Κυριακή 16 Μαΐου 2021

ΕΛΜΕ - Αντιδρούν στην μετατροπή σχολείων σε Πρότυπα-Πειραματικά (ανακοίνωση)

Με ανακοίνωση η ΕΛΜΕ καλεί σε κινητοποίηση.

Συνάδελφοι/ισσες, 

η απόφαση του υπουργείου Παιδείας να χαρακτηρίσει τις σχολικές μονάδες του 5ου Γυμνασίου και του 1ου ΓΕΛ Χαλκίδας σε Πρότυπα, ύστερα από μυστική πρόταση του Διευθυντή Εκπαίδευσης κ. Δούνα, και κόντρα στις απορριπτικές εισηγήσεις των συλλόγων και των δυο αυτών σχολικών μονάδων, όπως και όλων των μονάδων του Νομού, είναι αυθαίρετη και αντιδεοντολογική και έχει δημιουργήσει μεγάλη αναστάτωση σε εκπαιδευτικούς γονείς και μαθητές/τριες.

Το σωματείο έχει εξαρχής αντιταχθεί στην μετατροπή σχολείων σε Πρότυπα-Πειραματικά, όπως προβλέπεται  από το νόμο 4692/2020, για μια σειρά από λόγους, ανάμεσα στους οποίους και η κατηγοριοποίηση που επιφέρει, σε σχολεία της αριστείας για λίγους και εκλεκτούς και σχολεία υποβαθμισμένα για μαθητές/τριες β' κατηγορίας.

Πέραν αυτού, δημιουργείται τεράστια εργασιακή επισφάλεια, με την υπηρεσιακή κατάσταση των εκπαιδευτικών των συγκεκριμένων σχολείων να τινάζεται στον αέρα, αφού καλούνται εντός 10 ημερών από τη δημοσίευση της απόφασης, ή να αναζητήσουν μια άλλη οργανική εφόσον υπάρχει, (γιατί για τις περισσότερες ειδικότητες δεν υπάρχει), ή να παραμείνουν με διετή θητεία στο Πρότυπο πια σχολείο, έχοντας στη συνέχεια να αντιμετωπίσουν μια πολύ σκληρή αξιολόγηση (άρθρο 20 ν.4692/2020), στην οποία σύσσωμος ο κλάδος των εκπαιδευτικών γύρισε πρόσφατα την πλάτη.

Όπως γνωρίζετε, τα προσόντα για να διεκδικήσει κάποιος/α θέση "επί θητεία", σε ένα Πρότυπο σχολείο, είναι πολύ αυξημένα, όπως μπορείτε να διαβάσετε και στο σχετικό νόμο, που επισυνάπτεται (άρθ. 19, παρ. 5.α,β,γ,δ,ε΄). Για να μην υπάρχουν λοιπόν  ψευδαισθήσεις και επειδή διαρρέονται και από τη διοίκηση απόψεις του τύπου "όποιος/α έχει όρεξη για δουλειά θα παραμείνει" πρέπει να έχετε υπόψη σας, ότι οι επικείμενοι διορισμοί 5.500 περίπου αναπληρωτών, πολλοί από τους οποίους έχουν διδακτορικούς και μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών, δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά και πολύωρες επιμορφώσεις, δεν αφήνει πολλά περιθώρια να πιστεύουμε ότι το φιλότιμο και η ευσυνείδητη δουλειά θα υπερισχύσουν των τυπικών προσόντων.

Η κατά προτεραιότητα υπεραριθμία των συναδέλφων που χαρακτηρίστηκαν Πρότυπα, έναντι όλων των άλλων (υπεράριθμων, συναδέλφων στη διάθεση του ΠΥΣΔΕ, από μετάθεση ή απόσπαση)., όπως προβλέπεται από το σχετικό νόμο (Κεφ. 2, άρθρο 19 παρ.15 και 16) θα δημιουργήσει ένα ντόμινο άνευ προηγουμένου στις υπηρεσιακές μεταβολές του νομού. 

Η τεράστια αναστάτωση επίσης που δημιουργείται στη χωροταξική κατανομή των σχολείων, με μαθητές/τριες αποφοίτους Δημοτικών, και Γυμνασίων, να μην ξέρουν σε ποιο σχολείο να φοιτήσουν, αφού χάνεται ο χαρακτήρας του σχολείου της γειτονιάς, ήταν το μόνο που δε χρειαζόταν μετά από μια τόσο δύσκολη για όλους/ες σχολική χρονιά.

Δυστυχώς, ο Διευθυντής Εκπαίδευσης, δεν απαντά στα τεράστια αυτά ζητήματα, με ξεκάθαρο τρόπο αλλά  μέχρι τώρα αντιμετωπίζει την όλη υπόθεση επιπόλαια και με όρους προσωπικού γοήτρου. 

 

Για αυτό σας καλούμε ΟΛΟΥΣ και ΟΛΕΣ, εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές/τριες, τη Δευτέρα 17 Μαΐου 2021 και ώρα 2 μ.μ. έξω από τα γραφεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας για να θέσουμε αυτά τα ζητήματα και να απαιτήσουμε να αποσυρθεί η υπουργική απόφαση, η οποία μόνο αναστάτωση έχει φέρει στην τοπική κοινωνία.

 

Για το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Εύβοιας

Η πρόεδρος  Η γεν. γραμματέας

Χαρά Νίκα     Γωγώ Μοσχολιού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου