Κυριακή 23 Μαΐου 2021

Θάνατος Βαλυράκη: Μήνυση κατά του Εισαγγελέα Χαλκίδας κατέθεσε η οικογένεια του θανόντος

Η οικογένεια του ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ, Σήφη Βαλυράκη, τέσσερις μήνες μετά το θάνατο του, κατέθεσε μήνυση σε βάρος του Εισαγγελέα Χαλκίδας, γιατί δεν έχει προχωρήσει η έρευνα για τις συνθήκες και τα αίτια της τραγωδίας σε θαλάσσια περιοχή της Ερέτριας.


Την έγκληση υπέβαλε στις 14 Μαΐου ο αδερφός της συζύγου του πολιτικού, Αθανάσιος Παπαθεοδώρου, στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κατά παντός υπευθύνου επίορκου Εισαγγελικού Λειτουργού καθώς και κάθε άλλου προανακριτικού υπαλλήλου που χειρίζονται την υπόθεση, καταγγέλλοντας τους για κατάχρηση εξουσίας και κωλυσιεργία.

Στη μήνυση ο κ. Παπαθεοδώρου αναφέρει: «Παρά το γεγονός ότι από τις ιατροδικαστικές εκθέσεις που εμπεριέχονται στη δικογραφία επιβεβαιώνεται ότι ο Ιωσήφ Βαλυράκης κακοποιήθηκε και βρέθηκε στο θαλάσσιο χώρο χωρίς τη βούλησή του και εξ αιτίας των ανθρωποκτόνων – δολοφονικών κτυπημάτων που δέχθηκε στο κεφάλι και πολλά σημεία του σώματός του.

Παρά το γεγονός ότι μάρτυρες καταθέτουν την ακριβή στιχομυθία – διαπληκτισμό με τους γνωστούς πλέον και κατονομασθέντες από αυτόπτη μάρτυρα, δράστες, τους οποίους γνωρίζουν οι Λιμενικές Αρχές στην Χαλκίδα και Ερέτρια, καθώς και ο αρμόδιος Εισαγγελέας Χαλκίδας που χειρίζεται την υπόθεση.

Όπως επίσης γνωρίζουν με λεπτομέρειες την εγκληματική ενέργεια που οδήγησε στο θάνατο τον προσφιλή μου, Σήφη Βαλυράκη.

Παρά ταύτα η Εισαγγελία Πρωτοδικών Χαλκίδας και οι λιμενικές Αρχές στις οποίες αυτή προΐσταται, προκλητικά βραδυπορούν και στην ουσία υποθάλπουν τους δράστες.

Παράλληλα αυτό έχει ως αποτέλεσμα να χάνονται ή να κινδυνεύουν να απωλεσθούν, κρίσιμα αποδεικτικά μέσα (υλικό από κάμερες, ηλεκτρονικά ίχνη, πειστήρια του εγκλήματος – όπως και το ίδιο το αλιευτικό σκάφος των δραστών, το οποίο αναγνωρίστηκε από τον μάρτυρα που κατέθεσε σχετικά)».

Ο κουνιάδος του Σήφη Βαλυράκη καταγγέλλει προσπάθεια συγκάλυψης της υπόθεσης.

«Θεωρώ αυτονόητο να θέσω όλες μου τις δυνάμεις, χωρίς όριο, στην προσπάθεια να διαλευκανθεί η υπόθεση και ότι κρύβεται πίσω απ’ αυτή, όπως επίσης και να αναδείξω την τεράστια προσπάθεια συγκάλυψης που καθημερινά βιώνουμε, με πρωταγωνιστές συγκεκριμένα άτομα, αλλά και δυστυχώς δημόσιους λειτουργούς.

ΕΠΕΙΔΗ, Όλα αυτά δεν αναλογούν στο “θρύλο” -αγωνιστή της Δημοκρατίας κατά της Χούντας των Απριλιανών Συνταγματαρχών, ο οποίος εκτός των άλλων είχε συνδέσει την παρουσία του στη πολιτική ζωή με αγώνες για την επικράτηση της ηθικής και των αξιών που πάντα τον ενέπνεαν» αναφέρει στη μήνυση.

Και καταλήγει: «ΕΠΕΙΔΗ η πολιτεία μέχρι σήμερα, δυστυχώς, μένει άπραγη να παρακολουθεί την υπόθεση, καθώς και όλων αυτών που γνωρίζουν τους δράστες και τους συγκαλύπτουν. Ύστερα από τα ανωτέρω σήμερα 14 Μαΐου τρέχοντας έτους, υπέβαλα μήνυση – έγκληση στον κ. Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κατά παντός υπευθύνου επίορκου Εισαγγελικού Λειτουργού καθώς και κάθε άλλου προανακριτικού υπαλλήλου που χειρίζονται μέχρι σήμερα την υπόθεση και σκοπίμως αδρανούν».

Ερώτηση και στη Βουλή

Η κωλυσιεργία στη διερεύνηση των συνθηκών και αιτιών θανάτου του Σήφη Βαλυράκη θα απασχολήσει και τη Βουλή με ερώτηση που κατέθεσε προχθές, Τετάρτη 19/5, ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Ανδρέας Λοβέρδος προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα.
Όπως αναφέρει στην ερώτηση ο κ. Λοβέρδος, οι αρχές «κωλυσιεργούν προκλητικά, με αναπόδραστο κίνδυνο να χαθούν κρίσιμα αποδεικτικά στοιχεία, όπως υλικό από κάμερες, πειστήρια του εγκλήματος, ακόμα και το ίδιο το αλιευτικό σκάφος των δραστών, το οποίο αναγνωρίστηκε από τον μάρτυρα που κατέθεσε σχετικά».

Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, σε ποιες ενέργειες θα προβεί και με ποιο τρόπο σκοπεύει να αντιμετωπίσει «την αδικαιολόγητη κωλυσιεργία των αρμόδιων αρχών στην διερεύνηση της υπόθεσης και στην άσκηση ποινικής δίωξης για την εν λόγω υπόθεση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου