Σάββατο 12 Ιουνίου 2021

Καυμοί στο Γριπονήσι.... (σχόλιο του Γ. Μπλουκίδη)

Εκείνο το απόγευμα  έξω από το γραφείο του Νομάρχη, κόσμος έμπαινε και έβγαινε, συσκέψεις επί συσκέψεων σε χαρούμενο κλίμα. 

Στη γωνιά μόνος, παρακολουθούσα τη κίνηση κι άκουγα τις συζητήσεις…  «Μα Νομάρχα μου αν δεν εντάξουμε και την παράκαμψη στο έργο της γέφυρας, πολύ φοβάμαι ότι δε θα γίνει ποτέ… Μα Δήμαρχε μου πρέπει να προλάβουμε να εγκαινιάσουμε πριν τις εκλογές. Αν εντάξουμε και την παράκαμψη, θα καθυστερήσουμε… Ίσως είναι προτιμότερο…...».

  Ήταν κάπου στη μακρινή δεκαετία του 80, όταν  μελετήθηκε και άρχισε να κατασκευάζεται η κρεμαστή γέφυρα. Από τότε θυμάμαι, είχε ξεκινήσει για πρώτη φορά, ως συνοδό έργο και η μελέτη για τη  παράκαμψης της Χαλκίδας με τον περιφερειακό αυτοκινητόδρομο, που θα κατέληγε στη διασταύρωση των Πολιτικών. Το έργο αυτό, είχε τότε χαρακτηριστεί ως   <κομβικό >, συνέχεια της κρεμαστής γέφυρας, γιατί, όχι μόνο θα ελευθέρωνε την πόλη από  την κίνηση, αλλά θα συνέβαλε στην εύκολη, γρήγορη  και ασφαλή πρόσβαση  προς Βόρεια και Νότια Εύβοια. Το να αναφερθεί κανείς στην αναγκαιότητα του έργου, είναι περιττό.

Από τότε μέχρι και σήμερα, 35 - και βαλε - ολόκληρα χρόνια, κάθε, μα κάθε κυβέρνηση, εξαγγέλλει την κατασκευή αυτού του στοιχειωμένου έργου, καθοριστικό για την ανάπτυξη του νησιού, αλλά και της δύσμοιρης πόλης της Χαλκίδας. 

Το δυστύχημα (στην κυριολεξία), με τους πολιτικούς και τις πολιτικές, είναι, ότι  κρίνονται από τις προθέσεις τους  κι όχι από τα αποτελέσματα. Πέρασαν έκτοτε, Ευβοείς Υπουργοί, Βουλευτές, Νομάρχες, Περιφερειάρχες, Αντιπεριφερειάρχες, Δήμαρχοι, Κοινοτάρχες, Νομαρχιακές κομματικές επιτροπές, Διοικήσεις Επιμελητηρίων, Φορέων, Ενώσεων, Συλλόγων, Οργανώσεων  και μέχρι στιγμής, αυτό που μαθαίνουμε είναι ότι για πολλοστή φορά αναβάλλεται το έργο!!! 

Το θέμα <έργα στην Εύβοια > έχει καταντήσει φαρσοκωμωδία.  Δεν νοείται, ύστερα από τόσα δισεκατομμύρια κονδύλια της ΕΕ, ή τόσες δημόσιες κρατικές επενδύσεις, ΕΣΠΑ, ή τα περιβόητα ΣΔΙΤ, ούτε ένας να μην έχει καταφέρει να εκτελέσει, ένα θεμελιώδες έργο για το νομό, μέσα σε 35 χρόνια. 

Ήμαρτον!!! Αλλά εντάξει, να υποθέσουμε ότι στη δεκαετία του1990 είτε λόγω εκλογών, είτε λόγω μη ολοκλήρωσης της μελέτης, μεταφέρθηκε για το μέλλον. Στη δεκαετία του 2000, είτε λόγω των Ολυμπιακών Έργων, είτε λόγω του ότι δεν ήταν ώριμο το έργο, μεταφέρθηκε πάλι για το μέλλον. 

Στη δεκαετία του 2010  λόγω των μνημονίων και της κρίσης, μεταφέρθηκε ξανά για το μέλλον. Στη δεκαετία του 2020 είτε λόγω πανδημίας, είτε λόγω έλλειψης χρηματοδότησης, πάλι μεταφέρεται για το μέλλον.  ΕΛΕΟΣ πια κύριοι αρμόδιοι… .

Υπάρχει κάποιος, που θα αναλάβει να αναμετρηθεί με το μέλλον;  Λίγος σεβασμός στον εαυτό σας πρώτα και μετά στους πολίτες και φορολογουμένους αυτού του νησιού.  Δεν αρμόζει σε καταξιωμένους επιστήμονες, επαγγελματίες, οικογενειάρχες, που έχουν τιμηθεί με την ψήφο των πολιτών, να προσπαθούν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα, όταν αποτυγχάνουν στους στόχους τους. 

Η μη ανάληψη ευθυνών, χαρακτηρίζει τους μέτριους και τους ανεπαρκείς! Η μη επίτευξη των στόχων, συνιστά αναποτελεσματικότητα! Η έλλειψη στόχων, ερμηνεύεται ως αδιαφορία! Είτε κελαηδάς, είτε σωπαίνεις. Δε λες, ότι αυτό που κάνω είναι κελάηδισμα. 

Θα ήθελα να ήξερα, ξεχωριστά ο καθένας από εσάς, που έχετε αναλάβει μέσα στη 35ετια θέσεις ευθύνης, για ποιό Πανευβοϊκής εμβέλειας έργο είστε περήφανοι, σε ποιο έργο αιχμής, έχετε αφήσει το αποτύπωμα σας; Ποιος πιστεύετε ότι θα είναι ο λόγος που θα σας θυμάται ο Ευβοϊκός λαός; Ποιο τέλος πάντων είναι το όνειρο για τον νομό σας ?

Αξιοσημείωτο δε είναι, πως κανείς μας πια, δεν αντιδρά. Λες και δεν αφορά κανέναν μας αυτό το έργο. Ούτε το Βόρειο κομμάτι του νησιού, ούτε το Νότιο, ούτε το Ανατολικό. Λες ότι κανείς μας δεν έχει στηθεί στην ουρά,  από το Σχηματάρι μέχρι την Αρτάκη, για πάνω από μια ώρα .

Και καλά οι υπόλοιποι παίζουν πολιτικά και κομματικά παιχνίδια, αλλά εσείς Κοι Δήμαρχοι με τις πλειοψηφίες και τις μειοψηφίες των συμβουλίων σας, από την Ιστιαία έως τη Χαλκίδα, τη Σκύρο τη Κύμη και τη Κάρυστο, θαρρείτε πως δε σας αφορά αυτή η παρακμή που βιώνει ο νομός εδώ και δεκαετίες? Δεν επηρεάζει αρνητικά τους Δήμους σας? Δεν ακυρώνει τις προσπάθειες σας σε τοπικό επίπεδο? Δε σας προσβάλλει αυτή η εικόνα? Η μήπως κάτι σπουδαιότερο έχετε προετοιμάσει και μας το κρύβετε ?   

Κάνουμε σα να είναι όλα καλά καμωμένα και δε προβληματιζόμαστε για το κυκλοφοριακό κομφούζιο που επικρατεί στο σύνολο του οδικού δικτύου, αλλά και μέσα στη πόλη της Χαλκίδας. Μια πόλη που έχει την ευλογία να κάθετε πάνω σε ένα μοναδικό ανεξήγητο παγκοσμίως, παλιρροϊκό φυσικό φαινόμενο που συστηματικά και διαχρονικά, το περιφρονεί !!!  Λες και να έχουμε δεχτεί μοιρολατρικά και νομοτελειακά, ότι σ αυτό το νησί δεν πρόκειται να γίνει τίποτα. 

«Μα αν τίποτα δε συμβεί, τότε, τίποτα δε θα συμβεί» λέει η Ντόρις στον Νέμο.

Στη Κρήτη ξεκινά ο ΒΟΑΚ, αυτοκινητόδρομος στολίδι, ο μεγαλύτερος της Ευρώπης, 300Χλμ με 40 γέφυρες,  δεκάδες σήραγγες και cat&cover, προϋπολογισμού άνω των 2 δις.

  Για την Εύβοια ένας τέτοιος αυτοκινητόδρομος, που θα ένωνε το Βόρειο με το Νότιο άκρο,  μοιάζει με ανέκδοτο. 

Μήπως κάποιος αρμόδιος, χρωστά μια εξήγηση, για ποιόν πραγματικά λόγο στην Εύβοια αδυνατούμε να κατασκευάσουμε, έστω, τη παράκαμψη της Χαλκίδας, (δε λέμε για το σύνολο του οδικού δικτύου), με ένα αυτοκινητόδρομο 20-30 χλμ, χωρίς γέφυρες και ίσως  μια σήραγγα 500 άντε 1000 μόλις μέτρων που ήδη, έχει χιλιομελετηθεί κι έχει χιλιοεξαγγελθεί;   

Δε νομίζετε ότι  κάποια στιγμή,  στο μέλλον όχι τώρα, η μοναδική (φευ) χερσαία είσοδος-πύλη στην Εύβοια και στη Χαλκίδα, θα πρέπει να μην  εξακολουθεί να μοιάζει με ατύχημα? Δε νομίζετε ότι χρωστάτε μια απάντηση στα παιδιά σας τουλάχιστον, για το χάλι, τη κοροϊδία και την αδιαφορία σας ?

Υπάρχει άραγε, έστω  και ένας αρμόδιος, που να έχει τα κότσια, να βγει δημοσίως τηλεοπτικά, ραδιοφωνικά, η όπως αλλιώς διευκολύνεται, να μας πει τι έχει φταίξει και να μας περιγράψει, πως διάολε ονειρεύεται το ρημάδι το Γριπονησι?

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου