Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

Τα έξι σίγουρα μέτρα του πολυνομοσχεδίου

«Σβήνουν» σταδιακά οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης για εργασιακά, ασφαλιστικό, ίσως και ΦΠΑ όσο οι μέρες περνούν και το ταμειακό πρόβλημα γίνεται μεγαλύτερο.
Κυβερνητικοί παράγοντες μετά τη χθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής πολιτικής διαπραγμάτευσης δήλωναν πρόθυμοι να προχωρήσουν στο «πάγωμα» της κατάργησης αντιμνημονιακών μέτρων μέχρι τον Ιούνιο, στο κόψιμο των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και σε «ψαλίδισμα» των υψηλών επικουρικών συντάξεων.
Ακόμη και στο θέμα των συντελεστών ΦΠΑ υπάρχουν δεύτερες σκέψεις. Συγκεκριμένα μέσα από την κυβέρνηση υπάρχουν σκέψεις για επιβολή ενός ενιαίου συντελεστή στο 15% για την πλειοψηφία των προϊόντων και υπηρεσιών και έναν χαμηλότερο για είδη όπως τα τρόφιμα και τα καύσιμα.

Προς το παρόν προετοιμάζεται το πολυνομοσχέδιο για το οποίο η κυβέρνηση έχει μεγάλες προσδοκίες. Θεωρούν δηλαδή ότι με την παρουσίασή του στους θεσμούς και τους εταίρους στην Ευρωζώνη και την ψήφισή του θα καταφέρουμε να φτάσουμε τις επόμενες μέρες σε ένα έκτακτο Eurogroup που θα ανάψει το πράσινο φως ώστε στην σύνοδο των υπουργών οικονομικών της Ευρωομάδας η Ελλάδα να πετύχει τουλάχιστον μια αύξηση του ορίου των εκδόσεων εντόκων γραμματίων και αν είναι δυνατό και μια μερική εκταμίευση της δόσης των 7,2 δισ. ευρώ.

Η χθεσινή συνεδρίαση της ομάδας πολιτικής διαπραγμάτευσης είχε ως στόχο την επανεξέταση μέτρων και πολιτικών που θα γίνονταν αποδεκτές από τους εταίρους μας και παράλληλα δεν θα δημιουργούσαν σοβαρό πρόβλημα εντός Ελλάδας 

Στην κατεύθυνση αυτή στα σίγουρα μέτρα του πολυνομοσχεδίου περιλαμβάνονται μέχρι στιγμής:

1. Διατάξεις που θα αυτονομούν πλήρως την ΓΓΔΕ. Η διοίκηση της γραμματείας θα επιλέγεται από διακομματική επιτροπή της Βουλής και ο γενικός γραμματέας θα λογοδοτεί απευθείας στο κοινοβούλιο.

2. Μέτρα για εντατικοποίηση των φορολογικών ελέγχων. Μέχρι τον Ιούνιο η κυβέρνηση θα έχει έτοιμη βάση δεδομένων που θα εξασφαλίσει από την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών. Με την βάση αυτή και ένα σύστημα αλγοριθμικού ελέγχου θα εξετάζονται καταθέσεις και δηλωθέντα εισοδήματα σε βάθος χρόνου τετραετίας με στόχο να εντοπιστούν εισοδήματα που δεν έχουν δηλωθεί. Όσοι εντοπίζονται και θέλουν να νομιμοποιήσουν τα μη δηλωθέντα εισοδήματα θα πρέπει να πληρώνουν φόρο 15%.

3. Η κάλυψη δαπανών άνω των 70 ευρώ που γίνονται σε νησιά με πληθυσμό μεγαλύτερο από 3000 κατοίκους με πιστωτικές, ή χρεωστικές κάρτες. Ο στόχος είναι η περιστολή της φοροδιαφυγής του ΦΠΑ και η ενίσχυση των εισπράξεων η κυβέρνηση. 

4. Η αύξηση κατά 30% του φόρου πολυτελούς διαβίωσης και επέκτασή του και στα σκάφη. Ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης για τα αυτοκίνητα άνω των 1.928 κυβικών εκατοστών και παλαιότητας μέχρι 10 ετών, τις πισίνες και τα αεροσκάφη θα αυξηθεί από το 10% στο 13% των τεκμηρίων (αντικειμενικών δαπανών) διαβίωσης που ισχύουν για τα συγκεκριμένα περιουσιακά στοιχεία 

5. Το τέλος πολυτελών διακοπών. Πρόκειται για ένα τέλος το οποίο θα επιβάλλεται κατά τη διαμονή σε ξενοδοχειακές μονάδες άνω των 3 αστέρων σε όλα τα ελληνικά νησιά με πληθυσμό άνω των 3000 κατοίκων και ευεργετούνται από τον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ Το τέλος θα αφορά συγκεκριμένο αριθμό διανυκτερεύσεων, και θα κ ξεκινά από 3% για ξενοδοχεία 3 αστέρων. Θα αυξάνεται στο 4% για ξενοδοχεία 4 αστέρων και θα φτάνει το 5% για ξενοδοχεία 5 αστέρων. 

6. Νέα λίστα αποκρατικοποιήσεων. Με βάση το σχεδιασμό μετά τις αλλαγές που σχεδιάζονται από την κυβέρνηση θα προχωρήσουν οι αποκρατικοποιήσεις των λιμανιών (ΟΛΠ, ΟΛΘ), της παραχώρησης του ιπποδρομιακού στοιχήματος, των 14 περιφερειακών αεροδρομίων και του ΟΣΕ εφόσον όμως υπάρχει για τον τελευταίο ρήτρα επενδύσεων από τον υποψήφιο επενδυτή. 

Σε περίπτωση θετικής γνωμοδότησης του ΣτΕ στην λίστα θα μπει και η παραχώρηση του παλιού αερολιμένα Αθηνών στο Ελληνικό. Ωστόσο, παραμένουν όμως κόκκινες γραμμές οι αποκρατικοποιήσεις της ΔΕΗ και της ΕΥΔΑΠ. 

Μεγάλο ερωτηματικό που θα λυθεί σήμερα είναι το αν τελικά θα ενταχθεί στο πολυνομοσχέδιο και η ρύθμιση για την προστασία από πλειστηριασμούς στην πρώτη κατοικία. 

Παρά την αναθεώρηση των εισοδηματικών ορίων που είχε θέσει το υπουργείου οικονομίας (στα 35.000 από 50.000 της αρχικής ρύθμισης). Θεωρείται δύσκολο η συγκεκριμένη διάταξη να πάρει την έγκριση της ΕΚΤ.

Οι θέσεις του ΥΠΟΙΚ

Για ευελιξία στη διαπραγμάτευση, που θα οδηγήσει άμεσα σε μία έντιμη ενδιάμεση συμφωνία στο Eurogroup, αναφέρεται σε μεταμεσονύκτια ανακοίνωση το υπουργείο Οικονομικών.

Αν και η ανακοίνωση σημειώνει ότι «οι κόκκινες γραμμές παραμένουν», αυτές δεν περιγράφονται αναλυτικά, γεγονός που μπορεί να σημαίνει ότι έχουν γίνει υποχωρήσεις από τις αρχικές θέσεις της κυβέρνησης.

Όσον αφορά στον ΦΠΑ στα νησιά, σημειώνεται ότι παραμένει η θέση της κυβέρνησης για τη φετινή περίοδο (που μπορεί να σημαίνει αύξηση από το επόμενο έτος).

Η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών έχει ως εξής:

«Η κυβέρνηση πράγματι καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες, και επιδεικνύει μεγάλη ευελιξία, ώστε η διαπραγμάτευση να οδηγήσει άμεσα σε μια έντιμη, ενδιάμεση συμφωνία στο Eurogroup και, κατόπιν, σε μια συμφωνία-συμβόλαιο με τους εταίρους μας που θα αφορά την μετά τον Ιούνιο εποχή και την πραγματική ανάκαμψη και ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Οι κόκκινες γραμμές παραμένουν, π.χ. ο ΦΠΑ στα νησιά κατά τη διάρκεια της φετινής περιόδου (όπως επανειλημμένως έχει δεσμευτεί ο Υπουργός Οικονομικών και από το βήμα της Βουλής), οι επικουρικές συντάξεις, η απόρριψη από την κυβέρνηση του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας και, βεβαίως, τα εργασιακά».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου