Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2018

Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Χαλκίδας για τη Δημοτική Αγορά της πόλης


Η Λαϊκή Συσπείρωση από την πρώτη στιγμή με ξεκάθαρη θέση σε όλες τις παρεμβάσεις της, ανέδειξε την ανάγκη αποκατάστασης του κτηριακού συγκροτήματος της Δημοτικής Αγοράς της Χαλκίδας καθώς και της πλατείας με την οποία συνδέεται και ο χαρακτήρας τους.
 Για τη σημερινή άθλια κατάσταση της ΔΑΧ καθώς και για την εξέλιξη της πλατείας που βρίσκεται μπροστά της, φέρουν διαχρονικά ευθύνη τόσο οι κυβερνήσεις και οι Δημοτικές Αρχές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, όσο και η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, που ευθύνονται και για την συνολική κατάσταση του λαού με τα αλλεπάλληλα αντιλαϊκά μέτρα, τη λογική της ανταποδοτικότητας, την έλλειψη ελεύθερων χώρων ψυχαγωγίας για το λαό. Φτάνουμε σήμερα στο σημείο να κορυφώνεται μια πολύχρονη αντιπαράθεση, με βαρύγδουπες αναφορές στον πολιτισμό, την αισθητική κ.ά. που βασικό επίδικο έχουν το ποιος βάζει χέρι στην ανακατασκευή και την εμπορική χρήση του συγκροτήματος.

Η αντιπαράθεση που εξελίσσεται και αφορά τη σύγκρουση συμφερόντων σχετικά με την ανάπλαση και χρήση της Δημοτικής Αγοράς Χαλκίδας, καταλήγει να αφήνει απ’ έξω την ανάγκη να αξιοποιηθεί ο χώρος προς όφελος του λαού της Χαλκίδας, που τόσο ανάγκη έχει για χώρους αναψυχής και ψυχαγωγίας με ελεύθερη πρόσβαση και όχι την εμπορευματοποίηση τους.   

Η Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Χαλκίδας υποστηρίζει και διεκδικεί οι παρεμβάσεις για την ανάπλαση της ΔΑΧ και της πλατείας να εξασφαλίζουν την ελεύθερη πρόσβαση του λαού, να εξυπηρετούν σε στέγαση και υποδομή αθλητικούς, πολιτιστικούς συλλόγους, την ερασιτεχνική δημιουργία, εργατικά σωματεία και μαζικούς φορείς του λαϊκού κινήματος. Υποστηρίζουμε ότι τμήμα της ΔΑΧ μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για στέγαση υπηρεσιών του Δήμου που αυτή τη στιγμή αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες τους ή βρίσκονται σε ενοίκιο, επιβαρύνοντας τον προϋπολογισμό του Δήμου. Δραστηριότητες όπως Δημοτικό σινεμά, Δημοτικό καφενείο, Δημοτικός παιδότοπος κ.ά. επίσης μπορούν να συνεισφέρουν σε αυτή την κατεύθυνση ανοίγοντας ταυτόχρονα και θέσεις εργασίας με μόνιμη και σταθερή απασχόληση και πλήρη δικαιώματα.

Σχετικά με το ζήτημα της χρηματοδότησης ενός τέτοιου έργου διεκδικούμε η εκτέλεσή του να γίνει με ευθύνη του κράτους από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Πολιτισμού και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και σε καμία περίπτωση με ΣΔΙΤ, εκχωρήσεις ή δανειακή σύμβαση με το ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων που μόνο επιπλέον βάρη μπορούν να φέρουν στις τσέπες του λαού της πόλης, φορτώνοντας για χρόνια το Δήμο με δυσβάστακτα χρέη.
Αντιτασσόμαστε σε κάθε μορφή εμπορευματικής χρήσης της ΔΑΧ. Κάθε λογική που κινείται γύρω από την εμπορική χρήση της Δημοτικής Αγοράς καταλήγει στην ενίσχυση του ανοιχτού κέντρου εμπορίου που δρομολογείται και στον Δήμο μας. Μια λογική που επιβάλει στους εργαζόμενους στο εμπόριο ωράρια λάστιχο, απλήρωτη ακόμα και ανασφάλιστη δουλειά και τσακίζει - ξεκληρίζει τους μικρούς αυτοαπασχολούμενους εμπόρους κάτω από την πίεση του ανταγωνισμού, των υπέρογκων ενοικίων, ασφαλιστικών και φορολογικών βαρών. Η πολιτική αυτή υλοποιείται ήδη με τις Λευκές Νύχτες, τις Μαύρες Παρασκευές, τη δουλειά 7 μέρες την εβδομάδα και θα διευρυνθεί με το ανοιχτό κέντρο εμπορίου που προϋποθέτει ακόμα και την εμπορική χρήση της ΔΑΧ με το φερετζέ της τουριστικής και πολιτιστικής ανάδειξης στο όνομα της ανάπτυξης που τελικά μόνοι κερδισμένοι είναι οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι γιατί βασίζεται στα τσακισμένα εργατικά- λαϊκά δικαιώματα.

Τέλος, για να μιλήσουμε πραγματικά για την ιστορία του τόπου, που πολύ καλά ξέρουν να ξεχνούν όλες οι αντιμαχόμενες πλευρές, η Λαϊκή Συσπείρωση απαιτεί τη διαμόρφωση μνημείου στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς για τον Διοικητή του Ανεξάρτητου Τάγματος Εύβοιας του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας Θύμιου Καψή (Ανάποδος). Ο Θύμιος Καψής έδωσε τη ζωή του για το δίκιο του λαού αλλά ακόμα και νεκρός ντρόπιασε τους σταυρωτές του στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς Χαλκίδας που οι ντόπιοι και ξένοι εκμεταλλευτές του λαού μας το Νοέμβρη του 1949 εξέθεσαν σε δημόσια θέα τη σωρό του για να τη σκυλέψουν. Και τότε πήραν την απάντησή τους από εκατοντάδες λαϊκούς ανθρώπους που προσέτρεξαν να τον τιμήσουν θρηνώντας τον..


Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Χαλκίδας
Σταματούκος Βαγγέλης
Δημάκη Κατερίνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου