Τετάρτη 30 Ιουνίου 2021

Σπύρος Πνευματικός: Η μεταρρυθμιστική προσπάθεια της κυβέρνησης στον κρίσιμο τομέα της υγείας πρέπει να συνεχιστεί


Ο Βουλευτής Εύβοιας ΝΔ κ Σπύρος Πνευματικός μίλησε χθες στην Ολομέλεια της Βουλής για την κύρωση τροποποιήσεων σε 2 Συμβάσεις Δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, που στόχο έχουν την ενίσχυση και αναβάθμιση των υποδομών του δημοσίου συστήματος υγείας, στο νέο Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής – Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στο Παίδων Αγία Σοφία και στο Αττικόν κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας.


Ξεκίνησε την ομιλία του αναφερόμενος στη σπουδαιότητα της συνεισφοράς του ιδιωτικού τομέα μέσα από δωρεές για την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας και για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών του. Επεσήμανε ότι είναι πολύ σημαντική και ευπρόσδεκτη η στήριξη αυτή μέσω των δωρεών αλλά το σύστημα υγείας πρέπει να διαμορφώσει, όπως είπε, τιςπροϋποθέσεις ώστε να μην εξαρτά την επιβίωσή του από την γενναιοδωρία και την καλή θέληση των ευεργετών του.

«Αν θέλουμε όλα τα νοσοκομεία να είναι σύγχρονα, να διαθέτουν τον καλύτερο ιατρικοτεχνολογικό εξοπλισμό, να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των ασθενών αλλά και στην πρόοδο της επιστήμης,χρειαζόμαστε ένα μόνιμο σύστημα που θα μπορεί να διασφαλίζει τη χρηματοδότηση αυτών των παρεμβάσεων.

Διαφορετικά, όταν περάσουν τα χρόνια, θα ψάχνουμε νέους δωρητές για να συντηρήσουμε αυτά που φτιάχνουμε σήμερα», είπε.Ακολούθως τόνισε ότι παράλληλα με τις δωρεές, το ΕΣΥ πρέπει να μπορεί να είναιαυτοχρηματοδοτούμενο, και όχι μόνο εξαρτώμενο από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Αυτό προϋποθέτει:

Πρώτον, μεγαλύτερη ανεξαρτησία και αυτοδιοίκηση των νοσοκομείων, με αυτόνομο προϋπολογισμό και ισολογισμό, με έσοδα και έξοδα, βάσει του οποίου θα κρίνεται και η εκάστοτε Διοίκηση.

Δεύτερον, τη δημιουργία ενός νέου Υγειονομικού Χάρτη, που θα προκύψει από την καταγραφή των δομών αλλά, κυρίως, την καταγραφή των σημερινών πραγματικών αναγκών.

Τρίτον, την ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με μεγαλύτερη ανεξαρτησία σε τοπικό επίπεδο περιφέρειας αλλά και του συστήματος της άμεσης βοήθειας, του ΕΚΑΒ.

Τέταρτον, την αναμόρφωση του συστήματος αμοιβής γιατρών και υγειονομικού προσωπικού, με τρόπο που να ανταποκρίνεται όχι μόνο στην τεράστια σημασία του έργου που επιτελούν αλλά και στην παραγωγικότητα.

Πέμπτον, την υιοθέτηση συστήματος θεραπειώνβάσει δεδομένων (evidence based medicine) και τη δημιουργία κέντρων εμπειρογνωμοσύνης (centers of excellence) υψηλής εξειδίκευσης, τα οποία εφαρμόζοντας τις παραπάνω θεραπείες διασφαλίζουν την καλύτερη δυνατή ιατρική πράξη, με περιορισμό επιπλοκών και με εξοικονόμηση πόρων.

Έκτον, αναμόρφωση του συστήματοςπρομηθειών, με ζητούμενο μια διαδικασία ευέλικτη, λειτουργική και γρήγορη σε επίπεδο νοσοκομείου, και με κύριο γνώμονα την καλύτερη τιμή.

Οι πόροι που θα εξοικονομηθούν απόπαρεμβάσεις όπως οι παραπάνω, συμπλήρωσε ότι θα μπορούν να επανεπεδύονται στο δημόσια σύστημα υγείας, εξασφαλίζοντας ουσιαστικά την αυτοχρηματοδότησή του σε μεγάλο βαθμό.

«Είναι προφανές ότι η κρατική χρηματοδότηση δεν φτάνει. Δεν μιλάμε για ιδιωτικοποίηση τηςυγείας αλλά για αξιοποίηση συνεργειών με τον ιδιωτικό τομέα, όπως είναι τα ΣΔΙΤ, για να καλυφθούν τομείς όπου το κράτος υστερεί».

Ο κ Πνευματικός αναφέρθηκε και στην ανάγκη στήριξης της ελληνικής φρμακοβιομηχανίας η οποία στηρίζει πολύ δυναμικά την ελληνική οικονομία και επεσήμανε ότι είναι εύλογο το αίτημα που υπεβλήθη κατά την ακρόαση φορέων να υπάρξει ρύθμιση για το 2020 σε περισσότερες δόσεις, όπως ισχύει για τους άλλους κλάδους.

Κλείνοντας την ομιλία του είπε ότι η κυβέρνησητης Νέας Δημοκρατίας, από την πρώτη στιγμή της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης, έβαλε την ανθρώπινη υγεία ως προτεραιότητα.«Όμως προχωρώντας πια πιο πέρα από την πανδημία, η μεταρρυθμιστική προσπάθεια της κυβέρνησης στον κρίσιμο τομέα τηςυγείας πρέπει να συνεχιστεί – και θα συνεχιστεί – ακόμα πιο δυναμικά, αξιοποιώντας και τη συνεισφορά του ιδιωτικού τομέα, με στόχο πάντα και πρώτα τη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας προςόφελος όλων των ασθενών και χωρίς επιπλέον οικονομική επιβάρυνση για αυτούς», είπε χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου