Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2023

Χωρίς νοσοκόμους η δομή χρονίως παθούντων στη Λάμψακο!! Τους κινδύνους επισημαίνει το σωματείο του ΓΝΧ! (ακούστε)


Ακόμη μία δομή είναι αφημένη στην ...τύχη της από την αδιαφορία των υπευθύνων!!


"Ο Ξενώνας Ψυχικής Υγείας βρίσκεται σε πλήρη εγκατάλειψη. Στον Ξενώνα διαμένουν 12 άτομα εκ των οποίων οι 5 δεν αυτοεξυπηρετούνται (4 από αυτούς είναι κατάκοιτοι) και ενώ θα έπρεπε να βρίσκονται σε κύκλο βάρδιας 7 νοσηλευτές αυτή τη στιγμή είναι 4" αποκαλύπτει η Πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων στο ΓΝΧ Ιωάννα Ιωάννου.

"Είναι εξοργιστικό η Νοσηλευτική Δ/νση να επικαλείται ότι δεν γνώριζε την κατάσταση, την στιγμή που Τομεάρχης της Νοσηλευτικής Δ/νσης έχει οριστεί υπεύθυνη για τη λειτουργία του Ξενώνα. Θεωρούμε απαράδεκτη τη λογική της Νοσηλευτικής Διεύθυνσης για κάλυψη των αναγκών με μπαλώματα, που σε καμία περίπτωση δεν λύνουν τις υψηλού επιπέδου παροχές υγείας που έχει ανάγκη το κάθε άτομο που διαμένει, επί χρόνια, στη δομή" υποστηρίζει.

Ακούστε τα οσα αποκαλυπτικά είπε στο ΡΑΔΙΟ1 και τον Μάνο Παπαμακάριο....Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ

Θέμα: «Εγκατάλειψη του Ξενώνα Ψυχικής Υγείας στη Ν.Λάμψακο» 

Κύριε Υπουργέ

Σας κάνουμε γνωστό ότι έχουν εγκαταλείψει τον Ξενώνα Ψυχικής Υγείας στη Ν.Λάμψακο, στην τύχη του. Έχει μείνει με προσωπικό κάτω από τα όρια ασφαλούς στελέχωσης με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος για τα άτομα που διαμένουν εκεί, αλλά και για τους ίδιους τους εργαζόμενους.

Τα προβλήματα με τις Δομές Υγείας της περιοχής μας και με το Γ.Ν. Χαλκίδας είναι πολλά! Δεν δίνονται ριζικές λύσεις και η κατάσταση οδεύει από το κακό στο χειρότερο!

Μετά από τα ΤΕΠ που η κατάσταση υπερβαίνει τα όρια της επικινδυνότητας και που ο ένας γιατρός μετά τον άλλο δηλώνουν παραίτηση, μετά από την είσοδο των εργολάβων και την κατάργηση στοιχειωδών δικαιωμάτων των εργαζομένων, μετά από την τραγική κατάσταση που συνεχίζει σε Παθολογική και Χειρουργική, όπου τις τελευταίες εβδομάδες έχουν 100% πληρότητα, μετά από τα δεκάδες μπαλώματα και μετακινήσεις από Κάρυστο, μετακινήσεις προς Λαμία, Θήβα και τις εσωτερικές μετακινήσεις. Μετά από την τραγική κατάσταση στο ΕΚΑΒ, όπου υπάρχουν 3 ασθενοφόρα για ολόκληρη την κεντρική Εύβοια…...

Τώρα και ο Ξενώνας Ψυχικής Υγείας βρίσκεται σε πλήρη εγκατάλειψη. Στον Ξενώνα διαμένουν 12 άτομα εκ των οποίων οι 5 δεν αυτοεξυπηρετούνται (4 από αυτούς είναι κατάκοιτοι) και ενώ θα έπρεπε να βρίσκονται σε κύκλο βάρδιας 7 νοσηλευτές αυτή τη στιγμή είναι 4.

Αυτό το Σαββατοκύριακο οι 2 από τις 4 συναδέλφισσες έχουν αναρρωτική με αποτέλεσμα να μη μπορούν να καλυφθούν οι βάρδιες. Απαιτούν από δύο συναδέλφους να καλύψουν το πρόγραμμα, σε όλες τις βάρδιες, από το απόγευμα της Παρασκευής 8/09 μέχρι και την Κυριακή το βράδυ. Με αποτέλεσμα η μία από τις εργαζόμενες να πρέπει να πραγματοποιήσει τρία συνεχόμενα 8ωρα (απόγευμα, νύχτα και να παραμείνει το πρωί) και η άλλη 2 συνεχόμενα 8ωρα.

Δηλαδή μία εργαζόμενη στη βάρδια, τελείως μόνη της, με 12 άτομα της δομής, εκ των οποίων τα 4 από αυτά κατάκοιτα και την αφήνουν να εργαστεί 16 ή 24 ώρες, συνεχόμενα. Δεν είναι αυτό επικίνδυνο για τους τρόφιμους της Δομής, αλλά και για την εργαζόμενη; Αν συμβεί κάτι ποιος θα τη βοηθήσει;

Μόλις ενημερωθήκαμε για την κατάσταση, την Παρασκευή το μεσημέρι ζητήσαμε συνάντηση με το Διοικητή και τη Δ/ντρια της Νοσηλευτικής Δ/νσης. Τους επισημάναμε, σε όλους τους τόνους, ότι δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί αυτό το πρόγραμμα, τόσο για την ασφάλεια των ατόμων που διαμένουν εκεί όσο και των εργαζομένων. Είναι εξοργιστικό η Νοσηλευτική Δ/νση να επικαλείται ότι δεν γνώριζε την κατάσταση, την στιγμή που Τομεάρχης της Νοσηλευτικής Δ/νσης έχει οριστεί υπεύθυνη για τη λειτουργία του Ξενώνα. Θεωρούμε απαράδεκτη τη λογική της Νοσηλευτικής Διεύθυνσης για κάλυψη των αναγκών με μπαλώματα, που σε καμία περίπτωση δεν λύνουν τις υψηλού επιπέδου παροχές υγείας που έχει ανάγκη το κάθε άτομο που διαμένει, επί χρόνια, στη δομή. Απορρίπτουμε μετακινήσεις προσωπικού.

Είναι άμεσα υπεύθυνοι να βρουν λύση και να μην αφήσουν τους εργαζόμενους να πραγματοποιήσουν αυτά τα εξαντλητικά και παράνομα ωράρια! Γνώριζαν την κατάσταση, δεν προέκυψε χτες! Είναι συνέχεια μιας υποστελέχωσης του Ξενώνα για πολλά χρόνια! Οι εργαζόμενοι έχουν ενημερώσει τη Διοίκηση για την κατάσταση με έγγραφα από το 2019 έως και σήμερα.

Πιο συγκεκριμένα αναφέρονται σε: έλλειψη κοινωνικού λειτουργού, έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού, καθαρίστρια πλήρους, καθημερινού, ωραρίου (οι συγγενείς των τροφίμων έχουν εκδηλώσει τη δυσαρέσκεια τους για τις άσχημες συνθήκες), έλλειψη σε βασικές υποδομές (σταθερό τηλέφωνο, air condition κλπ).

Κύριε Υπουργέ σας καταγγέλουμε την άθλια αυτή κατάσταση και ζητάμε να μεριμνήσετε για την άμεση υλοποιήση των κάτωθι :

·         Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για τον Ξενώνα:

- τουλάχιστον 3 νοσηλευτών για να συμμετέχουν σε κύκλο βάρδιας

- μόνιμη Κοινωνική Λειτουργό (μόνο μία Ψυχολόγος βρίσκεται, καθημερινά, στη Δομή)

- καθαριστριών και β. θαλάμου που να καλύπτουν τις ανάγκες της Δομής

·         Υποδομές που να καλύπτουν τις ανάγκες.

Για τα σημαντικά προβλήματα του Γ.Ν.Χαλκίδας θα επανέλθουμε με αναλυτικό έγγραφο, προκειμένου να ενημερωθείτε για την κατάσταση που επικρατεί στο Νοσοκομείο Χαλκίδας και τις τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό!

 

 

                                                                        Για το ΔΣ:

 

                            Η Πρόεδρος:                                                   Η Γραμματέας:

                           Ιωάννου Ιωάννα                                     Μέριανου Χρυσούλα   

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου