Κυριακή 19 Απριλίου 2015

Φόβος για πανω από 700 νεκρούς, τώρα η Ευρώπη παίρνει μέτρα...

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση ως σύνολο έχει ηθική κι ανθρωπιστική υποχρέωση να δράσει. Η πραγματικότητα είναι σκληρή και οι πράξεις μας πρέπει επομένως να είναι τολμηρές», υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία βρίσκεται σε επικοινωνία με τα κράτη - μέλη, τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες και τους διεθνείς οργανισμούς, προκειμένου να ετοιμαστεί η νέα Ευρωπαϊκή Στρατηγική Μετανάστευσης και να υιοθετηθεί στα μέσα Μαΐου από την Κομισιόν.
Την ίδια ώρα, υπάρχει βάσιμος φόβος πως οι νεκροί ανοιχτά της Λιβύης ξεπερνούν τους 700.
«Αυτό που χρειαζόμαστε είναι άμεσες ενέργειες, προκειμένου να εμποδίσουμε και άλλη απώλεια ανθρώπινων ζωών, καθώς και μία συνολική προσέγγιση για την καλύτερη διαχείριση της μετανάστευσης σε όλες της πτυχές της. Ο μόνος τρόπος για να αλλάξει η πραγματικότητα είναι να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα στις ρίζες του. Όσο υπάρχει πόλεμος και κακουχίες στη γειτονιά μας, κοντά και μακριά, οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να αναζητούν ένα ασφαλές καταφύγιο στις ευρωπαϊκές ακτές. Και όσο οι χώρες προέλευσης και διέλευσης δεν λαμβάνουν μέτρα για να εμποδίσουν αυτά τα απελπισμένα ταξίδια, οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να θέτουν τις ζωές τους σε κίνδυνο», προστίθεται στην ίδια ανακοίνωση.
Η Κομισιόν σχεδιάζει τώρα συνεργασία με τρίτες χώρες, ενώ θα πραγματοποιηθεί κοινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών και Εσωτερικών όπως ζήτησε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. «Είναι κοινή ευθύνη των 28 μελών της ΕΕ και των θεσμών της ΕΕ και απαιτείται μία κοινή ευρωπαϊκή απάντηση», επισημαίνει η Επιτροπή.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ζήτησε από τον αντιπρόεδρο Φρανς Τίμερμανς, την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι και τον επίτροπο Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλο να εργαστούν στενά πάνω στην Ευρωπαϊκή Ατζέντα Μετανάστευσης. «Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πρέπει να στηρίξουν τη δράση για την προστασία των μεταναστών στη Μεσόγειο», υποστήριξε η κα Μογκερίνι, συμπληρώνοντας πως το θέμα θα συζητηθεί σε συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο. «Έχουμε πάρα πολλές φορές "ποτέ ξανά". Τώρα έχει έρθει η ώρα για την Ευρωπαϊκή Ένωση να αντιμετωπίσει χωρίς καθυστέρηση τέτοιες τραγωδίες.Πρέπει να σώσουμε όλοι μαζί ανθρώπινες ζωές, πρέπει όλοι μαζί να προστατεύσουμε τα σύνορά μας και να καταπολεμήσουμε το trafficking ανθρώπων», σημειώνει η κα Μογκερίνι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου