Κυριακή 17 Απριλίου 2022

Νέες αποκαλύψεις-απαντήσεις και στοιχεία για τις ..."κολοτούμπες" της Βάκα για την "υπόθεση σκουπίδια"!! (δείτε)


Με μιά μακροσκελέστατη και αναλυτική επιστολή με στοιχεία ο γεν. Δντής του ΦΟΔΣΑ ..αποδομεί το αφήγημα της Δημάρχου ότι "για όλα φταίει ο ΦΟΔΣΑ"!!


Ο Χαρ. Τσοκανής απαντά και σχολιάζει παρουσιάζοντας και τα σχετικά που αποδυκνείουν "τα πέρα-δώθε" της Βάκα σέ ολο αυτό το διάστημα και επισημαίνει ότι "πλέον δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για την λειτουργία του ΧΥΤΑ Χαλκίδος περαν το Ιουλίου-Αυγούστου (ανάλογα με το τονάζ)!"

Δείτε την αποκαλυπτική επιστολή Τσοκανή πρός το Διοικητικό Συμβούλιο του ΦΟΔΣΑ που κοινοποιήθηκε μαζί με επιστολή του Φορέα και τα σχετικά έγγραφα.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ

 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ

ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔOΣ

ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡEΙΑ ΤΩΝ ΟΤΑ

«Φο.Δ.Σ.Α. Στερεάς Ελλάδας ΑΕ»

                     ΑΡ. ΓΕΜΗ:134032417000

 

Γενική Διεύθυνση


 

Θήβα, 08 Απριλίου 2022

Αριθ. Πρωτ.: -806-

Ταχ. Δ/νση Έδρας:

Παν. Δράκου 11 & Πινδάρου

 

Προς:

- Πρόεδρο ΔΣ Φο.Δ.Σ.Α.  Στ. Ελλάδας ΑΕ

κο. Ευθύμιο Καραΐσκο

- Αντιπρόεδρο ΔΣ Φο.Δ.Σ.Α.  Στ. Ελλάδας ΑΕ

κο. Γιώργο Αναστασίου

 

Κοινοποίηση

Μέλη Διοικητικού Συμβουλίου

(όπως πίνακας αποδεκτών)

Τ. Κώδικας:

32200 Θήβα

Τηλέφωνα:

22620-80821, 27977

Email:

Site:

info@fodsaste.gr

www.fodsaste.gr

 

Θέμα: Ενημέρωση για την ασφαλή διάθεση των απορριμμάτων της Κεντρικής & Νότιας Εύβοιας

 

Κύριε Πρόεδρε

Κύριε Αντιπρόεδρε

Κυρία & Κύριοι Δήμαρχοι

 

Στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Χαλκιδέων στις 31 Μαρτίου 2022 έγινε ενημέρωση από τη Δήμαρχο κα Έλενα Βάκα για τη διαχείριση των απορριμμάτων τόσο του Δήμου Χαλκιδέων όσο και των υπολοίπων Δήμων της Κεντρικής & Νότιας Εύβοιας και ειδικότερα η ανάλυση της πρότασης που έχει καταθέσει ο Δήμος Χαλκιδέων προς τον Φο.Δ.Σ.Α.  για τη διαχείριση των απορριμμάτων κατά τη μεταβατική περίοδο, μέχρι της κατασκευής των έργων ολοκληρωμένης διαχείρισης (ΜΕΑ & ΧΥΤΥ), λόγω κορεσμού του ΧΥΤΑ Χαλκίδας.

Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι κατά την ενημέρωση στιγματίσθηκε η στάση της υπηρεσίας του Φο.Δ.Σ.Α. , η οποία θεωρήθηκε υπεύθυνη για τη σημερινή κατάσταση του ΧΥΤΑ Χαλκίδας και τη διαχείριση των απορριμμάτων των Δήμων της Κεντρικής & Νότιας Εύβοιας.   

 Επειδή τα αναφερόμενα στο Δημοτικό Συμβούλιο δεν ανταποκρίνονται στη πραγματικότητα  και προς αποκατάσταση της αλήθειας σας επισημαίνουμε τα παρακάτω:

 

1.       Αναφέρθηκε «………………και είναι αστείο να μιλάμε τώρα για ιδιωτικοποίηση στο Φο.Δ.Σ.Α.  πια, γιατί πάμε στο Φο.Δ.Σ.Α, φεύγουμε από τον δήμο Χαλκιδέων όταν σας λέω ότι και το ΧΥΤΑ τώρα εργολάβος το δουλεύει»

Η αλήθεια είναι ότι οι Φο.Δ.Σ.Α., ανεξαρτήτως της νομικής τους μορφής, είτε δηλαδή οι Σύνδεσμοι (ΝΠΔΔ) όπως ήταν ο τοπικός Φο.Δ.Σ.Α.  Κεντρικής Εύβοιας (ΕΣΔΑΔΚΕ), είτε οι Α.Ε. (ΝΠΙΔ) όπως είναι ο Περιφερειακός Φο.Δ.Σ.Α., υπάγονται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Είναι γνωστό ότι δεν επιτρέπονται προσλήψεις στους Φο.Δ.Σ.Α. άσχετα της νομικής τους μορφής. Με άλλα λόγια, ο Περιφερειακός Φο.Δ.Σ.Α δεν διαθέτει το απαιτούμενο προσωπικό, ακριβώς για τους ίδιους λόγους για τους οποίους δεν διέθετε προσωπικό ούτε ο ΕΣΔΑΔΚΕ. Η Δήμαρχος γνωρίζει τα συνεχή και διαχρονικά αιτήματα που έχουν υποβάλει για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού όλοι οι Φο.Δ.Σ.Α. της χώρας και το Πανελλήνιο Δίκτυο των Φο.Δ.Σ.Α., το οποίο εδρεύει στη Θήβα, και του οποίου Πρόεδρος είναι και μέλος του Δ.Σ. του Περιφερειακού Φο.Δ.Σ.Α.. Αυτό το ζήτημα έχει τεθεί από τους Φο.Δ.Σ.Α. στο ανώτερο δυνατό επίπεδο, μέχρι την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία έχει τοποθετηθεί θετικά. Μάλιστα, το θέμα είχε αναπτυχθεί πλήρως σε πρόσφατη τηλεδιάσκεψη την οποία είχε διοργανώσει το Δίκτυο Φο.Δ.Σ.Α. για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας στις 5 Νοεμβρίου 2021, με τη συμμετοχή φορέων της Ε.Ε. και των αρμόδιων υπουργείων, στην οποία είχαν προσκληθεί όλοι οι Δήμοι της Περιφέρειας.

Με αυτό το δεδομένο, οι εναλλακτικές για την λειτουργία του Φο.Δ.Σ.Α. και κατ΄ επέκταση των έργων είναι δύο :

Η πρώτη, την οποία ακολουθεί ένα πολύ μεγάλο ποσοστό Φο.Δ.Σ.Α., και κυρίως Σύνδεσμοι (π.χ. ΕΣΔΝΑ στην Αττική, Ήπειρος, Σέρρες, Ηλεία κ.ά.) είναι να έχουν παραδώσει μέσω ΣΔΙΤ τα έργα σε ιδιώτες για να τα κατασκευάζουν και να τα λειτουργούν.

Η δεύτερη, την οποία ακολουθούν αρκετοί Φο.Δ.Σ.Α.  και ο δικός μας είναι να συνάπτει συμβάσεις παροχής υπηρεσιών για την απόκτηση προσωπικού συγκεκριμένων ειδικοτήτων. Σε αυτή τη περίπτωση, όπως ορίζεται στη σύμβαση, την ευθύνη διαχείρισης του προσωπικού και λειτουργίας των έργων έχει μόνο ο Φο.Δ.Σ.Α.  και όχι ο ανάδοχος της παρεχόμενης υπηρεσίας.

Στα πλαίσια της διεκδίκησης πρόσληψης τακτικού προσωπικού ο Φο.Δ.Σ.Α. με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου στις 5 Ιανουαρίου 2022 απηύθυνε ξανά αίτημα προς τα συναρμόδια Υπουργεία και ζητά 254 θέσεις μόνιμου προσωπικού. (συνημμένα Νο 1 & 2)    

 

2.       Αναφέρθηκε «Θα σας πω εγώ τι έχει φταίξει και δεν έχει ενταχθεί η ΜΕΑ. Είχε ολοκληρωθεί, είχε κατατεθεί για έγκριση, είχε ολοκληρωθεί η μελέτη, είχε παρθεί ΑΕΠΟ και ξαφνικά η υπηρεσία του Φορέα, και χωρίς να ρωτήσει και κανέναν, χωρίς να ρωτήσει και το Διοικητικό Συμβούλιο, επέλεξε να μπει μέσα ο μπλε κάδος. Θα μπορούσε να το είχε κάνει με προαίρεση να μπει μετά και φάγαμε ενάμιση χρόνο στο κεφάλι γιατί έπρεπε ο μελετητής να πάρει πίσω τη μελέτη και να βάλει μέσα τον μπλε κάδο. Αλλά θα σας τα πω και θα σας τα πω και με στοιχεία και στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο. Τυπικά δεν έχει κατατεθεί ο φάκελος για έγκριση τυπικά γιατί η υπηρεσία….-τα λέω, τα έχω πει. Ολοκληρώνω δίνοντας αυτές τις 2 διευκρινίσεις, ότι καθυστερήσεις για την έγκριση οφείλονται αποκλειστικά και μόνο στο Φορέα και στην υπηρεσία του Φορέα».

Η αλήθεια για την διαδρομή της υποβολής πρότασης για χρηματοδότηση των 2 κορυφαίων έργων της Περιφέρειας (ΜΕΑ & ΧΥΤΥ Χαλκίδας & Λαμίας) έχει ως εξής:

Η υπηρεσία υπέβαλλε πρόταση για χρηματοδότηση των μελετών των 2 προαναφερόμενων έργων.

Οι μελέτες ωρίμανσης για τις ΜΕΑ & XYTY Χαλκίδας και Λαμίας εντάχθηκαν στις 29/11/2017 (σχετ. Αποφάσεις ένταξης με ΑΔΑ: ΩΚΛΖ465ΧΙ8-0ΛΣ & ΨΥΓΑ465ΧΙ8-ΧΧΝ) με ποσά 851.903,05€ & 841.857,82€ αντίστοιχα, συμβασιοποιήθηκαν στις 19/11/2018 & στις 28/08/2019 αντίστοιχα και ξεκίνησε η εκπόνηση των υποστηρικτικών μελετών και των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) των υπό μελέτη έργων.

Όταν ολοκληρώθηκαν οι ΜΠΕ των έργων κατατέθηκαν στην αρμόδια περιβαλλοντική αρχή (Δ/νση ΠΕ.ΧΩ. Στερεάς Ελλάδας) της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας προκειμένου να εκκινήσει η περιβαλλοντική αδειοδότησή τους (έκδοση σχετικών γνωμοδοτήσεων κοκ)  και να εκδοθούν οι ΑΕΠΟ.

Και στα 2 έργα στις ΜΠΕ είχε συμπεριληφθεί εξαρχής το σύνολο των ρευμάτων απορριμμάτων των Δήμων, δηλαδή ο πράσινος κάδος των σύμμεικτων απορριμμάτων, ο καφέ κάδος για τα οργανικά απορρίμματα και ο μπλε κάδος για τα ανακυκλώσιμα σε διακριτή βάρδια.

Παρόλο που όλες οι γνωμοδοτήσεις αποδέχθηκαν και γνωμοδότησαν θετικά για το σύνολο των κάδων προς τις ΜΕΑ, η αδειοδοτούσα αρχή παρανόμως δεν ενέκρινε τη διαχείριση του μπλε κάδου στις ΜΕΑ.

Με την έκδοση της ΑΕΠΟ ΜΕΑ & ΧΥΤΥ Χαλκίδας (ΑΔΑ: Ψ181ΟΡ10-5Μ0) η Α.Δ.Θ.Στ.Ε. εξαίρεσε την διαχείριση των ανακυκλώσιμων υλικών από τη ΜΕΑ κάτι που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την εγκεκριμένη ΜΠΕ του έργου, την τεχνική προμελέτη του έργου που υποβλήθηκε από τον Ανάδοχο μελετητή του έργου για τη συγχρηματοδότησή του και την αρχή της ολοκληρωμένης διαχείρισης των αποβλήτων που προβλέπει το ΠΕΣΔΑ Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Για το λόγο αυτό ο Πρόεδρος του φορέα απέστειλε το με α.π. 104/13-01-2021 έγγραφο (συνημμένο Νο 3) στην αρμόδια τότε περιβαλλοντική αρχή προκειμένου να προβεί σε «ορθή επανάληψη» της σχετικής ΑΕΠΟ, ως προς το πεδίο που έχει επισημανθεί για την επεξεργασία του μπλε κάδου στη ΜΕΑ, σύμφωνα με τα αναγραφόμενα της ΜΠΕ του έργου. Οι Δήμαρχοι της Κεντρικής & Νότιας Εύβοιας ενημερώθηκαν μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας για την εξέλιξη αυτή όπως άλλωστε συνέβαινε και σε κάθε στάδιο της περιβαλλοντικής αδειοδότησης του έργου.

Σε αλλεπάλληλες επικοινωνίες μας, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων μας παρότρυνε για την υποβολή φακέλου τροποποίησης της ΑΕΠΟ της ΜΕΑ & ΧΥΤΥ Χαλκίδας στη Δ/νση Περιβαλλοντικών Αδειοδοτήσεων (ΔΙΠΑ) του ΥΠΕΝ για την επίσπευση της σχετικής περιβαλλοντικής αδειοδότησης και την ενσωμάτωση του ρεύματος των ανακυκλώσιμων υλικών σε Απόφαση τροποποίησης ΑΕΠΟ του έργου. Παρά τις δεσμεύσεις όμως, ο φάκελος τροποποίησης του έργου επεστράφη από την ΔΙΠΑ/ΥΠΕΝ και ζητήθηκε εκ νέου η υποβολή νέας ΜΠΕ για την εκ νέου αδειοδότηση του έργου.

Με άλλα λόγια, οι υπηρεσίες του ΥΠΕΝ, αντί απλώς να συμπληρώσουν σύμφωνα με τη νομοθεσία τη δυνατότητα επεξεργασίας του ρεύματος των ανακυκλώσιμων στην ήδη κατατεθείσα ΜΠΕ, μας ανάγκασαν να ξεκινήσουμε την  όλη διαδικασία από την αρχή, δηλαδή υποβολή εκ νέου της ΜΠΕ κ.λ.π.

Σημειώνεται ότι πριν την έκδοση των 2 ΑΕΠΟ (Χαλκίδας & Λαμίας) ο Φο.Δ.Σ.Α. ζήτησε και έλαβε έγγραφο από την αρμόδια Διεύθυνση του ΥΠΕΝ, σύμφωνα με την οποία είναι απολύτως νόμιμη η διαχείριση του μπλε κάδου από τις ΜΕΑ.

Στη συνέχεια με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. προσφύγαμε προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος (ιεραρχική προσφυγή) για την περίπτωση της ΜΕΑ & ΧΥΤΥ Λαμίας, ζητώντας την ανάκληση της μη νόμιμης απόφασης περί απαγόρευσης της επεξεργασίας του μπλε κάδου στις ΜΕΑ.

Σε επικοινωνίες με τον Γενικό Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων μας έγινε γνωστό ότι η ιεραρχική προσφυγή δεν θα εκδικαστεί και θα θεωρηθεί ότι απορρίφθηκε, λόγω παρέλευσης του 2μήνου και μας  προτάθηκε να επανυποβάλλουμε νέα αίτηση για έκδοση και της ΑΕΠΟ ΜΕΑ & ΧΥΤΥ Λαμίας από τις κεντρικές υπηρεσίες του ΥΠΕΝ.  Σε αυτό το σημείο βρισκόμαστε σήμερα και αναμένουμε την έκδοση της ΑΕΠΟ.

Η Δημοτική Αρχή του Δήμου Χαλκιδέων από την αρχή γνώριζε ότι υποβλήθηκε πρόταση για τη χρηματοδότηση του έργου στην οποία περιλαμβάνεται και η επεξεργασία του μπλε κάδου όπως αποδεικνύεται και από τη με αριθ. 135/2020 Απόφαση του Δ.Σ. του φορέα για την υποβολή της πρότασης χρηματοδότησης του έργου (ΑΔΑ: ΩΙΓΡ4653Σ5-Ζ12), όπου αναλύθηκαν τα ρεύματα αποβλήτων που θα διαχειρίζεται η ΜΕΑ Χαλκίδας σύμφωνα με τον σχεδιασμό της καθώς και από το με α.π. 738/05-03-2021 έγγραφο (συνημμένο Νο 4).

Συμπερασματικά ουδέποτε κατατέθηκε και εκδόθηκε ΑΕΠΟ χωρίς τον μπλε κάδο και βεβαίως ουδέποτε ο Φο.Δ.Σ.Α.  προσέθεσε εκ των υστέρων τον μπλε κάδο. Όλες οι αποφάσεις του Δ.Σ ελήφθησαν από το Δ.Σ με την δέουσα ενημέρωση και τη σύμφωνη γνώμη του Δήμου Χαλκιδέων.

Να σημειωθεί ότι η ενταγμένη ΜΕΑ Θήβας έχει αδειοδοτηθεί από το 2014 (ΑΕΠΟ με ΑΔΑ: ΒΙΞΡΟΡ10-Λ69) και περιλαμβάνει όλα τα ρεύματα απορριμμάτων, δηλαδή και τον μπλε κάδο.

Ο λόγος για τον οποίο ο Φο.Δ.Σ.Α. επιμένει στην επεξεργασία του μπλε κάδου στη ΜΕΑ, είναι ο εξής : αν δεν επιτραπεί η επεξεργασία του μπλε κάδου στη ΜΕΑ Χαλκίδας, σε μια υπερσύγχρονη μονάδα αξίας 49.000.000 ευρώ, τότε θα συνεχιστεί ο σημερινός τρόπος επεξεργασίας του μπλε κάδου. Δηλαδή, ο μπλε κάδος θα μεταφέρεται στο Σχηματάρι, θα γίνεται η διαχείρισή του χειρωνακτικά σε ιδιωτικό ΚΔΑΥ, και θα επιστρέφει το υπόλειμμα για ταφή στο ΧΥΤΥ Χαλκίδας που θα κατασκευαστεί μαζί με τη ΜΕΑ. Το κόστος μεταφοράς από και προς τη Χαλκίδα, καθώς και το κέρδος του ιδιωτικού ΚΔΑΥ, θα το επιβαρυνθούν οι Δήμοι της Κεντρικής και Νότιας Εύβοιας.

 

3.       Αναφέρθηκε «Το δεύτερο είναι, και το λέω να καταστεί σαφές, ότι όποτε μας συμφέρει φταίει η Δημοτική Αρχή και όποτε μας συμφέρει φταίει ο Φο.Δ.Σ.Α. , πραγματικά ο Φο.Δ.Σ.Α.  έχει τη διαχείριση, πραγματικά μπήκαμε στο Φο.Δ.Σ.Α.  και το κλείνω εδώ για να μας βρει λύση, γιατί αυτό ήταν το μεγάλο επιχείρημα των ημερών εκείνων, ότι ΜΟΝΗ ΜΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΜΟΝΗ ΜΟΥ με μια υπηρεσία ενάντια από την πρώτη στιγμή, τρέχω και βρίσκω (που δεν είναι τυπικά δικιά μας ευθύνη) και προτείνω λύσεις, λύσεις που θα έπρεπε η ίδια η υπηρεσία να μου είχε προτείνει».

Ο φορέας είχε ανέκαθεν την απαρέγκλιτη θέση και όταν λέω φορέας να πω ότι αναφέρομαι στη  υπηρεσία και όχι στο Δ.Σ. και τους Δημάρχους που είναι στο Δ.Σ. Η υπηρεσία λοιπόν  είχε την θέση η οποία θέση μάλιστα ήταν και άτεγκτη, δηλαδή από τη 1η στιγμή μέχρι την τελευταία είχε αυτή τη θέση για να μεταφερθούν τα απορρίμματα και του Δήμου Χαλκιδέων άλλα και των υπόλοιπων δήμων στους ΧΥΤΑ Ιστιαίας και Άμφισσας.

Η πραγματικότητα έχει ως εξής :

Η υπηρεσία ανέδειξε το πρόβλημα του κορεσμού του ΧΥΤΑ Χαλκίδας από την 1η συνεδρίαση του Δ.Σ., μετά την ανάληψη των καθηκόντων των νέων Δημοτικών Αρχών στις 4 Νοεμβρίου 2019.

Τότε η Δήμαρχος Χαλκιδέων πρότεινε να κατασκευαστεί νέο κύτταρο εντός του ΧΥΤΑ στη θέση του υδροβιότοπου. Παρόλο που αυτή η εκδοχή είχε ήδη εξεταστεί από την Υπηρεσία που κατέληξε στην άποψη ότι αυτό δεν είναι εφικτό για συγκεκριμένους τεχνικούς λόγους, συγκροτήθηκε εκ νέου τεχνική επιτροπή να επανεξετάσει αυτή τη πιθανότητα.

Η νέα έκθεση κατέληξε στο ίδιο συμπέρασμα αλλά η Δήμαρχος ζήτησε να εξεταστεί εκ νέου με τη συμμετοχή δικού της τεχνικού συμβούλου.

Για αυτόν τον σκοπό συγκροτήθηκε επιτροπή από στελέχη του Φο.Δ.Σ.Α. , στελέχη του Δήμου Χαλκιδέων, την Δήμαρχο Χαλκιδέων, τον Πρόεδρο και Δημάρχους του Φο.Δ.Σ.Α.  καθώς και τον σύμβουλο – μελετητή της Δημάρχου τον κ. Μπούρκα.

Η επιτροπή κατέληξε ομόφωνα τον Αύγουστο του 2020 στην άποψη ότι δεν είναι δυνατή η κατασκευή νέου κυττάρου εντός του υπάρχοντος ΧΥΤΑ σε αντίθεση με την μεταφορά των απορριμμάτων που θεωρείται ως η προσφορότερη λύση. Με αυτή τη θέση συμφώνησε και η Δήμαρχος Χαλκιδέων.  (συνημμένο 5, το πρακτικό της επιτροπής).

Τον Δεκέμβριο του 2019 η υπηρεσία πρότεινε την εκπόνηση μελέτης για την τροποποίηση της ΑΕΠΟ με στόχο την επέκταση καθ΄ ύψος του ΧΥΤΑ Χαλκίδας μετά από την κατασκευή τοιχίων αντιστήριξης.

Αυτή η πρόταση απορρίφθηκε από τη Δήμαρχο Χαλκιδέων.

Από τον Μάρτιο μέχρι τον Ιούνιο του 2020 η υπηρεσία εξέτασε εναλλακτικά σενάρια διαχείρισης των απορριμμάτων και ειδικότερα αυτό της επεξεργασίας των απορριμμάτων με κινητή ΜΕΑ.

Για αυτό το σκοπό έστειλε πρόσκληση ενδιαφέροντος σε 11 εταιρίες του χώρου. Από αυτές ανταποκρίθηκαν 3 και 2 έδωσαν και οικονομικές προσφορές. Αυτή η πρόταση παρουσιάσθηκε στο Δ.Σ της 19ης Ιουνίου 2020 όπου και απορρίφθηκε λόγω του υψηλού κόστους διαχείρισης και του υψηλού ποσοστού υπολείμματος. (55 έως 60% του συνόλου των προς επεξεργασία απορριμμάτων).

Παράλληλα η υπηρεσία εξέτασε και το σενάριο της μεταφοράς των απορριμμάτων στους διαθέσιμους ΧΥΤΑ Ιστιαίας, Λαμίας, Δομοκού & Άμφισσας και έλαβε προσφορές από αντίστοιχες εταιρίες.

Και αυτό το σενάριο παρουσιάσθηκε στη συνεδρίαση του Δ.Σ της 19ης Ιουνίου 2020.

Τον Ιανουάριο του 2021 η Δήμαρχος Χαλκιδέων πρότεινε τη συνέχιση εναπόθεσης των απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ Χαλκίδας με την εκπόνηση σχετικής μελέτης και τροποποίηση της ΑΕΠΟ.

Αυτό το σενάριο, όπως προαναφέρθηκε είχε προταθεί από τον Φο.Δ.Σ.Α. το Δεκέμβριο του 2019 και είχε απορριφθεί.

Πράγματι δόθηκε η δυνατότητα στον Δήμο Χαλκιδέων να εκπονήσει την μελέτη, η οποία ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο του 2021. Στη συγκεκριμένη μελέτη προβλεπόταν η κατασκευή τοιχίων αντιστήριξης και η τροποποίηση της ΑΕΠΟ προκειμένου να συνεχιστεί η εναπόθεση απορριμμάτων.

Παρόλο που ο ΧΥΤΑ Χαλκίδας έχει κορεστεί από 31 Μαρτίου 2021, σύμφωνα με την ΑΕΠΟ η οποία προέβλεπε την εναπόθεση απορριμμάτων συνολικής ποσότητας 490.880 tn, συνεχίσθηκε η λειτουργία του εν αναμονή εκπόνησης της μελέτης από τον Δήμο Χαλκιδέων και της έκδοσης της τροποποιημένης ΑΕΠΟ.

Αυτή η μελέτη δεν έχει παραληφθεί μέχρι σήμερα από την τριμελή επιτροπή που προβλέπει η σύμβαση, δεν έχουν γίνει τα έργα αντιστήριξης και βεβαίως δεν έχει εκδοθεί η τροποποίηση της ΑΕΠΟ.   

Ο ΧΥΤΑ Χαλκίδας συνεχίζει την λειτουργία του με αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης της 30η Ιουνίου 2021 και 1ης Σεπτεμβρίου 2021 (συνημμένα 6, 7) και με ρητή εντολή που δόθηκε στην υπηρεσία για συνέχιση της λειτουργίας μέχρι της συμπλήρωσης των 111.600 tn.

Να σημειωθεί ότι η λειτουργία του ΧΥΤΑ συνεχίζεται παρά το γεγονός ότι αφ’ ενός η νόμιμη ποσότητα απορριμμάτων που προβλεπόταν από την ΑΕΠΟ του έργου έχει προ πολλού συμπληρωθεί, και αφ’ ετέρου, όπως ο ίδιος ο τεχνικός σύμβουλος της Δημάρχου Χαλκιδέων κ. Μπούρκας συνομολογεί, η συνέχιση της λειτουργίας του χωρίς την κατασκευή έργων αντιστήριξης, εγκυμονεί κινδύνους για την ασφάλεια του έργου.

Με βάση αυτές τις αποφάσεις αλλά και τον πραγματικά διαθέσιμο χώρο, ο ΧΥΤΑ Χαλκίδας θα κλείσει τον Ιούλιο ή Αύγουστο του τρέχοντος έτους.

Πέραν της δρομολόγησης της λύσης της επεξεργασίας με κινητή ΜΕΑ, ο Φο.Δ.Σ.Α. έχει δρομολογήσει τις διαδικασίες αδειοδότησης του ΧΥΤΑ Χαλκίδας ως Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) για τον Δήμο Χαλκιδέων, ο οποίος δεν διαθέτει ΣΜΑ και ανάλογο εξοπλισμό, όπως οι υπόλοιποι 4 Δήμοι της Κεντρικής & Νότιας Εύβοιας.

Ο Δήμος Χαλκιδέων θα πρέπει έγκαιρα να μεριμνήσει για τη μεταφορά των απορριμμάτων, μετά το κλείσιμο του ΧΥΤΑ, αφού θεωρείται βέβαιο ότι οι διαδικασίες για την έναρξη λειτουργίας της κινητής ΜΕΑ (παραχώρηση οικοπέδου, εκπόνηση μελέτης, τεύχη δημοπράτησης, προκήρυξη διαγωνισμού, έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο, εγκατάσταση αναδόχου) δεν θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι αυτό το διάστημα.

Ήδη το χρονοδιάγραμμα των 10 ημερών που είχε θέσει η Δήμαρχος Χαλκιδέων στην τελευταία Γενική Συνέλευση της 8ης Μαρτίου 2022, για αποστολή στοιχείων για τη κινητή ΜΕΑ, δηλαδή μέχρι 18 Μαρτίου 2022, έχει παρέλθει και τα στοιχεία του Δήμου Χαλκιδέων δεν έχουν σταλεί ακόμη στον Φο.Δ.Σ.Α. .

Ειδικότερα για την επεξεργασία των απορριμμάτων των Δήμων της Κεντρικής & Νότιας Εύβοιας με κινητή ΜΕΑ η εικόνα έχει ως εξής:

Παρόλο που αυτή η πρόταση είχε εξεταστεί αναλυτικά προ 2ετίας από τον Φο.Δ.Σ.Α. και είχε απορριφθεί, επανήλθε από το Δήμο Χαλκιδέων και για λογαριασμό όλων των Δήμων της Κεντρικής & Νότιας Εύβοιας. Για την εξέταση αυτής της πρότασης συστάθηκε επιτροπή με Πρόεδρο τον Δήμαρχο Δελφών, με τη συμμετοχή του Δημάρχου Διρφύων – Μεσσαπίων, του αρμόδιου Αντιδημάρχου του Δήμου Χαλκιδέων, και της υπηρεσίας του Φο.Δ.Σ.Α.. Η επιτροπή συνεδρίασε 2 φορές και τα πρακτικά των συνεδριάσεων παρουσιάσθηκαν στη Γενική Συνέλευση του Φο.Δ.Σ.Α. στις 8 Μαρτίου 2022. (συνημμένα 8, 9, 10, πρόσκληση συνεδρίασης της επιτροπής και τα πρακτικά)

Παρά τη θέση της υπηρεσίας, η οποία προκύπτει τόσο από την έρευνα που διενήργησε και τις σχετικές προσφορές υποψηφίων αναδόχων όσο και από την εμπειρία άλλων περιοχών που διαχειρίζονται κινητή ΜΕΑ, ότι η επεξεργασία των απορριμμάτων με κινητή ΜΕΑ είναι μια κοστοβόρα και ασύμφορη διαδικασία με πολύ μεγάλο υπόλειμμα και άλλα προβλήματα, η Γενική Συνέλευση του Φο.Δ.Σ.Α. αποδέχθηκε την πρόταση των Δήμων της Κεντρικής & Νότιας Εύβοιας αφού οι εκπρόσωποί τους δήλωσαν ότι πέραν του κόστους, το οποίο θα επιβαρυνθούν έχουν διασφαλίσει και την χωροθέτηση της κινητής ΜΕΑ.

 

4.       Αναφέρθηκε «ότι ο Γενικός Διευθυντής του Φο.Δ.Σ.Α. κος Τσοκανής είναι προσωπικά υπεύθυνος και ότι δήθεν αρνήθηκε την πρόταση να κατασκευαστεί πρώτα ο ΧΥΤΥ και έπειτα η ΜΕΑ Χαλκίδας. Αναφέρθηκε επί λέξη: Το είχα κάνει πρόταση Βασίλη και δεν το δέχθηκε η υπηρεσία. Ο κ Τσοκανής δεν το δέχθηκε, το είχα κάνει και αυτό γιατί μόνο εγώ πρότεινα εκεί μέσα, ο κύριος Τσοκανής ο φίλος σου, που μου μας τον είχατε φέρει».

Το αληθές είναι ότι σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 22 Δεκεμβρίου 2020, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων κ. Γραφάκου, της Δημάρχου Χαλκιδέων, του Προέδρου του Φο.Δ.Σ.Α. , του Γενικού Διευθυντή, του συμβούλου της Δημάρχου κ. Μπούρκα και του κ. Μαμαλούγκα, εκ μέρους της ΕΥΔ-ΕΠ ΥΜΕΠΕΡΑΑ, ο Προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής κ. Νίκος Μαμαλούγκας, ενημέρωσε την κα Δήμαρχο, ότι αυτό δεν επιτρέπεται από το πλαίσιο υλοποίησης του ΕΣΠΑ, και ότι το έργο ΜΕΑ/ΧΥΤΥ πρέπει να ενταχθεί και να προκηρυχθεί ενιαία.

Η υπηρεσία του Φο.Δ.Σ.Α.  από την πρώτη ημέρα ανέδειξε το μείζον ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων των Δήμων της Κεντρικής & Νότιας Εύβοιας, με γνώμονα την επίλυση του προβλήματος πριν τον κορεσμό του ΧΥΤΑ Χαλκίδας. Εξετάσθηκαν όλα τα εναλλακτικά σενάρια με την δέουσα σοβαρότητα και τεκμηρίωση.

Δυστυχώς, μετά από επαναλαμβανόμενα αιτήματα αναβολής της συζήτησης του θέματος,  χάθηκε πολύτιμος χρόνος και φτάσαμε σε αυτό το σημείο. Η υπηρεσία σε αυτά τα 2,5 χρόνια έκανε αποδεκτές και εξέτασε όλες τις προτάσεις των Δήμων της Κεντρικής & Νότιας Εύβοιας, παρόλο που επανέρχονταν με καθυστέρηση. Η εξέταση αυτών των προτάσεων έρχονταν ως εισηγήσεις προς την διοίκηση του Φο.Δ.Σ.Α (Δ.Σ & Γ.Σ) όπου λαμβάνονταν και οι αποφάσεις.

Παράλληλα η υπηρεσία υπέβαλε προτάσεις για την οριστική λύση της διαχείρισης των απορριμμάτων με την κατασκευή της  ΜΕΑ/ΧΥΤΥ Χαλκίδας συνολικού προϋπολογισμού 49.252.173,00 ευρώ στις 30 Δεκεμβρίου 2020 και της ΜΕΑ/ΧΥΤΥ Λαμίας συνολικού προϋπολογισμού 49.717.994,41 ευρώ στις 7 Ιουλίου 2021. Οι προτάσεις βρίσκονται στο στάδιο της αξιολόγησης και μπορούν να ενταχθούν για χρηματοδότηση στο τρέχον ΕΣΠΑ, άσχετα από την έκδοση της ΑΕΠΟ τους. Αντίστοιχα έργα έχουν ενταχθεί και στην υπόλοιπη Ελλάδα με σχετική σημείωση.

Επιπλέον ολοκληρώνεται η μελέτη της κατασκευής του 3ου κυττάρου του ΧΥΤΑ Θήβας και αναμένεται η έκδοση της ΑΕΠΟ, η οποία επίσης έχει καθυστερήσει από αδράνεια των υπηρεσιών του ΥΠΕΝ.

Εφόσον διασφαλιστεί η χρηματοδότηση, η κατασκευή του κυττάρου αυτού  μπορεί να ολοκληρωθεί γρήγορα αφού θα υπάρχει οριστική μελέτη και θα συμβάλει αποτελεσματικά στη διαχείριση των απορριμμάτων των Δήμων της Κεντρικής & Νότιας Εύβοιας κατά την μεταβατική περίοδο μέχρι την κατασκευή της ΜΕΑ/ΧΥΤΥ Χαλκίδας.

Η ενασχόληση των υπηρεσιών του Φο.Δ.Σ.Α. με το μείζον ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων των Δήμων της Κεντρικής & Νότιας Εύβοιας και του κορεσμού του ΧΥΤΑ Χαλκίδας είναι διαρκής από την πρώτη στιγμή και συζητήθηκε σε περισσότερα από 20 Δ.Σ και 6 Γ.Σ., τα οποία είναι και τα μόνα αρμόδια όργανα αποφάσεων του Φορέα.

 

Κυρία και Κύριοι Δήμαρχοι

Εξ αιτίας της δημοσιότητας που έχει λάβει το όλο θέμα, και δεδομένου ότι από την έλλειψη πλήρους και επαρκούς ενημέρωσης, τίθενται σε αμφιβολία όχι μόνο το κύρος του Φορέα, αλλά και η προσωπική και επαγγελματική αξιοπιστία, συνέπεια και επάρκεια των απασχολούμενων σε αυτόν, το Δ.Σ. καλείται να υπερασπιστεί τόσο την Υπηρεσία, όσο και τα φυσικά πρόσωπα που την αποτελούν, διευκρινίζοντας ότι :

- η εμπιστοσύνη του Δ.Σ προς τις υπηρεσίες του Φο.Δ.Σ.Α. είναι πλήρης και αδιαμφισβήτητη

- η τεχνική ορθότητα των προτάσεων της υπηρεσίας έχει επιβεβαιωθεί κατ' επανάληψη

- οι αποφάσεις των οργάνων διοίκησης του Φορέα σε σχέση με το ΧΥΤΑ Χαλκίδας, έχουν ληφθεί

  κατ' εκτίμηση της πολιτικής διάστασης του θέματος, χωρίς να υφίσταται επί της ουσίας    

  αντίθεση μεταξύ της Διοίκησης του Φο.Δ.Σ.Α. και της υπηρεσίας, και χωρίς να αμφισβητείται   η ορθότητα και αρτιότητα των εισηγήσεων της υπηρεσίας από τεχνικής πλευράς.

Τέλος παρακαλώ όπως η επιστολή μου διαβιβαστεί προς τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Χαλκιδέων.

Κλείνοντας να σημειώσω ότι η υπηρεσία είναι στη διάθεση του Διοικητικού Συμβουλίου καθώς και του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Χαλκιδέων για να παραστεί, εφόσον ζητηθεί, και να αναλύσει το σύνολο των ενεργειών του Φο.Δ.Σ.Α. για το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων των Δήμων Κεντρικής & Νότιας Εύβοιας.

                                     

 

 

              Με εκτίμηση

 

 

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ

 

 

 

 

 

  ΤΣΟΚΑΝΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ

                                                                                             

 

 

 

Συνημμένα:

Νο 1 - Αίτημα για προσλήψεις τακτικού προσωπικού

Νο 2 -Απόφαση για προσλήψεις τακτικού προσωπικού

Νο 3 - Έγγραφο προς Αποκεντρωμένη για ΑΕΠΟ Χαλκίδας

Νο 4 - Έγγραφο προς Δήμους Κ & Ν Εύβοιας για τον μπλε κάδο στη ΜΕΑ

Νο 5 - Πρακτικό επιτροπής για κατασκευή νέου κυττάρου ΧΥΤΑ

Νο 6 - Απόφαση Γ.Σ 30-06-2021 για ΧΥΤΑ Χαλκίδας

Νο 7 - Απόφαση Γ.Σ 01-09-2021 για ΧΥΤΑ Χαλκίδας

Νο 8 - Πρόσκλησης Επιτροπής Διερεύνησης Κινητής ΜΕΑ 11.2.22

Νο 9 - 1ο Πρακτικό Επιτροπής Διερεύνησης Κινητής ΜΕΑ Χαλκίδας

Νο 10 - 2ο Πρακτικό Επιτροπής Διερεύνησης Κινητής ΜΕΑ Χαλκίδας

 

 

ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ  

ΜΕΛΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ  

1.      Αθανάσιος Ζεκεντές, Δήμαρχος Λοκρών, Μέλος ΔΣ

2.      Γεώργιος Καπεντζώνης, Δήμαρχος Δωρίδος, Μέλος ΔΣ

3.      Ιωάννης Κοντζιάς, Δήμαρχος Ιστιαίας-Αιδηψού, Μέλος ΔΣ

4.      Γεώργιος Ντασιώτης, Δήμαρχος Αλιάρτου-Θεσπιέων, Μέλος ΔΣ

5.      Νικόλαος Σουλιώτης, Δήμαρχος Καρπενησίου, Μέλος ΔΣ

6.      Αθανασία Στιβακτή, Δήμαρχος Αμφίκλειας-Ελάτειας, Μέλος ΔΣ

7.      Ιωάννης Συκιώτης, Δήμαρχος Καμένων Βούρλων, Μέλος ΔΣ

8.      Παναγιώτης Ταγκαλής, Δήμαρχος Δελφών, Μέλος ΔΣ

9.      Γεώργιος Χαντζής, Δήμαρχος Μακρακώμης, Μέλος ΔΣ


Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΦΟΔΣΑ στο Δημοτικό Συμβούλιο Χαλκίδας


 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ

ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔOΣ

ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡEΙΑ ΤΩΝ ΟΤΑ

«Φο.Δ.Σ.Α. Στερεάς Ελλάδας ΑΕ»

                     ΑΡ. ΓΕΜΗ:134032417000

 

Γενική Διεύθυνση

 

 

Θήβα, 11 Απριλίου 2022

Αριθ. Πρωτ.:-810-

Ταχ. Δ/νση Έδρας:

Παν. Δράκου 11 & Πινδάρου

 

Προς:

- Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου

Δήμου Χαλκιδέων

κα Δήμητρα Σακελλαράκη

(Παράκληση να αποσταλεί στα μέλη του και να αναγνωσθεί στην επόμενη

συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου)

- Δήμαρχο Χαλκιδέων, κα Έλενα Βάκα

 

Τ. Κώδικας:

32200 Θήβα

Τηλέφωνα:

22620-80821, 27977

Email:

Site:

info@fodsaste.gr

www.fodsaste.gr

Θέμα: Ενημέρωση για την ασφαλή διάθεση των απορριμμάτων των Δήμων Κεντρικής & Νότιας Εύβοιας

 

Κυρία Πρόεδρε

Κυρία Δήμαρχε,

Κυρίες & Κύριοι Δημοτικοί  Σύμβουλοι

      

Με τη συνημμένη επιστολή της υπηρεσίας του Φο.Δ.Σ.Α.  και από τα πρακτικά της συνεδρίασης, πληροφορηθήκαμε ότι στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Χαλκιδέων, έγινε ενημέρωση από την κα Δήμαρχο για τη διαχείριση των απορριμμάτων τόσο του Δήμου Χαλκιδέων όσο και των υπολοίπων Δήμων της Κεντρικής & Νότιας Εύβοιας και ειδικότερα η ανάλυση της πρότασης που έχει καταθέσει ο Δήμος Χαλκιδέων προς τον Φο.Δ.Σ.Α.  για τη διαχείριση των απορριμμάτων κατά τη μεταβατική περίοδο, μέχρι την κατασκευή των έργων ολοκληρωμένης διαχείρισης (ΜΕΑ & ΧΥΤΥ), λόγω κορεσμού του ΧΥΤΑ Χαλκίδας.

Αφού λάβαμε γνώση όλων αυτών, το Διοικητικό Συμβούλιο, ομόφωνα αποφάσισε να σας αποστείλει την παρούσα ενημερωτική επιστολή και συνημμένα την επιστολή της υπηρεσίας του Φο.Δ.Σ.Α. , για να έχετε σαφή γνώση για το θέμα που απασχόλησε τη συνεδρίαση του Δημοτικού Σας Συμβουλίου και αφορά την ασφαλή διάθεση των απορριμμάτων των Δήμων Κεντρικής & Νότιας Εύβοιας.

Ο Φο.Δ.Σ.Α. από τον Νοέμβριο του έτους 2019, λίγο μετά τη συγκρότηση σε σώμα του Διοικητικού του Συμβουλίου, ανέδειξε το μείζον ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων των Δήμων της Κεντρικής & Νότιας Εύβοιας, σε πνεύμα αλληλεγγύης και με περιφερειακή συνείδηση.

Εξετάσθηκαν όλα τα εναλλακτικά σενάρια, με την δέουσα σοβαρότητα και τεκμηρίωση.

 

Ο Φο.Δ.Σ.Α. σε αυτά τα 2,5 χρόνια έκανε αποδεκτές όλες τις προτάσεις των Δήμων της Κεντρικής & Νότιας Εύβοιας και αποφάσισε την συνέχιση της λειτουργίας του ΧΥΤΑ, αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη για την υπέρβαση της ισχύουσας νομοθεσίας.

Πιο συγκεκριμένα:

Το θέμα του κορεσμού του ΧΥΤΑ Χαλκίδας έφερε σε γνώση μας  η  υπηρεσία, από την 1η συνεδρίαση του νέου Δ.Σ. στις 4 Νοεμβρίου 2019, αμέσως  μετά την ανάληψη των καθηκόντων μας.

Τότε η Δήμαρχος Χαλκιδέων πρότεινε να κατασκευαστεί νέο κύτταρο εντός του ΧΥΤΑ στη θέση του υδροβιότοπου.

Παρόλο που αυτή η εκδοχή είχε ήδη εξεταστεί από την Υπηρεσία που κατέληξε στην άποψη ότι αυτό δεν είναι εφικτό για συγκεκριμένους τεχνικούς λόγους, με πρόταση του Προέδρου που υιοθετήθηκε  από το Δ.Σ.. συγκροτήθηκε τεχνική επιτροπή να επανεξετάσει αυτήν την πιθανότητα.

Η επιτροπή από στελέχη του Φο.Δ.Σ.Α., στελέχη του Δήμου Χαλκιδέων, την Δήμαρχο Χαλκιδέων, τον Πρόεδρο και Δημάρχους του Φο.Δ.Σ.Α.  καθώς και τον σύμβουλο – μελετητή της Δημάρχου τον κ. Μπούρκα, τον Αύγουστο του 2020, κατέληξε ομόφωνα στην άποψη ότι δεν είναι δυνατή η κατασκευή νέου κυττάρου εντός του υπάρχοντος ΧΥΤΑ.

Η ίδια Επιτροπή κατέληξε στην άποψη ότι η λύση της  μεταφοράς των απορριμμάτων είναι  η προσφορότερη.

Με αυτή τη θέση συμφώνησε και η Δήμαρχος Χαλκιδέων.  

Τον Δεκέμβριο του 2019 η υπηρεσία πρότεινε την εκπόνηση μελέτης για την τροποποίηση της ΑΕΠΟ με στόχο την επέκταση καθ΄ ύψος του ΧΥΤΑ Χαλκίδας μετά από την κατασκευή τοιχίων αντιστήριξης.

Αυτή η πρόταση απορρίφθηκε από την Δήμαρχο Χαλκιδέων.

Από τον Μάρτιο μέχρι τον Ιούνιο του 2020 η υπηρεσία εξέτασε εναλλακτικά σενάρια διαχείρισης των απορριμμάτων και ειδικότερα αυτό της επεξεργασίας των απορριμμάτων με κινητή ΜΕΑ.

Για αυτό το σκοπό έστειλε πρόσκληση ενδιαφέροντος σε 11 εταιρίες του χώρου. Από αυτές ανταποκρίθηκαν 3 ενώ οι 2 έδωσαν και οικονομικές προσφορές. Αυτή η πρόταση παρουσιάσθηκε στο Δ.Σ της 19ης Ιουνίου 2020 όπου και απορρίφθηκε λόγω του υψηλού κόστους διαχείρισης και του υψηλού ποσοστού υπολείμματος (55 έως 60% του συνόλου των προς επεξεργασία απορριμμάτων).

Παράλληλα η υπηρεσία εξέτασε και τη λύση  της μεταφοράς των απορριμμάτων στους διαθέσιμους ΧΥΤΑ Ιστιαίας, Λαμίας, Δομοκού & Άμφισσας και έλαβε προσφορές από αντίστοιχες εταιρίες.

Και αυτή η λύση παρουσιάσθηκε στη συνεδρίαση του Δ.Σ της 19ης Ιουνίου 2020.

Τον Ιανουάριο του 2021 η Δήμαρχος Χαλκιδέων πρότεινε τη συνέχιση εναπόθεσης των απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ Χαλκίδας με την εκπόνηση σχετικής μελέτης και τροποποίηση της ΑΕΠΟ.

Αυτή η λύση, όπως προαναφέρθηκε είχε προταθεί από τον Φο.Δ.Σ.Α.  και είχε απορριφθεί τον Δεκέμβριο του 2019.

Πράγματι δόθηκε η δυνατότητα στον Δήμο Χαλκιδέων να εκπονήσει την μελέτη, η οποία ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο του 2021. Στη συγκεκριμένη μελέτη προβλεπόταν η κατασκευή τοιχίων αντιστήριξης και η τροποποίηση της ΑΕΠΟ προκειμένου να συνεχιστεί η εναπόθεση απορριμμάτων.

Παρόλο που ο ΧΥΤΑ Χαλκίδας έχει κορεστεί από 31 Μαρτίου 2021, σύμφωνα με την ΑΕΠΟ η οποία προέβλεπε την εναπόθεση απορριμμάτων συνολικής ποσότητας 490.000 tn, συνεχίσθηκε η λειτουργία του, εν αναμονή εκπόνησης της μελέτης από τον Δήμο Χαλκιδέων και της έκδοσης της τροποποιημένης ΑΕΠΟ.

Αυτή η μελέτη δεν έχει παραληφθεί μέχρι σήμερα από την τριμελή επιτροπή που προβλέπει η σύμβαση, δεν έχουν γίνει τα έργα αντιστήριξης και βεβαίως δεν έχει εκδοθεί η τροποποίηση της ΑΕΠΟ.   

Ο ΧΥΤΑ Χαλκίδας συνεχίζει τη λειτουργία του με αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης της 30η Ιουνίου 2021 και 1ης Σεπτεμβρίου 2021 και με έγγραφη ρητή εντολή του Προέδρου του Δ.Σ. που δόθηκε στην υπηρεσία, για συνέχιση της λειτουργίας μέχρι της συμπλήρωσης των 111.600 tn.

Να σημειωθεί ότι η λειτουργία του ΧΥΤΑ συνεχίζεται παρά το γεγονός ότι αφ’ ενός η νόμιμη ποσότητα απορριμμάτων που προβλεπόταν από την ΑΕΠΟ του έργου έχει προ πολλού συμπληρωθεί, και αφ’ ετέρου, όπως ο ίδιος ο τεχνικός σύμβουλος της Δημάρχου κ. Μπούρκας δήλωσε, η συνέχιση της λειτουργίας του χωρίς την κατασκευή έργων αντιστήριξης, εγκυμονεί κινδύνους για την ασφάλεια του έργου.

Με βάση αυτές τις αποφάσεις αλλά και τον πραγματικά διαθέσιμο χώρο, ο ΧΥΤΑ Χαλκίδας θα έχει ολοκληρώσει τη λειτουργία του τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους.

Σχετικά με την επεξεργασία των απορριμμάτων των Δήμων της Κεντρικής & Νότιας Εύβοιας με κινητή ΜΕΑ, σας γνωρίζουμε τα εξής:

Παρόλο που αυτή η πρόταση είχε εξεταστεί αναλυτικά προ 2ετίας από τον Φο.Δ.Σ.Α. και είχε απορριφθεί, επαναφέρθηκε  από τον Δήμο Χαλκιδέων και για λογαριασμό όλων των Δήμων της Κεντρικής & Νότιας Εύβοιας στη Γενική Συνέλευση της 28/02/2022.

Για την εξέταση αυτής της πρότασης, με πρόταση του Προέδρου του Δ.Σ., συστάθηκε επιτροπή με Πρόεδρο τον Δήμαρχο Δελφών, Παναγιώτη Ταγκαλή, με τη συμμετοχή του Δημάρχου Διρφύων – Μεσσαπίων, του αρμόδιου Αντιδημάρχου του Δήμου Χαλκιδέων, και της υπηρεσίας του Φο.Δ.Σ.Α..

Η επιτροπή συνεδρίασε 2 φορές και τα πρακτικά των συνεδριάσεων παρουσιάσθηκαν στη Γενική Συνέλευση του Φο.Δ.Σ.Α. στις 8 Μαρτίου 2022.

Παρά τη θέση της υπηρεσίας, η οποία προκύπτει τόσο από την έρευνα που διενήργησε και τις σχετικές προσφορές υποψηφίων αναδόχων, όσο και από την εμπειρία άλλων περιοχών που διαχειρίζονται κινητή ΜΕΑ, η Γενική Συνέλευση του Φο.Δ.Σ.Α. αποδέχθηκε την πρόταση των Δήμων της Κεντρικής & Νότιας Εύβοιας αφού οι εκπρόσωποί τους δήλωσαν ότι πέραν του κόστους, το οποίο θα επιβαρυνθούν έχουν διασφαλίσει και την χωροθέτηση της κινητής ΜΕΑ.

Ήδη το χρονοδιάγραμμα των 10 ημερών που είχε θέσει η Δήμαρχος Χαλκιδέων για αποστολή στοιχείων για τη κινητή ΜΕΑ, δηλαδή μέχρι 18 Μαρτίου 2022, έχει παρέλθει και τα στοιχεία του Δήμου Χαλκιδέων δεν έχουν σταλεί ακόμη στον Φο.Δ.Σ.Α. .

Πέραν της δρομολόγησης της λύσης της επεξεργασίας με κινητή ΜΕΑ, ο Φο.Δ.Σ.Α. έχει δρομολογήσει ήδη τις διαδικασίες αδειοδότησης του ΧΥΤΑ Χαλκίδας ως Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) για τον Δήμο Χαλκιδέων, ο οποίος δεν διαθέτει ΣΜΑ και ανάλογο εξοπλισμό, όπως οι υπόλοιποι 4 Δήμοι της Κεντρικής & Νότιας Εύβοιας.

Παράλληλα ο Φο.Δ.Σ.Α. υπέβαλε προτάσεις για την οριστική λύση της διαχείρισης των απορριμμάτων με την κατασκευή της  ΜΕΑ/ΧΥΤΥ Χαλκίδας συνολικού προϋπολογισμού 49.252.173,00 ευρώ στις 30 Δεκεμβρίου 2020 και της ΜΕΑ/ΧΥΤΥ Λαμίας, συνολικού προϋπολογισμού 49.717.994,41 ευρώ στις 7 Ιουλίου 2021. Οι προτάσεις βρίσκονται στο στάδιο της αξιολόγησης και μπορούν να ενταχθούν για χρηματοδότηση στο τρέχον ΕΣΠΑ, άσχετα από την έκδοση της ΑΕΠΟ τους. Αντίστοιχα έργα έχουν ενταχθεί και στην υπόλοιπη Ελλάδα με σχετική σημείωση.

Επιπλέον ο Φο.Δ.Σ.Α. ολοκληρώνει τη μελέτη της κατασκευής του 3ου κυττάρου του ΧΥΤΑ Θήβας και αναμένει την έκδοση της ΑΕΠΟ, η οποία επίσης έχει καθυστερήσει από αδράνεια των υπηρεσιών του ΥΠΕΝ.

Εφόσον διασφαλιστεί η χρηματοδότηση, η κατασκευή του κυττάρου αυτού  μπορεί να ολοκληρωθεί γρήγορα, αφού θα υπάρχει οριστική μελέτη και θα συμβάλει αποτελεσματικά στη διαχείριση των απορριμμάτων των Δήμων της Κεντρικής & Νότιας Εύβοιας κατά τη μεταβατική περίοδο μέχρι την κατασκευή της ΜΕΑ/ΧΥΤΥ Χαλκίδας.

Όσον αφορά το ότι η Δήμαρχος Χαλκιδέων, επιχειρεί να ταυτίσει τον Φο.Δ.Σ.Α. μονοσήμαντα με τις υπηρεσίες του, σας γνωρίζουμε:

1. Ο Φο.Δ.Σ.Α. διοικείται από τα θεσμικά του όργανα (Διοικητικό Συμβούλιο & Γενική Συνέλευση) τα οποία έχουν την ευθύνη των αποφάσεων.

2. Οι σχετικές, με τον ΧΥΤΑ Χαλκίδας, αποφάσεις των εν λόγω οργάνων έχουν ληφθεί στο πνεύμα του πολιτικού πολιτισμού, της περιφερειακής συνείδησης και εν τέλει της ενσυναίσθησης της κατάστασης για τους Δήμους της Κεντρικής & Νότιας Εύβοιας.

3. Η θέση μας και η στάση μας, υπήρξε διαχρονικά υπέρ το δέον συναινετική και συνεργατική με τις προτάσεις του Δήμου Χαλκιδέων και των άλλων Δήμων της Κεντρικής και Νότιας Εύβοιας.

Οι  αναφορές στα περί «ενάντιας στάσης της υπηρεσίας», τις οποίες διαψεύδουμε, μας υποχρεώνουν να επισημάνουμε πως:

·           Η υπηρεσία εισηγείται στα όργανα, αλλά ΔΕΝ αποφασίζει.

·           Η εμπιστοσύνη μας στις υπηρεσίες του Φο.Δ.Σ.Α. είναι πλήρης και αδιαμφισβήτητη, καθώς η τεχνική ορθότητα των προτάσεών της έχει επιβεβαιωθεί κατ’ επανάληψη, όπως ρητά, κατηγορηματικά και κατ΄ επανάληψη έχουμε τονίσει στις συνεδριάσεις των οργάνων.

·           Ο Φο.Δ.Σ.Α. Στερεάς Ελλάδας εκπροσωπείται αποκλειστικά από τα θεσμικά του όργανα και συνεπώς η χρήση του «ονόματος» των υπηρεσιών δίκην αποφασιστικών οργάνων, υποτιμά τη θέση μας και το ρόλο μας.

·           Οι αποφάσεις των οργάνων σε σχέση με το ΧΥΤΑ Χαλκίδας, έχουν πολλές φορές ληφθεί παρακάμπτοντας τις εισηγήσεις της υπηρεσίας, κι αυτό κάθε άλλο παρά υποδηλώνει κάποια αντίθεση μεταξύ της Διοίκησης του Φο.Δ.Σ.Α. και της υπηρεσίας. Αναδεικνύει όμως, τις προθέσεις μας και τη θετική πολιτική βούλησή μας στις προτάσεις του Δήμου Χαλκιδέων και των Δήμων της Κεντρικής & Νότιας Εύβοιας, χωρίς να αμφισβητείται με κανένα τρόπο η ορθότητα και αρτιότητα των εισηγήσεων της υπηρεσίας από τεχνικής πλευράς.

 

Κλείνοντας να τονίσουμε και τα εξής :

Η ενασχόληση του Φο.Δ.Σ.Α. με το μείζον ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων των Δήμων της Κεντρικής & Νότιας Εύβοιας και του κορεσμού του ΧΥΤΑ Χαλκίδας είναι διαρκής από την πρώτη στιγμή και συζητήθηκε σε περισσότερα από 20 Διοικητικά Συμβούλια και 6 Γενικές Συνελεύσεις, τα οποία είναι και τα μόνα αρμόδια όργανα αποφάσεων του Φορέα.

Με σεβασμό στο ρόλο του καθενός και στα αρμόδια θεσμικά όργανα, σας γνωρίζουμε ότι ο Φο.Δ.Σ.Α. είναι στη διάθεση του Δήμου Χαλκιδέων να παρευρεθεί –εφ’ όσον το επιθυμεί- μαζί με την υπηρεσία στο Δημοτικό Συμβούλιο και να παράσχει κάθε είδους πληροφορία ή διευκρίνιση για το προαναφερόμενο θέμα, καθώς και να παρέχει κάθε έγγραφο για τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Εναλλακτικά είναι στη διάθεση κάθε Δημοτικού Συμβούλου να παρευρεθεί σε συνεδρίαση του Δ.Σ του Φο.Δ.Σ.Α. και να δοθούν οι σχετικές διευκρινίσεις.

Συνημμένα σας κοινοποιούμε επιστολή της υπηρεσίας του ΦοΔΣΑ και τα σχετικά έγγραφα για το προαναφερόμενο θέμα.

 

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Φο.Δ.Σ.Α.

Θήβα 11/4/2021


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου