Τετάρτη 12 Μαΐου 2021

Η Μέρκελ οδηγεί την Ευρώπη σε σύγκρουση με τον Μπάιντεν για τα συμφέροντα της Γερμανίας


Με την ουρά στα …σκέλια πίσω από την Μέρκελ! Και ας μην πήγε στο Πόρτο για την σύνοδο κορυφής, προτιμώντας να μιλήσει στους Ευρωπαίους ηγέτες από την …τηλεόραση.










του Μιχάλη Ψύλου

Αυτή ήταν σε τίτλους η εικόνα που παρουσίασαν οι 24 (απουσίαζαν ο Ολλανδός και ο Μαλτέζος, επίσης) ηγέτες των χωρών μελών της Ευρωπαικής Ενωσης στη σύνοδο κορυφής στην πανέμορφη Πορτογαλική πόλη , σε ότι αφορά την πρόταση του προέδρου Μπάιντεν να αρθούν οι πατέντες στα εμβόλια για τον Covid. Η σύνοδος αποφάσισε nα αναβάλει για αργότερα τη συζήτηση για τις πατέντες. Τι κι αν πεθαίνουν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι καθημερινά σε όλο τον κόσμο. "Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε αυτό το θέμα μόλις υποβληθούν συγκεκριμένες προτάσεις στο τραπέζι», τόνισε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και πρόσθεσε ότι «το ζήτημα της πνευματικής ιδιοκτησίας δεν είναι η μαγική λύση» στο θέμα των εμβολίων. «Χρειάζεται μια προσέγγιση …360 μοιρών. Η πνευματική ιδιοκτησία μπορεί να συζητηθεί, ναι, αλλά σε μια μελλοντική προοπτική» ,περιορίστηκε να δηλώσει επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μετά το τέλος της συζήτησης ,ρίχνοντας φυσικά, την μπάλα στην εξέδρα. Tο χειρότερο; «Θάβοντας την πρόταση της Ουάσιγκτον. Τουλάχιστον για τώρα», όπως γράφει η ευρωπαϊκή ιστοσελίδα Lostineu.

Τι προηγήθηκε; Την εικόνα μας μετέφεραν Πορτογάλοι συνάδελφοι που παρακολούθησαν τις εργασίες της ευρωπαϊκής συνόδου στο περίφημο Pavilhão Rosa Mota -ενός επιβλητικού αθλητικού κέντρου, που πήρε το όνομά του από την διάσημη Πορτογαλέζα ,Ολυμπιονίκη του Μαραθωνίου, Ρόσα Μότα. : «Οι 24 παρόντες ευρωπαίοι ηγέτες μαζί με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου ,Σαρλ Μισέλ και την επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, παρακολουθούσαν αμήχανα από μια γιγαντιαία οθόνη την Γερμανίδα καγκελάριο να τους αναλύει γιατί δεν πρέπει να υποστηριχθεί η πρόταση του Αμερικανού Προέδρου για τις πατέντες. Κάποιοι ήλπιζαν ότι η Μέρκελ θα μετριάσει κάπως την άρνησή της, που είχε προαναγγείλει. Σε δύσκολη θέση ήταν κυρίως κάποιοι ηγέτε , όπως ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι και άλλοι που είχαν σπεύσει να υποστηρίξουν την πρόταση Μπάιντεν. Αλλά και η Γερμανίδα πρόεδρος της Κομισιόν ,μας είχε προϊδεάσει ότι θα συζητηθεί η κατάργηση των πατεντών στη σύνοδο κορυφής.

Αλλωστε, και ο ίδιος ο Πάπας Φραγκίσκος είχε ευλογήσει την πρόταση Μπάιντεν ,προειδοποιώντας ότι «δεν πρέπει να θέτουμε τους νόμους της αγοράς ή της πνευματικής ιδιοκτησίας πάνω από τους νόμους της αγάπης, της υγείας και της ανθρωπότητας ». Ο Ποντίφηκας δεν δίστασε μάλιστα να καταδικάσει τις νέο-φιλελεύθερες εμμονές ,τονίζοντας στο μήνυμά του ότι «δεν πρέπει να δημιουργούμε και προωθούμε μια άρρωστη οικονομία, η οποία επιτρέπει σε πολύ λίγους πλούσιους να κατέχουν περισσότερα από την υπόλοιπη ανθρωπότητα, αλλά και μοντέλα παραγωγής και κατανάλωσης που καταστρέφουν τον πλανήτη, το κοινό μας σπίτι»!


Μόνο ο Ντράγκι όρθωσε ανάστημα

Ο μόνος ηγέτης που όρθωσε το ανάστημά του στην Μερκελ και υπερασπίστηκε μέσα στη σύνοδο την πρόταση Μπάιντεν ήταν ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι. Όπως αποκαλύπτει η ιταλική ιστοσελίδα ADNKoronos,ο Ντράγκι εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στους φαρμακευτικούς κολοσσούς ,τονίζοντας: «Την ώρα που πεθαίνουν εκατομμύρια άνθρωποι γιατί δεν είναι σε θέση να αγοράσουν εμβόλια, οι φαρμακευτικές εταιρείες έχουν λάβει τεράστια χρηματοδότηση από τις κυβερνήσεις και σε αυτό το σημείο θα περιμέναμε ότι θα επιστρέψουν τουλάχιστον ένα μέρος αυτών των χρημάτων σε εκείνους που έχουν ανάγκη», δήλωσε ο Ιταλός ηγέτης Απευθυνόμενος στους ομολόγους του, πρόσθεσε: « Ως Ευρωπαίοι δεν μπορούμε να αγνοήσουμε αυτό το πρόβλημα».

Ο Ιταλός πρωθυπουργός έκανε μάλιστα άλλη μία σημαντική πρόταση: Να δοθεί η δυνατότητα και η άδεια σε κάθε χώρα της Ευρώπης να παράγει εμβόλια , προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι όποιες ελλείψεις: «Είναι επίσης απαραίτητο να αυξηθεί η παραγωγή σε κάθε γωνιά της Ευρώπης», τόνισε χαρακτηριστικά ο Ντράγκι.

Τι να καταλάβει όμως από όλα αυτά η «σιδηρά καγκελάριος», που μόνο την γερμανική BionNTech και τα συμφέροντα των μεγάλων φαρμακοβιομηχανιών σκέφτεται! Με την …τηλεοπτική παρέμβασή της στη σύνοδο κορυφής, η Ανγκελα Μέρκελ έκοψε το βήχα και επέβαλε γερμανική πειθαρχία. Και οι λοιποί Ευρωπαίοι ηγέτες έκαναν την ανάγκη φιλοτιμία και τάχτηκαν πίσω από τη γραμμή Βερολίνου». Σε μια χρονική στιγμή μάλιστα, που η καγκελάριος» βαδίζει προς την πολιτική έξοδό της ,η πλειοψηφία των Γερμανών της αποδίδει τα μύρια όσα για τον τραγικό χειρισμό της πανδημίας, αλλά και οι Πράσινοι-που φλερτάρουν με την καγκελαρία- έχουν ταχθεί ανοικτά υπέρ της πρότασης Μπάιντεν για τις πατέντες! Με τέτοιους πολιτικούς ταγούς όμως ,η Μέρκελ δεν θα χρειάζεται να παρίσταται πλέον στις επόμενες ευρωπαϊκές συνόδους ως τη λήξη της θητείας της ,αλλά θα στέλνει μία …προτομή της , μπροστά στην άδεια καρέκλα της!

Η πιρουέτα Μακρόν

Το βραβείο της πιο άτακτης μυποχώρησης μπροστά στον «γερμανικό ποιμενικό ανήκει όμως στο «γαλλικό κανίς»! Ο Γάλλος Πρόεδρος Μακρόν ενώ είχε σπεύσει αρχικά να τονίσει ότι «είναι απολύτως σύμφωνος» με την πρόταση Μπάιντεν, μόλις μίλησε η Μέρκελ ,έκανε στροφή 180 μοιρών: «Το πρόβλημα δεν είναι η πνευματική ιδιοκτησία», αλλά «οι Αγγλοσάξωνες που εμποδίζουν την εξαγωγή των εμβολίων και των συστατικών τους» ,είπε ο Μακρόν. Δεν δίστασε να εξαπολύσει ουσιαστικά, επίθεση και κατά του Μπάιντεν: «Μέχρι σήμερα, το 100% των εμβολίων που παράγονται στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής παραμένουν στην αμερικανική αγορά», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος και πρόσθεσε ότι «πρέπει να ξέρουμε πώς να μεταφέρουμε την τεχνολογία, γιατί αλλιώς θα δοθούν οι πατέντες πνευματικής ιδιοκτησίας σε εργαστήρια που δεν ξέρουν πώς να παράγουν εμβόλια»! Ο Γάλλος Πρόεδρος έχει βέβαια θυμώσει με το Λονδίνο και για τα δικαιώματα αλιείας στην Μάγχη μετά το Brexit,αλλά όταν μιλάει για «Αγγλοσάξωνες», το μήνυμα έχει αποδέκτη και την Ουάσιγκτον.

«Η πιο μεγάλη πιρουέτα ήταν του Μακρόν» γράφει η πορτογαλική ιστοσελίδα Sapo24 , με μπόλικη δόση ειρωνείας. Σύμφωνα με την επίσης πορτογαλική Expresso «τα λόγια του Mακρόν επιβεβαιώνουν την γενική αναστροφή της ΕΕ μετά από τον ολιγόωρο αρχικό ενθουσιασμό για την πρόταση του Μπάιντεν. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν φαίνεται πρόθυμη να ξεκινήσει μάχη με τις φαρμακευτικές εταιρείες. Ειδικά με τις ευρωπαϊκές».

Η πορτογαλική Expresso εκτιμά ότι «η κυβέρνηση του Βερολίνου με την υποστήριξη της Γαλλίας, είναι ήδη σε θέση να απορρίψει οποιαδήποτε πρόταση αναστολής των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας». Τι κρύβεται πίσω από την γαλλο-γερμανική στάση; Κατ`αρχήν τα κέρδη: Μόνο από τα εμβόλια, κάπου 26 δισεκατομμύρια ευρώ αναμένεται να κερδίσει εφέτος η γερμανική BioNTech. Η γαλλική Sanofi έχει αποτύχει επίσης μέχρι σήμερα να αναπτύξει εμβόλιο κατά του covid και μάλλον ελπίζει στη γερμανική βοήθεια. Η ΕΕ άλλωστε, ετοιμάζεται να αποδεχτεί μεγάλη αύξηση της τιμής του εμβολίου της BioNTech/Pfizer. «Η BioNTech έγινε πλέον η ναυαρχίδα των γερμανικών φαρμακευτικών προϊόντων με την ανακάλυψη εμβολίων που βασίζονται στο mRna», γράφει η πορτογαλική εφημερίδα. Η κυβέρνηση Μέρκελ και οι Χριστιανοδημοκράτες προσδοκούν άλλωστε στήριξη της γερμανικής φαρμακοβιομηχανίας ενόψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου , τη στιγμή μάλιστα που οι Πράσινοι έρχονται σταθερά πρώτοι στις δημοσκοπήσεις ,κάνοντας σημαία τους και την άρση των αδειών στα εμβόλια.

Τι κρύβει η κόντρα της Μέρκελ με Μπάιντεν;

Η Μέρκελ και οι Χριστιανοδημοκράτες φαίνεται μάλιστα να έχουν θορυβηθεί και με την «αόρατη» στήριξη της νέας διοίκησης Μπάιντεν στους Πράσινους. Ετσι, η Γερμανίδα καγκελάριος ξεχνά τη… συνταξιοδότησή της και οδεύει σε αναμέτρηση με τον Αμερικανό Πρόεδρο», όπως γράφει η HuffPost στην ιταλική της έκδοση.

«Η Μέρκελ ,μαζί με τον κόσμο της Big Pharma, τον αμερικανικό γίγαντα Pfizer-εταίρο της γερμανικής Biontech, φοράει τα γάντια της για να αμφισβητήσει τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου», υποστηρίζει η ιταλική ιστοσελίδα . Προσθέτει μάλιστα ότι η Γερμανίδα καγκελάριος «είδε την κόκκινη κάρτα των διαφόρων φαρμακευτικών εταιρειών εναντίον του Μπάιντεν και την χρησιμοποιεί ως πυξίδα της πολιτικής της».

Το «όχι» στην αναστολή των πατεντών δεν ήταν άλλωστε το πρώτο «όχι» της Μέρκελ στον Μπάιντεν. Η Γερμανίδα Καγκελάριος δεν δέχτηκε επίσης το αμερικανικό αίτημα για αναβολή της υπογραφής της επενδυτικής συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και Κίνας στα τέλη Δεκεμβρίου. Απέρριψε επίσης την «πρόσκληση» της Ουάσινγκτον να μην ολοκληρώσει την κατασκευή του Ρωσο-γερμανικού αγωγού Nord Stream 2.

Η διαφαινόμενη αντιπαράθεση της Μέρκελ με τον Μπάιντεν, φέρνει τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες σε δύσκολη θέση. Αν και δεν πρέπει να λησμονούν ότι η Μέρκελ και οι απόψεις της θα είναι σε λίγο παρελθόν, ενώ η πολιτική Μπάιντεν είναι το μέλλον… Όπως παρελθόν ήταν και το περίφημο Palácio de Cristal στο Πόρτο, το οποίο κατεδαφίστηκε το 1951 για να ανεγερθεί στη θέση του το σύγχρονο Pavilhão Rosa Mota, όπου διεξήχθη η Ευρωπαική Σύνοδος κορυφής…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου