Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2021

ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ ΑΝΤ. "Δεν θέλει η Περιφέρεια να ελέξει την παραβατικότητα της ΤΕΡΝΑ στο Μαντούδι" (ακούστε)


"Εαν ηθελαν να ελέξουν την εταιρεία για την ρύπανση που προκάλεσε , θα πήγαιναν από την πρώτη στιγμή"!


Αυτό και πολλά αλλα είπε ο περιφερειακός σύμβουλος Αντ. Βούλγαρης μιλώντας στο ΡΑΔΙΟ1 και τον Μάνο Παπαμακάριο με αφορμή το ερώτημα που έθεσε στο Περιφερειακό συμβούλιο μετά το ρυπαντικό επεισόδιο στο εργοστάσιο της ΤΕΡΝΑ Λευκόλιθοι στο Μαντούδι.

Το γεγονός είχε κινητοποιήσει την τοπική κοινωνία (δείτε εδώ https://www.eviatoday.news/2021/11/blog-post_0.html#more) και στην συνέχεια ο περιφερειακός σύμβουλος "ζήτησε εξηγήσεις,...χωρίς ομως να τις πάρει.!

Αξίζει να σημειωθεί οτι ο Αντι Περιβάλλοντος Ηλ. Κυρμανίδης χρησημοποίησε στοιχεία της εταιρείας και οχι των ελεκτικών μηχανισμών της Περιφέρειας που ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΠΗΓΑΝ ΓΙΑ ΕΛΕΓΧΟ εφαρμογής των Περιβαλλοντικών όρων από την εταιρεία.

Ακούστε την απάντηση του Κυρμανίδη..Ακούστε τον σχολιασμό του Αντ. Βούλγαρη στο ΡΑΔΙΟ1...


Δείτε την ερώτηση του Αντ. Βούλγαρη...


ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ

Αντωνίου Βούλγαρη του Διονυσίου

Περιφερειακού Συμβούλου

Επικεφαλής Παράταξης ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΤΕΡΕΑ

Διευθ: Κριού 23 Χαλκίδα

e-mail: vouleretria@gmail.com

Χαλκίδα 14.11..2021

Προς: Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

Γεν. Δ/νση Εσωτερικης Λειτουργίας -Δ/νση Διοίκησης

Τμήμα Συλλογικών Οργάνων

Γραμματεία Περιφερειακού ΣυμβουλίουΘΕΜΑ : ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ ΣΤΟ ΜΑΝΤΟΥΔΙ ΜΕ ΥΠΑΙΤΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ “ΤΕΡΝΑ ΛΕΥΚΟΛΙΘΟΙ ΑΕ” ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΤΟΥ 2021”

Κατά τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου στην ευρύτερη περιοχή Μαντουδιου έγινε αντιληπτό επεισόδιο ατμοσφαιρικής ρύπανσης που αρχικώς αποδόθηκε στην κακή λειτουργία του συστήματος αποχέτευσης καθώς είχε την χαρακτηριστική οσμή θειωδών αερίων. Συμφώνα με μαρτυρίες κάτοικων η οσμή ήταν εντεινόμενη και έμοιαζε περισσότερο με την χαρακτηριστική οσμή περιοχών πέριξ διυλιστηρίων όποτε πλέον ήταν σαφές ότι προήρχετο από την καύση οπτάνθρακα (pet coke) στις εργοστασιακές εγκαταστάσεις της «ΤΕΡΝΑ ΛΕΥΚΟΛΙΘΟΙ ΑΕ».

Κατά την επίσκεψη επιτροπής πολιτών στο Δήμαρχο, την Παρασκευή 24/9/2021 προς διαμαρτυρία έγινε τηλεφωνική επικοινωνία του Δήμαρχου με τον Προϊστάμενο της Δνσης ΠΕΧΩΣ της περιφέρειας προς ενημέρωση και καταγγελία του συμβάντος. Αυτό σημαίνει ότι η Περιφέρεια ήταν σε γνώση από εκείνη τη στιγμή.

Στις 01/10/2021 γίνεται εγγραφή αναφορά προς την περιφέρεια από τον Δήμο Λίμνης-Μαντουδιου-Αγίας Άννας και επανέρχεται με αίτημα παροχής στοιχείων μετρήσεων ατμοσφαιρικών ρύπων.

Από τα μέχρι σήμερα έγγραφα που βρίσκονται εις χείρας μας, μόλις στις 8/10/2021 η Δνση ΠΕΧΩΣ της περιφέρειας αντέδρασε και επιλήφθηκε του θέματος με αίτημα προς την εταιρία για την παροχή στοιχείων των μετρήσεων κατά το επίμαχο διάστημα χωρίς την εκ του καθήκοντος επιβαλλόμενη άμεση αυτοψία, διενέργεια έλεγχου και άμεση λήψη όλων των μετρήσεων από το σύστημα παρακολούθησης και καταγραφής που όφειλε να έχει η εταιρία σύμφωνα με την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Ορών (Αρ. Πρωτ, 3858/222844Πε/14-22018 ( ΑΔΑ: ΩΠΒΖΟΠ10-ΥΒΒ)) οπως αναλυτικά αναφέρουμε παρακάτω .

Στο από 19/10 απαντητικό έγγραφο της εταιρίας «ΤΕΡΝΑ ΛΕΥΚΟΛΙΘΟΙ ΑΕ» είναι εμφανές ότι πρόβλημα παρουσιάστηκε κατά την δοκιμαστική λειτουργία του περιστροφικού φούρνου,όπως ισχυρίζεται, από την πρώτη μέρα με τιμές εκτός ορίων στο SO2 που είναι το κυρίαρχο αίτιο των οσμών.Η εταιρία είναι περιβαλλοντικά αδειοδοτημενη και έχει λάβει Έγκριση Λειτουργίας από τις 26/3/2019.

Σημειώνουμε με έμφαση ότι ο οπτάνθρακας (pet-coke) δεν περιλαμβάνεται στα επιτρεπόμενα καύσιμα στις βιομηχανικές βιοτεχνικές και συναφείς εγκαταστάσεις που αναφέρονται στην ΚΥΑ 11535/93 (328/Β/1993) και επομένως η χρήση του καυσίμου οπτάνθρακας (pet-coke) για τη συγκεκριμένη εγκατάσταση εξετάστηκε κατά περίπτωση στο πλαίσιο της μελέτης τροποποίησης όπως προβλέπεται από την παραπάνω ΚΥΑ κι εγκρίθηκε. Καθώς λοιπόν, ο οπτάνθρακας (pet-coke) είναι σχεδόν απαγορευμένος ως ιδιαίτερα ρυπογόνο καύσιμο, η χρήση του προϋποθέτει αυστηρότατους περιβαλλοντικούς όρους σκληρή εποπτεία συνεχείς καταγραφές ρύπων και συχνότατους ελέγχους εποπτικών οργάνων.

Έτσι από την εκδοθείσα και ισχύουσα ΑΕΠΟ έχουμε σταχυολογήσει τα κρισιμότερα σημεία και επί των οποίων θέτουμε ερωτήσεις που περιμένουμε να απαντηθούν εγγράφως.

ΑΠΟΦΑΣΗ

ΘΕΜΑ: “Τροποποίηση της αρ. πρωτ.2019/79337/5-7-2016 απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων υφιστάμενης μονάδας παραγωγής καυστικής και δίπυρης μαγνησίας της εταιρείας «ΤΕΡΝΑ ΛΕΥΚΟΛΙΘΟΙ Ανώνυμος Μεταλλευτική Εμπορική, Τεχνική, Βιομηχανική Εταιρεία Α.ΜΕ.Τ.Β.Ε», διακριτικός τίτλος "ΤΕΡΝΑ ΛΕΥΚΟΛΙΘΟΙ Α.Ε" , εντός του Επιχειρηματικού Πάρκου Μαντουδίου στη θέση «Φούρνοι» του Δήμου Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας, Π.Ε. Εύβοιας με μείωση του αριθμού των καμίνων και της δυναμικότητας παραγωγής δίπυρης μαγνησίας (DBM) και αλλαγή καυσίμου και αναδιατύπωση των όρων αυτής”

«Ε. Τμήμα Επεξεργασίας Καυσαερίων

Ένα δίδυμο χαλύβδινο κύκλωνα διαμέτρου 2.5m,και απόδοσης>97%, όπου κατακρατούνται τα μεγάλου μεγέθους σωματίδια, τα οποία συλλέγονται στο κάτω μέρος και εξάγονται μέσω ενός αεροφράκτη, προς ένα δοχείο συλλογής.
Eνα σύστημα ξηρής αποθείωσης των καυσαερίων, στον οποίο ψεκάζεται χημικά ενεργή καυστική μαγνησία (MgO), ώστε να εξουδετερώνει το μεγαλύτερο μέρος του υπάρχοντος SO2 και SO3, που υπάρχουν στα καυσαέρια. Τα προϊόντα της αντίδρασης είναι θειώδες μαγνήσιο και θειικό αντίστοιχα, τα οποία συλλέγονται στο φίλτρο καυσαερίων»

Ερώτημα 1:
Υπάρχουν εγκατεστημένες και λειτουργούσες οι ανωτέρω περιγραφόμενες διατάξεις επεξεργασίας των καυσαερίων και ειδικώς το σύστημα αποθειωσης; Αν ναι, από πότε είναι εγκατεστημένα;

5.2.2 Ατμοσφαιρικές Εκπομπές κατά τη λειτουργία

« 5.2.2.3 Στον περιστροφικό φούρνο παραγωγής δίπυρης μαγνησίας σε ένα στάδιο ο πετρελαϊκός οπτάνθρακας (Pet-coke) που χρησιμοποιείται να είναι αποκλειστικά «πράσινος οπτάνθρακας» (pulverized green delayed petroleum coke) βάσει των χαρακτηριστικών του οποίου έχουν γίνει οι υπολογισμοί στη θεωρημένη Μελέτη Τροποποίησης Περιβαλλοντικών Όρων που συνοδεύει την παρούσα.»

Ερώτημα 2:

α/ Από ποτέ γίνεται χρήση οπτάνθρακα ως καύσιμο καθώς η μεν έγκριση λειτουργίας είναι από τις 26/3/2019 η δε εταιρία διατείνεται ότι από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο έγινε δόκιμη λειτουργίας ;

β/ Υπάρχουν τα ΕΚΑΣΤΟΤΕ πιστοποιητικά καταλληλότητας του χρησιμοποιουμένου οπτάνθρακα που να αποδεικνύουν ότι έχει πάντοτε τα χαρακτηριστικά της περίπτωσης 5.2.2., “πράσινος οπτάνθρακας”;ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΟΙ Σωματιδιακοί και Αέριοι ρύποι

«5.1.1.2 Τα καυσαέρια αφού διέλθουν από τους προθερμαντήρες πριν να εξέλθουν στην ατμόσφαιρα να διέρχονται από σύστημα επεξεργασίας καυσίμων το οποίο να αποτελείται:

- στους φούρνους έψησης Herreshoff από σύστημα αποκονίωσης με σακκόφιλτρα

- στον περιστροφικό φούρνο από σύστημα ξηρής αποθείωσης με α) κυκλώνα απόδοσης >97% όπου συγκρατούνται τα μεγάλα σωματίδια, β) σύστημα ψεκασμού ενεργής καυστικής μαγνησίας η οποία αντιδρά με τα θειικά οξείδια των καυσαερίων και μετατρέπεται σε θειώδη και θειϊκή μαγνησία σε μορφή σκόνης,γ) δύο τάμπερ ανάμιξης για την μείωση της θερμοκρασίας, αυτοκαθαριζόμενο σακκόφιλτρο για τη συγκράτηση των σωματιδίων, δ) ανεμιστήρα αναρρόφησης καυσαερίων και ε) καμινάδα.»

Ερώτημα 3:

Υπάρχουν εγκατεστημένα και εν λειτουργία τα παραπάνω συστήματα αντιρρυπανσης σωματιδιακων ρυπων καθως παρατηρείται συνεχώς ρυπανση από σκόνη περιξ της περιοχης του εργοστάσιου ;

«5.1.1.4 Να εγκατασταθεί σύστημα συνεχούς μέτρησης των παραμέτρων (SΟx, NOx, CO, σωματίδια) στις καμινάδες μετά τον αντιρρυπαντικό εξοπλισμό στις οποίες οδηγούνται οι αέριες εκπομπές από τους τρεις φούρνους έψησης.»

Ερώτημα 4:

Υπάρχει εγκατεστημένο το σύστημα από όπου μπορούμε να πιστοποιούμε και την καλή λειτουργία και τους χρόνους λειτουργίας των φούρνων ;

«5.1.1.6 Πριν την έναρξη λειτουργίας της μονάδας παραγωγής καυστικής μαγνησία με καύση PET-COKE και με ευθύνη της ‘’ΤΕΡΝΑ ΛΕΥΚΟΛΙΘΟΙ’’ σε συνεργασία με την ΕΠ.ΠΑ ΜΑΝΤΟΥΔΙΟΥ ΑΕ να λειτουργεί στην ευρύτερη περιοχή σταθμός παρακολούθησης/καταγραφής της ποιότητας της ατμόσφαιρας.

5.1.1.7 Στον ανωτέρω σταθμό να γίνεται τουλάχιστον μέτρηση μετεωρολογικών στοιχείων (διεύθυνση & ταχύτητα ανέμου) καθώς και μέτρηση των παραμέτρων (NO, NO2 , ΝΟΧ, SOx, CO, ΑΣ10, ΑΣ-2,5, πολυκυκλικοί υδρογονάνθρακες, βαρέα μέταλλα) με αυτόματα όργανα συνεχούς λειτουργίας. Να υπάρχουν συστήματα ηλεκτρονικής καταγραφής των μετρήσεων και βαθμονόμησης των συσκευών μέτρησης, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.»

Ερώτημα 5:

Υπάρχει εγκατεστημένος σταθμός παρακολούθησης/καταγραφής της ποιότητας της ατμόσφαιρας συνεχούς λειτουργίας; Αν ναι από πότε λειτούργει, με τινός ευθύνη και τι αρχεία τηρεί στα οποία θα μπορούν να ανατρέξουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί;


« 5.1.1.8 Να υποβληθεί, προς έγκριση, στην αρμόδια Υπηρεσία του ΥΠΕΝ (Τμήμα Ποιότητας του αέρα/Δ/νση Κλιματικής Αλλαγής), με κοινοποίηση αυτής και στην υπηρεσίας μας, ένα εξάμηνο πριν από τη λειτουργία του παραπάνω σταθμού και του φούρνου σχετική Τεχνική Έκθεση, η οποία πρέπει τουλάχιστον να περιλαμβάνει :
? Περιγραφή και χαρακτηριστικά της προς εξέταση περιοχής
? Πιθανές παραμέτρους προς μέτρηση (πέραν των παραπάνω υποχρεωτικών) και μεθόδους μετρήσεών τους
? Τρόπους καταγραφής αποτελεσμάτων και βαθμονομήσεων, βάσει των οποίων θα καταρτίζεται η έκθεση μετρήσεων και προτεινόμενους τρόπους ενημέρωσης των αρμοδίων υπηρεσιών
? Ολοκληρωμένο πρόγραμμα ελέγχου/διασφάλισης ποιότητας των διαδικασιών
δειγματοληψίας – μετρήσεων
? Τεκμηρίωση των προτεινομένων διαδικασιών παρακολούθησης, σύμφωνα με την διεθνή εμπειρία και πρακτική και παράθεση της σχετικής βιβλιογραφίας

5.1.1.9 Σε κάθε περίπτωση η έκθεση μετρήσεων , που θα υποβάλλεται σε ψηφιακή μορφή, θα πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον τα ακόλουθα:
o Πληροφορίες για τις συντεταγμένες του σταθμού, τον τύπο των οργάνων και τον ποιοτικό έλεγχο των μετρήσεων
o Χρονικές διακυμάνσεις των τιμών συγκεντρώσεων των μετρούμενων ρύπων

o Επίδραση των μετεωρολογικών παραμέτρων στη ρύπανση
o Σύγκριση τιμών ατμοσφαιρικής ρύπανσης με τις θεσμοθετημένες οριακές τιμές και τιμές-στόχους

5.1.1.14 Να μετρούνται μια φορά το εξάμηνο, οι σωματιδιακές εκπομπές στην έξοδο των συστημάτων αποκονίωσης που περιγράφονται στις παραγράφους 5.2.2.17. και 5.2.2.18. Οι εκπομπές πρέπει να μην υπερβαίνουν τα 10mg/m3. Να γίνεται καταγραφή των μετρήσεων σε βιβλίο θεωρημένο από το Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας ΠΕ Εύβοιας. Τα ετήσια αποτελέσματα να αποστέλλονται στην αρμόδια περιβαλλοντικά αδειοδοτούσα αρχή. (Βέλτιστη Διαθέσιμη Τεχνική). Τα σωματίδια που συλλέγονται από το παραπάνω σύστημα αποκονίωσης να ανακυκλώνονται και να οδηγούνται στο σιλό αποθήκευσης πρώτης ύλης (Βέλτιστη Διαθέσιμη Τεχνική).

5.1.1.16 Να συντηρούνται επιμελώς τα συστήματα αποκονίωσης του εργοστασίου, σύμφωνα με τις προδιαγραφές τους και να τηρείται σχετικό βιβλίο θεωρημένο από το Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας ΠΕ Εύβοιας (Βέλτιστη Διαθέσιμη Τεχνική).

Ερώτημα 6:

α)Έχουν γίνει όλα τα παραπάνω προβλεπόμενα εμπροθέσμως και όπως προβλέπονται ;

β)Έχουν θεωρηθεί τα προβλεπόμενα βιβλία από το Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας ΠΕ Εύβοιας;

γ)Έχουν υποβληθεί οι εκθέσεις μετρήσεων;

6 Λοιποί περιβαλλοντικοί όροι

6.2 Μέτρα πρόληψης της ρύπανσης που πρέπει να ακολουθεί η εταιρία βάσει των ΒΔΤ είναι:

« 6.2.1 από τις καμίνους έψησης τήξης να λειτουργεί σύστημα συνεχούς μέτρησης και καταγραφής των εκπομπών αιωρούμενων σωματιδίων, ΝΟχ, SOX, CO. Οι μέσες ημερήσιες τιμές εκπομπής δε θα πρέπει να υπερβαίνουν τα όρια της παραγράφου Β1.1.»

Ερώτημα 7:

α)Υπάρχει εγκατεστημένο το σύστημα σε κάθε κάμινο εψησης;

β)Ελέγχεται από την Περιφέρεια η υπέρβαση των ορίων;

« 6.2.2 Στην έξοδο της περιστοφικής καμίνου έψησης που κάνει χρήση καυσίμου petcoke να διενεργείται δειγματοληψία και μέτρηση συγκέντρωσης βαρέων μετάλλων (As, Cd, Cr, Co, Cu, Mn,Ni, Pb, Sb, Ti και V), διοξινών/φουρανίων (PCDD/PCDF) και TOC ανά εξάμηνο. Οι τιμές εκπομπής δε θα πρέπει να υπερβαίνουν τα όρια της παραγράφου Β1.1.»

Ερώτημα 8:

Υπάρχουν οι εξαμηνιαίες μετρήσεις;

« 6.2.11 Η εταιρεία οφείλει να εφαρμόζει τις αρχές συστήματος διαχείρισης περιβάλλοντος το οποίο θα είναι σύμφωνο με διεθνή πρότυπα και θα επιθεωρείται από αναγνωρισμένο και κατάλληλα πιστοποιημένο φορέα.»

Ερώτημα 9:

Η εταιρία εφαρμόζει σύστημα διαχείρισης, γίνεται επιθεώρηση και από ποιον φορέα;

« 6.2.12 Σε περιπτώσεις έκτακτων περιστατικών ρύπανσης να ενημερώνονται με αποστολή σχετικής τηλεμοιοτυπίας εντός του πρώτου εργάσιμου 24ωρου από την εκδήλωση του περιστατικού, η υπηρεσία μας, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Ειδική Γραμματεία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος) και της οικείας Περιφέρειας (Δ/νση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού).

6.2.13 Σε περιπτώσεις βλάβης του εξοπλισμού αντιρρύπανσης και εφόσον δεν αποκαθίσταται η κανονική λειτουργία εντός 48 ωρών, να ενημερώνονται με αποστολή σχετικής τηλεμοιοτυπίας εντός 24 ωρών μετά το πέρας του 48ωρου, η Δ/νση ΠΕΧΩΣ/ΑΔΘΣτΕ και η Δ/νση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού της οικείας Περιφέρειας. Σχετική ενημέρωση να πραγματοποιείται και μετά την αποκατάσταση της κανονικής λειτουργίας.»

Ερώτημα 10:
α) Στο συγκεκριμένο περιστατικό το οποίο έχει επιβεβαιώσει με έγγραφο της η εταιρεία «ΤΕΡΝΑ ΛΕΥΚΟΛΙΘΟΙ ΑΕ», ενημέρωσε ως όφειλε εντός του προβλεπόμενου χρόνου τις αναφερόμενες υπηρεσίες;

β)Η Δνση ΠΕΧΩΣ έχει ενημερωθεί, πότε ενημερώθηκε και με ποιόν αριθμό πρωτοκόλου;«6.3 Οι μέσες ημερήσιες τιμές των συνεχών μετρήσεων, τα αποτελέσματα των περιοδικών μετρήσεων των ατμοσφαιρικών εκπομπών, η ημερομηνία διενέργειας των μετρήσεων, το είδος των μετρήσεων, τυχόν παρατηρήσεις και το ονοματεπώνυμο του ελέγξαντος να καταγράφονται σε ημερολόγιο καταγραφής των εκπομπών το οποίο να έχει αριθμημένες σελίδες και να είναι θεωρημένο από τη Δ/νση ΠΕΧΩΣ/ΠΣΕ.»

Ερώτημα 11:

Έχει γίνει πότε έλεγχος στο ημερολόγιο αυτό;

«6.5 Εντός του πρώτου τριμήνου κάθε έτους ο φορέας της δραστηριότητας να υποβάλλει στο ΥΠΕΝ (Ειδική Γραμματεία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος), στη Δ/νση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Στερεάς Ελλάδας/ΑΔΘΣτΕ, στη Δ/νση Υδάτων Στερεάς Ελλάδας/ΑΔΘΣτΕ (μόνο στοιχεία που αφορούν στη διάθεση λυμάτων και χρήσης νερού) και στη Δ/νση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού της οικείας Περιφέρειας έκθεση, η οποία να περιλαμβάνει επεξεργασμένα στοιχεία των μετρήσεων/αναλύσεων αέριων εκπομπών, συγκρίσεις των στοιχείων αυτών με τις αναφερόμενες στην παρούσα Απόφαση οριακές τιμές ή τυχόν άλλες (π.χ. της διεθνούς βιβλιογραφίας) για τις παραμέτρους, για τις οποίες δεν αναφέρονται οριακές τιμές στην παρούσα Απόφαση, καθώς και τυχόν προτάσεις για βελτίωση των συστημάτων αντιρρύπανσης.

6.6 Συγκεκριμένα, τα στοιχεία να αφορούν τουλάχιστον στα ακόλουθα:
- Τις μετρήσεις των εκπομπών των ατμοσφαιρικών ρύπων, και λυμάτων.
- Τις ποσότητες των αποβλήτων που οδηγούνται προς Φ/Χ επεξεργασία.
- Τις τυχόν υπερβάσεις των οριακών τιμών ατμοσφαιρικών εκπομπών, υγρών
αποβλήτων και λυμάτων, καθώς και τις ημερομηνίες καταγραφής των
υπερβάσεων,
- Τις ενδεχόμενες αιτίες και τα τυχόν επανορθωτικά μέτρα
- Στοιχεία χρήσης νερού.»
Ερώτημα 12:
Υπάρχουν οι εκθέσεις για τα έτη 2018-2020;

Αν υπάρχουν να λάβουμε γνώση, αν δεν υπάρχουν γιατί δεν ζητηθήκαν;621Σε περίπτωση που δεν ολοκληρωθεί η ανάπτυξη του Επιχειρηματικού Πάρκου Μαντουδίου με έκδοση της απόφασης του άρθρου 53 παράγραφος 3 του Ν. 3982/2011 η παρούσα απόφαση παύει να είναι σε ισχύ.]

622Ερώτημα 13 :

623Έχει εκδοθεί η ως άνω απόφαση ώστε να ισχύει και η ΑΕΠΟ και να λειτουργούν νομίμως οι εγκαταστάσεις;7 Έλεγχος τήρησης των περιβαλλοντικών όρων της ΑΕΠΟ

«7.5 Σε περίπτωση που από τις τακτικές και έκτακτες περιβαλλοντικές επιθεωρήσεις διαπιστωθούν σοβαρά προβλήματα υποβάθμισης του περιβάλλοντος ή αν παρατηρηθούν επιπτώσεις στο περιβάλλον που δεν είχαν προβλεφθεί από τη ΜΠΕ και την ΑΕΠΟ, επιβάλλονται πρόσθετοι περιβαλλοντικοί όροι ή τροποποιούνται οι όροι της ΑΕΠΟ, όπως προβλέπεται στην παρ. 9 του άρθρου 2 σε συνδυασμό με το άρθρο 6 του Ν. 4014/2011, μη εξαιρουμένων και τυχόν αντισταθμιστικών μέτρων ή τελών κατά την έννοια της παραγράφου 1 του άρθρου 17 του Ν. 4014/2011.»

Ερώτημα 14:
Υπάρχει η ανάγκη ως προκύπτει από τα γεγονότα να επιβληθούν πρόσθετοι και πιο σαφείς περιβαλλοντικοί οροί;

Θα πράξετε τους δέοντες ελέγχους;

«7.13 Η μη τήρηση των όρων της παρούσας ή η καθ’ υπέρβαση τους πραγματοποίηση έργων και δραστηριοτήτων με αποτέλεσμα την υποβάθμιση του περιβάλλοντος, συνεπάγονται πέραν των κυρώσεων από άλλες διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας, την επιβολή στους υπευθύνους των προβλεπομένων στις διατάξεις των άρθρων 28, 29 και 30 του Ν.1650/86, όπως τροποποιήθηκαν με τους Ν. 3010/2002. Ν. 4014/2011 και Ν. 4042/2012 και ισχύουν.»

Ερώτημα 15:
Για κάθε μια από τις πιθανές παραβάσεις που θα έπρεπε ήδη να είχαν πιστοποιηθεί με αυτοψία έλεγχου τήρησης των όρων της ΑΕΠΟ (που η Περιφέρεια παρέλειψε να κάνει) θα επιβληθούν οι ανάλογες αυτοτελείς κυρώσεις;

Συμβάν πλημμύρας του Σεπτεμβρίου 2018, Ζορμπάς

Σύμφωνα με πληροφόρηση από πολίτες του Μαντουδίου κατά το συμβάν της τότε πλημμύρας είχε γίνει επίσης ένα άλλο γεγονός περιβαλλοντικής ρύπανσης από την ιδία εταιρία στο χώρο της παραλίας του Κυμασιου που προήλθε από το χώρο των δεξαμενών καύσιμων.Το γεγονός αυτό είχε καταγγελθεί εγγράφως στην περιφέρεια από τον σύλλογο Κireas. Org και από επιβεβαίωση του γεγονότος από το τμήμα Περιβάλλοντος και Πολίτικης Προστασίας του Δήμου σε ερώτηση αν έγινε αυτοψία πληροφορηθήκαμε ότι υπήρξε και εισήγηση επιβολής προστίμου μετά την αυτοψία χωρίς όμως να γνωρίζει κάποιος την συνεχεία επί του θέματος ! Επιπλέον πληροφορηθήκαμε ότι η εταιρία για τις ζημίες του Ζορμπά έλαβε και αποζημίωση.

Σε αναμονή των απαντήσεων, λόγω της σοβαρότητας του θέματος, ρωτάμε επιπλέον, αναμένοντας άμεσα απάντηση:

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΕΣ:

1)Γιατί ενώ έγινε τηλεφωνική αναγγελία/καταγγελία του συμβάντος στην Περιφέρεια από τις 24 Σεπτεμβρίου 2021 δια του Δήμαρχου παρουσία επιτροπής πολιτών δεν διατάχθηκε άμεσα ο οφειλόμενος έλεγχος-αυτοψία στις εγκαταστάσεις της εταιρίας;

2) Γιατί αντι για άμεση αυτοψία ο προϊστάμενος της Δνσης ΠΕΧΩΣ της περιφέρειας απέστειλε στις 12-11-2021 το έγγραφο με Αριθμ. Πρωτ.: 6764/252921/ Προς. ΔΗΜΟ ΜΑΝΤΟΥΔΙΟΥ - ΛΙΜΝΗΣ - ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΑΣ/ Τμήμα Περιβάλλοντος & Πολιτικής Προστασίας, με το όποιο ουσιαστικά παραδέχεται ότι αναβάλλεται ο έλεγχος, καθώς όπως αναφέρεται: «Η Υπηρεσία μας προγραμματίζει έλεγχο των εγκαταστάσεων της εν λόγω εταιρίας μετά την επαναλειτουργία αυτής.». Σημειώνουμε ότι καθυστέρηση αυτή δίνει την χρονική δυνατότητα στην εταιρία να καλύψει τα νόμιμα οφειλόμενα εκ της ΑΕΠΟ.

3)Τι έγινε επί της καταγγελίας του συλλόγου Κireas. Org για το συμβάν του 2018; Έγινε αυτοψία, έγινε έκθεση, έγινε εισήγηση επιβολής κυρώσεων, έγινε καταλογισμός;

4)Δια της παρούσης επίκαιρης επερώτησης ζητούμε επίσης να μας αποσταλούν άμεσα όλα τα σχετικά έγγραφα, εκθέσεις και θεωρήσεις που υπάρχουν στις υπηρεσίες της Περιφέρειας με τα αντίστοιχα πρωτόκολλα εισερχόμενων.

Αντώνιος Δ. Βούλγαρης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου