Κυριακή 26 Απριλίου 2015

Μύρισαν εκλογές - Οι δημοσκοπήσεις και οι δηλώσεις

Την ίδια στιγμή, υπουργοί της κυβέρνησης, αλλά και κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αφήνουν ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο να ζητήσουν εκ νέου την λαϊκή ετυμηγορία, τονίζοντας πως δεν φοβούνται τις εκλογές. Σε αυτό το κλίμα είναι οι Νίκος Βούτσης, Νίκος Φίλης και Αλέξης Μητρόπουλος.

Διαφορετική άποψη έχει ο Πάνος Καμμένος ο οποίος μιλώντας το πρωί της Κυριακής στο Mega δήλωσε ότι «Δεν υφίσταται θέμα εκλογών».
Στην ΝΔ ετοιμάζονται για κάθε ενδεχόμενο. 
Μπορεί να τις χαρακτηρίζουν καταστροφικές για την χώρα αλλά φοβούνται εκλογικό αιφνιδιασμό από την κυβέρνηση. 
Ο Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στην πρώτη περιφερειακή συνδιάσκεψη του κόμματος υποστήριξε πως εκλογές σημαίνουν επιστροφή στην δραχμή. 
«Ζητάνε, δηλαδή, έγκριση για την απόλυτη καταστροφή της χώρας, που θα είναι αν επιστρέψει στη δραχμή. 
Γιατί, αν είναι με μια φρέσκια εκλογική νίκη, να ξαναζητήσει μετά από ελάχιστους μήνες πάλι εκλογές, την ώρα που και να τις ξαναπάρεις ακόμα, οι ξένοι θα σου πουν, οι δανειστές «Έλα πάλι στο διάλογο εκεί που είχαμε μείνει», τι έχεις να κερδίσεις; Μόνο να χάσεις έχεις. 
Το μόνο το οποίο θα μπορούσες καινούργιο να κάνεις, είναι να έχεις προσδιορίσει ότι τις εκλογές τις θέλεις για τη δραχμή. 
Εκλογές, λοιπόν, σημαίνει δραχμή. Σημαίνει θέση ΣΥΡΙΖΑ επιστροφής στη δραχμή, που θα είναι- επαναλαμβάνω- η καταστροφή μας

Δημοσκοπήσεις: Προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ – παραμονή στο ευρώ
Ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί σημαντικό προβάδισμα έναντι της ΝΔ σε δύο δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, ο Αλέξης Τσίπρας είναι το «ισχυρό» χαρτί της κυβέρνησης και οι πολίτες τάσσονται υπέρ της παραμονής της χώρας στο ευρώ. 

Σύμφωνα με την kappa Research για το ΒΗΜΑ της Κυριακής: Ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 36,9%, η ΝΔ 21,7% (Διαφορά 15.2%) , το Ποτάμι 7,3%, η Χρυσή Αυγή 5,7%, το ΚΚΕ 5%, οι ΑΝΕΛ 4,6%, το ΠΑΣΟΚ 3,9%, άλλο κόμμα 4,8%, ενώ η αδιευκρίνηστη ψήφος φθάνει το 9,1%.

Στις 14 μονάδες είναι η διαφορά στην μέτρηση της ALCO για το «Πρώτο Θέμα» Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου, επί των εγκύρων, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 35,9%, η ΝΔ 21,8%, (Διαφορά 14.1%) το Ποτάμι 5,1%, το ΚΚΕ 5,1%, η Χρυσή Αυγή, 5%, οι ΑΝΕΛ 3,6%,το ΠΑΣΟΚ 3,3%, η Ένωση Κεντρώων 1,5%, η Τελεία 1,1%, άλλο κόμμα δηλώνει ότι θα ψηφίσει το 1,6% και οι αναποφάσιστοι φθάνουν το 16%.

Συμφωνία και παραμονή στο ευρώ 

Επτά στους 10 σύμφωνα με την kappa Research θεωρούν ότι μια συμφωνία με τους δανειστές είναι το καλύτερο για τη χώρα. Το 68,8% εκτιμά πως είναι υπαρκτός κίνδυνος εξόδου από το ευρώ ενώ το 72,9% επιθυμεί την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη. 

Το 52,4% συμφωνεί με την άποψη και τα δημοσιεύματα ότι η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας ενώ το 45,1% διαφωνεί.Το 50,2% δηλώνει ότι τους εκφράζει ο τρόπος που διαπραγματεύεται η κυβέρνηση έναντι 45,7%. 

Στην περίπτωση αδιεξόδου το 44,2% θεωρεί πως η καλύτερη επιλογή είναι κυβέρνηση εθνικής ενότητας, το 32,7% θέλει δημοψήφισμα και το 18,7% προκήρυξη νέων εκλογών. Το 42,1% πιστεύει ότι τελικά στην διαπραγμάτευση θα υποχωρήσει η κυβέρνηση, το 22,6% ότι θα υποχωρήσουν οι εταίροι, το 12,9% ότι θα επέλθει ρήξη ενώ το 22,4% δεν γνωρίζει/δεν απαντά.

Στην μέτρηση της ALCO και σε περίπτωση αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις, το 51% αναφέρει ότι η κυβέρνηση πρέπει να χειριστεί το θέμα, το 27% θέλει δημοψήφισμα και το 15% εκλογές.

Στο ερώτημα εάν η Ευρώπη δεν δεχθεί τις ελληνικές προτάσεις το 50% αναφέρει ότι η κυβέρνηση πρέπει να συμβιβαστεί, ενώ το 36% ζητά ρήξη.

Το 63% δηλώνει ανήσυχο για χρεοκοπία έναντι 32% που δεν δείχνει το ίδιο, ενώ το 48% ανησυχεί για το ενδεχόμενο grexit, έναντι 45%. Το 39% είναι ικανοποιημένο από την απόδοση της κυβέρνησης, ενώ το ίδιο ποσοστό πιστεύει ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει τις προεκλογικές δεσμεύσεις της. 

Το 64% διαφωνεί με τις πολιτικές της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό, το 77% διαφωνεί με την αποφυλάκιση του Ξηρού, ενώ το 32% διαφωνεί με τις αλλαγές στην Παιδεία. Το 55% έχει θετική γνώμη για τον Γ. Βαρουφάκη έναντι 36% αρνητική , ενώ για τη Ζωή Κωνσταντοπούλου οι θετικές γνώμες είναι 40%, έναντι 50% που φθάνουν οι αρνητικές.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου