Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2023

"Παράνομες αναθέσεις από την Δημοτική αρχή" καταγγέλει το Σωματείο εργαζομένων (ακούστε)


"Με συνοπτικές και εκτακτες διαδικασίες η Δήμαρχος αναθέτει ποσά εκατομυρίων που βασουν σε κινδυνο ακόμη και την μισθοδοσία των υπαλλήλων" υποστηρίζουν με ανακοίνωση τους!


Στην ανακοίνωση αναφέρουν οτι:

Άλλη μία φορά μας εξέπληξε δυσάρεστα η παρούσα Δημοτική Αρχή.

Στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο επέλεξε να φέρει θέμα προς έγκριση και μάλιστα εκτός ημερήσιας διατάξεως, ώστε να μην γίνει αντιληπτή η πρόθεση της από κανέναν, δαπάνες που αφορούν, Μνημόνια Συνεργασίας τα οποία το ίδιο το Δημοτικό Συμβούλιο είχε απορρίψει σε προηγούμενη συνεδρίαση του.

 Συγκεκριμένα, με παρέμβαση το Σωματείου των εργαζομένων τα μνημόνια αυτά δεν είχαν ψηφιστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο διότι δεν στηρίζονταν σε καμιά διαδικασία ανάθεσης. Ήταν δηλαδή μια παράνομη διαδικασία η οποία δεν στηριζόταν σε διάταξη νόμου. Παρόλα αυτά, όπως φάνηκε στο τελευταίο Δημοτικό συμβούλιο, η Δημοτική Αρχή έγραψε στα παλαιότερα των υποδημάτων της  την προηγούμενη απόρριψη και προχώρησε στην υλοποίηση των μη ψηφισμένων μνημονίων.  

Προχώρησε ακόμη παραπέρα και μετά την εκτέλεση αυτών έφερε προς έγκριση της δαπάνες που έκανε για αυτά, για να «νομιμοποιήσει» την παράνομη πράξη της.  Κατόπιν εορτής δηλαδή ζήτησε από το Δημοτικό συμβούλιο να «νομιμοποιήσει» εγκρίνοντας τη δαπάνη με εισήγηση της υπηρεσίας καθαριότητας όπως, χαρακτηριστικά, ειπώθηκε στη συνεδρίαση.

Αλήθεια ποια είναι η αξία αυτής της έγκρισης εκ των υστέρων των παράνομων αυτών πράξεων;

Η μόνη αξία της είναι στην αποποίηση της ευθύνης από την ίδια τη Δήμαρχο που υπέγραψε τις αποφάσεις για την Ανάθεση τις οποίες ονόμασε Μνημόνια θέλοντας να καταστήσει  συνυπεύθυνους τους Δημοτικούς Συμβούλους στην παράνομη αυτή πράξη.  Βλέπουμε δηλαδή πως ακόμα και την τελευταία στιγμή η νομιμότητα και οι  “καθαρές διαδικασίες” δεν είναι το ζητούμενο για τη Δημοτική Αρχή η οποία έχει ως μοναδικό γνώμονα την εξυπηρέτηση των αναγκών με οποιοδήποτε κόστος και χωρίς καμία διαδικασία βάζοντας μάλιστα σε κίνδυνο και τους ίδιους τους υπαλλήλους που θα τους αναγκάσει να εκτελέσουν τις παράνομες αποφάσεις της.

Τα χρήματα αυτά που παρανόμως εγκρίθηκαν αν είχαν αποτελέσει αποτέλεσμα διαγωνιστικής διαδικασίας  θα μπορούσαν να είναι πολύ λιγότερα, ενώ τώρα κατά το δοκούν η Δημοτική Αρχή μοιράζει αφειδώς χρήματα στους ιδιώτες χωρίς διαδικασίες. Παράλληλα πρέπει να τονιστεί ότι η μη ύπαρξη κανονικής διαδικασίας ανάθεσης καθιστά την όλη διαδικασία παράνομη διότι από καμία διάταξη νόμου δεν προβλέπεται Μνημόνιο Συνεργασίας το οποίο αφορά αναθέσεις οι οποίες οφείλονται στην πρακτική της Δημοτικής Αρχής να μην εκτελέσει οποιαδήποτε διαγωνιστική διαδικασία.

Καταγγέλλουμε αυτές τις ενέργειες που όχι μόνο υπονομεύουν την οικονομική θέση του Δήμου αλλά δημιουργούν και εκείνες τις προϋποθέσεις ώστε το υπέρογκο κόστος των παράνομων αναθέσεων να το επιβαρυνθούν οι πολίτες και να κινδυνεύει ακόμα και αυτή η μισθοδοσία των εργαζομένων του Δήμου από την ελαφρότητα της διαχείρισης τον διαθεσίμων του.

Συνεχίζει η Δημοτική Αρχή την πρακτική της να ανοίγει την πόρτα σε ιδιωτικοποιήσεις των υπηρεσιών, χωρίς να αξιοποιεί κατάλληλα ούτε καν το νέο μηχανολογικό εξοπλισμό για τον οποίο τόσο καμαρώνει.

Μήπως και αυτός προαλείφεται για προίκα στον ιδιώτη;

Της υπενθυμίζουμε όμως πως οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να αντιστέκονται και θα διασφαλίσουν πως οι υπηρεσίες του Δήμου είναι για τους Δημότες και όχι για τα κέρδη των ιδιωτών.

Χαλκίδα 7 Σεπτεμβρίου 2023

        Ο Πρόεδρος                                                                                  Ο Γραμματέας

 

ΠΑΠΑΡΓΥΡΙΟΥ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ                                           ΚΑΤΣΑΜΑΓΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

 

Ο Νίκος Κατσαμάγκος γραμματέας του σωματείου μίλησε για το θέμα στο ΡΑΔΙΟ1 και τον Μάνο Παπαμακάριο.... 






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου