Τετάρτη 12 Μαΐου 2021

Παν. Κατσικερός: Απουσιάζουν οι όροι «ισόχρονη γονική μέριμνα» και «εναλλασσόμενη κατοικία»! (ακούστε)


Κατατέθηκε στη Βουλή το Σχέδιο Νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης με το οποίο θεσπίζεται το νέο νομοθετικό πλαίσιο του οικογενειακού δικαίου, που θα διέπει τις σχέσεις γονέων-τέκνων, μετά το διαζύγιο.


Κύκλοι του Υπουργείου υποστηρίζουν πως το Σχέδιο Νόμου διαμορφώθηκε μετά από διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς και έχει στο επίκεντρο το συμφέρον του παιδιού και το δικαίωμά του για επικοινωνία και με τους δύο γονείς.

Ο Εφέτης Αθηνών, με 25 χρόνια εμπειρία στο δικαστικό λειτούργημα, κ.Παναγιώτης Κατσικερός μίλησε στο Ράδιο 1 και την Ναντίν Γρηγορίου, για το Σχέδιο Νόμου και το επίμαχο θέμα της συνεπιμέλειας.

Με μεγάλη πείρα στις οικογενειακές υποθέσεις από τη θέση του δικαστικού λειτουργού και έχοντας και ο ίδιος το δικό του προσωπικό βίωμα, ο κ.Κατσικερός κατέθεσε τις προτάσεις του στα πλαίσια της διαβούλευσης, ενώ έστειλε επιστολή προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης και τον Πρωθυπουργό.

Κατανοεί κανείς πως χρειάστηκε πάνω από ένας χρόνος για να καταλήξει το Υπουργείο στο τελικό σχέδιο, αφού τον Δεκέμβρη του 2020 διέρρευσε στον τύπο σχέδιο νόμου, το οποίο έδειχνε πως κάτι θα αλλάξει στο θέμα της συνεπιμέλειας, όμως τον Φλεβάρη του 2021, το Υπουργείο επανέρχεται με νέο σχέδιο νόμου προς διαβούλευση, που εν τέλει παρουσιάζει στην τελική του μορφή, πολλές ασάφειες, ενώ απουσιάζουν οι όροι «ισόχρονη γονική μέριμνα» και «εναλλασσόμενη κατοικία», εκτός των άλλων.

Επιπλέον τίθεται το ερώτημα, με ποιόν τρόπο θα διασφαλίζεται η εκτέλεση των αποφάσεων, για την οποία αν δεν υπάρξουν αποτελεσματικά μέσα, η νομοθετική πράξη θα ναυαγήσει.

Το συμπέρασμα είναι πως η κυβέρνηση τελικά δεν τόλμησε να κάνει ένα βήμα μπροστά σε ένα μείζον κοινωνικό θέμα που απασχολεί μια στις δύο οικογένειες, αν λάβουμε υπόψιν ότι μάλλον αγνοήθηκε το 82% των πολιτών που κατέθεσαν προτάσεις στη διαδικασία της διαβούλευσης, αν και όλο το προηγούμενο διάστημα μνημόνευε τα ισχύοντα νομοθετικά πλαίσια των άλλων κρατών της Ευρώπης και τις προτάσεις επιστημόνων επί της ανατροφής και ψυχικής υγείας των παιδιών.

Ο κ.Κατσικερός αναφέρεται στα βασικά σημεία του αρχικού σχεδίου του Δεκεμβρίου 2020, ενώ αναλύει τις διατάξεις του τελικού σχεδίου νόμου και τις παραλείψεις που παρουσιάζει.

Επιπλέον, επισημαίνει προτάσεις βελτίωσης του νομοσχεδίου, κάνοντας λόγο για οικογενειακό δικαστήριο, διασφάλιση της εκτέλεσης των αποφάσεων και αλλαγές στη διάταξη που αφορά στη λήψη της γνώμης του παιδιού από τον δικαστικό λειτουργό.

Τέλος ο κ.Κατσικερός κάνει αναφορά και στην δική του προσωπική εμπειρία, που στάθηκε η αφορμή για την επιστολή προς τον Πρωθυπουργό.

Ακούστε τον 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου