Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2021

Υπόθεση Βαλυράκη: «2ο έγκλημα η συγκάλυψη της δολοφονίας»


Δικαίωση αποτελεί για την οικογένεια του Σήφη Βαλυράκη, το «άνοιγμα» της υπόθεσης για τον θάνατο του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ. 

«Πρώτο θετικό βήμα από πλευράς πολιτείας έως σήμερα», χαρακτηρίζει στο Newsbomb.gr τις τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση o αδελφός της Μίνας Βαλυράκη, Θανάσης Παπαθεοδώρου - Η οικογένεια καταγγέλλει το Λιμενικό για συγκάλυψη – Ζητάει την προφυλάκιση των υπόπτων – Το αίτημα προς την google για ηλεκτρονικά ίχνη των υπόπτων

«Την Τρίτη 23/11 οι δικηγόροι της οικογένειας συναντήθηκαν με τον ανακριτή και πληροφορηθήκαμε ότι έχει δρομολογηθεί η διαδικασία προς την google για ηλεκτρονικά ίχνη. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα έχουν κατατεθεί δύο αιτήματα προς την google που έχουν απορριφθεί καθώς υποβάλλονταν εσκεμμένα λάθος».

Τα παραπάνω αποκαλύπτει – μιλώντας στο Newsbomb.gr – ο αδερφός της Μίνας Βαλυράκη, Θανάσης Παπαθεοδώρου ως προς την εξέλιξη της υπόθεσης που από τις 24 Ιανουαρίου του 2021 έχει συγκλονίσει το πανελλήνιο.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαθεοδώρου: «ο ανακριτής μας ενημέρωσε ότι το δρομολογεί εκ νέου. Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση που οι ύποπτοι είχαν τηλέφωνο μαζί τους θα γνωρίζουμε την τοποθεσία τους. Ωστόσο, δεν είναι σίγουρο ότι είχαν τα τηλέφωνα μαζί τους στην βάρκα».

«Σωρεία παραβάσεων από τις λιμενικές αρχές»

Όσον αφορά το άνοιγμα εκ νέου της υπόθεσης θανάτου του Σήφη Βαλυράκη, ο κ. Θανάσης Παπαθεοδώρου την χαρακτηρίζει «πρώτο θετικό βήμα από πλευράς πολιτείας έως σήμερα. Αυτό οφείλεται στην διάταξη που εξέδωσε η Εισαγγελέας Εφετών κα Δεληστάθη, αφού δεν έκανε δεκτή την απόφαση του Εισαγγελέα Προκοπίου όπου έβαζε την υπόθεση Σήφη Βαλυράκη στο αρχείο. Πλέον την υπόθεση έχει αναλάβει ο Ανακριτής κος Μαφρέδας στον οποίο πήγε η υπόθεση μετά το αίτημα για απόρριψη από τον Εισαγγελέα Προκοπίου (έχει μηνυθεί για παράβαση καθήκοντος και κατάχρηση εξουσίας). Πολύ σημαντικό είναι επίσης ότι εξετάζεται από το Πειθαρχικό του Αρείου Πάγου η μήνυση που έχουμε καταθέσει στον εισαγγελέα Προκοπίου».

Και προσθέτει: «σε όλο αυτό το διάστημα έχει επίσης σημειωθεί σωρεία παραβάσεων από τις λιμενικές αρχές. Έγινε προσπάθεια συγκάλυψης. Απλά λειτουργεί απαράδεκτα αργά το κράτος, μέχρις ότου γίνει η αποκάλυψη της αλήθειας. Το σημαντικό βέβαια είναι ότι η υπόθεση πάει σε ανακριτή.

Σε σχέση με τους υπόπτους, τα δύο αδέλφια, είναι πολύ σημαντικό να πούμε ότι αυτοί διαπράττουν 2ο έγκλημα βάζοντας συγγενείς και τρίτους να ψευδομαρτυρήσουν συγκαλύπτοντάς μια δολοφονία, καθιστώντας τους έτσι συνένοχους. Αυτό, δεν δημιουργεί μόνο υπόνοιες αλλά μαρτυρά ότι πρόκειται για συγκάλυψη δολοφόνων».
Οι λόγοι που έμεινε ανοικτή για έρευνα η υπόθεση

Σε δελτίο Τύπου που εξέδωσαν οι δύο νομικοί παραστάτες της οικογένειας του Σήφη Βαλυράκη, ο οποίος είχε εντοπιστεί νεκρός στη θάλασσα ανοιχτά της Ερέτριας μακριά από το σκάφος του, εξηγούν τους λόγους για τους οποίους θεωρούν πως δεν πρέπει να κλείσει η υπόθεση μετά την απορριπτική πρόταση του εισαγγελέα Πρωτοδικών Χαλκίδας στην άσκηση ποινικής δίωξης για ανθρωποκτονία από πρόθεση, αλλά να συνεχιστεί η έρευνα προς αυτήν την κατεύθυνση.

«Η δικογραφία, σχετικά με την διερεύνηση των αιτιών θανάτου του Σήφη Βαλυράκη στις 24/1/2021 στην Ερέτρια, δεν έχει τεθεί στο αρχείο, όπως λανθασμένα ευρέως διαδόθηκε, λόγω της διάταξης που εκδόθηκε από τον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Χαλκίδας, ούτε και πρέπει να τεθεί. Και αυτό γιατί από σωρεία ευρημάτων και στοιχείων της δικογραφίας προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις ότι ο θάνατός του δεν οφείλεται σε ατύχημα αλλά σε ανθρωποκτονία από πρόθεση», αναφέρουν οι δύο δικηγόροι και επισημαίνουν τους λόγους για τους οποίους ζητούν τη συνέχιση της έρευνας:

«1. Από τα ευρήματα της ιατροδικαστικής έκθεσης, όπως έχουν αξιολογηθεί και από την τεχνική σύμβουλο-ιατροδικαστή της οικογένειας, προκύπτει ότι τα δέκα πέντε (15) χτυπήματα που έφερε ο θανών, τα περισσότερα στο κεφάλι, πρόσωπο, αυχένα κ.λπ., έχουν προκληθεί από διαφορετικά μεταξύ τους όργανα.

2. Η συμβατότητα ορισμένων από τα χτυπήματα αυτά με προπέλα σκάφους δεν σημαίνει ότι υποχρεωτικά έχουν προκληθεί από αυτήν, ενώ οι περιστάσεις και τα ευρήματα της δικογραφίας σχεδόν αποκλείουν οποιαδήποτε προσέγγιση του σώματος του θανόντος με την προπέλα του δικού του σκάφους, ενώ επίσης από τα ίδια ευρήματα και στοιχεία αποκλείεται η περίπτωση της εκούσιας πτώσης του στη θάλασσα και η ανατροπή του σκάφους από θαλασσοταραχή ή άλλη αιτία.

3. Από το βιντεοληπτικό υλικό που βρίσκεται στη δικογραφία προκύπτει (ύστερα από επεξεργασία του τεχνικού συμβούλου μας και αφού οι αρμόδιες αρχές απέτυχαν να την πραγματοποιήσουν) προσέγγιση άλλου σκάφους δίπλα στο φουσκωτό σκάφος του Σήφη Βαλυράκη και η πραγματοποίηση κυκλικών κινήσεων γύρω από αυτό.

4. Από τις καταθέσεις δύο αυτοπτών μαρτύρων, οι οποίοι αντιλήφθηκαν τα διαδραματιζόμενα από διαφορετικό σημείο και σε συνεχόμενο χρόνο στο Νησί των Ονείρων, προκύπτει ότι:

α) Το σκάφος το οποίο προσέγγισε το φουσκωτό του Σήφη Βαλυράκη ήταν ένα αλιευτικό σκάφος, οι επιβαίνοντες στο οποίο προκάλεσαν λογομαχία μαζί του,

β) ενώ ο δεύτερος εκ των μαρτύρων περιγράφει με σαφήνεια την εκ μέρους τού ενός εκ των επιβαινόντων στο αλιευτικό σκάφος επανειλημμένη σκόπιμη πλήξη του Σήφη Βαλυράκη στο κεφάλι με κοντάρι, μέχρι που αυτός έπεσε πλέον στην θάλασσα. Τα πρόσωπα τα οποία κατονομάζει ο μάρτυρας έχουν ταυτοποιηθεί και εκλήθησαν σε ανωμοτί κατάθεση και έγγραφες εξηγήσεις.

5. Η παρά τα παραπάνω στοιχεία, έκδοση της απορριπτικής διάταξης από τον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Χαλκίδας, μετά τις έγγραφες εξηγήσεις των υπόπτων και με φανερά ελλιπείς τις κατά νόμο επιβαλλόμενες έρευνες των πραγματικών περιστατικών της υπόθεσης από τις αρμόδιες προανακριτικές αρχές, όπως ο γεωγραφικός εντοπισμός του ύποπτου σκάφους, η κίνηση των αλιευτικών σκαφών στην επίδικη περιοχή τη συγκεκριμένη ώρα, ο γεωγραφικός εντοπισμός των ίδιων των υπόπτων και η πληρέστερη επεξεργασία του φωτογραφικού και βιντεοληπτικού υλικού δημιουργεί εύλογες απορίες για τον τρόπο χειρισμού της υπόθεσης»

Επίσης, στο Δελτίο Τύπου αναφέρεται:

«Ύστερα από όλα τα παραπάνω, η οικογένεια του εκλιπόντος άσκησε ως είχε δικαίωμα προσφυγή στον αρμόδιο Εισαγγελέα Εφετών Χαλκίδας, όπου και εκκρεμεί η κρίση της απορριπτικής διάταξης σε δεύτερο βαθμό, με την εύλογη αξίωση και προσδοκία να μην κλείσει η υπόθεση, αλλά να συνεχιστεί η ανάκριση και να αποδοθεί δικαιοσύνη.

Είναι αυτονόητο ότι η οικογένεια του Σήφη Βαλυράκη ούτε κατασκευάζει ενόχους ούτε έχει οποιοδήποτε συμφέρον από τον χαρακτηρισμό του θανάτου του ως ανθρωποκτονίας. Αδιαπραγμάτευτη θέση της αποτελεί η συνέχιση της δικαστικής-ανακριτικής έρευνας της υπόθεσης και ακαθησύχαστη είναι η αγωνία της για την αναζήτηση της αλήθειας, στην οποία με όλες της τις δυνάμεις προσπαθεί να συμβάλει, χωρίς να ενοχοποιεί οποιονδήποτε. Θα αποτελούσε όμως ύβρη προς τη δικαιοσύνη και προς την ιστορία του Σήφη Βαλυράκη, μίας εμβληματικής φυσιογνωμίας τής αντίστασης ενάντια στη δικτατορία, να κλείσει η υπόθεση αυτή τόσο επιπόλαια και να χαρακτηριστεί ως ατύχημα μία πράξη που όλα δείχνουν ότι είναι δολοφονία».
Το χρονικό

Από τις 24 Ιανουαρίου, όταν και ο Σήφης Βαλυράκης εντοπίστηκε νεκρός στη θαλάσσια περιοχή ανοικτά της Ερέτριας, η οικογένειά του ξεκίνησε την αναζήτηση των ακριβών συνθηκών που συντελέστηκε το μοιραίο.

Ο 78χρονος πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος είχε εξοχικό σπίτι στην Ερέτρια από το μεσημέρι της Κυριακής 24 Ιανουαρίου αγνοείτο με αποτέλεσμα η σύζυγός του να ενημερώσει την Αστυνομία και το Λιμενικό, που έστησαν γιγαντιαία επιχείρηση για τον εντοπισμό του.

Στη διάρκεια των ερευνών είχε βρεθεί το σκάφος του και το Λιμενικό αναζητούσε τον 78χρονο πρώην υπουργό, ο οποίος είχε πάει βόλτα στα νησάκια απέναντι από την Ερέτρια στον Ευβοϊκό.Κατά τις έρευνες, πρώτα εντοπίστηκε το σκάφος του υπουργού το οποίο είχε προσαράξει σε νησίδα, με τις μηχανές να λειτουργούν ακόμα. Με τις έρευνες να συνεχίζονται, τελικά η σορός του πρώην υπουργού εντοπίστηκε στη νησίδα Πεζονήσι ή Νησί των Ονείρων λίγο πριν τις 21:00 της Κυριακής (24/01) και ανασύρθηκε από το Λιμενικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου