Πέμπτη 13 Μαΐου 2021

Η Υφυπουργός Εργασίας, Μαρία Συρεγγέλα, στο ΡΑΔΙΟ1: "Ο νέος εργασιακός νόμος υψώνει τείχος προστασίας για τις γυναίκες και κατοχυρώνει δικαιώματα για τους άνδρες (ακούστε)

Με τον νέο εργασιακό νόμο επιχειρεί το Υπουργείο Εργασίας, να υψωθεί τείχος προστασίας για τους εργαζόμενους από κακοποιητικές συμπεριφορές και σεξουαλικές παρενοχλήσεις. Παράλληλα θα κυρωθεί η Σύμβαση 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) για την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας. Στόχος η προστασία όλων των προσώπων στον χώρο της εργασίας, ανεξαρτήτως εργασιακού καθεστώτος και η στήριξη των εργαζομένων που έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής βίας.



Η Σύμβαση καλύπτει φαινόμενα βίας και παρενόχλησης που συμβαίνουν στον χώρο εργασίας είτε στον χώρο όπου μία εργαζόμενη ή ένας εργαζόμενος κάνει διάλειμμα για φαγητό ή ξεκουράζεται είτε στις εγκαταστάσεις υγιεινής και αποδυτηρίων. Επίσης, καλύπτει φαινόμενα βίας και παρενόχλησης που λαμβάνουν χώρα κατά τη διάρκεια ταξιδιών που σχετίζονται με την εργασία, εκδηλώσεων ή κοινωνικών δραστηριοτήτων, καθώς και περιστατικά βίας που καταγράφονται σε χώρους διαμονής που προσφέρονται από τον εργοδότη και κατά τις μετακινήσεις προς και από την εργασία.

Σημειώνεται ότι ήδη από τον περασμένο Φεβρουάριο στον «αέρα» βρίσκεται η ιστοσελίδα metoogreece.gr.

Εν τω μεταξύ συστήνεται Αυτοτελές Τμήμα υπό τον Γενικό Επιθεωρητή για την παρακολούθηση των σχετικών καταγγελιών και την παροχή συμβουλών στους Επιθεωρητές, ενώ τη συμφιλίωση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής και την ουσιαστική ισότητα των φύλων προωθεί το νέο εργασιακό νομοσχέδιο.

Η Υφυπουργός Εργασίας, αρμόδια για θέματα δημογραφικής και οικογενειακής πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, Μαρία Συρεγγέλα μίλησε στο Ράδιο 1 και την Ναντίν Γρηγορίου σχετικά με τα περιστατικά κακοποίησης και σεξουαλικής παρενόχλησης στους χώρους εργασίας, ενώ αναφέρθηκε στις βασικές διατάξεις του νόμου που αφορούν στις γονικές άδειες, την ευελιξία ωραρίου εργασίας για τους γονείς, αλλά και την προστασία του πατέρα για την απόλυση 6 μήνες μετά τη γέννηση του παιδιού του, καθώς και για το mobbing.

Ακούστε την 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου