Παρασκευή 18 Μαρτίου 2022

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΒΟΥΛΓΑΡΗ ΣΕ ΜΠΕΝΟ: "Σας καλώ να πάψετε να επικαλείστε μια ιδιότητα την οποία δεν έχετε..."


Επιστολή στον κ. Σταύρο Μπένο απέστειλε ο Επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης “Ελεύθερη Στερεά”, Αντώνης Βούλγαρης σε απάντηση της πρόσκλησης που του είχε αποσταλεί για την «3η κατά σειρά Συνάντηση με τους θεσμούς και τους πολίτες της Β. Εύβοιας» σε ξενοδοχείο στην Αγία Άννα Εύβοιας.



“ Η «Επιτροπή» της οποίας παρουσιάζεστε ως πρόεδρος, ουδέποτε συγκροτήθηκε νόμιμα, έχει άγνωστο αριθμό μελών, δεν έχει καμία απολύτως αρμοδιότητα και όσο με αφορά είναι ανύπαρκτη.” αναφέρει ο Αντώνης Βούλγαρης. 
 “Προς επιβεβαίωση των ισχυρισμών μου είναι το γεγονός ότι η επίσημη ιδιότητα σας, με τη οποία προσκληθήκατε και παραβρεθήκατε σε σχετική συνεδρίαση αρμόδιας Επιτροπής της Ελληνικής Βουλής, είναι αυτή του Προέδρου του μη κερδοσκοπικού Σωματείου «Διάζωμα». 
Με την ίδια ιδιότητα υπογράφετε Συμβάσεις Χορηγίας- Αναδοχής και Ανάθεσης Μελετών που αφορούν την ανασυγκρότηση της Βόρειας Εύβοιας μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου του 2021. Άλλωστε και την εκδήλωση στην οποία με προσκαλέσατε εμφανίζετε ως διοργανωτή το ΔΙΑΖΩΜΑ και τη ΓΣΕΒΕΕ και όχι την ανύπαρκτη επιτροπή. 
Σας καλώ να πάψετε να επικαλείστε μια ιδιότητα την οποία δεν έχετε και να προσπαθείτε με αυτό τον τρόπο να υποκαταστήσετε θεσμούς και λειτουργίες του κράτους. Όσον αφορά στην υποτιθέμενη προφορική ανάθεση από τον Πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη, σας αναφέρω ότι το ελληνικό κράτος δεν είναι tabularasa, και δεν μπορεί κανείς - όσο υψηλά ιστάμενος κι αν είναι- να αποφασίζει εκτός του πλαισίου των νομοθετημένων αρμοδιοτήτων του.”

Σχετικά με την εκδήλωση αναφέρει: “Η εκδήλωση στην οποία προσκλήθηκα δεν συμβαδίζει με την αντίληψη που έχω για τη διαδικασία ανασυγκρότησης της Β.Εύβοιας. Κατά τη γνώμη της Παράταξης μου «Ελεύθερη Στερεά», θεσμικά, πολιτικά και ηθικά, μόνο μια διαδικασία δημοκρατικού σχεδιασμού και προγραμματισμού, θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα καλύτερο μέλλον τη Βόρεια Εύβοια. Αυτή θα περιλάμβανε καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης, λαϊκές συνελεύσεις με την συμμετοχή ειδικών επιστημόνων, οι οποίες συνελεύσεις θα παίρνουν δεσμευτικές αποφάσεις, σχεδιασμός δράσεων με επιστημονική και διοικητική στήριξη από τους δύο βαθμούς Αυτοδιοίκησης, ένα κοινωνικό μέτωπο ενότητας και συνεργασίας με συντονιστή την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση. Η δική σας αντίληψη είναι ακριβώς στην αντίθετη κατεύθυνση. Έχει τη λογική των «επαϊόντων», των «αρίστων» ειδικών που μόνο αυτοί ξέρουν τι πρέπει να γίνει, πως θα γίνει. Έχετε τη λογική ότι η τοπική κοινωνία αδυνατεί να σκεφτεί και να σχεδιάσει για τον τόπο της, υποβιβάζετε την τοπική κοινωνία σε ρόλο παθητικού δέκτη, χειροκροτητή.” και συνεχίζει “Το μόνο θεσμό που αναγνωρίζετε φαίνεται πως είναι ο θεσμός των χορηγών του Διαζώματος, ιδιωτικών επιχειρήσεων, φορέων και ιδρυμάτων που συνεργάζονται και συναλλάσσονται με το σωματείο του οποίου είστε πρόεδρος.”

Για την επιλογή των μελετών -ιδιαίτερα για τις μελέτες Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων των δύο Δήμων της περιοχής-, το περιεχόμενο τους και τη διαδικασία ανάθεσης τους σημειώνει με έμφαση “Πρώτα πήρατε εσείς τις σχετικές αποφάσεις ή σας υποδείχθηκαν από το πρωθυπουργικό γραφείο, και μετά «ενημερώσατε» την τοπική κοινωνία αλλά και τους αιρετούς της αυτοδιοίκησης α΄και β΄ βαθμού” καθώς και ότι “κατά το Σύνταγμα και την πάγια νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, ο χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός ανήκει στον σκληρό πυρήνα του κράτους και δεν μπορεί να εκχωρηθεί ούτε καν στην τοπική αυτοδιοίκηση.”
Κλείνοντας την επιστολή του ο Αντώνης Βούλγαρης αναφέρει:


“Κε Μπένο, δυστυχώς, με την προτροπή του Πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη, διάφοροι υπουργοί, υφυπουργοί, γενικοί γραμματείς υπουργείων και υπηρεσιακοί παράγοντες σας αντιμετωπίζουν σαν επικεφαλής της ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας και σας πλαισιώνουν σε ποικίλες εκδηλώσεις παρουσίασης του «οράματος» σας. Εκδηλώσεις που έχουν επικοινωνιακό χαρακτήρα, χαρακτήρα προβολής δικής σας και του αμφισβητούμενου κυβερνητικού σχεδιασμού για την Εύβοια. Πιστεύω ότι το «όραμα» αυτό, δικό σας και των χορηγών σας δεν έχει σχέση με τις πραγματικές ανάγκες των κατοίκων της Εύβοιας..... Δυστυχώς, οι επικεφαλής των αυτοδιοικητικών θεσμών της Εύβοιας, ιδιαίτερα ο κ. Περιφερειάρχης και οι δύο Δήμαρχοι, αποδέχτηκαν το ρόλο του κομπάρσου χειροκροτητή στις επικοινωνιακές σας φιέστες. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην 3μερη εκδήλωση σας, καλούνται απλά να κάνουν από ένα χαιρετισμό. Ειδικά ο κ. Περιφερειάρχης, ενώ η αιρετή Περιφέρεια είναι ο θεσμικά και νομικά αρμόδιος φορέας για το σχεδιασμό της επόμενης ημέρας, προτίμησε αντί να υπηρετήσει το λαό της Εύβοιας που τον εξέλεξε, να υπηρετήσει το καθήκον που του επέβαλε το «επιτελικό κράτος» της σημερινής κυβέρνησης.”

“Φυσικά αρνούμαστε να παρεβρεθούμε σε οποιαδήποτε εκδήλωση διοργανώνει, συμμετέχει ή υποστηρίζει η “Επιτροπή” σας. Σας καλούμε να σεβαστείτε το Σύνταγμα , τους νόμους και τους νόμιμους θεσμούς.” καταλήγει η επιστολή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου