Δευτέρα 26 Ιουλίου 2021

Τα εμβόλια αλλάζουν τον πολιτικό χάρτη της χώρας: Η ΝΔ χάνει τα «κάστρα» της - Κερδισμένα τα μικρά κόμματα


Ανεμβολίαστοι από επιλογή είναι οι πολίτες στα εκλογικά «κάστρα» της ΝΔ και η σύγκρουσή τους με την ηγεσία του κόμματος και τον Κ.Μητσοτάκη να τους απειλεί προοιωνίζει εκπλήξεις στις κάλπες.


Περίπου το 40% εκείνων των 3,2 εκατ. που δεν εμβολιάζονται τοποθετείται προς τα κεντροδεξιά ή δεξιά του πολιτικού φάσματος και είχε ψηφίσει ανάλογα στις τελευταίες εκλογές, τη Ν.Δ. ή και δεξιότερα.

Ευρυτανία, Δυτική Αττική, Πιερία, Ηλεία, Κιλκίς, Δράμα, Λακωνία, Σέρρες, Ημαθία, Αιτωλοακαρνανία, Εύβοια, Λάρισα, Πέλλα, Φθιώτιδα, Έβρος, Λέσβος, Καβάλα, Σάμος, είναι περιοχές που έδωσαν υψηλά ποσοστά στη ΝΔ και τώρα «κόβουν το χέρι που τους ψήφισε».

Αλλά όταν η Μύκονος του 56% ΝΔ έγινε αντικυβερνητική (ο Α. Τσίπρας έγινε δεκτός περίπου ως «απελευθερωτής» στην πρόσφατη επίσκεψή του στο νησί), φαντασθείτε τι γίνεται αλλού,

Στον χώρο του σημερινού ΚΙΝ.ΑΛ., όσοι έχουν απομείνει είναι υπέρ των φιλοεμβολιαστικών θέσεων. Αυτό εξηγεί εκτός των άλλων και την πλήρη ταύτιση του κόμματος με την κυβέρνηση στην πρόσφατη ψήφιση της τροπολογίας για την υποχρεωτικότητα.

Σε ό,τι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, που είναι το μεγαλύτερο κόμμα της Κεντροαριστεράς, προκύπτει ότι μόνο το περίπου 20% εκείνων που διαφωνούν ή αμφιταλαντεύονται για τους εμβολιασμούς κινείται πολιτικά στον χώρο αυτό, ενώ οι κομμουνιστές είναι φιλοεμβολιαστές: Όλοι εμβολιάζονται στο ΚΚΕ.

Από τα παραπάνω ποσοστά φαίνεται καθαρά το πρόβλημα που θα έχει στην κάλπη η ΝΔ, όποτε και αν γίνουν εκλογές.

Ανεξάρτητα με τις ανεκδοτολογικού τύπου δημοσκοπήσεις των φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ, ζήτημα είναι αν σήμερα η ΝΔ φτάνει το 25% ως επιρροή στο εκλογικό σώμα. Και ο ΣΥΡΙΖΑ, έπεται με 20% περίπου. Η ραγδαία φθορά της ΝΔ που ξεκίνησε τον περασμένο Φεβρουάριο, εντείνεται μέρα με την μέρα.

Αν δεν υπήρχαν οι ηλικιωμένοι πάνω από 65 ετών στους οποίου η ΝΔ εξακολουθεί να έχει ισχυρή επιρροή, το ποσοστό του κόμματος ίσως και να μην ξεπερνούσε το 15% για πρώτη φορά στην ιστορία της, χαμηλότερο ακόμα και από το 18,92% του Α.Σαμαρά στις εκλογές του Μαΐου του 2012.

Ποιος κερδίζει; Το ποσοστό των αναποφάσιστων που έχει σκαρφαλώσει το 20% και θα δώσει την ήττα στη ΝΔ- στις επόμενες εκλογές, γιατί λόγω και της απλής αναλογικής η ΝΔ δεν πρόκειται να εκλέξει περισσότερους από 75-90 βουλευτές. Αυτό λένε όλες οι σοβαρές μετρήσεις.

Πεδίον δόξης λαμπρό, λοιπόν, για τα μικρότερα κόμματα. Και από αυτά θα εξαρτηθεί αν από κόμματα διαμαρτυρίας, μετατραπούν σε κόμματα εξουσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου