Δευτέρα 19 Ιουλίου 2021

Δ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ "Είναι ζήτημα και ηθικό και διοικητικό αλλά πρωτίστως πολιτικό" (ακούστε και διαβάστε το πρακτικό)


Με αφορμή την "αποδοχή από την Περιφέρεια περί μη συμόρφωσης" και την απόφαση πληρωμής του προστίμου στους  "καρατομηθέντες υπαλλήλους" δημιουργείται μείζον πολιτικό ζήτημα για τον Περιφερειάρχη Φ. Σπανό!

Οπως είχαμε δημοσιεύσει "ο Περιφερειάρχης ενώπιον του Περιφερειακού Συμβουλίου είχε ΨΕΥΔΩΣ δηλώσει ότι ...το θέμα έχει κλείσει", όμως όπως είχαμε αποκαλύψει από τον Νοέμβριο του '20 "η Περιφέρεια ΘΑ ΥΠΟΧΡΕΩΘΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΟ ΠΡΟΣΤΙΜΟ" οπερ και εγένετο με την πρόσφατη απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής.


ΤΙ ....ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ

Εκτός από την παράβαση καθήκοντος για την μη συμμόρφωση στις δικαστικές αποφάσεις και στις αποφάσεις του Συντονιστή, είναι πασιφανές ότι "Σπανός και Κελαϊδίτης έχουν διαπράξει και το έγκλημα της απιστίας, αφού συνειδητά, με παράνομες πράξεις που εμπεριέχουν δόλο, μειώνουν την περιουσία της Περιφέρειας" .

Εκτός από τα παραπάνω εγκλήματα που διαπράχθηκαν και συνεχίζονται διαπράττονται μέσα στα πλαίσια εκτέλεσης των δημοσίων καθηκόντων των Σπανού και Κελαϊδίτη και για τα οποία επιβαρύνθηκε και θα επιβαρυνθεί και άλλο το Δημόσιο (Περιφέρεια), "πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι θα ασκηθούν προσωπικές μηνύσεις και αγωγές κατά των παραπάνω, αλλά και εμπλεκομένων υπηρεσιακών που συνεργούν στη διάπραξη των εγκλημάτων."

Δηλαδή θα ζητηθεί να διωχθούν για την προσωπική τους ευθύνη (ως ιδιώτες) και θα απαιτηθούν αποζημιώσεις.

Τα πειθαρχικά πάλι για παράβαση καθήκοντος είναι άλλο θέμα. Αυτά υποχρεούνται αυτεπάγγελτα να τα ενεργοποιήσουν το Διοικητικό Εφετείο Πειραιά αλλά κυρίως ο Συντονιστής Αποκεντρωμένης.

Ο Δ. Αναγνωστάκης σχολίασε αυτή την εξέλιξη μιλώντας στον Μάνο Παπαμακάριο και το ΡΑΔΙΟ1.

Ακούστε τι λέει......


η Τοποθέτηση του Δ. Αναγνωστάκη στην Οικονομική επιτροπή και οι διάλογοι....

"ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ κ. ΤΑΣΙΟΣ: Πάμε θέμα 9.

ΔΟΥΡΟΣ: Η Ενωτική Περιφερειακή λέει ναι.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Στο συγκεκριμένο θέμα έχουμε ένα ζήτημα κύριε Τασιέ και θα ήθελα εδώ να κάνω μια πιο συγκεκριμένη αναφορά.

Τον Γενάρη του 2021 στην 1η τακτική συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου είχαμε καταθέσει ερώτηση σχετικά με την επιβολή χρηματικών κυρώσεων σε βάρος της Περιφέρειας. Η ερώτηση αναφερόταν στο πρόστιμο που είχε επιβληθεί στην Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας, για παράνομη αμμοληψία στον Σαρανταπόταμο και για τη μη συμμόρφωση, το δεύτερο, για τη μη συμμόρφωση της περιφερειακής αρχής, για παράνομη μετακίνηση υπηρεσιακών στελεχών στην ΠΕ Εύβοιας και τη μη συμμόρφωση της περιφερειακής αρχής σε δικαστικές αποφάσεις.

Έχει καταλογιστεί μία συνολική χρηματική κύρωση 9.000 ευρώ, γιατί είναι τρεις οι υπάλληλοι που είχαν παρανόμως, με βάση την απόφαση, μετακινηθεί.

Τότε είχαμε ρωτήσει εάν θα συμμορφωθεί με τις δικαστικές αποφάσεις η περιφερειακή αρχή και ποιος θα καταβάλει τα πρόστιμα.

Η απάντηση δόθηκε.. δίνεται σήμερα μέσω της ψήφισης για την καταβολή αυτών των χρηματικών αποζημιώσεων στα τρία πρόσωπα που παρανόμως είχαν μετακινηθεί και θα ήθελα από εσάς μία συγκεκριμένη απάντηση, γιατί τελικά δεν συμμορφώθηκε η περιφερειακή αρχή, έτσι ώστε να μην αναγκαστούμε σήμερα να καταβάλουμε το ποσό των 9.000 ευρώ, εδώ είναι στην ουσία 6.500 ευρώ γιατί μιλάμε για τους δύο από τους τρεις υπαλλήλους, και βεβαίως είστε εκτεθειμένοι πολιτικά γιατί είχατε διαβεβαιώσει ότι είχατε συμμορφωθεί με την απόφαση του δικαστηρίου και φαίνεται ξεκάθαρα πλέον ότι αυτό δεν ισχύει. Δηλαδή όχι μόνο δεν συμμορφωθήκαμε αλλά ερχόμαστε σήμερα να εγκρίνουμε και την χρηματική αποζημίωση μη συμμόρφωσης σε αυτούς τους δύο υπαλλήλους. Θα ήθελα ένα πολιτικό σχόλιο, μία πολιτική απάντηση από την πλευρά σας.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ κ. ΤΑΣΙΟΣ: Έγινε. Κάποιος άλλος;

ΧΡΟΝΑΣ: Εγώ θέλω να πω ότι δεν μπορώ να συμφωνήσω χωρίς να δώσει εξηγήσεις η περιφερειακή αρχή για την δαπάνη που αφορά τις ποινές της Περιφέρειας. Ναι στα υπόλοιπα. Το ποσό που διατίθεται για τις ποινές της Περιφέρειας νομίζω ότι πρέπει πριν να αποφασιστεί να ακούσουμε κάποιες εξηγήσεις.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ κ. ΤΑΣΙΟΣ: Ωραία. Επειδή είναι της Εύβοιας, δεν είμαι ακριβώς να σας πω λεπτομέρειες και ημερομηνίες, έχω την εντύπωση ότι οι τοποθετήσεις έχουν γίνει με γνώμονα την καλύτερη λειτουργία της Περιφερειακής Ενότητας σε κάθε περίπτωση. Οι σχετικές αποφάσεις έχουν εκδοθεί. Τώρα αν βγήκε μία καταδικαστική απόφαση σε κάποιο.. και κατακυρώνει κάποιο πρόστιμο, διοικητικό είναι το θέμα και νομίζω ότι αντιμετωπίζεται με αυτό τον τρόπο που βλέπετε εδώ σήμερα.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Όχι καλέ μου φίλε, κύριε αντιπεριφερειάρχη, δεν είναι έτσι.

Αν μου επιτρέπετε μπορώ να έχω για μισό λεπτό το λόγο;

Κοιτάξτε, η διοίκηση είναι υποχρεωμένη να συμμορφώνεται με τις δικαστικές αποφάσεις. Δεν είναι τι μας βολεύει, δεν πράττουμε κατά το δοκούν, γιατί έτσι δήθεν θα κάνουμε καλύτερα την άσκηση της όποιας διοίκησης.

Έχει κανόνες το παιχνίδι, δεν παίζεται με την λογική του ενός ανδρός αρχή. Επειδή κέρδισα τις εκλογές σημαίνει ότι έχω και τη δυνατότητα να παρεμβαίνω και να δημιουργώ καταστάσεις όπως, σε εισαγωγικά σας παρακαλώ το ρήμα, με βολεύει.

Είναι λογική η οποία βρίσκει πέρα και έξω, από κάθε δημοκρατική λειτουργία, αυτή η λογική μας βρίσκει αντίθετους και είναι πέρα και έξω από τα όρια μίας ευνομούμενης πολιτείας. Όταν εμείς είμαστε υποχρεωμένοι, ασκώντας την όποια εξουσία ή αν θέλετε το όποιο σύστημα διοίκησης, επιβάλλουμε κυρώσεις, σε κάποιους οι οποίοι δεν τηρούν τη νομοθεσία, και το κάνουμε γιατί έτσι πρέπει να γίνει, δεν μπορούμε να συμπεριφερόμαστε διαφορετικά σε ότι αφορά στη δική μας πρακτική, στη δική μας λειτουργία. Είχαμε τη διαβεβαίωση ότι όλη αυτή η ιστορία ήταν με βάση προγενέστερη απόφαση και ότι στη συνέχεια η Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας συμμορφώθηκε. Φαίνεται όμως, αφού φτάνουμε σε αυτό το σημείο, ότι όχι μόνο δεν είχανε συμμορφωθεί ως ΠΕ Εύβοιας αλλά ερχόμαστε σήμερα να πληρώσουμε ως ποινή, ως αποζημίωση, για κάτι που ήμασταν ηθικά, διοικητικά, νομικά υπόχρεοι να το έχουμε πράξει. Εδώ λοιπόν είναι ζήτημα και ηθικό και διοικητικό αλλά πρωτίστως πολιτικό.

Θέλετε να το συζητήσουμε στην επόμενη οικονομική επιτροπή, αν δεν είστε έτοιμος; Γιατί πραγματικά αντιλαμβάνεστε ότι για εμάς είναι μείζον πολιτικό ζήτημα η μη συμμόρφωση με δικαστικές αποφάσεις της διοίκησης.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ κ. ΤΑΣΙΟΣ: Να υπάρχει μία ενημέρωση αν θέλετε από τον περιφερειάρχη, πιθανόν να γνωρίζει λίγο καλύτερα τις ημερομηνίες. Πάντως νομίζω το θέμα να το προχωρήσουμε, εκφράσατε τις διαφωνίες σας, μετά την ενημέρωση και ..(δεν καταγράφεται).. θεωρώ ότι..

ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Εμείς επισημαίνουμε λοιπόν, πάω στην αιτιολόγηση…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ κ. ΤΑΣΙΟΣ: Λίγο, να κλείσω μόνο αυτό, έτσι; Θεωρούμε ότι έχουν γίνει για την καλύτερη λειτουργία της Περιφερειακής Ενότητας και υπάρχει η σχετική τακτοποίηση αυτών των υποθέσεων. Τώρα, αν οικονομικά υπήρχε κάποια υστέρηση και έχει βγει κάποιο πρόστιμο δεν το γνωρίζω, δεν το λέω αυτό. Πάντως σε κάθε περίπτωση ..(δεν καταγράφεται).. με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για την Περιφέρειά μας.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Εμείς λοιπόν ως παράταξη, και εγώ προσωπικά διατηρώ επιφυλάξεις και θα επανέλθω για το συγκεκριμένο ζήτημα στη συνεδρίαση ίσως και του περιφερειακού συμβουλίου. Θεωρώ ότι υπάρχει ένα μείζον πολιτικό ζήτημα. Ως εκ τούτου θα απέχω από τη διαδικασία.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ: Συγνώμη, τι είπατε;

ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Ναι κυρία Παναγιώτου, απέχω από την διαδικασία του συγκεκριμένου ζητήματος για τον λόγο που αναφέρθηκα. Συνολικά. Απέχω συνολικά.

ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Μπορώ να έχω το λόγο;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ κ. ΤΑΣΙΟΣ: Ναι, ναι.

ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Θα συμφωνήσουμε με την εισήγηση εκτός από τις δαπάνες των παραγράφων 1-2 που αφορούν την αποζημίωση δικαστικών εξόδων υπαλλήλων της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας που προσέφυγαν για διοικητικά θέματα τα οποία και κέρδισαν αναδεικνύοντας την αναλγησία και τις σκοπιμότητες της περιφερειακής αρχής και της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας. Ευχαριστώ πολύ.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Συγνώμη λίγο, μία ανακεφαλαίωση. Συγνώμη που διακόπτω. Είναι κατά πλειοψηφία γιατί..

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ κ. ΤΑΣΙΟΣ: (δεν καταγράφεται)

ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Ας πει η κυρία Παναγιώτου..

ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Συγνώμη, χίλια συγνώμη. Ο κύριος Αναγνωστάκης απέχει. Ο κύριος Δούρος και ο κύριος Σιαλμάς συμφωνούν. Η κυρία Μπατζελή σε όλες τις άλλες δαπάνες συμφωνεί εκτός από την 1 και τη 2 όπου διαφωνεί, άρα έχουμε ένα ξεκάθαρο κατά για την 1 και τη 2.

ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Λευκό, ναι.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Λευκό ή κατά; Α συγνώμη, γιατί παίζει ρόλο. Και ο κύριος Χρονάς λέει όχι στα ποσά για τις χρηματικές ποινές, ναι στα υπόλοιπα. Δηλαδή είναι κατά σε αυτές τις δύο δαπάνες; Αυτό ρωτάω.

ΧΡΟΝΑΣ: Βέβαια. Πριν εξηγηθεί η στάση που κράτησε η περιφερειακή αρχή.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Άρα είμαστε κατά πλειοψηφία, γιατί είναι ξεκάθαρο το κατά για δύο δαπάνες.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ κ. ΤΑΣΙΟΣ: Ναι. Κύριε Αναγνωστάκη θέλετε κάτι;

ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Αντιλαμβάνομαι ότι τα υπόλοιπα ζητήματα είναι διαδικαστικού χαρακτήρα, μιας και μιλάμε .. (δεν καταγράφεται)… αλλά επειδή δεν ξέρω αν θα μπορούσα να το διαχειριστώ διαφορετικά, γι’ αυτό και η αποχή σε όλο το θέμα για να μην υπάρξει πρόβλημα ως προς την τοποθέτηση της παράταξής μου και την προσωπική τοποθέτηση.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ κ. ΤΑΣΙΟΣ: Έγινε. Ευχαριστώ πάρα πολύ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου