Κυριακή 10 Μαΐου 2015

Γιατί οι πρετεντέρηδες φοβούνται τον Εμπειρογνώμονα του ΟΗΕ; Τί έχουν να κρύψουν;

Αλήθεια έχετε ακούσει ποτέ για τον Ανεξάρτητο Εμπειρογνώμονα της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, που εξετάζει τον αντίκτυπο των μνημονίων σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών; Και κυρίως έχετε ακούσει για την Έκθεση που δημοσίευσε η Επιτροπή αυτή για τις συνέπειες των δανειακών συμβάσεων στους Έλληνες πολίτες; Αν απαντήσατε όχι, μη νιώσετε άσχημα. Κανονικά δεν θα έπρεπε ποτέ να ακούσετε για την έκθεση αυτή και τόσο οι πολιτικοί ιθύνοντες όσο και οι Έλληνες δημοσιογράφοι φρόντισαν γι αυτό.

Ας πάμε λοιπόν δύο χρόνια πίσω. Από τις 22 μέχρι τις 27 Απριλίου του 2013, ο ανεξάρτητος εμπειρογνώμων του ΟΗΕ, ο Δρ Cephas Lumina, καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και διακεκριμένος ακαδημαϊκός, φτάνει στην Ελλάδα σε ειδική αποστολή να μελετήσει τις συνέπειες των μνημονίων στην καθημερινή ζωή των πολιτών. Έντεκα μήνες αργότερα, στις 27 Μαρτίου 2014 η Επιτροπή Ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ δημοσιεύει την έκθεση του. Τα ελληνικά μέσα– με ελάχιστες εξαιρέσεις- προτιμούν να αποσιωπήσουν παντελώς τα πορίσματα αυτά. Το ίδιο κάνει και η ελληνική κυβέρνηση αλλά και οι αντίστοιχοι ευρωπαϊκοί θεσμοί, οι οποίοι όπως σημειώνεται και μέσα στην ίδια την έκθεση, δεν προσέφεραν καμία στήριξη στην έρευνα ενώ όπως δήλωσε ο Δρ Lumina, σε συνέντευξη του, «έδειξαν μια αρνητική έως εχθρική στάση» απέναντι στο έργο του.
Τι είναι όμως αυτό που ενόχλησε τόσο ώστε ακόμα και δύο χρόνια μετά ο Γιάννης Πρετεντέρης να γράφει στα Νέα για τον Ανεξάρτητο Επίτροπο (χωρίς να τον κατονομάζει βέβαια) ότι είναι ένας «παντελώς άγνωστος» και να τον αναφέρει ως έναν... «δικηγόρο με ειδικότητα στα ανθρώπινα δικαιώματα» και να αναρωτιέται με τη γνήσια αγανάκτηση του μαχόμενου δημοσιογράφου «που τους βρήκαν και τους μάζεψαν όλους αυτούς»;
Πολύ απλά η έκθεση καταγγέλλει την εφαρμογή των άγριων πολιτικών λιτότητας και προειδοποιεί ότι οι πολιτικές αυτές όχι μόνο έχουν αμφισβητούμενο οικονομικό όφελος αλλά καταλήγουν να απειλούν τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών. Η έκθεση κάνει λεπτομερής αναφορά στην σημαντική μείωση εισοδημάτων, στην αύξηση των αυτοκτονιών ως συνέπεια της οικονομικής κρίσης, στην κατάρρευση του δημόσιου συστήματος υγείας και στον κοινωνικό αποκλεισμό μεγάλου μέρους του πληθυσμού λόγω της συνεχιζόμενης λιτότητας. Όπως αναφέρει ο ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας το μεγαλύτερο μέρος των οικονομικών πακέτων χρησιμεύει στην αποπληρωμή των δανείων ενώ το κράτος πλέον δεν μπορεί να εγγυηθεί βασικές υπηρεσίες στους πολίτες. Ανάμεσα σε πολλά και ενδιαφέροντα η έκθεση προτείνει αύξηση του βασικού μισθού, παροχή δωρεάν υγειονομικής περίθαλψης σε ανέργους και φτωχούς και μέτρα προστασίας των χρεωμένων νοικοκυριών ώστε να σταματήσει ο φαύλος κύκλος της εξαθλίωσης.
Και επειδή οι Έλληνες δημοσιογράφοι πάνω από όλα δεν θέλουν να ταράξουν τις καλές σχέσεις με τους δανειστές το γεγονός ότι η έκθεση προτείνει στην τρόικα (συγγνώμη στους «θεσμούς») διαγραφή μέρους των χρεών και δημιουργία νέας συμφωνίας που δεν θα εξαθλιώνει με ακόμα μεγαλύτερη λιτότητα, απολύσεις και εξοντωτικά μέτρα τους πολίτες, να ήταν αρκετός λόγος να την εξαφανίσουν από το δημόσιο διάλογο.
Ίσως όμως αυτό που εξόργισε περισσότερο από όλα τον κ. Πρετεντέρη και τους υπόλοιπους δημοσιογράφους να είναι η συνεχής αναφορά του Ανεξάρτητου Εμπειρογνώμονα στην ανάγκη να διερευνηθούν τα αίτια του χρέους και να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη οι υπαίτιοι του. Γιατί όπως ξεκάθαρα αναφέρεται στην έκθεση «η επιβίωση ενός λαού είναι ισχυρότερη από την υποχρέωση αποπληρωμής ενός χρέους» και καμία κυβέρνηση ή διεθνής χρηματοπιστωτικός οργανισμός «δεν μπορεί να υπονομεύει βασικά ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών με τη δικαιολογία το εξωτερικό χρέος της χώρας»..
Κάτι που φάνηκε τελικά και με αφορμή την πρόσφατη σύσταση της Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του Χρέους στην οποία ο συντάκτης της έκθεσης κα πρώην ανεξάρτητος εμπειρογνώμων Δρ Lumina είναι μέλος (μαζί με άλλους επιφανείς νομικούς διεθνών οργανισμών και ακαδημαϊκούς). Και ενώ πολλά θα μπορούσε να πει κάποιος για την Επιτροπή και το έργο της, αντί η συζήτηση να γίνεται επί της ουσίας ο Αρης Πορτοσάλτε μας πληροφορεί ότι τα μέλη της είναι «τριτοκοσμικά», ο Πάσχος Μανδραβέλης σχολιάζει τις στιλιστικές επιλογές των μελών που δεν φοράνε κουστούμι, και το site της Έλλης Σταη μας αναφέρει λεπτομερώς για το τι έφαγαν οι σύνεδροι.

Ισως γιατί αν κάποτε ασχοληθούμε σοβαρά με το ζήτημα του χρέους, κάποιοι θα πρέπει να λογοδοτήσουν. Και μαζί με αυτούς και αρκετοί «έγκριτοι δημοσιογράφοι».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου