Παρασκευή 24 Μαρτίου 2023

ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ Κ "Είμαστε η μόνη Περιφέρεια στην οποία ο Περιφερειάρχης είναι τελεσίδικα καταδικασμένος για παράνομες αποφάσεις!" Ποιούς υποψήφιους ανακοίνωσε... (ακούστε)


"Κατα μέτωπο επίθεση" στο Φάνη Σπανό εκανε ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Κ. Μαρκόπουλος κατα την διάρκεια συνέντευξης τύπου.

Στην πρώτη συνέντευξη του στους ευβοείς δημοσιογράφους ο υποψήφιος Περιφερειάρχης ασκησε δυμεία κριτική ανα αξονα και δραστηριότητα παρουσιάζοντας και τα σχετικά στοιχεία με τα οποία υποστήριξε την κριτική του!

"Διαχειριστικά επίσης τα πράγματα είναι πολύ ανησυχητικά. Η Περιφέρεια Στερεάς εμφανίζει στο Υπ. Εσωτερικών το μεγαλύτερο χρέος, με το μεγαλύτερο οικονομικό άνοιγμα, με πολλές διαμαρτυρίες καθυστέρησης πληρωμών για απλά έργα και ακόμα άνω των τριών ετών" είπε.

"Στην διαχείριση των Ευρωπαϊκών κονδυλίων και ενισχύσεων υπάρχουν ήδη καταγγελίες στην ΕΕ καταρχήν για εξαφάνιση 6 εκατομμυρίων ευρώ που κατευθύνονταν στην κοινωνική οικονομία και ακόμα καταγγελίες για την μοριοδότηση επιχειρήσεων και συναφείς ενέργειες. Είναι προφανές ότι σύντομα η Περιφέρεια θα καθίσει στο εδώλιο του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου και πιθανώς και του Ελληνικού πάλι" τόνισε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε με νόημα οτι "θα απέχω από τις πολιτικές εκλογές αλλά και στις δημοτικές" θέλοντας να τονίσει την ανεξαρτησία της υποψηφιότητας του!

Ακούστε τα όσα είπε απαντώντας και στα ερωτήματα των Δημοσιογράφων....



Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ

"O συνδυασμός μας ΣΤΕΡΕΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ προχωράει σήμερα με την πρώτη ανάλυση των ανοιχτών πληγών της Εύβοιας αλλά και της ανεπάρκειας της σημερινής Περιφερειακής διοίκησης της Εύβοιας υπό τον κ. Φάνη Σπανό.

Η Περιφέρεια Στερεάς είναι πλέον η τελευταία σε όλες τις επιδόσεις αλλά και στην εκτίμηση των πολιτών. Δυστυχώς αυτό που αποτυπώνεται στην καθημερινή συζήτηση παντού στην Στερεά είναι το ίδιο που φαίνεται στις επιδόσεις και το κυριότερο είναι κάτι που το γνωρίζουν τα κόμματα αλλά και η κυβέρνηση.




Είναι χρέος μου, σαν πολιτικός με σοβαρή ενασχόληση πολλά χρόνια στην κεντρική πολιτική σκηνή, να το ανατρέψω. Και κυρίως να διορθώσω το λάθος μου να δεχθώ την πρόταση που μου έκανε ο Μπακογιάννης το 2019 να στηρίξω Φάνη Σπανό για την περιφέρεια σε αντικατάσταση του. Βέβαια είχα ήδη πει τις αμφιβολίες μου αλλά αυτό δεν με απαλλάσει από την ευθύνη.

Είναι σαφές ότι η ΝΔ αναλαμβάνει τεράστια ευθύνη να τον στηρίξει, κάτι για το οποίο είμαι σίγουρος ότι θα κάνει.

Είναι ακόμα σαφές ότι ο κ. Φάνης Σπανός εκτός όλων όσων σε λίγο θα του καταμαρτυρήσουμε, έχει και μία τεράστια ευθύνη. Την προφανή του αμέλεια στην καταστροφική φωτιά το 2021 που κατέκαυσε 2 δήμους και τον δασικό πνεύμονα της Β. Εύβοιας. Η αμέλεια του συνοψίζεται σε 2άξονες. 1) Την ανεπαρκή πολιτική προστασίας του δάσους. Υπενθυμίζω ότι το 2016 είχε συμβεί σε μικρότερη κλίμακα το ίδιο και είχε αποφασιστεί να ενισχυθούν τα παρατηρητήρια στο δάσος, να υπάρξουν δεξαμενές ύδατος στον δασικό όγκο και το κυριότερο να δημιουργηθούν μεγάλες και ευρύχωρες αντιπυρικές ζώνες (όλα είχαν αποφασιστεί σε σύσκεψη υπό τον Μπακογιάννη στο δημοτικό μέγαρο στην Λίμνη). Από όλα αυτά τίποτε απολύτως δεν έγινε ποτέ. Επομένως στην πρόληψη η βαθμολογία του κ. Φάνη Σπανού είναι μηδέν.

2) Την παθητική του στάση κατά την διάρκεια των 10 ημερών της καταστροφής, όταν το Συντονιστικό που ήταν εγκατεστημένο στην Λίμνη δεν μπόρεσε να παραγάγει καμία ουσιαστική πολιτική παρέμβασης αλλά μόνο κραυγές να φύγουν οι πολίτες από τα σπίτια τους για να μην υπάρχουν θύματα, διότι μόνο αυτό τους απασχολούσε σαν να είχαν εντελώς συμμαχήσει με την ιδέα ότι τα πάντα θα καούν. Τελικά οι κάτοικοι μόνοι τους έσωσαν τις περιουσίες τους και η Περιφέρεια απλώς παρακαλούσε σε βοήθεια. Ούτε αντιπυρικές εκείνη την στιγμή δεν έγιναν…

Το εντυπωσιακό είναι ότι για αυτή την καταστροφή δεν υπάρχει ως τώρα δημοσιευμένο πόρισμα της Πυροσβεστικής ή του εισαγγελέα που ανέλαβε την έρευνα ενώ υπάρχει για την φωτιά της Βαρυμπόπης που ήταν απόλυτη σύγχρονη. Για αυτόν τον λόγο αύριο άμεσα θα καταθέσουμε εξώδικο διαμαρτυρία και απαίτηση να δοθεί στην δημοσιότητα αν βέβαια υπάρχει…

Πέραν αυτού η κρίση στην Περιφέρεια αφορά τους εξής τομείς: Διοικητικό, διαχειριστικό, έργα, επιδοτήσεις, οικονομικές ενισχύσεις, σχέση με την κυβέρνηση.




Διοικητικά είμαστε η μόνη Περιφέρεια στην οποία ο Περιφερειάρχης είναι τελεσίδικα καταδικασμένος για παράνομες αποφάσεις που αδίκησαν άξιους υπαλλήλους. Η επιμονή του να μην εφαρμόζει τις διοικητικές αποφάσεις δικαίωσης δείχνουν εκδικητικότητα και αυταρχισμό. Το ίδιο αποδεικνύεται και από τις αναθέσεις σε θέσεις ευθύνης και γενικά ολόκληρη η υπαλληλική μηχανή κινείται με πλήρη ευνοιοκρατία που παραπέμπει σε άλλες εποχές και άλλες νοοτροπίες που πιστεύαμε ότι έχουν ξεπεραστεί… οι καταγγελίες που έχουμε στην γνώση μας είναι αποδεικτικές κλίματος υποτίμησης και αναξιοκρατίας. Γιατί όμως; Τι θέλει να πετύχει; Προφανώς την αυταρχική, παράτυπη και παράνομη λειτουργία της περιφέρειας σαν λάφυρο και όχι σαν πολιτικό εργαλείο ανάπτυξης όπως ισχύει στην ΕΕ.

Διαχειριστικά επίσης τα πράγματα είναι πολύ ανησυχητικά. Η Περιφέρεια Στερεάς εμφανίζει στο Υπ. Εσωτερικών το μεγαλύτερο χρέος, με το μεγαλύτερο οικονομικό άνοιγμα, με πολλές διαμαρτυρίες καθυστέρησης πληρωμών για απλά έργα και ακόμα άνω των τριών ετών. Την ίδια στιγμή υπάρχουν αναθέσεις έργων και υλοποίηση χωρίς γραπτή συμφωνία αλλά στα προφορικά, κάτι που δείχνει προχειρότητα αλλά και εκμετάλλευση μικροεπαγγελματιών και την ίδια στιγμή υπάρχουν ψίθυροι για αμοιβές για πλασματικά έργα και πλασματικές ημέρες εργασίας σε μηχανήματα και χειριστές. Αυτό αφορά λίγους και μάλλον ευνοημένους ενός συστήματος που κινδυνεύει να χαρακτηριστεί φαύλο όταν γίνει η έρευνα… στην διαχείριση υπάρχουν και άλλα ερωτηματικά όπως πχ. Πως είναι δυνατόν οι μελέτες για επιδοτήσεις επιχειρήσεων να γίνονται από ένα, σχεδόν μοναδικό γραφείο με έδρα την Αθήνα, παντελώς άγνωστο στην Εύβοια και την λοιπή Στερεά… Προφανώς πρόκειται για μεθοδευμένη προώθηση και ο καθένας μπορεί να σκεφθεί ότι νομίζει. Εδώ ταιριάζει το ρητό «η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί να είναι τίμια πρέπει να φαίνεται τίμια κιόλας…»

Στα έργα η κατάσταση είναι προκλητικά ανεπαρκής. Δεν υπάρχει ούτε ένα έργο παραδομένο και ελεγμένο. ‘Όλα είναι σε στάση εργασιών είτε λόγω εγκατάλειψης από εργολάβους είτε από ανεπαρκείς μελέτες είτε από πρωτοβουλίες της περιφέρειας που ναρκοθέτησαν το έργο είτε από σαφή εγκατάλειψη από την ίδια την Περιφέρεια είτε από μη εξασφάλιση χρηματοδότησης. Η σταχυολόγηση των έργων είναι η εξής: Δρόμος Ήλια-Ροβιές…Εγκατάλειψη από το 2016, διάλυση εργολαβίας με ανάληψη ευθύνης από την Περιφέρεια αντί τιμωρίας και ρήτρα στον εργολάβο. Η συγκεκριμένη ενέργεια ελέγχεται ως απολύτως παράνομη και ευνοϊκή προς τον εργολάβο. Δρόμος Πλατάνα-Στόμιο: Αφού σπαταλήθηκαν χιλιάδες ευρώ σε έργα που απέτυχαν λόγω άστοχων μελετών, στο τέλος εξαγγέλθηκε ένα ολοκληρωμένο έργο στο οποίο ο εργολάβος εγκατέλειψε και πάλι με την Περιφέρεια να τον ευνοεί αναλαμβάνοντας την ευθύνη (πάλι παρανομία) και το κυριότερο να είναι κλειστός ο δρόμος ακόμα και αυτό το καλοκαίρι με τον Περιφερειάρχη να ψεύδεται στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Δρόμος Στύρα-πόρτο Λάφια: Με ευθύνη του Μπακογιάννη ο δρόμος παράτυπα έσπασε σε τμήματα και ενώ πληρώθηκαν οι απαλλοτριώσεις στο ένα τμήμα (Στύρα-ΝέαΣτύρα) να γίνεται μόνο το δεύτερο και αυτό εγκαταλείφθηκε από δύο εργολάβους στους οποίους ο Περιφερειάρχης προφανώς δεν έχει δύναμη αντίρρησης.

Λιμάνι Μαντουδίου: Πρόκειται για ένα έργο, το οποίο κατασκευάσθηκε δύο φορές, με κακοτεχνίες, καταστράφηκε από καιρικές συνθήκες δύο φορές, χωρίς να ζητηθούν ευθύνες ούτε διορθώσεις. Η χρηματοδότηση που ανακοινώθηκε είναι κάλπικη διότι αφορά μόνο ένα τμήμα του χερσαίου χώρου και τίποτα άλλο.

Ποταμός Λήλας και γέφυρες Φύλλων & Αφρατίου. Καταρχήν το έργο στην κοίτη είναι ημιτελές με την εκβολή να παραμένει αβαθής και στενή άρα επίφοβη για νέα πλημμύρα. Τα έργα στις γέφυρες δεν πρόκειται να αρχίσουν ούτε το καλοκαίρι λόγω ατελών μελετών και αδυναμίας έναρξης λόγω άδειων ταμείων. Παρόμοιο το φαινόμενο στο λιμάνι της Λιχάδας, ενώ έχει εξασφαλισθεί η χρηματοδότηση εκεί.

Τα έργα Στροφή Τσεκούρα, Σχολείο Κύμης και ΧΥΤΑ επίσης βαλτωμένα λόγω έλλειψης βούλησης αλλά και χρήματος.

Είναι εντυπωσιακό ότι τίποτα δεν έχει τελειώσει. Όλα είναι στον αέρα και τα πάντα μοιάζουν με ένα πάρτυ εργολάβων, όχι όλων αλλά 3-4 απολύτως ευνοημένων του συστήματος. Και βέβαια δεν μπορώ να αφήσω ασχολίαστη την ανάθεση με τεράστια έκπτωση σε μεγάλο έργο μετά τις καταστροφές της φωτιάς στην Β. Εύβοια σε συγγενικό πρόσωπο, ενώ σε όλα τα άλλα υποέργα μετά τον «Ζορμπά» δόθηκαν με έκπτωση 50%.

Είναι δε αναπάντητο ερωτηματικό που κατευθύνθηκε το υπόλοιπο ποσό από τα 15 εκατομμύρια ευρώ που εξοικονομήθηκαν από τις εκπτώσεις (περίπου 6 εκατομμύρια ευρώ).

Τέλος στην διαχείριση των Ευρωπαϊκών κονδυλίων και ενισχύσεων υπάρχουν ήδη καταγγελίες στην ΕΕ καταρχήν για εξαφάνιση 6 εκατομμυρίων ευρώ που κατευθύνονταν στην κοινωνική οικονομία και ακόμα καταγγελίες για την μοριοδότηση επιχειρήσεων και συναφείς ενέργειες.

Είναι προφανές ότι σύντομα η Περιφέρεια θα καθίσει στο εδώλιο του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου και πιθανώς και του Ελληνικού πάλι.





Όλη αυτή η κακοδιαχείριση δεν είναι άγνωστη σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο. Είναι τεράστια η ευθύνη όσων στηρίξουν αυτή την Περιφερειακή αρχή του κ. Σπανού είτε από τα κόμματα είτε από πρόσωπα στον συνδυασμό. Όσοι είναι από την Β. Εύβοια να γνωρίζουν ότι θα αποτελούν δακτυλοδεικτούμενα πρόσωπα που στηρίζουν τον ηθικό υπεύθυνο αλλά και συνεργό λόγω πολιτικής απάθειας για την τεράστια καταστροφή της περιοχής. Αλλά και κάτι ακόμα. Είναι ο Περιφερειάρχης που δέχτηκε να αυτοακυρωθεί και να αναλάβει ο κ. Μπένος να διαχειριστεί δλδ να σπαταλήσει τα 8 εκατομμύρια ευρώ σε μελέτες και παραστάσεις και τώρα εξαφανίστηκε αφού τελείωσαν τα χρήματα των δωρητών. Οι ενισχύσεις όμως που επιβαρύνουν το κράτος δλδ σε σπίτια, φυτικό και ζωικό κεφάλαιο ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί και γιαυτό βέβαια δεν υπάρχει καμία πρωτοβουλία της Περιφέρειας.

Είναι ντροπή και βέβαια πολιτική αποδοχή ανεπάρκειας, η αυτοακύρωση αλλά και σοβαρό ατόπημα της κυβέρνησης προς την τοπική αυτοδιοίκηση δευτέρου βαθμού. Όλα ωστόσο δείχνουν την χαμηλή εκτίμηση που απολαμβάνει η Περιφέρεια Στερεάς και ασφαλώς έχει κόστος στην χρηματοδότηση στα έργα και στην προτεραιότητα που έχουμε. Τρανή απόδειξη αυτού είναι το γεγονός ότι τα δεσμευμένα χρήματα που υπήρχαν στο ΕΣΠΑ για την παράκαμψη Χαλκίδας στην κυριολεξία μας τα κλέψανε και κατευθύνθηκαν στη κατασκευή του Β Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ). Αυτό επιτεύχθη με το εξής τρυκ: Η παράκαμψη βγήκε από το ΕΣΠΑ και πήγε στο ΠΔΕ για λίγους μήνες και επέστρεψε με χρηματοδότηση στην επόμενη δόση από την ΕΕ και κυρίως με μειωμένη χρηματοδότηση αφού το έργο έχει μετά από το τούνελ στο βαθροβούνι προαιρετική για τον εργολάβο την σύνδεση με ψαχνά και Λάμψακο!!! Πρόκειται για μοναδική ακροβασία και υποθήκευση ενός έργου που το περιμένουμε χρόνια. Όλα με σύμφωνη γνώμη ή καλύτερα αφωνία Σπανού.


Πολιτικά η στήριξη ΝΔ στον Σπανό θα της κοστίσει πολιτικά ασφαλώς και το αποτέλεσμα στον Νομό θα έχει και την δική του σφραγίδα. Τα λέω από τώρα ώστε να τα ξαναπούμε μετά όταν έρθει η ώρα. Tα λέω διότι ο κ. Σπανός δεν είναι παρθενογένεση πολιτικού. Είναι ετερόφωτο στέλεχος μίας πολιτικής οικογένειας και σαν αυτό συμπεριφέρεται. Και αυτό αποτελεί πρόκληση πολιτικής άσκησης για τα άλλα κόμματα με ότι αυτό σημαίνει για ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ αλλά και όσους ανήκουν στην ΝΔ, αλλά μπορούν να έχουν κρίση.


Στον αντίποδα εμείς είμαστε απόλυτα ακηδημόνευτοι πολιτικά και επιχειρούμε και με τον συνδυασμό που θα ανακοινωθεί σήμερα για την Εύβοια να ενώσουμε πολιτικές δυνάμεις και πρόσωπα με κοινωνική ανάδειξη και προσφορά. Καθένας από τα πρόσωπα του συνδυασμού μας έχει υποχρεωτικά τα παρακάτω χαρακτηριστικά

Όλοι έχουν ένα επάγγελμα κοινωνικά αποδεκτό, όλοι έχουν διαπιστωμένη κοινωνική προσφορά και σεβασμό στην δημοκρατία και τον άνθρωπο. Κανείς δεν έχει υπέρογκα χρέη, εκτός των σύνηθων οικογενειακών βαρών, ώστε να βλέπει την Περιφέρεια ως σωσίβιο σε αντίθεση με άλλους. Κανείς δεν έχει εξωχώριες εταιρείες και κανείς δεν χρωστάει καταχρηστικά σε κράτος και κοινωνική ασφάλιση ούτε έχει πτωχευμένες εταιρείες, σε αντίθεση με άλλους. Είναι προφανές ότι θέλουμε να κάνουμε την διαφορά στο ήθος και την διαχείριση αλλά και στην ελπίδα.

Το υπάρχων πολιτικό σκηνικό μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, είναι μάλλον εκρηκτικό. Η επόμενη κυβέρνηση θα είναι συνεργατική προφανέστατα. Τα κόμματα έχουν χάσει αξιοπιστία και το επιτελικό κράτος υπέστη σοβαρό πλήγμα. Το μεγαλύτερο ανθρώπινο λάθος είναι η στήριξη σε πολιτικά άφωνους και απαθείς ανθρώπους. Είμαστε αποφασισμένοι να συγκρουστούμε για τον τόπο μας. Είμαι απολύτως έτοιμος να γίνω απαιτητικός Περιφερειάρχης Στερεάς αλλά και να στεριώσω την Περιφέρεια στο πολιτικό σκηνικό.

Για αυτό και ο τίτλος του συνδυασμού «Στερεά Περιφέρεια». Δεν πρόκειται να συμμετέχω σε καμία κομματική αναμέτρηση αλλά να συνεργαστώ ή να συγκρουστώ με οποιαδήποτε κυβέρνηση με μία μόνο επιδίωξη:

Να έρθει επιτέλους η ανάπτυξη και η φροντίδα στην Περιφέρεια μας.

Οι πρωτοβουλίες μας θα είναι οι εξής:

1. Έλεγχος πεπραγμένων στα μείζοντα έργα χωρίς κανέναν ενδοιασμό.

2. Άμεση ανακοίνωση των πραγματικών χρεών της Περιφέρειας και πίεση εξασφάλισης των αναγκαίων πόρων ώστε όλοι να αποπληρωθούν εφ’ όσον έχουν συμβάσεις στα χέρια τους.

3. Προτεραιότητες 3 έργων : Παράκαμψη Χαλκίδας και άλλων πόλεων, φράγματα Μανικίων και Μεσσαπίων αλλά και φροντίδα σε ότι έχει απομείνει από τις καταστροφές (Β. Εύβοια, Λήλας κλπ.)

4. Άμεση αποκατάσταση της διοικητικής μηχανής της περιφέρειας με αξιοκρατία και δικαιοσύνη."




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου