Πέμπτη 10 Μαρτίου 2022

Καθηγητής Ελευθεριάδης στον ΑΝΤ1: Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για το Τσερνόμπιλ - Βίντεο


Ο καθηγητής Πυρηνικής Φυσικής στο ΑΠΘ, Χρήστος Ελευθεριάδης, μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 για τον κίνδυνο της Ελλάδας σε ενδεχόμενη διαρροή από το εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ.

Ο Καθηγητής Πυρηνικής Φυσικής του ΑΠΘ έδωσε απαντήσεις σχετικά με τις εξελίξεις στο πυρηνικό εργοστάσιο αλλά και το πόσο πιθανό είναι να υπάρξει διαρροή ραδιενέργειας, εάν δεν υπάρχει ηλεκτροδότηση. Όπως επισήμανε, ο κίνδυνος που διατρέχει η Ελλάδα είναι μικρός αλλά όχι ανύπαρκτος.

«Ακούστηκε ότι μπορεί να υπάρξει διαρροή ραδιενέργειας. Αυτό δεν ισχύει. Το Τσερνόμπιλ είναι ένα εργοστάσιο που έχει κλείσει εδώ και χρόνια, τα υλικά που έχουν μείνει έχουν αρκετά πεσμένα επίπεδα ραδιενέργειας αλλά χρειάζονται ψήξη διότι παράγουν ακόμη ακτινοβολία», είπε ο κ. Ελευθεριάδης.

Επιπλέον, ο κ. Ελευθεριάδης επιβεβαίωσε, ότι ένα εργοστάσιο σαν το Τσερνόμπιλ αποκλείεται να μη\ν διαθέτει γεννήτριες που εξασφαλίζουν την ασφάλειά του σε περίπτωση διακοπής ρεύματος και πως «είναι αυθαίρετο ότι οι γεννήτριες δουλεύουν για 48 ώρες. Οι γεννήτριες δουλεύουν όσο τις τροφοδοτείς με πετρέλαιο».

«Και χωρίς ψήξη να μείνουν για αρκετό διαστήμα δεν θα υπάρξουν προβλήματα. Τα ραδιενεργά υλικά δεν είναι φρέσκα, που "καίνε" πολύ και θέλουν έντονη ψήξη. Το λέω με βεβαιότητα ότι δεν υπάρχει περίπτωση το εργοστάσιο να μην διαθέτει επιπλέον γεννήτριες» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει ο κ. Ελευθεριάδης, εντός του εργοστασίου παραμένουν περίπου 200 Ουκρανοί τεχνικοί, την ώρα που ο σταθμός βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο.

Τέλος ο ίδιος είπε ότι δεν γίνεται να μην ανησυχούμε καθόλου, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση «δεν χρειάζεται να τρομάζουμε».
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου