Τετάρτη 12 Αυγούστου 2020

ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΚΙΔΕΩΝ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ: Μετά από μια δεκαετία, επαναλήφθηκε το ίδιο δράμα στο οποίο παραμείναμε και πάλι ΑΠΛΟΙ ΘΕΑΤΕΣ

Με αφορμή τις πρόσφατες καταστροφές που προξένησε η θεομηνεία ΘΑΛΕΙΑ και αφού, επιτόπου, ενημερωθήκαμε και διαμορφώσαμε ιδίαν γνώμη σας δημοσιοποιούμε τόσο τις σκέψεις μας για τις καταστροφές _ στο ΔΗΜΟ ΧΑΛΚΙΔΕΩΝ_, όσο και τις θέσεις και απαιτήσεις για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών αλλα και θωράκισης του πεδίου των καταστροφών.

Μετά από μια δεκαετία, επαναλήφθηκε το ίδιο δράμα στο οποίο παραμείναμε και πάλι ΑΠΛΟΙ ΘΕΑΤΕΣ ΚΑΙ ΕΚ ΤΩΝ ΥΣΤΕΡΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΙΝΟΝΤΕΣ.

Για δεύτερη φορά, ο Λήλαντας, ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΕΓΚΑΙΡΗ(από την ΕΜΥ) ΠΡΟΒΛΕΨΗ - ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ, υπερχείλισε ανεξέλεγκτος παρασέρνοντας τα πάντα, ΓΕΦΥΡΕΣ, ΔΡΟΜΟΥΣ, ΣΠΙΤΙΑ, ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ, ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ. Και εμείς, ΑΔΡΑΝΕΙΣ ΚΑΙ ΑΤΑΡΑΧΟΙ ΟΠΩΣ ΠΑΝΤΑ.

Όμως, αυτή η δεύτερη φορά, σε σχέση με την προηγούμενη, στιγματίστηκε από μια ανείπωτη οδύνη:

Πέρα από την καταστροφή των εκατοντάδων περιουσιών, πέρα από την ολοκληρωτική καταστροφή των ντόπιων υποδομών, ΘΡΗΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΔΙΚΟ ΚΑΙ ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΟ ΧΑΜΟ ΟΚΤΏ ΣΥΜΠΟΛΙΤΩΝ ΜΑΣ.

Συλλυπούμαστε ΑΠΟ ΤΑ ΒΑΘΗ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΜΑΣ όλους όσους έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα και καταθέτουμε, σαν ελάχιστη εκδήλωση της οδύνης μας, ΤΗΝ ΡΗΤΗ ΥΠΟΣΧΕΣΗ-ΔΕΣΜΕΥΣΗ, να κάνουμε ότι είναι δυνατό για να υπάρξει η απαραίτητη θωράκιση των Δημοτικών Κοινοτήτων του Ληλάντιου από την οργή του ποταμού.

Οι Συνδημότες μας στο ΒΑΣΙΛΙΚΟ, ΛΕΥΚΑΝΤΙ, ΑΓΙΟ ΝΙΚΟΛΑΟ, ΑΦΡΑΤΙ, ΦΥΛΛΑ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΑΝΑΖΗΣΟΥΝ ΤΟΝ ΕΦΙΑΛΤΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ. ΟΙ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ, ΝΕΡΟΥ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΛΕΦΩΝΟΥ –ΠΟΥ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ - ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΤΑΤΡΑΠΟΥΝ ΣΕ ΕΦΙΑΛΤΙΚΕΣ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΧΘΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ Ο ΠΙΘΑΝΟΣ ΦΟΒΟΣ ΤΟΥ ΑΥΡΙΟ.


Αλλά, δεν είναι μόνο ο Λήλαντας, που υπερχείλισε. Ίδια φαινόμενα, ίσως σε λίγο μικρότερη κλίμακα, υπήρξαν και στην Ν. ΑΡΤΑΚΗ, από την υπερχείλιση μικροχειμάρρων των γύρω ημιορεινών όγκων, με τα ίδια, σχεδόν, αποτελέσματα –αλλά ευτυχώς χωρίς την απώλεια ανθρώπινων ζωών – παρά το γεγονός ότι υπάρχει, από χρόνια εγκεκριμένη Μελέτη Αντιπλημμυρικής Προστασίας της περιοχής ΑΡΤΑΚΗ Ι.


Το άσχημο –όσο και ανησυχητικό- είναι, ότι αυτή τη φορά, υιοθετήθηκαν απόψεις που, σε προηγούμενες φυσικές καταστροφές υπήρξαν αντικείμενο χλευασμού.

Σύμφωνα με αυτές, ο Λήλαντας υπερχείλισε λόγω της…… ΑΥΘΑΙΡΕΤΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΡΧΗΣ ΔΟΜΗΣΗΣ.

Όσοι ισχυρίζονται κάτι τέτοιο –γιατί, ναι, υπάρχουν και αυθαίρετα και άναρχη δόμηση- ας απαντήσουν σε δύο πολύ απλά ερωτήματα:

1. Πότε καθαρίστηκε για τελευταία φορά η εκβολή του Λήλαντα και

2. Ποια συμφέροντα εξυπηρέτησε η επέκταση του οικισμού του Αγίου Νικολάου στην περιοχή των εκβολών;

Αλλά, είναι καιρός να σταματήσουν οι δικαιολογίες και τα δημόσια λογίδρια, από όπου και αν προέρχονται.



ΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΤΩΝ ΣΥΝΔΗΜΟΤΩΝ ΜΑΣ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:



1. Άμεση αποζημίωση νοικοκυριών και επιχειρήσεων στα επίπεδα των αποζημιώσεων προηγούμενων φυσικών καταστροφών.

2. Άμεση εκπόνηση Μελέτης ΔΙΑΡΥΘΜΙΣΗ – ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΒΟΛΩΝ ΠΟΤΑΜΟΥ ΛΗΛΑΝΤΑ ΚΑΙ ΠΡΑΝΩΝ ΤΗΣ ΚΟΙΤΗΣ ΠΡΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΓΕΦΥΡΩΝ.

3. Άμεση ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΟΥ ΩΣ ΑΝΩ ΕΡΓΟΥ

4. Επικαιροποίηση της Μελέτης και άμεση Δημοπράτηση του Έργου Αντιπλημμυρικής Προστασίας της ΑΡΤΑΚΗΣ Ι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου