; Να καλύψετε αυτό το κενό των 2.287.000€ που λέει ο κ. Τσοκανής; Ή όχι;

Σπανός:

Τελικά δεν είναι 2.200.000€ (προφανώς ούτε αυτό γνωρίζει). Είναι 3.500.000€.

Δημοσιογράφος:

3.500.000€; Γράφει τόσο. Φαντάζομαι το διαβάσατε κι εσείς. Γι’ αυτό σας λέω.

Σπανός:

Εσείς το διαβάσατε. Ο συντάκτης μάλλον που το γράφει δεν ξέρει τι ακριβώς γίνεται.

Δημοσιογράφος:

Άρα είναι 3.500.000€ λέτε.

Σπανός:

Εμάς μας υποβλήθηκε μια μελέτη 3.400.000€, ένα τέτοιο νούμερο εν πάση περιπτώσει. Και φυσικά, πιστοί στη δέσμευσή μας και με τον ταχύτερο δυνατό τρόπο, θα το εντάξουμε και θα προβούμε σε προγραμματική σύμβαση για να κάνουμε την κατασκευή.»

 

Ο ΧΥΤΑ Χαλκίδας, ο οποίος κορέσθηκε σύμφωνα με την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) στις 31/03/2021, συνέχισε την λειτουργία του μέχρι τις 04/09/2022

Ο Φορέας, ως ο μοναδικός αρμόδιος για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Χαλκίδας, ουδέποτε παρέδωσε στον κ. Περιφερειάρχη μελέτη αποκατάστασης του ΧΥΤΑ Χαλκίδας,  ύψους 3.500.000 €, όπως ο ίδιος ισχυρίζεται.

Αυτό που αρμοδίως γνωρίζει ο Φορέας και γνωστοποίησε στον κ. Περιφερειάρχη, μετά τη λήψη της υπ’ αρ. 206/2022 σχετικής απόφασης από το Δ.Σ. του Φορέα και την αποστολή στον κ. Περιφερειάρχη του υπ’ αρ. 2843/15.12.2022  εγγράφου του Φορέα, είναι ότι ο ΧΥΤΑ Χαλκίδας έχει κλείσει οριστικά και υπάρχει ένα χρηματοδοτικό κενό 2.287.406,54€, το οποίο προέκυψε από την εναπόθεση επιπλέον απορριμμάτων για το διάστημα από 01/04/2021 μέχρι και 04/09/2022. Για αυτό και μόνο το ποσό υποβλήθηκε από το Φορέα το αίτημα χρηματοδότησης. (βλέπε συν. 13 - Επιστολή προς Περιφερειάρχη για αποκατάσταση ΧΥΤΑ Χαλκίδας & συν. 14 - Απόφαση ΦοΔΣΑ για αποκατάσταση ΧΥΤΑ Χαλκίδας)

Αν έχουν παραδοθεί άλλες μελέτες στην Περιφέρεια, δεν δεσμεύουν τον ΦοΔΣΑ, ως κύριο του έργου, και προέρχονται από εξωθεσμικά και αναρμόδια κέντρα, στα οποία θα πρέπει να τις επιστρέψει η Περιφέρεια.

Επίσης, ουδέποτε ο Φορέας ζήτησε ή συμφώνησε με την Περιφέρεια, για την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης, με την οποία η Περιφέρεια θα αναλάβει όχι μόνο τη χρηματοδότηση, αλλά και την κατασκευή του έργου αποκατάστασης του ΧΥΤΑ Χαλκίδας, όπως ισχυρίζεται ο κ. Περιφερειάρχης.

Επομένως, και ο ισχυρισμός αυτός του κ. Περιφερειάρχη αποδεικνύεται από έγγραφα ότι είναι παντελώς ανακριβής.

 

ΑΛΗΘΕΙΑ 5η 

ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΔΡΟΜΟΥ ΠΡΟΣ ΧΥΤΑ ΙΣΤΙΑΙΑΣ

 

Αναφέρει ο κ. Περιφερειάρχης :

«Όχι, δεν έχει γίνει τέτοιο αίτημα (για την επισκευή του δρόμου προς το ΧΥΤΑ Ιστιαίας) και δεν θα μπορούσε να είχε γίνει τέτοιο αίτημα γιατί την αποκατάσταση, τη βελτίωση δημοτικών δρόμων την αιτούνται οι Δήμοι, δεν την αιτείται ένας φορέας Διαχείρισης Απορριμμάτων»

 

Το αίτημα επισκευής του δρόμου προς το ΧΥΤΑ Ιστιαίας έχει κατατεθεί με επιστολή του Προέδρου του ΦοΔΣΑ από τον Νοέμβριο του 2019. (βλέπε συν. 15 - Επιστολή προς Περιφερειάρχη για χρηματοδότηση δρόμου ΧΥΤΑ Ιστιαίας και κόμβου ΧΥΤΑ Θήβας)

Επί 3 και πλέον έτη, συνεχής ήταν η ενημέρωση των οργάνων του ΦοΔΣΑ για αυτή την εκκρεμότητα αλλά και η αποστολή επιστολών υπενθύμισης προς τον κ. Περιφερειάρχη.

Ο κος Περιφερειάρχης επιχειρεί στις συνεντεύξεις του να δημιουργήσει την εντύπωση ότι δεν έχει αναλάβει καμία σχετική δέσμευση απέναντι στο Φορέα, και ότι οι σχετικοί ισχυρισμοί μου είναι μύθοι και αναλήθειες.

Όμως η τελευταία επιστολή που στάλθηκε στον κ. Περιφερειάρχη στις 21/03/2022, όπως εξάλλου και η πρώτη, και η οποία υπενθυμίζει στον κ.  Περιφερειάρχη τις δεσμεύσεις του, δεν υπογράφεται από εμένα, αλλά από τον Πρόεδρο του Δ.Σ. του ΦοΔΣΑ. (βλέπε συν. 16 – Επιστολή υπενθύμισης προς τον Περιφερειάρχη)

Είχε προηγηθεί τηλεδιάσκεψη στις 10/01/2022 στην οποία συμμετείχαν,  ο κ. Περιφερειάρχης, ο Πρόεδρος του ΦοΔΣΑ Ευθύμιος Καραΐσκος, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Νικόλαος Σουλιώτης, ο Πρόεδρος της Τεχνικής Επιτροπής Παναγιώτης Ταγκαλής, ο Προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Κωνσταντίνος Λέμας και εγώ. 

Σε αυτή τη τηλεδιάσκεψη ο κ. Περιφερειάρχης δεσμεύθηκε για μια ακόμη φορά ότι θα χρηματοδοτήσει τη μελέτη αναθεώρησης του ΠΕΣΔΑ, την κατασκευή του κόμβου της ΜΕΑ/ΧΥΤΥ Θήβας και την επισκευή του δρόμου προς το ΧΥΤΑ Ιστιαίας, ενώ ανέφερε ότι δεν έχει τη δυνατότητα της συμπληρωματικής χρηματοδότησης του εξοπλισμού για το ΧΥΤΑ Χαλκίδας. Στο σημείο αυτό επανέρχομαι προσωρινά στην «ΑΛΗΘΕΙΑ 3» παραπάνω, που αφορά τη χρηματοδότηση του εξοπλισμού του ΧΥΤΑ Χαλκίδας, για να τονίσω ότι στην τηλεδιάσκεψη της 10/01/2022, ο κ. Περιφερειάρχης δεν αμφισβήτησε τη νομιμότητα καταβολής του ποσού, αλλά εξέφρασε την αδυναμία άμεσης καταβολής του.

Ούτε σε αυτή τη τηλεδιάσκεψη ούτε και όλο το προηγούμενο διάστημα, από το 2019, ο κ. Περιφερειάρχης ουδέποτε είχε θέσει το ζήτημα ότι θα πρέπει να του απευθύνει αίτημα ο Δήμος Ιστιαίας – Αιδηψού, προκειμένου να προχωρήσει στην επισκευή του δρόμου. Είναι λογικό, το γεγονός αυτό να δημιουργεί στην Υπηρεσία την εντύπωση ότι το θέμα της επισκευής του δρόμου έχει ήδη αποτελέσει αντικείμενο πολιτικής συμφωνίας μεταξύ των αιρετών οργάνων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Αυτοδιοίκησης, προκειμένου να επιλυθεί ένα ζήτημα που αφορά όχι τόσο το Φορέα που έχει την ευθύνη λειτουργίας του ΧΥΤΑ Ιστιαίας, αλλά τους Δήμους που μεταφέρουν απορρίμματα σε αυτόν. Και τούτο διότι, όπως είναι γνωστό, ο ΧΥΤΑ Ιστιαίας δεν αντιμετωπίζει προβλήματα λειτουργίας, είτε οι Δήμοι μεταφέρουν τα απορρίμματά τους με επικαθήμενα οχήματα, είτε με συρόμενα, είτε με απλά απορριμματοφόρα.

Είναι λογικό, ότι αν δεν έχει υπάρξει τέτοια συμφωνία, τότε δεν ευθύνεται η Υπηρεσία που αναφέρεται σε δεσμεύσεις, ούτε φυσικά ευθύνεται η Υπηρεσία για την επιπλέον επιβάρυνση των Δήμων που μεταφέρουν σήμερα και θα μεταφέρουν και αύριο απορρίμματα στο ΧΥΤΑ Ιστιαίας, μέσω ενός οδικού δικτύου που δεν εξυπηρετεί τη χρήση επικαθημένων οχημάτων.

Μετά τις δηλώσεις του κ. Περιφερειάρχη, παραμένει ανοιχτό το ερώτημα αν  υφίσταται η πρόθεση της Περιφέρειας να ικανοποιήσει το αίτημα του Φορέα και να προβεί σε επισκευή του οδικού δικτύου για την εξυπηρέτηση της μεταφοράς των απορριμμάτων των Δήμων της Κεντρικής & Νότιας Εύβοιας στο ΧΥΤΑ Ιστιαίας. Σε κάθε περίπτωση, η ανταπόκριση – θετική ή αρνητική -  θα ήταν δόκιμο να περιέλθει σε γνώση του ΦοΔΣΑ, ώστε να λαμβάνεται υπόψη στον προγραμματισμό του.

 

ΑΛΗΘΕΙΑ 6η 

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΟΜΒΟΥ ΜΕΑ/ΧΥΤΥ ΘΗΒΑΣ

 

Για το συγκεκριμένο αίτημα, έχει κατατεθεί από τον Φορέα από τον Νοέμβριο του 2019 (βλέπε συν. 15 - Επιστολή προς Περιφερειάρχη για χρηματοδότηση δρόμου ΧΥΤΑ Ιστιαίας και κόμβου ΧΥΤΑ Θήβας). Ο κ. Περιφερειάρχης δεν έκανε καμία αναφορά στις δύο συνεντεύξεις του. Κατά συνέπεια δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω αν συνεχίζει να υφίσταται η σχετική δέσμευσή του, όπως προέκυψε κατά την τηλεδιάσκεψη της 10/01/2022, ή αν ο κος Περιφερειάρχης την αμφισβητεί και αυτή.

Το βέβαιο είναι ότι για την κατασκευή του κόμβου προς τη ΜΕΑ/ΧΥΤΥ Θήβας όχι μόνο δεν είναι αντίθετος ο Δήμος Θηβαίων, αλλά το έχει ζητήσει ο ίδιος. Επιπλέον ο συγκεκριμένος κόμβος ανήκει στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας.

 

ΑΛΗΘΕΙΑ 7η 

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΜΕΛΕΤΗΣ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗΣ ΠΕΣΔΑ

 

Για το συγκεκριμένο αίτημα της χρηματοδότησης για την εκπόνηση - αναθεώρηση Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ), ο κ. Περιφερειάρχης δεν έκανε καμία αναφορά στις δύο συνεντεύξεις του. Κατά συνέπεια δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω αν συνεχίζει να υφίσταται η σχετική δέσμευσή του, όπως προέκυψε κατά την τηλεδιάσκεψη της 10/01/2022, ή αν ο κ. Περιφερειάρχης την αμφισβητεί και αυτή.

 

Ενώ όλα τα παραπάνω είναι ολοφάνερο ότι παραμένουν σε εκκρεμότητα, ο κ. Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στη στενή σχέση που έχει αναπτύξει με τη διοίκηση του Φορέα, για την επίλυση των προβλημάτων που αφορούν τη διαχείριση των αστικών αποβλήτων στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Η αλήθεια είναι ότι τα μοναδικά θέματα που αφορούν το Φορέα και για τα οποία ο Φορέας απευθύνθηκε στον κ. Περιφερειάρχη, είναι όσα αναπτύσσονται στο σημείωμα αυτό. Δεν υπάρχουν άλλα θέματα πέραν αυτών για τα οποία ζητήθηκε η συνδρομή της Περιφέρειας.

Και όπως προκύπτει από τα αδιαμφισβήτητα στοιχεία που παραθέτω, τα ως άνω θέματα εξακολουθούν να παραμένουν σε εκκρεμότητα, όπως ανέφερα στην από 04.01.2023 επιστολή μου, υπογραμμίζοντας με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι τα όσα μου αποδόθηκαν στις συνεντεύξεις του κ. Περιφερειάρχη ως ψεύδη και παραπλάνηση των Δημάρχων, είναι απλώς ένας μύθος.

 

Τέλος στις δηλώσεις του κ. Περιφερειάρχη υπάρχει και ένα αισιόδοξο σημείο.

 

Αναφέρει ο κ. Περιφερειάρχης :

Θα μπορούσε να είχε προχωρήσει το κύτταρο της Θήβας ομοίως. Και βέβαια, να φτάσουμε και στο τελευταίο, θα όφειλαν να έχουν χρηματοδοτηθεί η ΜΕΑ Χαλκίδας και η ΜΕΑ Λαμίας. Οπότε, αυτός ο συνδυασμός δεδομένων είναι που έχουν δημιουργήσει τη σημερινή σχετικά δυσχερή κατάσταση.

Αλλά εμείς οφείλουμε δίπλα στους Δήμους, μαζί με τη Διοίκηση του Φορέα, να επιμείνουμε και να διεκδικήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις δημόσιες κατασκευασμένες ΜΕΑ.

 

Θα ήταν ευχής έργο η πρόθεση του κ. Περιφερειάρχη όπως διατυπώνεται φραστικά, να μετατραπεί σε συγκεκριμένες ενέργειες υποστήριξης του ΦοΔΣΑ, στην προσπάθεια δημόσιας χρηματοδότησης των έργων διαχείρισης στερεών αποβλήτων. Η Υπηρεσία είναι σε θέση να χορηγήσει προς τον κ. Περιφερειάρχη το σύνολο των εγγράφων που να αποδεικνύουν ποιοι φέρουν την ευθύνη για την καθυστέρηση κατασκευής του 3ου κυττάρου και των 3 ΜΕΑ, όπως αυτά αναφέρονται στην επιστολή της 04/01/2023.

Κλείνοντας Κυρίες & Κύριοι Δήμαρχοι, επιθυμώ να τονίσω ότι τόσο το σημείωμα αυτό, όσο και η προηγούμενη ενημερωτική επιστολή μου, για τη δημοσιοποίηση της οποίας δεν έχω καμία ευθύνη, είναι αυστηρά υπηρεσιακά έγγραφα, και αποσκοπούν στην προάσπιση των συμφερόντων και του κύρους της Υπηρεσίας και του Φορέα, σε αντίθεση με τις δημόσιες δηλώσεις του κ. Περιφερειάρχη, οι οποίες, με τη χρήση μειωτικών προς εμένα και ανακριβών ως προς τις ενέργειες ισχυρισμών, αποσκοπούν στην απαξίωση των προσπαθειών που επί σειρά ετών έχουμε όλοι καταβάλει. 

Εξάλλου τα συγκεκριμένα θέματα έχουν δεκάδες φορές αποτελέσει αντικείμενο συζητήσεων στα όργανα του ΦοΔΣΑ και έχουν σταλεί πολυάριθμα ενημερωτικά σημειώματα.

 

 

 

              Με εκτίμηση

 

 

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ

 

 

 

 

 

 

  ΤΣΟΚΑΝΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ

 

 

 

Συνημμένα:

-          συν. 1 – Συνέντευξη του κ. Περιφερειάρχη στο ΛΑΜΙΑ FM

-          συν. 2 – Συνέντευξη του κ. Περιφερειάρχη στο ΙΣΤΙΑΙΑ NEWS

-          συν. 3 – Επιστολή Δικτύου ΦοΔΣΑ προς DG REGIO

-          συν. 4 – Απάντηση DG REGIO προς Δίκτυο ΦοΔΣΑ

-          συν. 5 – Πρόσκληση Περιφέρειας Θεσσαλίας

-          συν. 6 – Πρόσκληση Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

-          συν. 7 – Πρόσκληση Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας

-          συν. 8 – Πρόσκληση Περιφέρειας Ιονίων νήσων

-          συν. 9 – Πρόσκληση Περιφέρειας Αττικής

-          συν. 10 – Πρόσκληση Περιφέρειας Κρήτης

-          συν. 11 – Πρόσκληση Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου

-          συν. 12 – Προγραμματική σύμβαση με Περιφέρεια για τον εξοπλισμό του ΧΥΤΑ Χαλκίδας

-          συν. 13 - Επιστολή προς Περιφερειάρχη για αποκατάσταση ΧΥΤΑ Χαλκίδας

-          συν. 14 - Απόφαση ΦοΔΣΑ για αποκατάσταση ΧΥΤΑ Χαλκίδας

-          συν. 15 - Επιστολή προς Περιφερειάρχη για χρηματοδότηση δρόμου ΧΥΤΑ Ιστιαίας και κόμβου ΧΥΤΑ Θήβας

-          συν. 16 – Επιστολή υπενθύμισης προς τον Περιφερειάρχη

ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ  

1.      Ευθύμιος Καραΐσκος, Πρόεδρος ΔΣ, Δήμαρχος Λαμιέων

2.      Γεώργιος Αναστασίου, Αντιπρόεδρος ΔΣ, Δήμαρχος Θηβαίων

3.      Νικόλαος Σουλιώτης, πρόεδρος ΠΕΔ, Μέλος ΔΣ, Δήμαρχος Καρπενησίου

4.      Παναγιώτης Ταγκαλής, Πρόεδρος Τεχνικής Επιτροπής, Μέλος ΔΣ, Δήμαρχος Δελφών

5.      Αθανάσιος Ζεκεντές, Μέλος ΔΣ, Δήμαρχος Λοκρών

6.      Γεώργιος Καπεντζώνης, Μέλος ΔΣ, Δήμαρχος Δωρίδος

7.      Μαστροκώστας Νικόλαος, Μέλος ΔΣ, Αντιδήμαρχος Κύμης - Αλιβερίου

8.      Γεώργιος Ντασιώτης, Μέλος ΔΣ, Δήμαρχος Αλιάρτου-Θεσπιέων

9.      Αθανασία Στιβακτή, Μέλος ΔΣ, Δήμαρχος Αμφίκλειας-Ελάτειας

10. Ιωάννης Συκιώτης, Μέλος ΔΣ, Δήμαρχος Καμένων Βούρλων

11. Γεώργιος Χαντζής, Μέλος ΔΣ, Δήμαρχος Μακρακώμης

12. Ελένη Βάκα, Δήμαρχος Χαλκιδέων

13. Ιωάννης Δημητρόπουλος, Δήμαρχος Ερέτριας

14. Παρασκευή Καράλη, Δήμαρχος Ορχομενού

15. Αλέξης Καρδαμπίκης, Δήμαρχος Αγράφων

16. Ιωάννης Κοντζιάς, Δήμαρχος Ιστιαίας-Αιδηψού

17. Χαράλαμπος Λιόλιος, Δήμαρχος Δομοκού

18. Νικόλαος Μαυρίκος, Δήμαρχος Σκύρου

19. Αθανάσιος Μπουραντάς, Δήμαρχος Κύμης – Αλιβερίου

20. Βασίλειος Περγάλιας, Δήμαρχος Τανάγρας

21. Ελευθέριος Ραβιόλος, Δήμαρχος Καρύστου

22. Βιργινία Στεργίου, Δήμαρχος Στυλίδας

23. Γεώργιος Τσαπουρνιώτης, Δήμαρχος Λίμνης-Μαντουδίου-Αγ. Άννας

24. Γεώργιος Ψαθάς, Δήμαρχος Διρφύων-Μεσσαπίων

 

 

Εσωτερική Διανομή

- Γενική Διεύθυνση

- Γραφείο Νομικής Υπηρεσίας

- Δ/νση Διοικητικών & Οικονομικών Υπηρεσιών

- Δ/νση Διαχείρισης Αστικών Στερεών Αποβλήτων

- Δ/νση Προγρ/σμού Μελετών Έργων Ποιότητας, Αξιοποίησης Ενέργειας & Περιβάλλοντος

- Δ/νση Διαχείρισης Λοιπών Στερεών Αποβλήτων

- Χρονολογικό Αρχείο

 

 ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ το πρώτο εσωτερικό εγγραφο του Τσοκανή που είχαμε δημοσιεύσει κατ αποκλειστικότητα.....

https://www.eviatoday.news/2023/01/blog-post_8.html

 

 

 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου