Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2022

Συντονιστικό Όργανο Επιτροπής Αγώνα ΣΚΥΡΟΣ S.O.S. "Η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη μίλησε και μας δικαίωσε!"


Από τη Δευτέρα 10/10/2022 και έως τις 10/11/2022 θα βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (ΕΠΜ) για τις περιοχές του Δικτύου NATURA της Σκύρου με στοιχεία GR2420006 ΣΚΥΡΟΣ: ΟΡΟΣ ΚΟΧΥΛΑΣ και GR2420009 ΝΗΣΙΔΕΣ ΣΚΥΡΟΥ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ, από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. 

Μία διαδικασία που έχει καθυστερήσει εδώ και πολλά χρόνια, αφήνοντας τις περιοχές NATURA της Σκύρου και κυρίως το Όρος «Κόχυλα» θεσμικά απροστάτευτο μπροστά στην σχεδιαζόμενη βιομηχανική εγκατάσταση αιολικών συνολικής ισχύος 300 MW από ματαιόδοξους επενδυτές.

Σύμφωνα με τις μελέτες το τμήμα του όρους «Κόχυλα» που καλύπτει η περιοχή NATURA χωρίζεται σε δύο ζώνες οι οποίες χαρακτηρίζονται ως Ζώνη Απόλυτης Προστασίας της Φύσης (ΖΑΠΦ) και το κυρίως τμήμα του Κόχυλα ως Ζώνη Προστασίας της Φύσης (ΖΠΦ) στις οποίες απαγορεύεται η εγκατάσταση και λειτουργία αιολικών σταθμών.



Πρόκειται για θετικό βήμα και δικαίωση του πολύχρονου αγώνα της Σκύρου για την προστασία της περιβαλλοντικής αξίας της περιοχής από τις βάρβαρες προθέσεις των επενδυτών. Στο σημερινό αποτέλεσμα οδήγησε το βραβευμένο ευρωπαϊκό πρόγραμμα LIFE για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας της Ν. Σκύρου «Σχέδιο Δράσης για τη Βιοποικιλότητα, για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας της Ν. Σκύρου- όρος Κόχυλας» που υλοποιήθηκε από το 2010- 2016 από τον Δήμο Σκύρου, την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και την Σκυριανή κοινωνία. Τα επιστημονικά αποτελέσματα του προγράμματος LIFE οδήγησαν στην θεσμική θωράκιση της περιοχής με την έκδοση της Υπουργικής Απόφασης του 2018 (ΥΑ 51979/23-1-2018) για την προστασία της περιοχής έως την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος.

Αναμένουμε την ολοκλήρωση λοιπόν της διαδικασίας, με την έγκριση των Σχεδίων Δράσεων και την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος για την οριστική προστασία της περιοχής.

Στο διάστημα αυτό, απαιτούμε την παύση κάθε διαδικασίας αδειοδότησης του αιολικού έργου στον «Κόχυλα»!

Καλούμε τους Φορείς, τους Συλλόγους, τους κατοίκους και τους φίλους της Σκύρου να συμμετέχουν με τα σχόλια και τις παρατηρήσεις τους στη δημόσια διαβούλευση (έως τις 10/11/2022) ώστε να υποστηρίξουμε καθολικά τις προβλέψεις και την ορθότητα της μελέτης.

Ο σύνδεσμος της διαβούλευσης: https://ypen.gov.gr/.../epm-6a-perioches-natura-2000-ton.../

Ο Αγώνας συνεχίζεται!

Συντονιστικό Όργανο Επιτροπής Αγώνα ΣΚΥΡΟΣ S.O.S.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου