Παρασκευή 22 Μαΐου 2015

Πολ Μέισον εναντίον μονταζιέρας ελληνικών ΜΜΕ

Θύμα της μνημονιακής μονταζιέρας έπεσε ο γνωστός Βρετανός δημοσιογράφος του Channel 4, Πολ Μέισον με αφορμή άρθρο του όπου περιγράφει την ενδεχόμενη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ στη σκληρή στάση των δανειστών, κόντρα στο υποτιθέμενο σενάριο ενός ολοκληρωτικού συμβιβασμού. Έχοντας μακρά θητεια στο BBC, o Μέισον συγκαταλέγεται ανάμεσα σε εκείνους τους δημοσιογράφους, που θεωρούνται «ειδικοί» επί των ελληνικών εξελιξεων και των οποίων τα σχόλια αποτελούν «γεγονός» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η, κατά κοινή ομολογία, έγκυρη δημοσιογραφική δουλειά του Μέισον τείνει ευήκοα ώτα προς τις θέσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης, καθώς ο ίδιος αντιμετωπίζει με θετική διάθεση πολλά στελέχη της και σε πολλές περιπτώσεις αποδομεί με επιτυχία τα παραπολιτικά σχόλια των επικριτών της.

Οι ευσεβείς πόθοι των δανειστών
Χθες, ο Μέισον ανέβασε στο προσωπικο blog που διατηρεί στην ιστοσελίδα του Channel 4 άρθρο με τίτλο: «Why Greece’s Syriza party is not sticking to the script on an IMF deal».
Διερωτώμενος γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ακολουθεί χωρίς αποκλίσεις το σενάριο του ΔΝΤ για συμφωνία, ο Βρετανός δημοσιογράφος ερμηνεύει το έγγραφο του Ταμείου που διέρρευσε το περασμένο Σάββατο και δημοσιεύθηκε από το Channnel 4 και το Press Project, παρουσιάζει τις αντισυμβατικές φωνές μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ και καταλήγει στο συμπέρασμα πως η σκληρή στάση των δανειστών στρέφει τον ΣΥΡΙΖΑ προς αναζήτηση στρατηγικών ρήξης.
Στο έγγραφο αυτό περιγράφεται μια κατάσταση αδιεξόδου για την ελληνική κυβέρνηση, καθώς σε γενικές γραμμές και παρά την όποια πρόοδο έχει σημειωθεί, το ΔΝΤ εμμένει στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης του τρέχοντος προγράμματος, τα δημοσιονομικά της Ελλάδας επιδεινώνται και, επιπλέον, υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις ανάμεσα σε ΔΝΤ και Ευρώπη για την τελική λύση του ελληνικού προβλήματος.
Αμέσως γίνεται κατανοητό πως το ενδεχόμενο ρήξης είναι πλέον ορατό, με δεδομένη τη δημόσια τοποθέτηση του Γιάνη Βαρουφάκη για στάση πληρωμών προς το Ταμείο, αν η κυβέρνηση έχει να επιλέξει τον Ιούνιο ανάμεσα σε αποπληρωμή της δόσης ή καταβολή μισθών και συντάξεων.
Σ' αυτό το πλαίσιο, ο Μέισον περιγράφει ένα σενάριο, όπου «ο ΣΥΡΙΖΑ διασπάται. Ο Γιάνης Βαρουφάκης επιμένει να μην υπογράψει την συμφωνία και παραιτείται. Μια νέα κυβέρνηση σχηματίζεται στην οποία αυτή τη φορά συμμετέχει το Ποτάμι αλλά και η Νέα Δημοκρατία δίνει ψήφο ανοχής. Γίνεται κούρεμα του χρέους αλλά με τους όρους των δανειστών και ο ΣΥΡΙΖΑ επιβιώνει μεταλλαγμένος σε σοσιαλιστικό κόμμα του κέντρου».
Εν συνεχεία, εξηγεί γιατί ένα τέτοιο σενάριο δεν έχει ελπίδα. Φυσικά, ο Βρετανός δημοσιογράφος δεν έβγαλε το σενάριο από το μυαλό του, καθώς η μνημονιακή αντιπολίτευση το έχει περιγράψει σε όλες τις πιθανές του εκφάνσεις. Ούτε χρειάζεται να επιμείνει ιδιαίτερα γιατί ένα τέτοιο σενάριο αποτελεί ευσεβή πόθο των δανειστων.
Ρήξη ή συμβιβασμός; Να το πάρει το Ποτάμι
Όμως, οι γνωστοί-άγνωστοι του ελληνικού διαδικτύου είχαν άλλη ερμηνεία, διαδιδοντας πως ο Πολ Μέισον κάνει λόγο για αναγκη διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να σωθεί η χώρα. Στο σάιτ της Ημερησίας, συμφερόντων Μπόμπολα, το θέμα ανέβηκε με τίτλο: «Π. Μέισον: Συμφωνία με απομάκρυνση του Βαρουφάκη και διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ». Για να μην υπάρχουν αμφιβολίες για τη δήθεν είδηση-βόμβα, όπου ένας αντιμνημονιακός δημοσιογράφος υιοθετεί θέσεις του Ποταμιού και της Νέας Δημοκρατίας, το πειραγμένο άρθρο εξηγούσε: «Εν μέσω οικονομικής ασφυξίας και έντονων πιέσεων από την αριστερή πλατφόρμα, ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να διασπαστεί προκειμένου να διασώσει τη χώρα, υποστηρίζει ο Paul Mason στο προσωπικό του μπλογκ».
Στο ίδιο πνεύμα το Capital ενημέρωνε με έγκυρη και αντικειμενική ματιά το κοινό του: «Paul Mason: Η συμφωνία περιλαμβάνει τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ». Χαράς Ευαγγέλια για τους απανταχού μνημονιακούς παπαγάλους που πήραν copy-paste τη λάσπη και τη σκόρπισαν στο ελληνικό ίντερνετ.
Φυσικά, αυτό δεν διέφυγε της προσοχής από τους διαχειριστές του μπλογκ https://omadeon.wordpress.com που ξεχαρβάλωσαν εκπληκτικά τη μονταζιέρα, δίνοντας το έναυσμα για ξεκαρδιστικά σχόλια στον περίγυρο του κοινωνικών δικτύων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου