Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2018

Δημοσκόπηση: Καθαρό προβάδισμα 10,5% της ΝΔ

Σταθερό προβάδισμα με διψήφιο ποσοστό για τη Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει η δημοσκόπηση της Pulse για την τηλεόραση του Σκάι. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση και σε αναγωγή επί των εγκύρων ψηφοδελτίων η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 33,5%, έναντι 23% του ΣΥΡΙΖΑ.  Σε πολλά ΜΜΕ η διαφορά αναφέρεται να βρίσκεται στο 9,5% όμως αυτός ο αριθμός αφορά στην πρόθεση ψήφου. Αυτό που μετρά και που εντέλει αντικατοπτρίζει και το αληθινό εκλογικό αποτέλεσμα, είναι η αναγωγή επί των εγκύρων, όπου η διαφορά είναι 10,5%.
 Στην αναγωγή λοιπόν επί των εγκύρων, το Κίνημα Αλλαγής συγκεντρώνει το 7%, η ΧΑ 7,5%, το ΚΚΕ 6%. Εκτός Βουλής «θέτει» η δημοσκόπηση το Ποτάμι (1,5%), τους ΑΝΕΛ (1,5%), την Ενωση Κεντρώων (2%), τη Λαϊκή Ενότητα (1%), την ΑΝΤΑΡΣΥΑ (1%) και την Ελληνική Λύση (2%). 

Σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου επί του συνόλου των ψηφοδελτίων το προβάδισμα της ΝΔ διαμορφώνεται στις 9,5 ποσοστιαίες μονάδες, με την αξιωματική αντιπολίτευση να συγκεντρώνει ποσοστό 31,5%, έναντι 22% του ΣΥΡΙΖΑ. Σημειώνεται ότι στην αντίστοιχη δημοσκόπηση του Ιουνίου η ΝΔ συγκέντρωνε ποσοστό 31% έναντι 19,5% του ΣΥΡΙΖΑ. 

Ακολουθεί η ΧΑ με 7% (από 6,5%), το Κίνημα Αλλαγής με σταθερές δυνάμεις στο 6,5%, και το ΚΚΕ επίσης με σταθερό το ποσοστό του στο 5,5%. Κανένα άλλο κόμμα δεν περνά το φράγμα του 3% για την κοινοβουλευτική του εκπροσώπηση. 

Ταυτόχρονα, η δημοσκόπηση της Pulse για τον Σκάι καταγράφει σταθερή υπεροχή για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, έναντι του Αλέξη Τσίπρα στο ερώτημα ποιος θεωρείτε καταλληλότερος για πρωθυπουργός. Ο πρόεδρος της ΝΔ συγκεντρώνει το 34% των προτιμήσεων, έναντι 24% του κ.Τσίπρα. Η διαφορά μεταξύ τους παραμένει σταθερή στις 10 μονάδες σε σχέση με τη δημοσκόπηση του Ιουνίου που ήταν 33% για τον κ.Μητσοτάκη και 23% για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. 
Συντριπτική όμως είναι η υπεροχή της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην παράσταση νίκης: Το 57% λέει ότι θα κερδίσει τις εκλογές η ΝΔ, έναντι 24% που πιστεύει το αντίστοιχο για τον ΣΥΡΙΖΑ. Η διαφορά φθάνει τις 33 μονάδες. 


dim1
dim2
dim3
dim4
Κακοί οι κυβερνητικοί χειρισμοί στις φωτιές

Η κοινή γνώμη όπως αποτυπώνεται στην ίδια δημοσκόπηση αποτιμά αρνητικά τους χειρισμούς της κυβέρνησης στις πυρκαγιές του Ιουλίου, αφού επτά στους δέκα (72%) λένε ότι η γνώμη τους για τους χειρισμούς είναι αρνητική. Μόλις το 5% δηλώνει ότι αποτιμά θετικά και το 12% «μάλλον θετικά». Υψηλό είναι και το ποσοστό των αρνητικών κρίσεων και μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, αφού το 32% λέει ότι έχει σίγουρα αρνητική γνώμη και το 24% «μάλλον αρνητική». 

Κακή η συμφωνία των Πρεσπών λένε 6 στους 10
Ομως, η δημοσκόπηση αποτυπώνει και το εξαιρετικά δυσμενές κλίμα για την κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τη συμφωνία των Πρεσπών, καθώς το 60% του συνόλου των ψηφοφόρων αποτιμά αρνητικά τη συμφωνία. Είναι χαρακτηριστικό ότι θετικά αποτιμάται μόλις από το 8% των ψηφοφόρων της ΝΔ, αλλά και από το 53% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ.

Απαισιοδοξία για τα οικονομικά

Οι Ελληνες όμως, παραμένουν εξαιρετικά απαισιόδοξοι για τα οικονομικά τους και δεν προσδοκούν στη συντριπτική τους πλειονότητα, βελτίωση της οικονομικής τους κατάστασης λόγω της εξόδου από τα μνημόνια: Το 61% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι δεν θα υπάρξει βελτίωση και μόλις το 27% προσδοκά καλύτερες μέρες σε ό,τι αφορά την τσέπη του. Πιο αισιόδοξοι, ως ανεμένετο, είναι οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ που δηλώνουν σε ποσοστό 37% ότι θα βελτιωθούν τα οικονομικά τους. Το αντίστοιχο ποσοστό μεταξύ των ψηφοφόρων της ΝΔ ανέρχεται στο 20%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου