Κυριακή 12 Ιουλίου 2020

Ο Αρχιστράτηγος, η κυρία Μελλά και οι ανεμογεννήτριες (του Ν. ΦΡΑΤΖΗ)

Περνάμε μια περίοδο πολύ κρίσιμη για το μέλλον της Κεντρικής Εύβοιας και ιδιαίτερα για τον Δήμο Διρφύων Μεσσαπίων. Η κυβέρνηση αναζητά επενδυτή! 

Στον οποίο θα παραχωρήσει τα μεταλλευτικά δικαιώματα δωρεάν και χωρίς καμία υποχρέωση για την αποκατάσταση της ζημιάς που έχει γίνει. Μιλάμε βέβαια για την περιοχή από τον Πυξαριά, την Ταναίδα, την Δίρφυ και μέχρι την Κύμη. Χωριά όπως η Μακρυκάπα και η Άτταλη θα χρειαστεί να μετεγκατασταθούν. Σύμφωνα με εκτιμήσεις οικονομικών εφημερίδων είκοσι χρόνια πριν, υπολογίζεται η αξία των αποθεμάτων σε σιδηρονικέλιο στα 67 δισ. Δολάρια.

Φραντζής Νίκος -Τεχνολόγος τροφίμων 
-Πρ. γραμματέας
συλλόγου Ταναίς 

-Μέλος ομάδων
προστασίας
περιβάλλοντος 
Το μεγαλύτερο κομμάτι της έκτασης αυτής βρίσκεται στον Δήμο Διρφύων Μεσσαπίων. Θα ήταν λογικό και φρόνιμο η δημοτική αρχή να ενδιαφερθεί και να βάλει τους δικούς της όρους στον πιθανό επενδυτή. Η συζήτηση θα πρέπει να αφορά τις χρήσεις γης και το χωροταξικό σχέδιο της περιοχής. Ο Δήμος δυστυχώς πρέπει να επιλέξει ποιες περιοχές θέλει να προστατεύσει αν πράγματι ενδιαφέρεται! Από την επιφανειακή εξόρυξη, τις ανεμογεννήτριες και οποιαδήποτε επένδυση κρίνει ότι καταστρέφει το περιβάλλον. Λογικά θα πρέπει να προχωρήσει σε τοπικές μελέτες ανά περιοχή όσο αφορά την κατεύθυνση της ανάπτυξης που θέλει και να τις ενσωματώσει στο χωροταξικό σχέδιο του Δήμου, θωρακίζοντας έτσι περιοχές όπως η Δίρφυ και αλλού!

Η κυβέρνηση της ΝΔ μετά της ψήφιση του νέου νόμου για το περιβάλλον απλοποιεί τις διαδικασίες εγκρίσεων για επενδύσεις και καταργεί ουσιαστικά την προστασία σε περιοχές NATURA. Δ εν υπάρχουν πλέον νομικά επιχειρήματα για να αποτρέψουμε την καταστροφή που έρχεται.

Ο κύριος Δήμαρχος Διρφύων Μεσσαπίων εκμεταλλευόμενος την καθολική αντίδραση των κατοίκων του δήμου για τις ανεμογεννήτριες και τις αγνές προθέσεις συλλόγων και ομάδων πολιτών χρίστηκε αρχιστράτηγος του αγώνα. Συνεργάτης στον αγώνα του είναι και η κυρία Μελλά, για χρόνια δημοτική σύμβουλος και στενή συνεργάτιδα του πρώην δημαρχου.

Η κυρία Μελλά ψήφιζε για χρόνια τις μελέτες που κατέθετε η ΛΑΡΚΟ στο δημοτικό συμβούλιο. Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι η ίδια ψήφισε ακόμη και το αίτημα εξορυκτικής εταιρίας για να γίνουν 300 γεωτρήσεις, δεσμεύοντας έτσι μία έκταση 10.000 στρεμμάτων σε απόσταση

1,6 χιλ από το δάσος της Στενής. Η περιοχή αυτή περιλαμβάνει την Λούτσα, τον Πάλιουρα, τον Άγιο Αθανάσιο, την Κορυφή (Τσαγκαράκια) και την Αγριοσυκιά. Μιλάμε για προστατευόμενη περιοχή από το δίκτυο NATURA 2000. Η απόφαση 176/2011 πάρθηκε στις 28/07/11 από το δημοτικό συμβούλιο Διρφύων Μεσσαπίων.

Ο σύλλογος “Ταναίς’’ δημοσιοποιώντας το θέμα και κάνοντας εκδηλώσεις σε Στενή, Πάλιουρα και Άγιο Αθανάσιο, κατάφερε να σταματήσει αυτό το σχέδιο. Δεν κατέθεσε προσφυγή στο συμβούλιο επικρατείας διότι το υπουργείο δεν έδωσε έγκριση τότε.

Ο Αρχιστράτηγος του αγώνα, κύριος Ψαθάς, γυρίζει τα καφενεία στα χωριά και δηλώνει ότι δεν θα αφήσει να τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες στην Δίρφυ, χωρίς να μιλάει για χρήσεις γης και τι δραστηριότητες προτείνει να αυτές τις περιοχές. Μήπως προτείνει επιφανειακές εξορύξεις μεταλλευμάτων;

Ο κύριος Ψαθάς κρατάει στο συρτάρι του σαν επτασφράγιστο μυστικό της απόφαση του Ε’ τμήματος του συμβουλίου επικρατείας με αριθμό 975/2015. Στην σύνθεση του δικαστηρίου συμμετείχε και η σημερινή Πρόεδρος της Δημοκρατίας κυρία Αικατερίνη Σακελαροπούλου.

Η ιστορική αυτή απόφαση για την περιοχή δικαιώνει τους πολίτες που διαμαρτυρόντουσαν, υποδεικνύει τους βασικούς ρυπαντές της περιοχής και τις σοβαρές τους ευθύνες. Εγκαλεί με μεγάλη αυστηρότητα την περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος και τα συναρμόδια υπουργεία για τις ευθύνες τους και τους καλεί να πάρουν άμεσα μέτρα για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος και της τεράστιας ζημιά που υφίσταται μέχρι σήμερα.

Ο κύριος Ψαθάς δεν ενημέρωσε ούτε το δημοτικό συμβούλιο. Με την στάση του αυτή ο Δήμος χάνει τεράστια ποσά τα οποία το κράτος έχει υποχρέωση να δώσει στην περιοχή για την καταστροφή που έχει υποστεί.

Μια μικρή ιστορία:

Στην εκδήλωση που έγινε στις 6 Ιουνίου στην πλατεία της Στενής, ζήτησα να πάρω τον λόγο. Η κυρία Μελλά μου έδωσε τον λόγο μόνο μετά από παρέμβαση του Σιδερίτη. Σε όλη την διάρκεια της ομιλίας μου με διέκοπτε ο αντιδήμαρχος κύριος Ματράκας. Όταν τελείωσε η ομιλία μου επιτέθηκε λεκτικά ο κύριος Ψαθάς λέγοντας ότι θα ανέβει στο βήμα να με εξευτελίσει, το δέχθηκα ευχαρίστως αλλά κατά περίεργο τρόπο λούφαξε. Στην συνέχεια ανέβηκε στο βήμα ο κύριος Ματράκας και μίλησε με απεριόριστο χρόνο, προσπαθώντας να απαντήσει λέγοντας ασυναρτησίες. Έγινε βιντεοσκόπηση της εκδήλωσης και ανέβηκε στο youtube και φυσικά απουσίαζε μόνο η δικιά μου ομιλία. Αναφέρω αυτή την μικρή ιστορία από την εκδήλωση της Στενής για να γίνει κατανοητό το πόσο δημοκράτης απέναντι σε μία άλλη άποψη είναι ο αρχιστράτηγος του αγώνα.

Θα πρέπει όλοι να αντιληφθούν ότι η απάντηση στη λαίλαπα που έρχεται στην περιοχή μας βρίσκεται στα χέρια των πολιτών, των συλλόγων και φορέων που δρουν με γνώμονα τα συμφέροντα της περιοχής και μόνο. Ο αγώνας των πολιτών για μια ήπια ανάπτυξη με όρους βιωσιμότητας και αειφορίας, θα συνεχιστεί και όταν ο αρχιστράτηγος κουραστεί!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου