Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2022

Δρ ΤΣΟΠΕΛΑΣ: " Τα εναπομείναντα δάση στη Β. Ευβοια καταστρέφονται από την αδιαφορία του κράτους! (ακούστε)


Συγκλονιστικές αποκαλύψεις για τον μελλοντικό αφανισμό των Δασών στη Β.Εύβοια κάνει ο Δρ. Τσόπελας!


Ο επικεφαλής επί σειρά ετών του ΕΘΙΑΓΕ παρά το γεγονός οτι "από χρόνια εχει επισημάνει τα προβλήματα που υπάρχουν στη Β. Εύβοια" υπάρχει κρατική αδιαφορία στο να τα προστατεύσει και τώρα μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές εχουν προκληθεί ανεπανόρθωτες ζημιές!

Επίσης δραματικές είναι και οι διαπιστώσεις του Δασάρχη Λίμνης κου Ζίγκηρη που σε ανακοίνωση του επισημαίνει οτι: "Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως στη Βόρεια Εύβοια είναι η ασθένεια των πλατάνων. Σε 10 χρόνια τα πλατάνια θα εξαφανιστούν η διασπορά της ασθένειας είναι πολύ μεγάλη .Το κόστος για την αντιμετώπιση τεράστιο."

Ακούστε τι είπε ο Δρ. Τσόπελας στο ΡΑΔΙΟ1 και τον Μάνο Παπαμακάριο....



Η ανάρτηση του Σπύρου Ζίγκηρη...

Μεγάλος αριθμός νέκρωσης πεύκων έχουμε παρατηρήσει στην περιοχή του Δασαρχείου Λίμνης.

Δείγματα έχουμε στείλει στο ΕθΙΑΓΕ και κλιμάκιο υπαλλήλων από το ΥΠΕΝ θα επισκεφθεί την περιοχή για να διαπιστώσει από κοντά το πρόβλημα.

Όπως με ενημέρωσε ο Δρ.Τσόπελας Παναγιώτης από το ΕθΙΑΓΕ παρόμοια φαινόμενα νέκρωσης δένδρων πεύκης από φλοιοφάγα έντομα παρατηρήθηκαν σε μεγάλη έκταση και στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας ένα έτος μετά τις μεγάλες πυρκαγιές του 2007.

Επίσης, και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας έχουν παρατηρηθεί παρόμοια φαινόμενα. Αυτά τα φλοιοφάγα έντομα υπάρχουν συνήθως σε μικρούς πληθυσμούς στα δάση πεύκης και δεν δημιουργούν σημαντικά προβλήματα κάτω από φυσιολογικές συνθήκες.

Όταν όμως έχουμε μεγάλες φωτιές στα δάση, εκτός από τα δένδρα που καίγονται ολοσχερώς υπάρχουν και αρκετά στα οποία καίγεται μόνο ένα μικρό τμήμα της κόμης και αυτά τα φυτά είναι εξασθενημένα και προσβάλλονται από τα έντομα. Με αυτόν τον τρόπο αυξάνεται ραγδαία ο πληθυσμός αυτών των εντόμων, που μπορούν να προσβάλλουν ακόμα και υγιή δένδρα στη γύρω περιοχή. Στις πυρκαγιές του 2007 παρατηρήσαμε νεκρώσεις πεύκων από τα φλοιφάγα έντομα σε αποστάσεις μεγαλύτερες των 10 χιλιομέτρων από το σημείο που είχε σταματήσει η φωτιά.

Αυτό που συστήνεται είναι η υλοτομία και η απομάκρυνση των καμένων και κυρίως των μισοκαμένων πεύκων και αυτό κάνουμε με τους ΔΑΣΕ..

Άλλωστε, δεν ήταν δυνατόν να απομακρυνθεί αυτός ο τεράστιος όγκος ξύλου στις καμένες περιοχές της Βόρειας Εύβοιας.

Το φαινόμενο θα σταματήσει σταδιακά.

Επίσης στην περιοχή μας πέραν της ξήρανσης των πεύκων έχουμε και την ξήρανση των κυπαρισσιών από το φυλλοφάγο έντομο Phloesinus armatus που προσβάλλει τους κορμούς και τα κλαδιά των κυπαρισσιών και τα ξεραίνει. Μόνο μηχανική καταπολέμηση μπορεί να γίνει με την κοπή και το κάψιμο σε ασφαλές μέρος.

Τα προβλήματα μετά την μεγάλη πυρκαγιά του Αυγούστου του 2021 πάρα πολλά……………….

Οι ελάχιστοι που είμαστε στη Δασική Υπηρεσία προσπαθούμε………….

Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως στη Βόρεια Εύβοια είναι η ασθένεια των πλατάνων. Σε 10 χρόνια τα πλατάνια θα εξαφανιστούν η διασπορά της ασθένειας είναι πολύ μεγάλη .Το κόστος για την αντιμετώπιση τεράστιο.

Τα πευκοδάση αναγεννιούνται μετά από τη φωτιά, τα πλατανοδάση εξαφανίζονται μια για πάντα

ΔΕΙΤΕ το προφητικό βίντεο του Λιμνιού ρεπόρτερ Γιάννη Φαφούτη με τα ξεραμένα Πλατάνια του Κηρέα....




Το μεταχρωματικό έλκος του πλατάνου σκοτώνει σιγά σιγά το ΠΛΑΤΑΝΟΔΆΣΟΣ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ ΚΗΡΕΑ.
Από το 2003 που εντοπίστηκε για πρώτη φορά η ασθένεια στην Ελλάδα μέχρι σήμερα έχουν χαθεί χιλιάδες πλατάνια σε διάφορες περιοχές της πατρίδας μας.
Στην περιοχή μας το δασαρχείο Λίμνης πέρα από τις ημερίδες που έχει διοργανώσει με ειδικούς εισηγητές πάνω στο θέμα (Παναγ. Τσόπελας και άλλοι εισηγητές) έχει κάνει και προσπάθειες περιορισμού της ασθένειας με την κοπή των προσβεβλημένων δένδρων και ότι άλλο συνεπάγεται για τον περιορισμό της εξάπλωσης της.
Σήμερα περισσότερο από πριν, μετά την απώλεια χιλιάδων στρεμμάτων της βορειοευβοϊκής χλωρίδας από τις πυρκαγιές καλό θα είναι οι υπεύθυνοι να δουν και προς αυτή την κατεύθυνση για να προστατεύσουμε και να διασώσουμε αυτό το σπουδαίο μνημείο της φύσης που έχουμε στην περιοχή μας.

Ι. ΦΑΦΟΥΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου