Παρασκευή 7 Αυγούστου 2020

Τ. ΚΑΛΑΘΕΡΗΣ: "Λείπουν τα εργα πνοής που να στοχεύουν στην ανάπτυξη του Δήμου!

Κριτική στο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2021 της νέας Δημοτικής Αρχής κάνει με ανακοίνωση του ο επικεφαλής της παράταξης "Δήμος Χαλκιδέων για όλους"!

Η ανακοίνωση αναφέρει...

"Τέθηκε υπ’ όψη μας το Τεχνικό Πρόγραμμα που εκπόνησε η νέα Δημοτική Αρχή για το 2021, το οποίο πρόκειται να τεθεί στην έγκριση του Δ.Σ., μετά την έγκρισή του από την Επιτροπή Διαβούλευσης. 
Ομολογούμε, ότι με έκπληξη διαπιστώσαμε να ακολουθείται, για μια ακόμη χρονιά, η προσφιλής αρχή της πεπατημένης ή ίσως αυτή, «του να μην ταράξουμε τα νερά», ας το κάνει αυτό ο… Εύριπος.
Με άλλα λόγια, ούτε στη Χαλκίδα, ούτε στις περιφερειακές Κοινότητες, υπάρχει το έργο πνοής, που να στοχεύει στην ανάπτυξη του Δήμου και να πάει μπροστά τον τόπο μας. Έργο πνοής που να τεκμηριώνει την διάθεση και τη θέληση της Νέας Δημοτικής Αρχής, να αλλάξει τον τόπο.
Εξαιρέσεις σε αυτή την δυσάρεστη διαπίστωση, αποτελούν η Δημοτική Αγορά Χαλκίδας -που όπως βλέπουμε την πορεία των πραγμάτων, δεν πρόκειται να δημοπρατηθεί μέσα στο 2020- το έργο της Διαμόρφωσης του Περιβάλλοντα Χώρου της Μονής Αγίου Γεωργίου ΑΡΜΑ (Κοινότητα Φύλλων) αλλά και το έργο της κα-τασκευής δρόμου προσπέλασης στο πρόσφατα αναστυλωμένο ναΐδριο του Αγίου Γεωργίου Λουκισίων (Δ.Ε Ανθηδόνας).
Έχοντας από την αρχή δηλώσει ότι θα στηρίξουμε την παρούσα Δημοτική Αρχή, όχι με τη στάση και τη νοοτροπία της ανοιχτής επιταγής, αλλά μέσα από μια αξιόπι-στη και γι’ αυτό δημιουργική και ουσιαστική κριτική, οφείλουμε να επισημάνουμε τα παρακάτω:
1. Από το Τεχνικό Πρόγραμμα απουσιάζουν παντελώς οι Μελέτες που αφο-ρούν το Σχέδιο Πόλης. Μπορεί η διευθύνουσα Υπηρεσία σε αυτές, να μην είναι η Δ.Τ.Υ. αλλά η ΥΔΟΜ, αλλά θεωρούμε ότι οι σχετικές αλλά αναγκαί-ες και επείγουσες αυτές Μελέτες πρέπει να περιλαμβάνονται στο Τ.Π. του Δήμου. Και σαν τέτοιες, αναφέρουμε:
Α) την ΠΡΑΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΗΣ ΣΥΝΟΙΚΙΑΣ Η΄ που δεν έχει ακόμη ανατεθεί, παρά το γεγονός ότι έχουν ήδη περάσει δύο χρόνια από την έ-γκριση αναθεώρησης του αντίστοιχου Ρυμοτομικού Σχεδίου, με εκατοντά-δες συνδημοτών μας να βρίσκονται σε απόγνωση, μη μπορώντας να αξιοποι-ήσουν την περιουσία τους.
Β) την τροποποίηση του Γ.Π.Σ. Χαλκίδας, ώστε να συμπεριληφθούν σε αυ-τό, οι περιοχές της Χαραυγής και της Ξηρόβρυσης, που πλέον είναι μέσα στα όρια του Δ. Χαλκιδέων.
Επί πλέον:
Δ) Μετά από τριάντα χρόνια από την έγκριση του Ρυμοτομικού στη συνοι-κία Α΄(Κάνηθος), πρέπει να υλοποιηθεί στο σύνολο της, τη θέση σε κυκλο-φορία των αδιάνοιχτων δρόμων που προβλέπει. Και φυσικά, το ίδιο ισχύει και για τους δρόμους των Συνοικιών Ζ΄ και Η΄.
2. Στο σύνολο των 64 έργων που περιλαμβάνονται στο Τ.Π του 2021, τα 23 -δηλαδή ποσοστό 34%- δεν αποτελούν νέα έργα, αλλά συνεχιζόμενα από το 2018, το 2019 και το 2020 ή αποπερατωμένα, ήδη, που αναφέρονται για λόγους λογιστικούς.
3. Μέσα στα υπόλοιπα -νέα- έργα δεν γίνεται καμιά αναφορά στην Μελέτη ή κατ’ άλλο τρόπο ανάταξη του χάους που λέγεται ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΑΣ. Με άλλα λόγια, θα συνεχιστεί το σενάριο Λεωφόρος Βύρωνος-Λεωφόρος Νεοφύτου, όπου την ώρα της αιχμής -13.30 μέχρι 15.00- για να φτάσεις από την Αγορά στα φανάρια της Νεάπολης χρειά-ζεσαι 20΄με 25΄. Όπως θα συνεχιστούν και τα σενάρια… δεκάδες μηχανές -μάλιστα και κρατικές- σταθμευμένες στον πεζόδρομο Καραμουρτζούνη (Δι-καστήρια) αλλά και μόνιμα φορτηγά να ξεφορτώνουν εμπορεύματα, παρκαρισμένα με τις ώρες πάνω στο… ενεργειακό –ποιος το σκέφτηκε άραγε- πάρκο στην αρχή της Αβάντων.
4. Υπάρχουν δύο Έργα, συντήρησης του Κόκκινου Σπιτιού και του Σπιτιού με τα Αγάλματα, συνολικού Προϋπολογισμού 360.000 €. Αναρωτιόμαστε, όλα αυτά τα χρόνια πως εισέπραξε τη λειτουργία τους ο μέσος Χαλκιδέος Δημότης;
Και με την ευκαιρία:
Α) Έχει γίνει μεταγραφή της δωρεάς του Κόκκινου Σπιτιού στη μερίδα Κτηματολογίου του Δ. Χαλκιδέων; Γιατί οι πληροφορίες μας λένε πως όχι! Θα ξοδέψουμε, δηλαδή, χρήματα για να επισκευάσουμε κάτι που -τυπικά έστω- δεν είναι δικό μας;
Β) Έχουν περάσει επτά χρόνια από την -άρον, άρον- αγορά στην οδό Μιαούλη, του ερείπιου άλλοτε ιδιοκτησίας Ρενιέρη. Συνεχίζει να καταρρέει. Τι σκοπεύουμε να κάνουμε; Τι θέλουμε να το κάνουμε;
Γ) Το διατηρητέο Αρχοντικό Κριεζώτη στην οδό Τζαβέλα, στεγάζει τα Γενικά Αρχεία του Κράτους Ν.Ευβοίας. Όταν εγκαταστάθηκαν εκεί, σαν Ιστορικό Αρχείο Δ. Χαλκιδέων, στέγασαν ένα Δημοτικό φορέα που αθόρυβα -εν μια νυκτί που λένε, και εν αγνοία μας- μετατράπηκε σε Κρατικό. Μας πληρώνουν ενοίκιο; Έχει κάνει καμιά αυτοψία η Τ.Υ ή οποιοσδήποτε άλλος από τους φορείς του Δήμου, για να δει ότι καταρρέει και χρήζει άμεσης επισκευ-ής; Ή ότι ο περιβάλλον χώρος -μαζί με το τούρκικο λουτρό- είναι σε άθλια κατάσταση; Μιλάμε για το ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΚΡΙΕΖΩΤΗ, ΤΗΝ ΖΩΣΑ ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ!
Δ) Έχει ενταχθεί στο, υπό συζήτηση Τ.Π, η επισκευή του Παλιού Δημαρχείου (άλλοτε οικία Αντωνίου) όπου στεγάζεται το Εργαστήρι Τέχνης. Έργο που θα γίνει, καλώς εχόντων των πραγμάτων, το Β΄ εξάμηνο του 2021, ενώ έ-πρεπε να είχε γίνει το 2018. Και μπαίνουν εκεί δεκάδες παιδιά κάθε χρόνο.
5. Έχουν ενταχθεί τρία (ναι τρία) έργα για το πρώην Κοιμητήριο του Άϊ-Γιάννη (τα με α/α 1,10,22), που αποτελούν -τα πρώτα δύο- το Γεφύρι της Άρτας. Η απορία μας είναι, με το υπ’ αριθμ. 10 δεν ολοκληρώνεται ο… μα-ντρότοιχος; Τι ακριβώς θα κάνουμε επί πλέον στον μαντρότοιχο, με το τρίτο -κατά σειρά- έργο; Αλλά υπάρχει και μια άλλη, σοβαρότερη απορία: Πότε θα ασχοληθούμε με το εσωτερικό του; Την αναδιάταξη, συντήρηση, ανάδειξη των υπέροχων ταφικών μνημείων του, που συνεχίζουν να κατά-στρέφονται; Γιατί δεν μπαίνει -επιτέλους- στο Τ.Π., το σχετικό έργο; Πότε τελικά από πρώην Νεκροταφείο θα γίνει Πάρκο των αλησμόνητων Πατρίδων;
6. Πριν από το έργο ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ-ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΛΙΑΣ ΑΠΟΘΗΚΗΣ ΟΣΕ, που δεν το βλέπουμε για το 2021, πρέπει να αναθεωρήσουμε τις όποιες σχέσεις μας -οικονομικές και άλλες- με τον ΟΣΕ. Η αποθήκη, βρίσκεται στη ζώνη παραλίας, επιτράπηκε η ανέγερση της για την εξυπηρέτηση του Εμπορευματικού Σταθμού, ο οποίος από χρόνια δεν λειτουργεί (δεν έρχονται, πια, εμπορικοί συρμοί στη Χαλκίδα). Γιατί να τους πληρώνουμε;
7. Για τα ΕΡΓΑ ΔΙ’ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑΣ που συνεχίζονται, συντάσσονται ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ από την Τ.Υ. που να αποδεικνύουν ότι η αυτεπιστασία είναι συμφέρουσα για το Δήμο από άποψη Κόστους-Ποιότητας Κατασκευής;
8. Πόσο απέχει από το κέντρο της Δ.Κ. Δροσιάς, το Κλειστό Γυμναστήριο Κανήθου, ώστε να χρειάζεται και δεύτερο στη Δροσιά; Μήπως τα 70.000 €, μπορούν να δοθούν σε άλλο σκοπό, πιο παραγωγικό;
9. Το κερασάκι στην τούρτα για τις περιφερειακές Κοινότητες, είναι φυσικά η… ανάπλαση πλατείας! Κανένα έργο ανάπτυξης και προβολής της κάθε Κοινότητας, προϋπόθεση για να αναβαθμιστεί τουριστικά αλλά και πολιτιστικά-κοινωνικά. Κρίμα!
10. Όπως κρίμα είναι και η ολοκληρωτική -στην κυριολεξία- εγκατάλειψη της Αρτάκης, δεύτερης σε πληθυσμό, Κοινότητας του Δήμου, με εξαίρεση το Έργο ανέγερσης του Μουσικού Σχολείου, που πάντως, δεν είναι έργο που αφορά μόνο την Αρτάκη.
11. Τέλος, στο προτεινόμενο Τ.Π, δεν γίνεται καμιά αναφορά -ούτε καν νύξη- για την απόκτηση και αξιοποίηση-επανάχρηση του Κτιρίου του παλαιού Νοσο-κομείου. Αυτό κι αν είναι Κρίμα!!


Για την Παράταξη
ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΚΙΔΕΩΝ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

ΤΑΣΟΣ ΚΑΛΑΘΕΡΗΣ "

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου