Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2020

Εκτός Ευβοίας η νέα τροχια του κυκλώνα! Συνεδρίασε το Συντονιστικό (δείτε)


Χωρίς καταστροφικά φαινόμενα φαίνεται οτι θα περάσει ο κυκλώνας ΙΑΝΟΣ από την Εύβοια!

Σύμφωνα με τις τελευταίες παρατηρήσεις θα κινηθεί με ένταση στο Ιόνιο Πέλαγος με νότια κατεύθυνση.

Ιδιαίτερα κρίσιμη κρίνεται η κατάσταση σε περιοχές της νοτιοδυτικής Ελλάδας εξαιτίας του Μεσογειακού Κυκλώνα που θα μας επηρεάσει σταδιακά από σήμερα

Τα προγνωστικά στοιχεία συνεχώς μεταβάλλονται όσον αφορά την ακριβή τροχιά του μεσογειακού κυκλώνα “Ιανός” που πρόκειται να επηρεάσει τη χώρα μας.

Ιδιαίτερα κρίσιμη, όπως αναφέρεται σε ανάλυση του Northmeteo.gr, κρίνεται η κατάσταση σε περιοχές της νοτιοδυτικής Ελλάδας εξαιτίας του Ιανού, του Μεσογειακού Κυκλώνα που θα μας επηρεάσει σταδιακά από σήμερα Πέμπτη.

Στο κόκκινο βρίσκονται η νομοί Κεφαλληνίας, Ζακύνθου, Ηλείας, Αχαϊας και Μεσσηνίας, οι οποίοι θα βρεθούν στον δρόμο του ισχυρού αυτού συστήματος. Ισχυροί άνεμοι, οι οποίοι ενδέχεται να φτάσουν και τα 130-150km/h, έντονες βροχοπτώσεις με ύψη βροχής που τοπικά δεν αποκλείεται να φτάσουν ή και να ξεπεράσουν τα 200mm και πιθανές χαλαζοπτώσεις τα κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας στις περιοχές που θα πληγούν. Η ομάδα του Northmeteo υπογραμμίζει ότι καθώς το σύστημα έχει περιορισμένη έκταση (διάμετρος <300km), οι διευθύνσεις των ανέμων που θα παρουσιάζουν αριστερόστροφη κίνηση γύρω από το κέντρο του θα μεταβάλλονται σε μικρό χρονικό διάστημα. Παράλληλα, για όσο διάστημα οι αναφερόμενες περιοχές θα βρίσκονται εντός του ματιού του κυκλώνα (διαμέτρου 10-30km), θα πρέπει να επηρεάζονται από ελάχιστα έως καθόλου φαινόμενα και πολύ ασθενέστερους ανέμους.

Αν και αυτή τη στιγμή το σύστημα κινείται ανατολικά-βορειοανατολικά προσεγγίζοντας σταδιακά το Ιόνιο, από αύριο το απόγευμα όταν και θα βρεθεί πάνω από τα δυτικά της Πελοποννήσου, θα εκτραπεί σε καθαρή νότια τροχιά για να αποχωρήσει από τα χωρικά ύδατα της χώρας μας προς Λιβύη το Σάββατο το πρωί/μεσημέρι. Αιτίες για αυτήν την αλλόκοτη τροχιά αποτελούν η πίεση που θα ασκήσει ένας αντικυκλώνας που καλύπτει μεγάλο τμήμα της κεντροβόρειας Ευρώπης φτάνοντας μέχρι την περιοχή μας, η μη υποστήριξη του συστήματος από κάποια εντονότερη ατμοσφαιρική διαταραχή βορειότερα (πχ. κάποια διαταραχή-αυλώνα βορειοανατολικά της χώρας μας) και η επιβράδυνση του συστήματος καθώς θα προσεγγίζει τις ακτές της Πελοποννήσου.


Σε επιφυλακή η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας


Ενόψει του επικείμενου κύματος κακοκαιρίας «Μεσογειακός κυκλώνας - Ιανός» που αναμένεται να πλήξει και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και ιδιαιτέρως το νότιο ήμισυ της Π.Ε. Εύβοιας, πραγματοποιήθηκαν συσκέψεις για την οργάνωση των ενεργειών πρόληψης και επιχειρησιακής αντιμετώπισης των φαινομένων.

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνης Σπανός συντόνισε στη Χαλκίδα σύσκεψη εργασίας με τον Αντιπεριφερειάρχη Εύβοιας κ. Γιώργο Κελαϊδίτη, τους Δημάρχους Χαλκιδέων κ. Έλενα Βάκα και Διρφύων - Μεσσαπίων κ. Γιώργο Ψαθά, τους επικεφαλής των Σωμάτων Ασφαλείας και υπηρεσιακά στελέχη. Επιπλέον, πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη με τον Δήμαρχο Καρύστου κ. Λευτέρη Ραβιόλο και τηλεφωνικές συσκέψεις με τους Δημάρχους Κύμης - Αλιβερίου κ. Θανάση Μπουραντά και Ερέτριας κ. Ιωάννη Δημητρόπουλο. Οι χωρικοί Αντιπεριφερειάρχες κκ. Θανάσης Καρακάντζας, Φανή Παπαθωμά και Γιώργος Δελμούζος συντόνισαν αντίστοιχες συσκέψεις στις Π.Ε. Φθιώτιδας, Βοιωτίας και Φωκίδας αντίστοιχα.

Σε όλες τις συσκέψεις αλληλοενημερώθηκαν οι φορείς για τους ολοκληρωμένους και εν εξελίξει καθαρισμούς ρεμάτων, χειμάρρων και φρεατίων και γενικότερα για τις εργασίες πρόληψης των πλημμυρικών φαινομένων.

Περαιτέρω, συμφωνήθηκαν οι κατά σημείο ενέργειες ετοιμότητας, όπως η εφεδρεία οχημάτων της Πυροσβεστικής, της ΕΛΑΣ, του ΕΚΑΒ και μηχανημάτων των ΟΤΑ για άμεση ενεργοποίηση σε περίπτωση ανάγκης. Επίσης, επιβεβαιώθηκε η διαθεσιμότητα κοινωνικής μέριμνας (φιλοξενίας κλπ) για την περίπτωση που αποφασιστεί η προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων κάποιας περιοχής. Εξειδικεύτηκε ανά περιοχή το πρωτόκολλο ενεργειών για την πιθανή ανάγκη απεγκλωβισμού κατοίκων και γενικότερα κατασταλτικών επεμβάσεων.

Τέλος, αναδείχθηκε ως εξαιρετικά κρίσιμη η γνωστοποίηση σε όλους τους πολίτες των οδηγιών της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας, της Αυτοδιοίκησης και των Σωμάτων Ασφαλείας, όπως αυτές διαμορφώνονται και εκδίδονται παράλληλα με την εξέλιξη των φαινομένων.

Ειδικότερα οι πολίτες καλούνται:

• Να αποφεύγουν κάθε άσκοπη μετακίνηση

• Να μη διασχίζουν χειμάρρους ή ρέματα για κανέναν λόγο, είτε πεζή, είτε οδηγώντας κάποιο όχημα.

• Να συμμορφώνονται προς τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας, που θα εκδοθούν πλησίον χρονικά ή και κατά τη διάρκεια των φαινομένων (πχ απομάκρυνση ή παραμονή στις κατοικίες κλπ).«Διαφαίνεται η έλευση ενός ιδιαίτερα ισχυρού κυκλώνα, που ενδεχομένως επηρεάσει περιοχές της Περιφέρειάς μας. Οι φορείς και οι υπηρεσίες βρισκόμαστε σε πλήρη ετοιμότητα για την αντιμετώπιση των φαινομένων. Είναι σημαντικό να παραμένουμε ψύχραιμοι, αλλά και προσεκτικοί, ώστε να αποφευχθούν οι όποιοι κίνδυνοι μπορεί να προκληθούν.», δήλωσε σχετικά ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνης Σπανός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου