Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2018

Βασίλης Καθαροσπόρης: Η απλή Αναλογική στους Δήμους απέναντι στην απλή λογική”


Αρθρο του Αντιδημάρχου Χαλκίδας Βασίλη Καθαροσπόρη που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος το Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου.

Βασίλης Καθαροσπόρης
Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών

 Οι ψηφοφόροι ως γνωστόν δεν αποφασίζουν για τα προβλήματα. Αποφασίζουν για το ποιος θα αποφασίσει να τα λύσει. Και εδώ αρχίζει το γλέντι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ένα περίεργο κουβάρι γραφειοκρατίας, επικαλυπτόμενων αρμοδιοτήτων ανάμεσα σε Περιφέρειες, Δήμους και Υπουργεία και δύο νόμοι για την τοπική Αυτοδιοίκηση, “Καλλικράτης” και “Κλεισθένης”, μετατρέπουν την διοίκηση και την εκτέλεση έργων σε ένα Δήμο σε γολγοθά. Βασικό χαρακτηριστικό η αναιμική αποκέντρωση και η διάθεση να ελέγχονται τα πάντα από τα γραφεία των Υπουργών. Έργα έρχονται στα δημοτικά συμβούλια, προγραμματικές συμφωνίες εγκρίνονται, μερικά από αυτά εκτελούνται και άλλα καταδικάζονται να μην ολοκληρωθούν ποτέ. Το μακρύ χέρι του κράτους είναι παρών σε κάθε απόφαση, σε κάθε βήμα, για να παίξει τον ρόλο του νταβατζή.

Και ενώ ο κοινός νους λεέι απλοποιήστε τις διαδικασίες, η μεγάλη “παρέμβαση” της παρούσας κυβέρνησης είναι η απλή αναλογική. Ένα εκλογικό σύστημα που μπερδεύει ακόμα περισσότερο τα πράγματα. Η εφαρμογή του σημαίνει ότι αν ένα συνδυασμός δεν επικρατήσει από τον πρώτο γύρο με το 50+1%, μετά το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου οφείλει να προβεί σε συνεργασία με κάποιο άλλο συνδυασμό για να καταφέρει να διοικήσει το Δήμο. “Εκεί που μας χρωστούσαν μας πήραν και το βόδι” λέει ο απλός λαός. Και δυστυχώς αυτή είναι η πραγματικότητα. Αντί να γίνει πιο αποτελεσματική η διαδικασία λειτουργίας των Δήμων και των Περιφερειών, προστίθεται ακόμα περισσότερο νήμα στο κουβάρι.

Σε εννέα μήνες οι πολίτες θα πάνε στις κάλπες να ψηφίσουν. Είναι άγνωστο αν θα έχουν κατανοήσει τι σημαίνει απλή αναλογική. Είναι σίγουρο ότι το μακρύ χέρι των κομμάτων θα επιδιώξει να τους επηρεάσει. Και ακόμα περισσότερο είναι σίγουρο ότι και αυτοί που θα διεκδικήσουν την ψήφο τους θα πρέπει να αλλάξουν τροπάριο. Η απλή αναλογική προϋποθέτει να μπορούμε να συνεννοηθούμε, μας αρέσει δεν μας αρέσει. Να έχουμε διαφορετικές απόψεις αλλά να προέχει η λειτουργία του Δήμου, η εκτέλεση των έργων και η διευκόλυνση της καθημερινότητας των πολιτών.

Σημάδι πολιτικής ωριμότητας είναι να μπορεί να αξιολογήσει κάποιος μια διαφορετική άποψη  χωρίς ωστόσο να την αποδέχεται. Γιατί οι εκλογές βασίζονται στην σύγκριση. Και η διοίκηση βασίζεται στις ικανότητες. Τόσο τις πολιτικές που αφορούν κοινωνική αποδοχή, όσο και τις διοικητικές. Το διακύβευμα λοιπόν των επόμενων Αυτοδιοικητικών εκλογών θα είναι έργα και αποτέλεσμα ή κομματίλα άλλων εποχών; Τοπική αυτοδιοίκηση πράξεων ή σκοταδισμός ιδεοληπτικής αντιπαράθεσης; Εγγύηση υλοποίησης έργων ή πολιτική συναλλαγή με το αδηφάγο κράτος;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου