Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2022

Πρωτοφανείς βαρύτατες καταγγελίες Βορίδη κατά δημάρχων ,από το βήμα της Βουλής-Δεν θα μονιμοποιηθούν , ούτε θα παραταθούν οι συμβάσεις , δήλωσε


Δυο μόλις 24ωρα μετά τα χαμόγελα και τα μηνύματα στενής συνεργασίας και φιλίας που εξέπεμψε προς την Αυτοδιοίκηση και συγκεκριμένα τους δημάρχους , η ηγεσία του υπουυργείου Εσωτερικών , τη Δευτέρα , στο συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) , στο Βόλο , ο επικεφαλής της , Μάκης Βορίδης , από το βήμα του Κοινοβουλίου , εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση εναντίον τους.


Κατηγορώντας τους , ακόμη και με υπονόμευση « ακεραιότητα του συστήματος των προσλήψεων»
Ο κ. Βορίδης απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Μανώκη Συντυχάκη με αίτημα τη μονιμοποίηση των παρατασιούχων- συμβασιούχων εργαζόμενων στην καθαριότητα των δήμων της Κρήτης, δήλωσε ξεκάθαρα και κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να μονιμοποιηθούν.
Το ίδιο είπε αφορά και τους άλλους συμβασιούχους .
Και άσκησε σκληρή κριτική στους δημάρχους καταγγέλλοντας τους , ότι :
-Προσλαμβάνουν προσωπικό ως συμβασιούχους ορισμένου χρόνου – το οποίο σύμφωνα με το νόμο αφορά μόνο την κάλυψη, σημείωσε , έκτακτων και πρόσκαιρων αναγκών-και τους χρησιμοποιούν αλλού
-Οι προσλήψεις γίνονται με « δικό τους κριτήριο» , υπονοώντας σαφώς ρουσφέτια
– Μετά τις παρατείνουν
-. Και κατόπιν ” πηγαίνουν συμπαικτικά στα δικαστήρια και να συνομολογούν οι Δήμοι, ότι αυτός που τους προσέλαβε με μία διαδικασία εκτός ΑΣΕΠ, καλύπτουν τώρα, όχι αυτό που λέει ο νόμος, μία έκτακτη ανάγκη και μία σύμβαση ορισμένου χρόνου για να καλυφθεί κάτι συγκεκριμένο, αλλά πάγιες και διαρκείς”.

Δεν θα νομιμοποιηθούν
Ο υπουργός Εσωτερικών , ήταν παραπάνω από κατηγορηματικός για το τι θα πράξει , λέγοντας χαρακτηριστικά:
“Δεν θα λάβω καμία τέτοια πρόνοια, δεν θα προωθήσω τέτοια νομοθετική ρύθμιση” ούτε για την παράταση των συγκεκριμένων συμβάσεων, δεδομένου ότι τόσο η μονιμοποίηση των συμβασιούχων όσο και η παράταση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, απαγορεύονται από το άρθρο 103, παράγραφος 8,του Συντάγματος».
Στις κατηγορίες –αναφορές , περί απόλυσης , ο κ. Βορίδης , σημείωσε , ότι δεν είναι ορθόν αυτό, διότι πρόκειται για λήξη σύμβασης , στην οποία είχε συνομολογήσει και αποδεχθεί εξ΄αρχής ο κάθε εργαζόμενος κατά την πρόσληψη του,
«Εδώ κανείς δεν απολύει κανένα. Εδώ λήγουν συμβάσεις και κανείς δεν είπε στους ανθρώπους αυτούς ότι θα μονιμοποιηθούν»,.

« Οι δήθεν καλοί δήμαρχοι»

Επανερχόμενος στο ρόλο των δημάρχων ,ο υπουργός Εσωτερικών ,στηλίτευσε με δριμύτητα τις πρακτικές και τον « υπονομευτικό» ρόλο τους , ενάντια σε αξιοκρατικές διαδικασίες πρόσληψης.
Είπε συγκεκριμένα:
«Υπάρχουν δήμαρχοι που κάνουν τους δήθεν καλούς, υπονομεύοντας την ακεραιότητα του συστήματος προσλήψεων, αλλά και τη δυνατότητα πρόσβασης όλων των πολιτών στο Δημόσιο. Απηύθυνε, δε, το εξής ερώτημα: “Τι θέλετε, να επιστρέψουμε στην εποχή που οι διορισμοί γίνονταν με ραβασάκια των κομματικών οργανώσεων; [..] Δεν γίνεται εμείς να βάζουμε στενό κορσέ στους δημάρχους που στην πλειονότητά τους ανήκουν στη ΝΔ κι εσείς να μας παρακινείτε να τον βγάλουμε για να προσλαμβάνουν όποιον θέλουν”.
Τέλος ανάφερε ότι από το 2019 έχει αυξηθεί κατά 5 % το νόμιμο προσωπικό ενώ σχεδόν έχει τριπλασιαστεί και το έκτακτο.
« Πως μπορεί κάποιοι να λένε ότι δεν τους φτάνει;» αναρωτήθηκε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου