Κυριακή 12 Μαρτίου 2023

Σκουπίδια: Ένοχοι, συνένοχοι ή βλάκες;


Συνήθως για όλα φταίει το κακό κράτος... Και για κείνα που δεν πρέπει να γίνουν.


Περίμενα να δω τι κατάλαβαν τα media, τα social media, πεφωτισμένοι ή μη από όλη αυτή την συζήτηση για τα σκουπίδια.

Περίπου ήξερα. Σαφώς κατέληξαν, ότι υπάρχουν υπεύθυνοι.

Κατά περίπτωση, πάντα υπεύθυνο είναι το κράτος, ενδιάμεσοι υπεύθυνοι, ο δήμαρχος, ο περιφερειάρχης, ο μητροπολίτης, ο παπάς της γειτονιάς….

Αυτά είναι γνωστά. Τα τεχνικά ελαττώματα και οι ευθύνες που προκύπτουν τα μετατρέπουμε σε πολιτικές αρλούμπες.

Δεν θα ασχοληθούν τι ήταν η μελέτη που κατατέθηκε, τι έλεγε, πόσο συμβατή ήταν, τι σχέση έχει το MBT με το RRF, που και γιατί χάθηκε χρόνος. Δεν ασχολούνται με τις στρατηγικές για τα επόμενα χρόνια, που και γιατί αλλάζουν σε σχέση με το 2010-2015 και ποια είναι η πορεία μέχρι το 2030-2035.

Λυπάμαι που όλο αυτό το σκηνικό δικαιώνει ενόχους και συνενόχους που αντί να απολογούνται... επιβραβεύονται και κουνούν το δάκτυλο. .

Το 2010 άντε και το 2015 χρειαζόμασταν για ευνόητους λόγους μία ΜΕΑ πού να διαλέγει τα σκουπίδια. Δεν έγινε. Με βάση την πρόταση τους θα ολοκληρωθεί μετά το 2028. Μέχρι το 2030 προοδευτικά το 60% θα πρέπει να ανακυκλώνονται, και μόλις το 10% να πηγαίνει για ταφή. Προωθείται στρατηγικά η διαλογή στην πηγή όσο δύσκολο και αν είναι. Δεν χρειάζεται μονάδες μας λένε. Χρειάζεται άλλες επενδύσεις, χρειάζεται επιμονή, προσπάθεια, εκπαίδευση με στόχο την διαλογή στην πηγή. Διαλογή μέσα στο νοικοκυριό.

Το τρένο των εξελίξεων μας προσπέρασε. Χάθηκε χρόνος και υπάρχουν ευθύνες.

Οι κάτ΄ εξοχήν υπεύθυνοι, θέλουν να το φορτώσουν αλλού… Η βλαχοπολιτική τους έφτασε να απειλούν με μηνύσεις το… Θεό γιατί δεν καταλαβαίνουν…

Δείχνουν αλλού, γιατί κινδυνεύουν, αν κάποιος τους ρωτήσει η μονάδα που πρότειναν με την ΜΠΕ το 2020 ήταν «καθαρή MTB» ή ήταν «καθαρή RRF» ή τίποτα από τα δύο;

Μην τους ρωτάτε γιατί ως συνήθως μισές αλήθειες θα πουν. Σε ανύποπτο χρόνο το έχουν ομολογήσει….

Αν είχαν κάνει τα σωστά τα βήματα από το 2017 που προκηρύχθηκε η Μελέτη το 2021 θα είχε ενταχθεί και πιθανά να είχε δημοπρατηθεί.

Ξεκαθαρίζω. Το θέμα είναι τεχνικό και όχι πολιτικό.

Ας ψάξουν τους υπεύθυνους ανάμεσά τους. Άλλωστε μέχρι πριν 7 μήνες πήγαιναν τόσο καλά τα πράγματα έταζαν να κεράσουν κρασί φημισμένο αυτούς που σήμερα θέλουν να μηνύσουν.

Είναι σχεδόν οι ίδιοι που προχώρησαν μια μονάδα για οργανικά πήραν λεφτά την έκαναν και τώρα βλέπουν ότι δεν έχουν οργανικά και η κοινότητα θα ζητήσει πίσω τα λεφτά…

Σταματήστε τα παιχνιδάκια. Όποιος σε αυτή τη συζήτηση κλείνει τα μάτια και βολεύεται με μισές αλήθειες είναι είτε ένοχος, είτε συνένοχος, είτε βλάξ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου