Τρίτη 21 Μαρτίου 2023

ΣΚΟΥΜΠΡΗΣ ΑΡΓ. "Καλούμε τη Δημοτική Αρχή να αναλάβει τις ευθύνες της και άμεσα να μεριμνήσει για την αντιμετώπιση των προβλημάτων!" (ακουστε)


Μία τριτοκοσμική εικόνα περιγράφει με ανακοίνωση του το σωματείο των εργαζομένων που ισχύει στις δομές
του Δήμου !!


Ιδιαίτερα στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου οπου επικρατούν συνθήκες αθλιότητας απ όλες τις απόψεις και για τις οποίες η Πρόεδρος του ΔΟΠΠΑΧ κα Μεγάλου ρίχνει τις ευθύνες στον Αντιδήμαρχο του Εργοταξίου Γουρνή.

Ακούστε τα οσα αποκάλυψε στο ΡΑΔΙΟ1 και τον Μάνο Παπαμακάριο το μέλος του ΔΣ  Αργύρης Σκουμπρής....




Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ

Τις προηγούμενες δύο εβδομάδες το προεδρείο του Σωματείου επισκέφθηκε δομές του Δήμου Χαλκιδέων, προκειμένου να καταγράψει τα προβλήματα των εργαζομένων στους χώρους εργασίας.

Δυστυχώς όπου και αν πήγαμε η εικόνα που αντικρίσαμε ήταν εγκατάλειψη και, σε πολλές περιπτώσεις, συνθήκες που εγκυμονούν κινδύνους.

Ξεκινώντας τους Παιδικούς Σταθμούς του ΔΟΠΠΑΧ είδαμε ακραίες καταστάσεις και επιγραμματικά αναφέρουμε:

Μη ύπαρξη, των προβλεπόμενων από τη νομοθεσία, υπνωτηρίων για τα βρέφη.

Μούχλες στους χώρους παρασκευής του φαγητού των παιδιών.

Κλιματιστικά που δεν μπορούν να λειτουργήσουν στη θερινή περίοδο.

Μη χορήγηση των νόμιμων μέσων ατομικής προστασίας (π.χ. χορηγούνται πλαστικές ποδιές covid μίας χρήσεως αντί των προβλεπόμενων υφασμάτινων ποδιών των μαγείρων).

Σε πολλούς Παιδικούς Σταθμούς δεν έχει υπάρξει πρόβλεψη ασφαλείας για περιπτώσεις σεισμών ή πυρκαγιών (π.χ. πόρτες με μπάρες που να ανοίγουν προς τα έξω, ώστε άμεσα να εκκενώνεται ο χώρος).

Η έλλειψη προσωπικού στο βοηθητικό προσωπικό είναι τέτοια που, επί παραδείγματι, σε κάποιες περιπτώσεις δεν υπάρχει μαγείρισσα και τα χρέη αυτής καλύπτει βοηθός μάγειρα με ότι αυτό συνεπάγεται για τη νομιμότητα των υπηρεσιών αυτών.

Μεγάλη είναι η έλλειψη και στο εκπαιδευτικό προσωπικό, τα τμήματα λειτουργούν μόνο χάρη στις υπερβάλλουσες προσπάθειες των εργαζόμενων.

Όσον αφορά τα εργοτάξια του Δήμου έχουμε το φαινόμενο να έχουν μετατραπεί σε χώρους απόθεσης απορριμμάτων (Ληλάντιο – Νέα Αρτάκη – Αυλίδα). Παρ όλη την προσπάθεια για ανανέωση του στόλου του Δήμου και την προμήθεια νέων οχημάτων και μηχανημάτων, τα υπάρχοντα, παλαιότερα οχήματα, παραμένουν κακοσυντηρημένα, η χρήση τους πλέον αποτελεί κίνδυνο για τους εργαζόμενους και ίσως και για τους Πολίτες. Η έλλειψη σύμβασης προμήθειας ανταλλακτικών και επισκευής τους είναι εγκληματική.

Πριν ένα και πλέον χρόνο μάλιστα, είχε τεθεί στη Δήμαρχο, από το Δ.Σ. Σωματείου, το θέμα της κακής συντήρησης του στόλου των οχημάτων -μηχανημάτων του Δήμου και πως πρέπει να διενεργηθεί άμεσα διαγωνισμός για την συντήρησή τους. Τότε είχαμε λάβει ως απάντηση ότι η μη διενέργειά του είναι πολιτική απόφαση. Ένα χρόνο μετά η απαξίωση του παλαιού στόλου είναι εμφανής και ο κίνδυνος για του εργαζομένους μεγάλος, παρόλο που ξεκίνησε διαγωνισμός εδώ και ένα χρόνο δεν υπάρχει αποτέλεσμα. 
Έτσι ο Δήμος συνεχίζει να πληρώνει πανάκριβα τα ανταλλακτικά και τις υπηρεσίες συντήρησης με αντικανονικές διαδικασίες και προσφάτως με κατασχέσεις στους τραπεζικούς λογαριασμούς που διαθέτει. Καμία φειδώ και πρόνοια για τα χρήματα των πολιτών της Χαλκίδας που κατασπαταλιούνται με παράτυπες διαδικασίες και βέβαια με τις ευλογίες της Δημοτικής Αρχής βάζοντας σε κίνδυνο ακόμα και αυτή τη μισθοδοσία των εργαζομένων.

Όλα αυτά οδηγούν στο να γίνεται και κατάχρηση της λειτουργίας του νέου στόλου, (απορριμματοφόρα που λειτουργούν σε εικοσιτετράωρη βάση) πράγμα που θα οδηγήσει μαθηματικά στην σύντομη απαξίωση τους.

Αν και απομακρύνθηκαν τα ελλενιτ από τις στέγες του εργοταξίου Χαλκίδας, κάτι που το Σωματείο μας είχε ζητήσει και επικρότησε όταν έγινε, οι χώροι για την εξυπηρέτηση των εργαζόμενων (αποδυτήρια και τουαλέτες) παραμένουν από ανύπαρκτοι έως ελεεινοί που μόνο την υγιεινή των εργαζόμενων δεν διασφαλίζουν.

Παρατηρήθηκε το φαινόμενο συμβασιούχοι εργαζόμενοι που έχουν προσληφθεί για την αντιμετώπιση του covid να χρησιμοποιούνται ως συνοδοί απορριμματοφόρων, χωρίς αυτό να προβλέπεται και χωρίς καμία σχετική εκπαίδευση.

Δεν χορηγεί η υπηρεσία οχήματα σε όλους τους Επόπτες Καθαριότητας με αποτέλεσμα ορισμένοι εξ αυτών να αναγκάζονται χρησιμοποιούν τα ιδιωτικά τους οχήματα προκειμένου να ανταπεξέλθουν στα καθήκοντά τους, με ότι συνεπάγεται αυτό (προσωπικό οικονομικό κόστος ή άλλος κίνδυνος).

Ο θεσμός του Ιατρού Εργασίας τείνει να γίνει ανέκδοτο για το Δήμο Χαλκιδέων. Έχει διατεθεί ένας χώρος, εντός του εργοταξίου στον Άγιο Στέφανο που δεν ξεπερνά τα 10 τ.μ. όπου δεν μπορεί να υπάρξει στοιχειώδης παροχή ιατρικής υπηρεσίας.

Έμπροσθέν του ιατρείου σταθμεύουν απορριμματοφόρα με ότι αυτό συνεπάγεται και εντός του μικρού αυτού χώρου, που βρίθει η βρωμιά, καλούνται να ασκήσουν τα καθήκοντά τους ο Ιατρός Εργασίας, μία νοσηλεύτρια και να υπάρχει και κρεββάτι εξέτασης!!!! Κορωνίδα της αδιαφορίας αποτελεί το ότι το Ιατρείο στερείται μέχρι και τηλεφωνικής γραμμής όπου θα έπρεπε να καλούν οι εργαζόμενοι, των απομακρυσμένων υπηρεσιών, για το πρόβλημά τους. Κατανοητό είναι πως με αυτά τα δεδομένα ούτε λόγος για διαδικασίες τακτικού εμβολιασμού των εργαζόμενων στις ανθυγιεινές εργασίες.

Το Κ.Ε.Π. στο Πάρκο Βούρκου μετά από δέκα μήνες παραμένει κλειστό και καμία ενέργεια δεν έχει γίνει για την επισκευή του. Οι δε εργαζόμενοι του έχουν διασπαρεί σε άλλα Κ.Ε.Π. παραμένοντας εκτός του νόμιμου χώρου εργασίας τους, οι δε Πολίτες, κυρίως ασθενείς ή υπερήλικες, δυσκολεύονται να εξυπηρετηθούν μιας και τα άλλα Κ.Ε.Π. δεν διαθέτουν χώρους στάθμευσης.

Μην έχοντας καμία διάθεση να χρησιμοποιήσουμε το πρόσφατο γεγονός της τραγικής απώλειας συνανθρώπων μας στο σιδηροδρομικό δίκτυο, τρομάζουμε στη σκέψη ότι το κτίριο των ΕΠΑΛ στο Βούρκο, όπου έχει γίνει αποκοπή δοκαριού από τον φέροντα οργανισμό κατά μισό μέτρο με αποτέλεσμα να έχει πάψει η συνοχή μεταξύ οπλισμού και σκυροδέματος, μπορεί να γίνει τα “δικά μας Τέμπη” για μαθητές, καθηγητές και συναδέλφους εργαζόμενους του Δήμου Χαλκιδέων που έχουν ως καθήκον την καθαριότητά του.

Καλούμε τη Δημοτική Αρχή να αναλάβει τις ευθύνες της και άμεσα να μεριμνήσει για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, με απόλυτη προτεραιότητα στην ασφάλεια εργαζόμενων και Πολιτών, εντός των υπηρεσιών του Δήμου.

Το Σωματείο, από την πλευρά του, θα παραμένει πάντα ενεργό, θα καταγράφει, θα καταγγέλλει και θα τιμά το ρόλο του ως συνδικαλιστικό όργανο και κοινωνικός φορέας.


Χαλκίδα 20 Μαρτίου 2023

Ο Πρόεδρος                                  Ο Γραμματέας

ΠΑΠΑΡΓΥΡΙΟΥ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΚΑΤΣΑΜΑΓΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΦΩΤΟ που συνοδεύουν το δελτίο....






















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου