Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2022

Υπόθεση Βαλυράκη: Καταπέλτης η εισαγγελέας για την «ανθρωποκτονία»


«Κόλαφος» η εισαγγελική πρόταση για τους κατηγορουμένους καθώς η Βαρβάρα Γνεσούλη ζητά την παραπομπή σε δίκη των δύο που κατηγορούνται για την υπόθεση θανάτου του Σήφη Βαλυράκη


Την παραπομπή σε δίκη των δυο κατηγορουμένων για την υπόθεση θανάτου του Σήφη Βαλυράκη ζητά με πρόταση του προς το δικαστικό συμβούλιο η εισαγγελέας Βαρβάρα Γνεσούλη.

Η εισαγγελική λειτουργός ζητά να παραπεμφθούν στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο για ανθρωποκτονία από πρόθεση, ενώ προτείνει και τη διατήρηση των περιοριστικών όρων που τους έχουν επιβληθεί.

Στην πρόταση της εισαγγελέως περιγράφεται λεπτό προς λεπτό η συνάντηση των δυο σκαφών και οι κινήσεις των δυο δραστών που οδήγησαν στο θάνατο του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ. Από τη δικογραφία, προκύπτει ότι στις 24 Ιανουαρίου 2021 οι 2 κατηγορούμενοι βρίσκονταν με το σκάφος τους «Περικλής -Μιχάλης» περίπου στις 12:30 στην θαλάσσια περιοχή της Ερέτριας μεταξύ του Πεζονησιου και της Αγίας Τριάδας. Όταν αντιλήφθηκαν το φουσκωτό σκάφος του Ιωσήφ Βαλυράκη «Μίνα», το προσέγγισαν, παρεμβλήθηκαν στην πορεία του, οπότε τα δύο σκάφη μείωσαν την ταχύτητα τους και διαπληκτίστηκαν οι επιβαίνοντες τους. Ο Κ.Ε, που βρισκόταν στο πηδάλιο του αλιευτικού σκάφους ενήργησε επικίνδυνους ελιγμούς γύρω από το φουσκωτό του Σήφη Βαλυράκη και προκάλεσε έντονους κυματισμούς.

Στη συνέχεια, με τους κατάλληλους χειρισμούς πλησίασε το σκάφος του Σηφη Βαλυράκη στο οποίο ήταν εν κινήσει με μικρή ταχύτητα και ο Α.Ε με τη χρήση ξύλινου κονταριού κατάφερε απανωτά χτυπήματα στον Σήφη Βαλυράκη, πλήττοντας τον στο πάνω μέρος του κορμιού τουλάχιστον 2-3 φορές με αποτέλεσμα την πτώση αυτού χωρίς τη θέλησή του στη θάλασσα, κάτι που αποδεικνύεται από το γεγονός ότι δεν έφερε πάνω του τα ειδικά βάρη για κατάδυση αλλά και από το γεγονός ότι το σκάφος ήταν εν κινήσει, δεδομένα που αποκλείουν το ενδεχόμενο αυτός να έπεσε οικειοθελώς στο νερό.

Κατά την εισαγγελέα, οι κατηγορούμενοι διέπραξαν την πράξη με πλήρη νηφαλιότητα, με υπολογισμό και εκτίμηση της διαμορφωθείσας κατάστασης και ενήργησαν ευρισκόμενη σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και όχι εν βρασμώ ψυχικής ορμής. Μάλιστα, η κα. Γνεσούλη φέρεται να κάνει ειδική μνεία στη συμπεριφορά των κατηγορουμένων αμέσως μετά την πτώση του πρώην υπουργού στη θάλασσα.

Όπως φέρεται να εξηγεί, οι δράστες μόλις αντιλήφθηκαν ότι Ιωσήφ Βαλυράκης έπεσε στη θάλασσα χτυπώντας την προπέλα των εν κινήσει σκαφών, αυτοί απομακρύνθηκαν από το σημείο, εγκαταλείποντας αβοήθητο το θύμα και χωρίς να παράσχουν οποιαδήποτε πληροφορία, αν και γνώριζαν ότι αναζητείται το θύμα από τις λιμενικές αρχές, παρεμποδίζοντας κατά αυτόν τον τρόπο οποιαδήποτε έγκαιρη σωστική ενέργεια.Αναλυτικά το Δελτίο Τύπου των δικηγόρων της οικογένειας Βαλυράκη

Με την από 17.10.2022 πρότασή της με αριθμό πρωτοκόλλου 257/2022 η αρμόδια εισαγγελέας Πρωτοδικών Χαλκίδας προτείνει την παραπομπή σε δίκη των κατηγορουμένων για την δολοφονία του Σήφη Βαλυράκη στις 24.1.2021 στην Ερέτρια.

Η εισαγγελική πρόταση ζητά να παραπεμφθούν οι δράστες ως κατηγορούμενοι ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση από κοινού και σε ήρεμη ψυχική κατάσταση.

Πρόκειται για την τέταρτη κατά σειρά κρίση αρμόδιου άμεσα για την υπόθεση εισαγγελικού λειτουργού που χαρακτηρίζει ως σοβαρές και επαρκείς τις ενδείξεις τέλεσης του αδικήματος από τους δράστες. Μόνη αντίθετη άποψη έχει εκφρασθεί από τον ελεγχόμενο ήδη ποινικά και πειθαρχικά εισαγγελέα που αρχικά είχε θέσει στο αρχείο την υπόθεση.

Άλλη μία φορά αποδεικνύεται ότι από σωρεία ευρημάτων και στοιχείων της δικογραφίας, τα οποία τεκμηριωμένα εκθέταμε και αξιολογούσαμε, προέκυψαν σοβαρές ενδείξεις ότι ο θάνατός του δεν οφείλεται σε ατύχημα, αλλά σε ανθρωποκτονία από πρόθεση με δράστες τους κατηγορούμενους. Και αναδεικνύονται σοβαρά ερωτηματικά για την ορθότητα της αντικατάστασης της προσωρινής τους κράτησης τους παρά τη σοβαρότητα των στοιχείων και του αδικήματος μόλις έναν μήνα μετά την επιβολή της και το μήνυμα που αποπνέει.

Με πλούσιο και εμπεριστατωμένο σκεπτικό η εισαγγελέας κ. Γνεσούλη αξιολογεί όλα τα αποδεικτικά στοιχεία, αναδεικνύει τις συνθήκες τέλεσης του αδικήματος και την αξιοπιστία των κρίσιμων αυτοπτών μαρτύρων κατηγορίας και τα ευρήματα των ιατροδικαστικών και τεχνικών εκθέσεων ενώ με πληρότητα αποδομεί και διαψεύδει όλους τους υπερασπιστικούς ισχυρισμούς που υποβλήθηκαν.

Μετά από αυτό αναμένουμε την έκδοση παραπεμπτικού βουλεύματος από το αρμόδιο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Χαλκίδας και τον γρήγορο προσδιορισμό της δίκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου