Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2022

Αποκαλύψεις και ερωτήματα από την Ακριώτου για τον .."ρόλο" του Μπένου!! (ακούστε)


"
Εγώ θα είχα εμπλακεί έτσι και αλλιώς με την ανασυγκρότηση της Bόρειας Εύβοιας πρέπει να σας πω. Μέσω του Διαζώματος. Είχα ήδη μιλήσει με τον Περιφερειάρχη και τους Δημάρχους για να τους ετοιμάσω ένα σχέδιο, από τις πρώτες ώρες της φωτιάς."


Αυτή η δημόσια δήλωση του Στ. Μπένου εγείρει μία σειρά ερωτημάτων πρός τον Περιφερειάρχη Φ. Σπανό σχετικά με τις πυργαγιές της Β. Εύβοιας αφού ο Μπένος υποστηρίζει οτι "πρίν τον καλέσει ο Πρωθυπουργός και τις ...πρώτες ώρες (!!) της φωτιάς είχε ηδη κάνει επαφές σαν να περίμενε με κάποιο τρόπο την εκδήλωση πυρκαγιάς!!

"Τι ακριβώς ενοεί ο Μπένος;" ερωτά μεταξύ άλλων η Περιφερειακή σύμβουλος που μίλησε στο ΡΑΔΙΟ1 και τον Μάνο Παπαμακάριο.

Ακούστε τα οσα αποκαλυπτικά λέει......


ΔΕΙΤΕ την ερώτηση της Θ. Ακριώτου....

Προς: τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, κο Φάνη Σπανό

Θέμα: Master Plan για την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (ΟΧΕ) Β. Εύβοιας

Μετά και την δημοσίευση του Master Plan στις 02-11-22 για την Ανασυγκρότηση της Β. Εύβοιας στην πλατφόρμα eviameta.diazoma.gr https://evoia-meta.b-cdn.net/meletes-telika/eviameta-masterplan.pdf και την ανακοίνωση του κ. Μπένου ότι η «ιερή αποστολή του να προσφέρει στην πατρίδα μια ολιστική λύση για το μέλλον της Β. Εύβοιας» τελειώνει σύντομα, αφού ολοκλήρωσε το Πρόγραμμα Ανασυγκρότησης καταλήγοντας σε Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (ΟΧΕ) για τη Βόρεια Εύβοια όπως προτείνει και περιγράφεται λεπτομερώς στο Master Plan νομίζω ότι οφείλονται κάποιες εξηγήσεις τόσο στους πολίτες όσο και στους αιρετούς και αιρετές που παραγκωνιστήκαν καταφανώς.

Η αντιδεοντολογική και χωρίς καμία νόμιμη διαδικασία https://www.youtube.com/watch?v=_I3fRQZt14c&ab_channel=%CE%A4%CE%BF%CE%A3%CF%87%CE%AD%CE%B4%CE%B9%CE%BF-ThePlan απόφαση του Πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη να αντικαταστήσει το Δημόσιο και τις δομές του, τις Αυτοδιοικητικές Αρχές και το σύνολο των αιρετών, με τον εξωθεσμικό παράγοντα κ. Μπένο και το «σωματείο Διάζωμα» έχει στηλιτευτεί πολλάκις τόσο από τις Περιφερειακές Παρατάξεις της αντιπολίτευσης όσο και από τον λαό της Εύβοιας οπότε δεν επανέρχομαι. Ωστόσο η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας όπως αναφέρεται στον σχεδιασμό, θα υιοθετήσει και θα χρηματοδοτήσει εκτός των άλλων την ΟΧΕ Β. Εύβοιας (127 έργα προϋπολογισμού περίπου 400 εκατ. Ευρώ) με πηγές χρηματοδότησης το ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδας ’21-’27 (ΣΠ5 ειδικός στόχος 5ii) και ακολούθως το Ε.Σ.Π.Α. 2021-2027, το ΕΠΑ 2021-2025, το Ταμείο Ανάκαμψης CLLDLeader, το Πράσινο Ταμείο, το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

Ο τρόπος που ο κ. Μπένος, αναφέρεται στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας κατά τις εργασίες της 15ης Γ. Συνέλευσης του Διαζώματος, στις 2 Οκτωβρίου ’22 μιλώντας για την έγκριση και χρηματοδότηση της ΟΧΕ κατά την παρουσίαση του Προγράμματος Ανασυγκρότησης στους εταίρους του, είναι ενδεικτικός για τον ρόλο της Περιφερειακής Αρχής : «Εμείς τον Οκτώβρη παραδίδουμε τη δουλειά μας, έτοιμη μέχρι τεχνικού δελτίου, στον Πρωθυπουργό για τα 120 έργα. Μετά θα τα πάρει η Περιφέρεια γιατί το πρόγραμμα ανήκει στην Περιφέρεια και το διαχειρίζεται η Διαχειριστική της Αρχή […] και τον κ. Λαιμα που είμαστε σχεδόν σε καθημερινή επαφή. Η ΟΧΕ έχει ήδη εγκριθεί στο ΠΕΠ. Το ΠΕΠ που εγκρίθηκε περιέχει το πρόγραμμα Ανασυγκρότησης της Β. Εύβοιας, όταν τελειώσουν κάποια ζητήματα από το Υπ. Ανάπτυξης προς το τέλος του χρόνου θα βγει μια πρόσκληση από τη Διαχειριστική Αρχή προς την Περιφέρεια που θα πει: Ορίστε, έχουμε περιλάβει μια ΟΧΕ για τη Β. Εύβοια […] θέλουμε να μας υποβάλετε την πρόταση σας. Quiz: τι πρόταση θα υποβάλει η Περιφέρεια; Περιμένω απάντηση (απευθύνεται στο κοινό)Κάποιος να μου απαντήσει σε αυτό, για πείτε μου παρακαλώ, η Περιφέρεια όταν θα πάρει την πρόταση από τη Διαχειριστική Αρχή να υποβάλει την πρόταση της τι θα υποβάλει; Τις μελέτες που έχουμε παραδώσει[…]μέχρι τις αρχές του ’23 θα έχουμε εγκεκριμένο πρόγραμμα».

Να υπενθυμίσουμε ότι οι 13 μελέτες που εμπεριέχονται στο master plan ανατέθηκαν από τον κ. Μπενο σε μελετητικά γραφεία της επιλογής του και αποπληρώθηκαν (σύνολο 2 εκ. ευρώ) από δωρεές μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων- εταιρικά μέλη του σωματείου «Διάζωμα» .

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, τα χρονικά περιθώρια που φαίνεται να στενεύουν αλλά κυρίως την ευθύνη που απορρέει από τον θεσμικό ρόλο όλων μας,

ερωτάστε:

1. Έχει υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Διαζώματος και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας όπως συνηθίζει το σωματείο να συνάπτει σε άλλες περιπτώσεις για τον σχεδιασμό και εφαρμογή ΟΧΕ όπως στην Αρχαία Ολυμπία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας τον Μάρτη του ’21 (https://diazoma.gr/deltia-typou/ipografi-mnimoniou-sinergasias-gia-ti-dimiourgia-diadromis-politismou-athlitismou-arxaias-olibias/) ή με την Περιφέρεια Κρήτης, την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας κοκ;

2. i. Τι εννοεί ο κ. Μπένος σε συνέντευξη του https://www.iefimerida.gr/ellada/mpenos-boreio-eyboia-anasygkrotisi 06/08/2022 λέγοντας ότι «Εγώ θα είχα εμπλακεί έτσι και αλλιώς με την ανασυγκρότηση της Bόρειας Εύβοιας πρέπει να σας πω. Μέσω του Διαζώματος. Είχα ήδη μιλήσει με τον Περιφερειάρχη και τους Δημάρχους για να τους ετοιμάσω ένα σχέδιο, από τις πρώτες ώρες της φωτιάς. Το Διάζωμα έχει μεγάλη δραστηριότητα ούτως ή άλλως στην περιοχή διότι ετοιμάζουμε ένα μεγάλο πρόγραμμα, την πολιτιστική διαδρομή Οιδίπους. Με πήραν τηλέφωνο πριν τον Πρωθυπουργό. Ηδη ετοίμαζα το σχέδιο τους».

ii. Πότε ακριβώς ενημερωθήκατε και συμφωνήσατε να προχωρήσει σε σχεδιασμό Ανασυγκρότησης της Β. Εύβοιας ο κ. Μπένος;

3. Σχετικά με τα Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια τα οποία εκπονήθηκαν για τους Δήμους με ανάθεση σε μελετητικά γραφεία [Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο Δ. Ιστιαίας-Αιδηψού, Π Γκοιμίσης & Συνεργάτες Α.Ε., 2022/ Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο Δ. Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας, Στ. Τσακίρης & Θ. Μωυσιάδου], και αποπληρωμή από το σωματείο Διάζωμα, διαβάζουμε https://www.ot.gr/2022/09/15/green/anasygkrotisi-voreias-eyvoias-oloklirothikan-oi-meletes/ ότι έχουν υποβληθεί στην Διεύθυνση Πολεοδομικού Σχεδιασμού του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) οι σχετικές τεχνικές εκθέσεις για την προέγκριση τους. Κατά τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας κ. Γ. Χριστοφορίδη, σε τοποθέτηση του στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής «ο πολεοδομικός και χωροταξικός σχεδιασμός συνταγματικά ανήκει στον πυρήνα του Κράτους και δεν μπορεί να εκχωρηθεί ούτε καν στην Αυτοδιοίκηση» https://www.efsyn.gr/ellada/koinonia/312752_anexelegkti-eisboli-symferonton-sta-kamena μπορείτε να μας ενημερώσετε βάσει ποιάς νομικής οδού/ρύθμισης προχωρά το έργο των ΕΠΣ;

4. Στο Master Plan γίνεται αναφορά στην «αναγκαιότητα ένταξης κανονιστικών ρυθμίσεων σε έναν ενιαίο νόμο για έργα τα οποία, ενώ υπάρχει πηγή χρηματοδότησης και έτοιμες μελέτες, έλλειψης κανονιστικού πλαισίου δεν επιτρέπετε η ένταξή τους», μάλιστα όπως αναφέρεται στο σχέδιο «ο πιο υψιπετής στόχος του Προγράμματος είναι να εφαρμοστεί ένα ευρύ μεταρρυθμιστικό σχέδιο αναγέννησης της Βόρειας Εύβοιας που θα αποτελέσει το έναυσμα για να μεταδοθεί σε όλη τη χώρα». Μπορείτε να μας το επεξηγήσετε;

5. Τέλος στο Master Plan αναφέρεται το εξής: « Στον τομέα των ΑΠΕ, σύμφωνα με τον Γεωπληροφοριακό Χάρτη της ΡΑΕ, καταγράφεται ενδιαφέρον στην περιοχή για αιολικούς και υβριδικούς σταθμούς με απορριπτικές ωστόσο αποφάσεις. Επίσης, έχει ανασταλεί η ισχύς των αδειών εγκατάστασης ανεμογεννητριών στον Δήμο Ιστιαίας-Αιδηψού, οι οποίες είχαν εκδοθεί πριν τις πυρκαγιές, καθώς και η έκδοση νέων αδειών, μέχρι την ολοκλήρωση του Σχεδίου Ανασυγκρότησης των πυρόπληκτων περιοχών της Βόρειας Εύβοιας». Από πού προκύπτει η πεποίθηση των μελετητών και του κ. Μπένου ότι το «πάγωμα των αδειών» σχετίζεται και εξαντλείται χρονικά με το πέρας των εργασιών σχεδιασμού για την Ανασυγκρότηση της Β. Εύβοιας . Δεν έχει ληφθεί υπόψη στον σχεδιασμό το Ψήφισμα Περιφερειακού Συμβουλίου για την αδειοδότηση Αιολικών Πάρκων της 6ης Ιουνίου 2020 https://pste.gov.gr/deltio-typou-psifisma-periferiakou-symvouliou-stereas-elladas-gia-tin-adiodotisi-eolikon-parkon/ ;

Ευκαιρίας δοθείσης παρακαλώ να μας ενημερώσετε για την πρόοδο των δικαστικών ερευνών που διενεργούνται για τη διακρίβωση αξιόποινων πράξεων και την απόδοση των κατά νόμο ευθυνών σε όποιους ανήκουν, σχετικά με την καταστροφική πυρκαγιά του Αυγούστου 2021 στην Β. Εύβοια.

Για την «Στερεά Υπεροχής»

Ακριώτου Θεοδώρα, Π.Σ. Εύβοιας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου