Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2018

Προβλήματα στη λειτουργία του Μουσικού Γυμνασίου Χαλκίδας.


Το Μουσικό Γυμνάσιο Χαλκίδας λειτουργεί από το 2014 και για το σχολικό έτος 2018-2019 φοιτούν 105 μαθητές. Το κτίριο στο οποίο στεγάζεται είναι ακατάλληλο και ανεπαρκές αφού κατασκευάστηκε για να φιλοξενεί 52 παιδιά προσχολικής ηλικίας. Διαθέτει 5 αίθουσες ατομικών μαθημάτων που κατασκευάστηκαν τον προηγούμενο Ιανουάριο, παράλληλα με τα μαθήματα, χωρίς παράθυρα και χωρίς εξαερισμό και κατέληξαν με πράσινους από τη μούχλα τοίχους μέσα σε δυο εβδομάδες από την κατασκευή τους. Τελευταία, προστέθηκαν 2 αίθουσες ομαδικής διδασκαλίας που ξεκίνησαν να χτίζονται στις 22/8/18 στις βεράντες του κτιρίου. Οι αίθουσες αυτές δεν διαθέτουν ακόμη πόρτες, θέρμανση και φώτα.

Υπάρχουν τέσσερις τουαλέτες για τους μαθητές και μία τουαλέτα για τους 30 καθηγητές.
Από το 2014 που ιδρύθηκε το σχολείο, τα απαραίτητα υλικά για τη διδασκαλία (καρέκλες, θρανία, έδρες, χάρτες, υλικά εργαστηρίου χημείας κλπ) εξασφαλίζονται με μεγάλη δυσκολία από άλλα σχολεία, ενώ τα μουσικά όργανα μέσω χορηγιών.
Δεν υπάρχει σίτιση των μαθητών του σχολείου, παρόλο που με βάση το ν. 1566/85 όλοι οι μαθητές των Μουσικών και Καλλιτεχνικών σχολείων δικαιούνται πλήρες μεσημβρινό γεύμα εφόσον το σχολείο τους είναι υποχρεωτικά ολοήμερο (8 ή 9 διδακτικές ώρες ημερησίως). Για το διδακτικό έτος 2017- 2018 είχε γίνει πρόβλεψη από το τμήμα προμηθειών του Δήμου Χαλκιδέων για σίτιση των μαθητών του Μουσικού, σάντουιτς και μήλο αντί για πλήρες μεσημβρινό γεύμα για εφήβους.
Το διδακτικό προσωπικό του σχολείου είναι 3 μόνιμοι καθηγητές ενώ οι υπόλοιποι τοποθετούνται κάθε χρόνο, είτε με απόσπαση είτε από τους πίνακες των αναπληρωτών με πολύ μεγάλη καθυστέρηση. Για παράδειγμα τα τέσσερα τμήματα που είχε πέρυσι το σχολείο έκαναν για πρώτη φορά στην ιστορία του σχολείου γερμανικά και γυμναστική μια ώρα τη βδομάδα - μόνο για 3 μήνες. Η τοποθέτηση καθηγητή θεωρίας της μουσικής, ενός από τα βασικότερα μαθήματα, έγινε το Φεβρουάριο. Όσον αφορά στα ατομικά μαθήματα μουσικού οργάνου που προβλέπονται από το αναλυτικό πρόγραμμα (κάθε εβδομάδα 2 ώρες για το υποχρεωτικό όργανο και 2 ώρες για το όργανο επιλογής) δεν γίνονται γιατί υπάρχει έλλειψη καθηγητών.
Επανειλημμένα το ΚΚΕ έχει αναδείξει και στη Βουλή τις χρόνιες ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό και υποδομές, με τις οποίες λειτουργούν τα Μουσικά Σχολεία χρόνια τώρα.

Με βάση τα παραπάνω, ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο Υπουργός τι μέτρα προτίθεται να πάρει, ώστε:
·         Να προχωρήσει ΑΜΕΣΑ η διαδικασία ανέγερσης σύγχρονου διδακτηρίου, με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και έως τότε να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες ώστε να λειτουργεί στοιχειωδώς το υπάρχον κτήριο.
·         Να προχωρήσει σε προσλήψεις του απαραίτητου προσωπικού καλύπτοντας όλες τις τρέχουσες ανάγκες, με βάση το αναλυτικό πρόγραμμα, καθώς επίσης να χρηματοδοτηθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό για αγορά βασικών στοιχείων υλικοτεχνικής υποδομής.
·         Να λυθούν τα προβλήματα της σίτισης των μαθητών.

Οι βουλευτές
Γιάννης Γκιόκας
Γιάννης Δελής
Χρήστος Κατσώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου